449 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Itt a megoldás adókülönbözet rendezéséhez Cikk

Különbözet keletkezik a személyi jövedelemadó bevallásakor (személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, különadó)? A NAV megoldással szolgál.

Árfolyamveszteség Kérdés

Tavaly két értékpapír-értékesítésem volt a tőzsdén, két különböző bank közreműködésével. Az egyiken nyereségem, a másikon veszteségem volt. Adóbevallásomban a kettőt egyenlegezhetem-e?

Kamatmentes kölcsönből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magánszemély kamatmentes kölcsönt kapott egy szervezettől (nem a munkáltatótól). A szervezet a magánszemély adóbevallásához kiállított egy igazolást a meg nem fizetett kamatról mint jövedelemről, feltüntetve rajta a 16 % szja és a 14 % eho mértékét. A meg nem fizetett kamatot 1,19-szeres alappal vette. Első kérdésem, hogy ez az eljárás és számítási mód helyes-e a szervezet részéről? A második kérdésem az, hogy a kifizető által nem bevallott, és nem megfizetett ehót a magánszemély szja-bevallásában mely soron kell szerepeltetni? Esetleg a szervezetnek kellett volna ezt bevallani és megfizetni, mint a magánszemélynek adott juttatás adóterheit? Válaszukat előre is köszönöm.

Szja-bevallás – még mindig találunk egyszerű megoldást Cikk

Bármily hihetetlen, az eddig ajánlottak után még mindig talál egyszerű megoldást az, akinek személyijövedelemadó-bevallása nem a munkáltatója, és nem is a NAV közreműködésével készül.

Pályázat és kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként nyertem a Fiatal Gazda pályázaton. A támogatás bankszámlára érkezésekor szja szerinti adózást választottam, az áfának nem vagyok alanya. Most szeretnék áttérni a katára. Van-e valamilyen teendőm az szja szerint adózó időszak alatt megkapott pályázati pénz bevételként még el nem számolt összegével? Áttéréskor le kell adóznom? Válaszát köszönöm.

Munkáltatói szja-igazolás helytelensége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozó a munkahelyén (állami intézmény) hibás adóigazolást kapott, mivel jóval nagyobb összeg szerepel rajta jövedelemként, mint amit valójában megkapott. Már hónapok óta húzódik a javítása, de mindeddig nem történt meg, és jó esély van arra, hogy nem is fog. Ha a kiadott igazolás alapján töltjük ki az adóbevallást, akkor jóval több szja-t kellene fizetnünk, mint ami a valós számok alapján kijönne. Mit lehet ilyenkor tenni?

Devizakereskedés – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! "Devizával kereskedik? Ezért számít, mi van szilveszterkor a számláján" című cikkben alapvető tájékoztatás van a kérdésre. Én az esetem sajátosságai miatt kérnék kiegészítést, illetve, ha a cikk írása óta (2014. december) van valami változás. Öregségi nyugdíjas vagyok. Saját bt.-ben nyugdíj melletti egészségügyi szolgáltatást végzek, heti 6 órás tevékenységgel, katás adózással. Szeretnék tőzsdén kívüli piacon deviza-, CFD-kereskedést folytatni külföldi, EU-n belüli brókeren keresztül. A cég az MNB hivatalos listáján szerepel. A fenti körülményeket figyelembe véve kérdezem, hogy milyen módon kell adóznom, szja-bevallást beadnom? Van-e egyéb járulékbevallási-, fizetési kötelezettség? Mikor kell bevallást tenni? Választ köszönöm! Üdvözlettel: Dr. Kohut László

Őstermelő szja-bevallásának önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy tételes elszámolású őstermelő szja-bevallásában 700 ezer forint jövedelmet mutatott ki. Mivel volt korábban 3 millió forint veszteségelhatárolás, ami a jövedelem 50 százalékáig figyelembe lett véve, így 350 ezer forint összevonás alá eső jövedelme keletkezett. Ezután őstermelői adókedvezményt számoltunk el, ami de minimis támogatásként nyilvántartásba lett véve a bevallás beküldésének napjával. A kérdésem a következő: amennyiben önellenőrizni kell a bevallást, ami miatt az őstermelés jövedelme 1 100 000 forint lesz, figyelembe lehet-e venni a ennek 50 százalékáig a veszteséget, illetve az összevonás alá eső jövedelemnél az őstermelői adókedvezményt? Lehetséges-e a veszteség és az adókedvezmény önellenőrzése, vagy nem? Amennyiben lehet, úgy adókülönbözet nem keletkezik, mert az "eltűnik" őstermelői adókedvezmény miatt, viszont ha nem lehet, akkor már adót kell fizetni. Amennyiben még lehetséges a de minimis nyilvántartásba ilyenkor a különbözetet kell felvezetni az önellenőrzés dátumával? Válaszukat előre is köszönöm.

Felhasználási szerződés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély felhasználási szerződés alapján – nem kapcsolódik hozzá munkavégzés – egy kft.-től felhasználási díjat kap. A díjból a kft. 2011. és 2012. években nem vonta le a személyi jövedelemadót, azt a magánszemély a saját bevallásába beállította. A 27 százalékos ehofizetési kötelezettséggel mi a helyzet? Ha nincs igazolása a magánszemélynek, hogy a kft. megfizette az ehót, akkor az is őt terheli, vagy az minden esetben a kifizető kötelezettsége? Köszönettel.

