449 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Szja-bevallás javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérem a segítségét. Egy magánszemély kedvezményezett részvénycserével cserélte el részesedéseit 2 cégben a 2019-es év során. Azonban sajnálatos módon beadta a 2019-es évről szóló szja-bevallását anélkül, hogy jelezte volna, hogy adómentességet szeretne választani a kedvezményezett részesedéscserével kapcsolatban (a bevallás 05-ös lapjának 181. oszlopában a megfelelő lehetőség kiválasztásával). A kérdés az, hogy utólag, a bevallás javításával módosítható-e ez a választás (esetleg azt figyelembe véve, hogy a bevallás beadásának határideje még nem járt le)? Vagy esetleg kijavítási kérelemmel utólag kérhető-e az adómentesség választása? Segítségét előre is köszönöm!

19SZJA bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Konkrét bevallásban kérek segítséget. Egy kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vállalkozói kivéte 2019-ben 5 850 000 Ft volt, a vállalkozói osztalékalapja pedig 1 946 006 Ft. Az én értelmezésem szerint a 19SZJA-09 lap 286 sora g oszlopában 5 850 000 Ft szerepel, a 287 sor g oszlopában pedig 1 946 006 Ft. A 288 sor f-és g oszlopa 0. Kérem szíveskedjenek segíteni, jól értelmezem-e a vonatkozó jogszabályokat. Köszönettel.

Külföldi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar belföldi illetékességű magánszemély magyarországi cégnél folyamatos munkaviszonyban áll. Lehetősége nyílt cégcsoporton belül 2 hónapra Angliában dolgozni, ezért a 2 hónapért a kinti angol cég a magánszemély számlájára utalt egy illetményt, nevezzük "napidíj"-nak. Erről az utalásról semmilyen bérpapírt nem kapott a külföldi cégtől, tehát nem tud róla, hogy adót + járulékokat vontak-e tőle Angliában. A 2 hónap külföldi munka mellett a magyarországi cég folyamatosan számfejtette a fizetését, de ebben nincs semmilyen kinti munkára utaló számfejtés. Kérdésem, hogy a magyarországi szja-bevallás kitöltésekor hogyan kell az szja-fizetést megállapítani erre az Angliából származó bevételre? Magyarországon kell-e személyi jövedelem adót fizetnie az Angliából kapott "munkabér" után? IIletve kell esetleg valamilyen járulékot fizetni ezek után Magyarországon, illetve Angliában ? Válaszát köszönöm.

Ezt kell tudni az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetéséről Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésére vonatkozó tudnivalókról, a szünetelés időtartamára érvényes korlátozásokról, külön kitérve a veszélyhelyzet idejére, s az adóbevallással kapcsolatos teendőkről.

Kft.-üzletrész eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. üzletrész-eladásából nyereségem keletkezett. Jól tudom, hogy az szja-bevallás 181. sorában árfolyamnyereségből származó jövedelemként kell bevallanom, és 15 százalék szja és 17,5% szocho terheli? Az adó alapja 100% vagy 85%? A szochót mely soron vallom be? Köszönöm!

Egyéni vállalkozói osztalékalap csökkentő és növelő tétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 1853-as bevallás 13-05 lap 97. sorában 2 211 000 Ft szerepelt, mert 2018. évben kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszközt vásárolt az egyéni vállalkozó, ami aktiválva lett a 2018. évben, és 2018. évben értékcsökkenést is elszámolt az eszközre. A 97. sorba így be lett téve az eszköz nettó értéke, mint vállalkozói jövedelmet csökkentő tétel, a 13-03 lap 46. sorában pedig az eszköz értékcsökkenése is figyelembe lett véve. A kérdésem az lenne, hogy 2019. évben, illetve az azt követő években a vállalkozói jövedelmet kell-e növelni az eszközzel kapcsolatban a 13-05 lap 91. sorban? Valamint a további években is szerepeltethető az eszköz értékcsökkenése a 13-03 lap 46. sorában? Válaszát köszönöm!

Százezreknek visz levelet a posta a NAV-tól Cikk

Postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szja-bevallási tervezetüket azoknak a magánszemélyeknek, akik azt 2020. április 15-éig kérték, mivel nincs ügyfélkapus regisztrációjuk. A telefonos, a postai, a netes és a személyes igényléssel több mint 300 ezren éltek. Azok is számíthatnak levélre, akiknek a tervezete a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatszolgáltatása miatt ellentmondást tartalmaz. Aki nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 19SZJA bevallást kell benyújtania 2020. május 20-áig, mivel a papíralapú tervezet adatait nem lehet módosítani.

