455 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Szja-bevallás miatt rendkívüli nyitva tartás, éjfélkor lejár a határidő Cikk

Péntek éjfélkor lejár a személyijövedelemadó-bevallások benyújtásának határideje. Az adóhatóság ügyfélszolgálatai és egyes posták a szokásosnál hosszabb nyitvatartással várják az ügyfeleket, akik közül sokan az előző évekhez hasonlóan az utolsó hétre hagyták a bevallások elkészítését.

Ingatlan-bérbeadás költségelszámolás Kérdés

Magánszemély saját ingatlanját adja bérbe más magánszemély részére. A tételes költségelszámolást választja. A rezsiszámlák a bérbeadó nevére szólnak, a rezsiköltséget a bérlő fizeti meg. A bérbeadó az szja-bevallásában a rezsiszámlákat is beleszámítja a költségek közé. Helyes ez? Köszönettel. SzJ

Holnap 1,5 milliónak kell vallani, lejár a határidő Cikk

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtási határidejéig, 2016. május 20-áig várhatóan 1,5 millió magánszemélynek kell még eleget tennie bevallási kötelezettségének – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Közös őstermelői igazolvány, tételes költségelszámolás, szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesanyám és bátyám közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező főállású őstermelők. Az adóbevallásban tételes költségelszámolást választották, nemleges nyilatkozattal. MVH regisztrációs száma a bátyámnak van, így az ő nevére érkeznek az állami támogatások. A kérdésem az lenne, hogy ha az szja-bevallás készítésénél felezik a bevételt, a támogatásokat is felezni kell-e, vagy azokat csak a bátyám bevallásában kell feltüntetni, mivel az ő nevére érkeztek? Válaszát előre is köszönöm. Üdv.: B.

Szja: hogyan úszható meg a bírság, pótlék, és kérhető részletfizetés? Cikk

Mitévő legyen az, aki valamiért lekési a 2015. évi személyijövedelemadó (szja)-kötelezettség bevallási, befizetési határidejét? Még néhány napig előre is lehet jelezni az akadályoztatást.

Nyugdíjas őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonya mellett átalányadózó őstermelő nyilatkozik a személyijövedelemadó-bevallásában (a 12-es lapon), hogy a következő évre átalányadózást választ. Ha ez a személy 2015-ben az egész évben már nyugdíjas volt, kell beadnia bevallást emiatt a nyilatkozat miatt? A bevétel egyik évben sem szokta elérni a 600 ezer forintot! Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Gréta

Postai nyitvatartás az szja-bevallási határidő utolsó napján Cikk

A személyi jövedelemadó bevallási határidő utolsó napján, május 20-án, pénteken több posta tovább tart nyitva – közölte Magyar Posta Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Fizetővendéglátó tételes adója Kérdés

Magánszemély 2015 szeptemberében fizetővendéglátó engedélyt kapott, a NAV-hoz bejelentette a tevékenységet, és arra tételes átalányadót választott. Egy kiadó szobája van. Ezzel kapcsolatos kérdéseink: – 2015-ben a szobánkénti teljes évi 32 000 forint szja-t + 6400 forint ehót meg kell-e fizetnie, ha nem, akkor mennyit? – Ha a teljes évit kell megfizetnie, akkor a bevallásban melyik negyedévre milyen összeget kell bevallani?

Családi adókedvezmény munkáltató általi érvényesítése nyilatkozat hiányában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a magánszemély nem adott le családi kedvezményhez nyilatkozatot a munkáltatója felé, ennek ellenére a munkáltató érvényesítette 2015. évre havonta a kedvezményt. Sem a munkáltató, sem a munkavállaló nem észlelte a hibát év közben. Most – 2016. májusában – a munkáltató rádöbbent a hibájára, és szóban tájékoztatta a munkavállalót, akitől havonta visszavonja a korábban érvényesített kedvezményt. Helyes-e ez a gyakorlat? A dolgozó élhet-e "kártérítési" vagy bármilyen igénnyel a munkáltató felé a nyilatkozat hiányában érvényesített kedvezmény miatt? Válaszukat köszönöm!

