449 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Postai nyitvatartás az szja-bevallási határidő utolsó napján Cikk

A személyi jövedelemadó bevallási határidő utolsó napján, május 20-án, pénteken több posta tovább tart nyitva – közölte Magyar Posta Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Fizetővendéglátó tételes adója Kérdés

Magánszemély 2015 szeptemberében fizetővendéglátó engedélyt kapott, a NAV-hoz bejelentette a tevékenységet, és arra tételes átalányadót választott. Egy kiadó szobája van. Ezzel kapcsolatos kérdéseink: – 2015-ben a szobánkénti teljes évi 32 000 forint szja-t + 6400 forint ehót meg kell-e fizetnie, ha nem, akkor mennyit? – Ha a teljes évit kell megfizetnie, akkor a bevallásban melyik negyedévre milyen összeget kell bevallani?

Családi adókedvezmény munkáltató általi érvényesítése nyilatkozat hiányában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a magánszemély nem adott le családi kedvezményhez nyilatkozatot a munkáltatója felé, ennek ellenére a munkáltató érvényesítette 2015. évre havonta a kedvezményt. Sem a munkáltató, sem a munkavállaló nem észlelte a hibát év közben. Most – 2016. májusában – a munkáltató rádöbbent a hibájára, és szóban tájékoztatta a munkavállalót, akitől havonta visszavonja a korábban érvényesített kedvezményt. Helyes-e ez a gyakorlat? A dolgozó élhet-e "kártérítési" vagy bármilyen igénnyel a munkáltató felé a nyilatkozat hiányában érvényesített kedvezmény miatt? Válaszukat köszönöm!

13,5 milliárd forintról rendelkeztek magánszemélyek Cikk

Tavaly mintegy 13,5 milliárd forintot ajánlottak fel a magánszemélyek a személyi jövedelemadójuk (szja) 1+1 százalékaként – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.

Kamarai tagdíj – adóalap-csökkentő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi dolgozó éves kamarai tagdíjat fizet. A magánszemély nem végez önálló tevékenységet, és nem is adószámos. Az összevont adóalapját az szja-bevallásban csökkenthetem-e a befizetett éves kamarai tagdíj összegével? Köszönöm válaszát.

Föld-haszonbérbeadási jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az szja-bevallás melyik sorában kell feltüntetni a föld-haszonbérbeadásból származó jövedelmet? A föld bérbeadása egyéves időtartamra jött létre. Egyáltalán a 1553-as bevallásban kell-e szerepeltetni az ebből származó jövedelmet, ugyanis hallani olyan véleményeket, mely szerint a lakcím szerinti önkormányzati hivatal hatáskörébe tartozik már ez a történet? Előre is köszönettel.

Ellenőrzött tőkepiaci ügylet adókiegyenlítési kerete Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2014-es adóévben a magánszemély körülbelül 2,5 millió forint árfolyamnyereségből származó "ellenőrzött tőkepiaci ügylet" jövedelmet realizált, és az erre jutó 400 ezer forint adót megfizette. A 1453-as bevallás 214-es sorában feltüntetésre került az összeg az ellenőrzött tőkepiaci jövedelem adója oszlopában. 2015-ben fordított eset állt elő, és 1,3 millió forint veszteséget realizált. Az erre jutó adó visszaigénylésére van lehetőség adókiegyenlítés keretében, vagy ez a veszteség csak a következő adóévek esetleges nyereségadójának kiegyenlítésére használható fel? Köszönöm válaszát!

Családi kedvezmény érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy anyának van három kedvezményezett eltartottnak minősülő gyermeke. Két gyermek attól a férfitől van, akivel sok éve együtt él, de nem házasok, nincsenek az élettársak nyilvántartásában bejegyezve. 2015. évben az anya félállásban 850 072 forint jövedelmet szerzett, amelyből év közben nem vontak le tőle sem személyijövedelemadó-előleget, sem egészségbiztosítási járulékot, sem nyugdíjjárulékot, csak munkaerő-piaci járulékot vontak tőle. Az apa 2015-ben 1 794 000 forintot keresett, nála a személyijövedelemadó-előleg levonásánál figyelembe vették a két gyermekét, azaz havonta 125 000 forint adóalap kedvezményt, de még ezek után is maradt éves szinten 294 000 forint adóalapja, ami után személyijövedelemadó-előleget kellett fizetnie év közben. Kérdésem, hogy az apa most a 2015. évi bevallásban tud-e a fenti adatok tükrében pénzt visszakérni az adóhivataltól? Ha igen, akkor mennyit, milyen jogcímen? Nagyon sokat tanulmányoztam a kitöltési útmutatóját a 1553-nak, valamint a szakirodalmat, de egyszer meggyőződök, hogy nem igényelhet vissza, majd ennek ellenkezőjéről is, hogy az apánál megmaradt szja mértékéig és még a tőle levont járulékokból is visszakérhet. Kérem szépen számomra ezt megvilágítani, és a fenti adatok ismeretében levezetni az apa 1553-as bevallásának sorai szerint. Fáradozását nagyon köszönöm. Tisztelettel: Szendrei Dénes

Őstermelő 1658-as bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, mi a teendő akkor, ha véletlenül az első negyedéves bevallást a régi őstermelőszámmal adtuk be? Köszönöm válaszát!

