455 találat a(z) szja-bevallás cimkére

19SZJA-09 lap Kérdés

Aukción értékesített műtárgyak az szja-bevallásban Kérdés

Bíróság által megítélt munkabér adózása II. Kérdés

Személyi jövedelemadó bevallása Kérdés

Eljárás folyik egy őrző-védő kft. ellen, igy már nem adott ki összesitő adatlapot sem, rendörségi zár alatt vannak a bizonylatok, a munkavállalónak megvannak a havi bérszámfejtési lapjai. Erről köteles összesitőt csinálni, vagy csak a NAV tervezetét küldje vissza, amibe ez a cég nem adott le senmmiféle bevallást, nincs is feltüntetve a tervezetén. Mi lehet a jó megoldás?

Szja-bevallás: akiknek biztosan ki kell egészíteniük az adótervezetet Cikk

A több mint ötmillió adózó közül azoknak kell mindenképpen kiegészíteniük az szja-bevallási tervezetet, akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amiről a NAV-nál nincs adat. Ilyen az őstermelői jövedelem, vagy például a lakáskiadásból, lakáseladásból származó jövedelem. Ugyancsak ki kell egészíteniük a tervezetüket az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak - hívja fel a figyelmet közleményében az adóhatóság.

NAV-tervezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy márciusi cikkükben azt írták, hogy az, aki év közben nem érvényesítette a kedvezményét, annak az adótervezetet ki kell egészítenie. Viszont kollégánk, aki nem érvényesítette a személyi kedvezményt, év közben kapott tervezetet és szerepelt benne a személyi kedvezmény és a visszautalandó összeg is. Ennek ellenére módosítania kell a tervezetet? Válaszát előre is köszönöm.

Szja-bevallás javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérem a segítségét. Egy magánszemély kedvezményezett részvénycserével cserélte el részesedéseit 2 cégben a 2019-es év során. Azonban sajnálatos módon beadta a 2019-es évről szóló szja-bevallását anélkül, hogy jelezte volna, hogy adómentességet szeretne választani a kedvezményezett részesedéscserével kapcsolatban (a bevallás 05-ös lapjának 181. oszlopában a megfelelő lehetőség kiválasztásával). A kérdés az, hogy utólag, a bevallás javításával módosítható-e ez a választás (esetleg azt figyelembe véve, hogy a bevallás beadásának határideje még nem járt le)? Vagy esetleg kijavítási kérelemmel utólag kérhető-e az adómentesség választása? Segítségét előre is köszönöm!

19SZJA bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Konkrét bevallásban kérek segítséget. Egy kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vállalkozói kivéte 2019-ben 5 850 000 Ft volt, a vállalkozói osztalékalapja pedig 1 946 006 Ft. Az én értelmezésem szerint a 19SZJA-09 lap 286 sora g oszlopában 5 850 000 Ft szerepel, a 287 sor g oszlopában pedig 1 946 006 Ft. A 288 sor f-és g oszlopa 0. Kérem szíveskedjenek segíteni, jól értelmezem-e a vonatkozó jogszabályokat. Köszönettel.

Külföldi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar belföldi illetékességű magánszemély magyarországi cégnél folyamatos munkaviszonyban áll. Lehetősége nyílt cégcsoporton belül 2 hónapra Angliában dolgozni, ezért a 2 hónapért a kinti angol cég a magánszemély számlájára utalt egy illetményt, nevezzük "napidíj"-nak. Erről az utalásról semmilyen bérpapírt nem kapott a külföldi cégtől, tehát nem tud róla, hogy adót + járulékokat vontak-e tőle Angliában. A 2 hónap külföldi munka mellett a magyarországi cég folyamatosan számfejtette a fizetését, de ebben nincs semmilyen kinti munkára utaló számfejtés. Kérdésem, hogy a magyarországi szja-bevallás kitöltésekor hogyan kell az szja-fizetést megállapítani erre az Angliából származó bevételre? Magyarországon kell-e személyi jövedelem adót fizetnie az Angliából kapott "munkabér" után? IIletve kell esetleg valamilyen járulékot fizetni ezek után Magyarországon, illetve Angliában ? Válaszát köszönöm.

Ezt kell tudni az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetéséről Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésére vonatkozó tudnivalókról, a szünetelés időtartamára érvényes korlátozásokról, külön kitérve a veszélyhelyzet idejére, s az adóbevallással kapcsolatos teendőkről.

Kft.-üzletrész eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. üzletrész-eladásából nyereségem keletkezett. Jól tudom, hogy az szja-bevallás 181. sorában árfolyamnyereségből származó jövedelemként kell bevallanom, és 15 százalék szja és 17,5% szocho terheli? Az adó alapja 100% vagy 85%? A szochót mely soron vallom be? Köszönöm!

Egyéni vállalkozói osztalékalap csökkentő és növelő tétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 1853-as bevallás 13-05 lap 97. sorában 2 211 000 Ft szerepelt, mert 2018. évben kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszközt vásárolt az egyéni vállalkozó, ami aktiválva lett a 2018. évben, és 2018. évben értékcsökkenést is elszámolt az eszközre. A 97. sorba így be lett téve az eszköz nettó értéke, mint vállalkozói jövedelmet csökkentő tétel, a 13-03 lap 46. sorában pedig az eszköz értékcsökkenése is figyelembe lett véve. A kérdésem az lenne, hogy 2019. évben, illetve az azt követő években a vállalkozói jövedelmet kell-e növelni az eszközzel kapcsolatban a 13-05 lap 91. sorban? Valamint a további években is szerepeltethető az eszköz értékcsökkenése a 13-03 lap 46. sorában? Válaszát köszönöm!

Százezreknek visz levelet a posta a NAV-tól Cikk

Postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szja-bevallási tervezetüket azoknak a magánszemélyeknek, akik azt 2020. április 15-éig kérték, mivel nincs ügyfélkapus regisztrációjuk. A telefonos, a postai, a netes és a személyes igényléssel több mint 300 ezren éltek. Azok is számíthatnak levélre, akiknek a tervezete a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatszolgáltatása miatt ellentmondást tartalmaz. Aki nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 19SZJA bevallást kell benyújtania 2020. május 20-áig, mivel a papíralapú tervezet adatait nem lehet módosítani.

Szja-bevallás ha valótlan a munkáltatói igazolás Kérdés

Mi szerepeljen a munkavállaló szja-bevallásában, ha a munkáltatótól olyan jövedelemről kapott igazolást, amit nem kapott meg? A munkáltatói igazolást a munkaviszony megszűnésekor kapta a munkavállaló postán. A volt munkáltató levélben történő felszólításra sem hajlandó kijavítani azt. A megkapott igazolás a NAV által készített tervezettel sem egyezik.

Szja-bevallás éve Kérdés

Kedves Szakértő! Most kértek fel egy szja-bevallás elkészítésére, ingatlanértékesítés volt, ebben kérnék segítséget. Az ingatlan-adásvételi szerződés kelte: 2018. 12. 10. Földhivatalhoz benyújtás időpontja: 2018. 12. 12. Az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg kifizettek 1 900 000 forint foglalót, majd decemberig 10 000 000 forintot. A fennmaradó 8 000 000 forintot a 2019. évben utalták. Kérdésem, hogy a 2019-es évre adjuk be a bevallást, fizetendő szja keletkezett, vagy véleményem szerint 2018-ra kellett volna és így önrevíziót kell készítenünk? Köszönettel várom a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close