13,5 milliárd forintról rendelkeztek magánszemélyek Cikk

Tavaly mintegy 13,5 milliárd forintot ajánlottak fel a magánszemélyek a személyi jövedelemadójuk (szja) 1+1 százalékaként – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.

Kamarai tagdíj – adóalap-csökkentő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi dolgozó éves kamarai tagdíjat fizet. A magánszemély nem végez önálló tevékenységet, és nem is adószámos. Az összevont adóalapját az szja-bevallásban csökkenthetem-e a befizetett éves kamarai tagdíj összegével? Köszönöm válaszát.

Föld-haszonbérbeadási jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az szja-bevallás melyik sorában kell feltüntetni a föld-haszonbérbeadásból származó jövedelmet? A föld bérbeadása egyéves időtartamra jött létre. Egyáltalán a 1553-as bevallásban kell-e szerepeltetni az ebből származó jövedelmet, ugyanis hallani olyan véleményeket, mely szerint a lakcím szerinti önkormányzati hivatal hatáskörébe tartozik már ez a történet? Előre is köszönettel.

Ellenőrzött tőkepiaci ügylet adókiegyenlítési kerete Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2014-es adóévben a magánszemély körülbelül 2,5 millió forint árfolyamnyereségből származó "ellenőrzött tőkepiaci ügylet" jövedelmet realizált, és az erre jutó 400 ezer forint adót megfizette. A 1453-as bevallás 214-es sorában feltüntetésre került az összeg az ellenőrzött tőkepiaci jövedelem adója oszlopában. 2015-ben fordított eset állt elő, és 1,3 millió forint veszteséget realizált. Az erre jutó adó visszaigénylésére van lehetőség adókiegyenlítés keretében, vagy ez a veszteség csak a következő adóévek esetleges nyereségadójának kiegyenlítésére használható fel? Köszönöm válaszát!

Családi kedvezmény érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy anyának van három kedvezményezett eltartottnak minősülő gyermeke. Két gyermek attól a férfitől van, akivel sok éve együtt él, de nem házasok, nincsenek az élettársak nyilvántartásában bejegyezve. 2015. évben az anya félállásban 850 072 forint jövedelmet szerzett, amelyből év közben nem vontak le tőle sem személyijövedelemadó-előleget, sem egészségbiztosítási járulékot, sem nyugdíjjárulékot, csak munkaerő-piaci járulékot vontak tőle. Az apa 2015-ben 1 794 000 forintot keresett, nála a személyijövedelemadó-előleg levonásánál figyelembe vették a két gyermekét, azaz havonta 125 000 forint adóalap kedvezményt, de még ezek után is maradt éves szinten 294 000 forint adóalapja, ami után személyijövedelemadó-előleget kellett fizetnie év közben. Kérdésem, hogy az apa most a 2015. évi bevallásban tud-e a fenti adatok tükrében pénzt visszakérni az adóhivataltól? Ha igen, akkor mennyit, milyen jogcímen? Nagyon sokat tanulmányoztam a kitöltési útmutatóját a 1553-nak, valamint a szakirodalmat, de egyszer meggyőződök, hogy nem igényelhet vissza, majd ennek ellenkezőjéről is, hogy az apánál megmaradt szja mértékéig és még a tőle levont járulékokból is visszakérhet. Kérem szépen számomra ezt megvilágítani, és a fenti adatok ismeretében levezetni az apa 1553-as bevallásának sorai szerint. Fáradozását nagyon köszönöm. Tisztelettel: Szendrei Dénes

Őstermelő 1658-as bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, mi a teendő akkor, ha véletlenül az első negyedéves bevallást a régi őstermelőszámmal adtuk be? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close