Szja-bevallás ha valótlan a munkáltatói igazolás Kérdés

Mi szerepeljen a munkavállaló szja-bevallásában, ha a munkáltatótól olyan jövedelemről kapott igazolást, amit nem kapott meg? A munkáltatói igazolást a munkaviszony megszűnésekor kapta a munkavállaló postán. A volt munkáltató levélben történő felszólításra sem hajlandó kijavítani azt. A megkapott igazolás a NAV által készített tervezettel sem egyezik.

Szja-bevallás éve Kérdés

Kedves Szakértő! Most kértek fel egy szja-bevallás elkészítésére, ingatlanértékesítés volt, ebben kérnék segítséget. Az ingatlan-adásvételi szerződés kelte: 2018. 12. 10. Földhivatalhoz benyújtás időpontja: 2018. 12. 12. Az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg kifizettek 1 900 000 forint foglalót, majd decemberig 10 000 000 forintot. A fennmaradó 8 000 000 forintot a 2019. évben utalták. Kérdésem, hogy a 2019-es évre adjuk be a bevallást, fizetendő szja keletkezett, vagy véleményem szerint 2018-ra kellett volna és így önrevíziót kell készítenünk? Köszönettel várom a választ.

Ingatlanbérbeadás adóelőlege magánszemély–magánszemély között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély lakóingatlant adott bérbe magánszemélynek, aki nem minősül kifizetőnek. A bérbeadó év közben megfizette az adóelőleget negyedévenként. Kérdésem: a 2019. évi szja-bevallásban azon túl, hogy bevalljuk a 7. sorban (kiemelve a bérbeadást a 8. sorba is) az ingatlan bérbeadás, mint önálló tevékenységből származó jövedelmet és annak adóját, a bevallás C lapján a 70-től 73-ig sorokban be kell-e vallani az adózót (bérbeadó) terhelő tényleges adóelőlegek negyedéves kötelezettségeit? Válaszát előre is köszönöm: Rozika könyvelő

Osztalékjövedelem: amikor módosítani kell az adóbevallási tervezetet Cikk

Az adóhatóság nem rendelkezik információval arról, hogy a kifizető által bevallott osztalékból mennyi volt az EGT-államban működő tőzsdére bevezetett értékpapír utáni osztalék. Azoknak a magánszemélyeknek, akik ilyen osztalékot szereztek 2019-ben, és összevont adóalapba tartozó jövedelmük – például a munkabérük és az elkülönülten adózó jövedelem összege – nem haladta meg a havi minimálbér huszonnégyszeresét, azaz 3 millió 576 ezer forintot, a kifizetői igazolások alapján módosítaniuk kell a NAV által készített adóbevallási tervezetüket – hívja fel a honlapján közzétett tájékoztatóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szja-bevallás és -fizetés: mi lesz a határidőkkel? Cikk

Várható a személyijövedelemadó-bevallás és -fizetés határidejének meghosszabbítása? – merül fel többekben a kérdés. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) honlapján válaszolt.

19SZJA-09 lap Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 19SZJA-09 lap 286. sorában szerepeltetni kell a munkaviszony melletti egyéni vállalkozónak e jogviszonyából származó bérjövedelmét? Nem értem, hogy az egyéni vállalkozó miért csökkentheti a munkáltató által az ő bére után befizetett szociális hozzájárulási adóval az őt terhelő szociális hozzájárulást.

Szochokötelezettség a 19SZJA bevallásban – hogy is van ez? Cikk

Februárban volt olvasható az Adózóna hasábjain is, hogy a 2019SZJA-bevallásban a magánszemélynek csak 17,5 százalék szociális hozzájárulási adót (szochót) kell fizetnie. Tekintettel arra, hogy az adóbevallási tervezet 2020. március 15-étől megtekinthető, szükség esetén kiegészíthető, módosítható, illetve jóváhagyható, ezúton kívánunk segítséget nyújtani, miként kell bevallani a magánszemélyt terhelő szocho összegét 2019-re vonatkozóan.

Szja-bevallás: elérhetők az adótervezetek a NAV honlapján Cikk

Mától elérhetők az elektronikus személyijövedelemadó-bevallás tervezetek az adóhatóság honlapján – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca Facebook-oldalán ma reggel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close