455 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Ne hagyja veszni adóját! Ha le is adta szja-bevallását, még rendelkezhet az 1+1%-ról Cikk

A tapasztalatok szerint minden második ember ajánlja fel adójának egy százalékát abból a mintegy négy és félmillióból, aki Magyarországon személyi jövedelemadót fizet. Az szja 1+1%-áról idén is, csakúgy, mint az elmúlt években, május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül – hívja fel a figyelmet a NAV.

Dubajban szerzett jövedelem adózása Kérdés

Egy magyar állampolgár tavaly tartósan Dubajban élt. Ottani cégétől rendszeres fizetést kapott. Emellett Magyarországon is szerzett bérjövedelmet. Kérdésem, hogy a 2015. évi szja-bevallásban be kell-e vallani a Dubajból származó jövedelmet? Ha igen, kell-e és hogyan adózni ezen jövedelem után Magyarországon? Üdvözlettel várom válaszát.

Adószámos magánszemély járuléka Kérdés

Tisztelt szakértő! Ügyfelem adószámos magánszemélyként szakmai tanácsadással foglalkozik. Előadást tart a kifizető által megjelölt helyen és időben. Az előadás időtartama néhány óra. Havonta egy előadást tart, különböző kifizetők megrendelésére. A kifizetők nem nyilatkoztatták a költségelszámolására vonatkozóan, szja-előleget sem vontak le (egy előadásért 40 000 forint juttatást kap.) Véleményem szerint helytelenül járt el a kifizető. Az szja-törvény 46. § (4) bekezdése szerint le kellett volna vonnia. A kifizetőnek további járuléklevonási és adófizetési kötelezettsége is keletkezett volna. Mivel a juttatott összeg meghaladta a minimálbér 30%-át, a magánszemély biztosítottnak minősül. Járulékok: levonni: nyugdíj + eba, megfizetni: 27 % szocho. Ekkor a magánszemélyt természetesen nem terheli a 27 %-os ehofizetési kötelezettség. Ugyanakkor nem értem, hogy mikor kell 27 %-os ehót fizetni a magánszemélynek? Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény 3. § (1) beezdése szerint, ha kifizető nem köteles előleg levonására, a magánszemélynek 27 %-os ehót kell fizetnie az összevont adóalapba tartozó jövedelmével kapcsolatosan. (Erre példát nem tudok mondani.) A kérdésem, hogy az adószámos magánszemélynek kell-e 27 %-os ehót fizetnie a jövedelme után? Mit tegyek az szja-bevallásában, ha nem vont semmit a kifizető? Válaszát köszönöm.

Egyéni vállalkozó egészségügyi hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a vállalkozói osztalékalap után egészségügyi hozzájárulást fizet. Tudja, hogy év végén magas jövedelemmel zár, ezért év közben előleget fizet egészségügyi hozzájárulásra. (Saját maga előre teljesít befizetéseket). Az előre fizetésnek két következménye lehet: 1. Vagy kevés a befizetett eho, 2. vagy több, mint amit az éves adóbevallásban feltüntetünk. Kérdésem, hogy az év közben befizetett egészségügyi hozzájárulást költségként leírhatja-e a befizetéskor, ha nem, akkor mikor van rá lehetősége? Mert kötelezettségként, adóként majd csak a következő év február 25-én írják elő. Akkor válik adókötelezettséggé. Tehát az év közben befizetett eho mikor könyvelhető el költségként? Köszönöm!

Francia munkabér adózása Kérdés

Egy magánszemély a 2015. évben márciustól decemberig Franciaországban dolgozott. Az igazolások alapján adóelőleget nem vontak tőle. Magyarországon 2015-ben év elején volt egy munkaviszonya, illetve egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme, az utóbbi az adóköteles alapot nem éri el. A Franciaországból származó jövedelme után hol keletkezik adóbevallási, illetve adófizetési kötelezettsége? Ha Magyarországon be kell vallani a francia jövedelmet, akkor milyen mértékben kell szerepeltetni, és lesz-e adófizetési kötelezettsége, illetve ez milyen mértékű? Tisztelettel: Koller Gábor

Az ördög a részletekben rejlik, és az szja-bevallásokban Cikk

A NAV az első három hónapban érkezett bevallásokban előforduló, többségében egyszerű tévesztéseket hivatalból, az egyéb hibákat az ügyfelek közreműködésével már javarészt javította. A hivatal összefoglalja az szja-bevallások jellemző hibáit.

Itt a megoldás adókülönbözet rendezéséhez Cikk

Különbözet keletkezik a személyi jövedelemadó bevallásakor (személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, különadó)? A NAV megoldással szolgál.

Árfolyamveszteség Kérdés

Tavaly két értékpapír-értékesítésem volt a tőzsdén, két különböző bank közreműködésével. Az egyiken nyereségem, a másikon veszteségem volt. Adóbevallásomban a kettőt egyenlegezhetem-e?