Haszonélvezeti jog értéke, ha ajándékba kapta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. Magánszemély 2012-ben ajándékba kapta édesanyjától egy 10 millió értékben (testvére kapta az ingatlan tulajdonjogát) meghatározott ingatlan haszonélvezeti jogát. Eladásra került az ingatlan, és a haszonélvező lemondott a haszonélvezetről 6,9 millió forintért. A 2015. évi adóbevallás elkészítéséhez kérném segítségét a haszonélvezeti jog költségének meghatározásához. Köszönettel.

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem személyijövedelemadó-bevallásának elkészítéséhez kérnék segítséget. A CIB Lízing Zrt. a devizaalapú (CHF) hitelét forintosította, és a felek új szerződést írtak alá. A CIB Lízing Zrt. kiadott egy igazolást 2016. 09. 09-én, melyen szerepel, hogy 3 249 901 forint a jövedelem, és 519 984 forint a 16 százalékos szja, melyet az adóbevallásában szerepeltetni kell. A CIB Lízing a 877 473 forint ehót bevallotta, és megfizette. Kérdésem, hogy a 2015. november 17-én elfogadott módosítás, miszerint adómentes a pénzügyi lízingből származó elengedett követelés, mire vonatkozik? Ha a bank elengedett valamennyi összeget a forintosításkor, és új szerződést kötött az ügyféllel, akkor a törvénymódosítás vonatkozik-e erre is? Ha igen, akkor a banknak ezt az igazolást vissza kell vonnia? Ilyen esetben érvényes-e a törvénymódosítás? Várom válaszát.

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély felesége 2015-ben meghalt. Az elhunyt dolgozó nő volt és halála után a munkahelyétől az elmaradt bért, szabadságmegváltást, jubileumi jutalmat a férjnek, mint örökösnek, az önkéntes egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási pénztári egyéni számlán lévő megtakarítást a férjnek mint kedvezményezettnek kifizették. Kérdéseim: 1. Az elmaradt bér, jutalom stb. az elhunyt jövedelme, a férj annak ellenére, hogy ő kapta meg mint örökös (ez az összeg a hagyatékátadó végzésben is szerepel), ezt az összeget a szja bevallásában szerepeltetnie nem kell? 2. Az önkéntes egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási pénztári kifizetéseket szerepeltetnie kell az adóbevallásában, 16 százalék szja és 27 százalék eho terheli? A tagsági viszony megszűnt a tag halálával, a férj mint kedvezményezett megkapta a számlákon lévő megtakarításokat. Köszönettel: Filip Emese

Ingatlanértékesítés adózása örökösödés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tiszteletteljes kérdésem a következő: 2015. év január 20. napján készült hagyatékátadó végzésben a közjegyző az örökhagyó hagyatéka (ingatlan) 1/2 arányú tulajdoni hányadát, amelynek az adó- és értékbizonyítvány szerinti forgalmi értéke 1 750 000 forint végrendeleti öröklés jogcímen fejenként egyenlő 1/3-1/3 arányban az örökhagyó gyermekeinek (3 fő) teljes hatállyal átadta. Adásvételi szerződés készült 2015. 09. 30-án, mert az ingatlan eladásra került 5 000 000 forint áron (2015. 11. 30-án ki is lett mindenkinek fizetve). Egyhatod arányban részesültem ebből az összegből (833 333 forintt). Számlák a nevemre nincsenek a költségekről. Kérdésem a következő: – hogyan alakul a 1553-04 bevallás 161. sorában az szja levezetése a bevétel, költség és jövedelem sorokban? Köszönöm: Erika

Adószámos szobrász adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végzős szobrász júniusban adásvételi szerződéssel – saját készítésű – szobrot értékesít számlával 1 800 000 forintért. Júniusban még hallgató, és szeptember végéig hallgatói jogviszonya van. Ez az éves összes jövedelme. Milyen bevallási és adófizetési kötelezettsége van a magánszemélynek? Bízom gyors válaszukban! Segítségüket előre is köszönöm!

Családi gazdaság és őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vagy egy családi gazdaság, ahol az anya és a fia a gazdaság tagjai. Áfaalanyiságot választottak. 2015 szeptemberében a családi gazdaság férfi tagja kiváltotta az őstermelői tevékenységet adószámmal és adóalanyi mentesség mellett kompenzációs felár szerinti adózást választott. Sajnos ezt saját maga intézte, a könyvelőt nem kérdezte meg. Volt már 2015. évre kiadása, mint őstermelőnek egy személyben, de bevétele még nem. Kérdésem: 1. Lehet-e, mint őstermelő egy személyben eltérő adózási módot választani a családi gazdaság adózási módjától? 2. 2015. évben a kiadást az adóbevallásban lehet-e külön választani a családi gazdaságtól? 3. Erdőbirtokos is, és támogatást is kapott, ezt hogyan kell figyelembe venni az adóbevallásban? Előre is köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close