Ne hagyja veszni adóját! Ha le is adta szja-bevallását, még rendelkezhet az 1+1%-ról Cikk

A tapasztalatok szerint minden második ember ajánlja fel adójának egy százalékát abból a mintegy négy és félmillióból, aki Magyarországon személyi jövedelemadót fizet. Az szja 1+1%-áról idén is, csakúgy, mint az elmúlt években, május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül – hívja fel a figyelmet a NAV.

Dubajban szerzett jövedelem adózása Kérdés

Egy magyar állampolgár tavaly tartósan Dubajban élt. Ottani cégétől rendszeres fizetést kapott. Emellett Magyarországon is szerzett bérjövedelmet. Kérdésem, hogy a 2015. évi szja-bevallásban be kell-e vallani a Dubajból származó jövedelmet? Ha igen, kell-e és hogyan adózni ezen jövedelem után Magyarországon? Üdvözlettel várom válaszát.

Adószámos magánszemély járuléka Kérdés

Tisztelt szakértő! Ügyfelem adószámos magánszemélyként szakmai tanácsadással foglalkozik. Előadást tart a kifizető által megjelölt helyen és időben. Az előadás időtartama néhány óra. Havonta egy előadást tart, különböző kifizetők megrendelésére. A kifizetők nem nyilatkoztatták a költségelszámolására vonatkozóan, szja-előleget sem vontak le (egy előadásért 40 000 forint juttatást kap.) Véleményem szerint helytelenül járt el a kifizető. Az szja-törvény 46. § (4) bekezdése szerint le kellett volna vonnia. A kifizetőnek további járuléklevonási és adófizetési kötelezettsége is keletkezett volna. Mivel a juttatott összeg meghaladta a minimálbér 30%-át, a magánszemély biztosítottnak minősül. Járulékok: levonni: nyugdíj + eba, megfizetni: 27 % szocho. Ekkor a magánszemélyt természetesen nem terheli a 27 %-os ehofizetési kötelezettség. Ugyanakkor nem értem, hogy mikor kell 27 %-os ehót fizetni a magánszemélynek? Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény 3. § (1) beezdése szerint, ha kifizető nem köteles előleg levonására, a magánszemélynek 27 %-os ehót kell fizetnie az összevont adóalapba tartozó jövedelmével kapcsolatosan. (Erre példát nem tudok mondani.) A kérdésem, hogy az adószámos magánszemélynek kell-e 27 %-os ehót fizetnie a jövedelme után? Mit tegyek az szja-bevallásában, ha nem vont semmit a kifizető? Válaszát köszönöm.

Egyéni vállalkozó egészségügyi hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a vállalkozói osztalékalap után egészségügyi hozzájárulást fizet. Tudja, hogy év végén magas jövedelemmel zár, ezért év közben előleget fizet egészségügyi hozzájárulásra. (Saját maga előre teljesít befizetéseket). Az előre fizetésnek két következménye lehet: 1. Vagy kevés a befizetett eho, 2. vagy több, mint amit az éves adóbevallásban feltüntetünk. Kérdésem, hogy az év közben befizetett egészségügyi hozzájárulást költségként leírhatja-e a befizetéskor, ha nem, akkor mikor van rá lehetősége? Mert kötelezettségként, adóként majd csak a következő év február 25-én írják elő. Akkor válik adókötelezettséggé. Tehát az év közben befizetett eho mikor könyvelhető el költségként? Köszönöm!

Francia munkabér adózása Kérdés

Egy magánszemély a 2015. évben márciustól decemberig Franciaországban dolgozott. Az igazolások alapján adóelőleget nem vontak tőle. Magyarországon 2015-ben év elején volt egy munkaviszonya, illetve egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme, az utóbbi az adóköteles alapot nem éri el. A Franciaországból származó jövedelme után hol keletkezik adóbevallási, illetve adófizetési kötelezettsége? Ha Magyarországon be kell vallani a francia jövedelmet, akkor milyen mértékben kell szerepeltetni, és lesz-e adófizetési kötelezettsége, illetve ez milyen mértékű? Tisztelettel: Koller Gábor

Az ördög a részletekben rejlik, és az szja-bevallásokban Cikk

A NAV az első három hónapban érkezett bevallásokban előforduló, többségében egyszerű tévesztéseket hivatalból, az egyéb hibákat az ügyfelek közreműködésével már javarészt javította. A hivatal összefoglalja az szja-bevallások jellemző hibáit.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close