Kamatmentes kölcsönből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magánszemély kamatmentes kölcsönt kapott egy szervezettől (nem a munkáltatótól). A szervezet a magánszemély adóbevallásához kiállított egy igazolást a meg nem fizetett kamatról mint jövedelemről, feltüntetve rajta a 16 % szja és a 14 % eho mértékét. A meg nem fizetett kamatot 1,19-szeres alappal vette. Első kérdésem, hogy ez az eljárás és számítási mód helyes-e a szervezet részéről? A második kérdésem az, hogy a kifizető által nem bevallott, és nem megfizetett ehót a magánszemély szja-bevallásában mely soron kell szerepeltetni? Esetleg a szervezetnek kellett volna ezt bevallani és megfizetni, mint a magánszemélynek adott juttatás adóterheit? Válaszukat előre is köszönöm.

Szja-bevallás – még mindig találunk egyszerű megoldást Cikk

Bármily hihetetlen, az eddig ajánlottak után még mindig talál egyszerű megoldást az, akinek személyijövedelemadó-bevallása nem a munkáltatója, és nem is a NAV közreműködésével készül.

Pályázat és kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként nyertem a Fiatal Gazda pályázaton. A támogatás bankszámlára érkezésekor szja szerinti adózást választottam, az áfának nem vagyok alanya. Most szeretnék áttérni a katára. Van-e valamilyen teendőm az szja szerint adózó időszak alatt megkapott pályázati pénz bevételként még el nem számolt összegével? Áttéréskor le kell adóznom? Válaszát köszönöm.

Munkáltatói szja-igazolás helytelensége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozó a munkahelyén (állami intézmény) hibás adóigazolást kapott, mivel jóval nagyobb összeg szerepel rajta jövedelemként, mint amit valójában megkapott. Már hónapok óta húzódik a javítása, de mindeddig nem történt meg, és jó esély van arra, hogy nem is fog. Ha a kiadott igazolás alapján töltjük ki az adóbevallást, akkor jóval több szja-t kellene fizetnünk, mint ami a valós számok alapján kijönne. Mit lehet ilyenkor tenni?

Devizakereskedés – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! "Devizával kereskedik? Ezért számít, mi van szilveszterkor a számláján" című cikkben alapvető tájékoztatás van a kérdésre. Én az esetem sajátosságai miatt kérnék kiegészítést, illetve, ha a cikk írása óta (2014. december) van valami változás. Öregségi nyugdíjas vagyok. Saját bt.-ben nyugdíj melletti egészségügyi szolgáltatást végzek, heti 6 órás tevékenységgel, katás adózással. Szeretnék tőzsdén kívüli piacon deviza-, CFD-kereskedést folytatni külföldi, EU-n belüli brókeren keresztül. A cég az MNB hivatalos listáján szerepel. A fenti körülményeket figyelembe véve kérdezem, hogy milyen módon kell adóznom, szja-bevallást beadnom? Van-e egyéb járulékbevallási-, fizetési kötelezettség? Mikor kell bevallást tenni? Választ köszönöm! Üdvözlettel: Dr. Kohut László

Őstermelő szja-bevallásának önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy tételes elszámolású őstermelő szja-bevallásában 700 ezer forint jövedelmet mutatott ki. Mivel volt korábban 3 millió forint veszteségelhatárolás, ami a jövedelem 50 százalékáig figyelembe lett véve, így 350 ezer forint összevonás alá eső jövedelme keletkezett. Ezután őstermelői adókedvezményt számoltunk el, ami de minimis támogatásként nyilvántartásba lett véve a bevallás beküldésének napjával. A kérdésem a következő: amennyiben önellenőrizni kell a bevallást, ami miatt az őstermelés jövedelme 1 100 000 forint lesz, figyelembe lehet-e venni a ennek 50 százalékáig a veszteséget, illetve az összevonás alá eső jövedelemnél az őstermelői adókedvezményt? Lehetséges-e a veszteség és az adókedvezmény önellenőrzése, vagy nem? Amennyiben lehet, úgy adókülönbözet nem keletkezik, mert az "eltűnik" őstermelői adókedvezmény miatt, viszont ha nem lehet, akkor már adót kell fizetni. Amennyiben még lehetséges a de minimis nyilvántartásba ilyenkor a különbözetet kell felvezetni az önellenőrzés dátumával? Válaszukat előre is köszönöm.

Felhasználási szerződés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély felhasználási szerződés alapján – nem kapcsolódik hozzá munkavégzés – egy kft.-től felhasználási díjat kap. A díjból a kft. 2011. és 2012. években nem vonta le a személyi jövedelemadót, azt a magánszemély a saját bevallásába beállította. A 27 százalékos ehofizetési kötelezettséggel mi a helyzet? Ha nincs igazolása a magánszemélynek, hogy a kft. megfizette az ehót, akkor az is őt terheli, vagy az minden esetben a kifizető kötelezettsége? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közhasznúsági jelentés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Innovációs járulék, partnervállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close