449 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Egyéni vállalkozás szüneteltetése: bizonylatok megőrzése, újraindítás Cikk

Mennyi ideig kell megőriznie a számláit, szigorú számadású nyomtatványait a szünetelő egyéni vállalkozásnak, s legkésőbb mikor lehet újraindítani a vállalkozást? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Bérbeadás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar állampolgár, aki évek óta Hollandiában él, biztosítási jogviszonnyal és jövedelemmel is csak ott rendelkezik, Magyarországon található lakását adná bérbe egy magyarországi cégnek. Van Magyarországon bejelentett állandó lakcíme és bérbeadáshoz adószáma. Külföldön bérel magának lakást, melynek bérleti díja magasabb, mint amennyi bevétele a bérbeadásból származna. Hogyan kell (kell-e) Magyarországon adóznia, Magyarországon kell-e '53-as adóbevallást benyújtania erről a jövedelméről? A külföldi lakása bérleti díjának összegét költségként milyen bizonylattal igazolhatja? A kifizetőnek hogyan kell eljárnia? Válaszát előre is köszönöm!

Önálló tevékenység Kérdés

Magánszemélyként Hollandiában kiadott folyóirat főszerkesztői munkáját végzem, amihez a kiadóval kötött szerződésem szerint csak költségtérítést kapok. Költségszámlát nem szeretnék gyűjteni. Magyarországon a heti 40 órát ledolgozom. Az szja alapját hogyan határozom meg? Még milyen adót kell fizetnem, milyen bevallást kell benyújtanom, és mikor? Példával tudna-e segíteni, ha az éves bevételem például 1 millió forint?

Végkielégítés, kártérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk munkaügyi pert nyert, a megítélt elmaradt jövedelmét most kapta meg, kétféle jogcímen: 1./ Távolléti díj kártérítés jogcímen, 2./ Végkielégítés + kamatai. Tekintettel arra, hogy elszámolást nem küldtek, így nem tudjuk, hogy kinek kell és melyik összegre fizetni a járulékokat és az szja-t? A kártérítés jogcím járulékköteles-e vagy az simán az ő pénze 4 év után. Gondolom, hogy a végkielégítés adózik, és járulékozódik, csak az a kérdés, hogy a dolgozónak kell-e most vagy év végén a 1653-as bevalláson rendezni, vagy ezt már az előző cége rendezte? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Tőzsdézők, figyelem! Könnyebb lesz bevallani az adót Cikk

Augusztus 1-jétől lépnek hatályba az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből származó jövedelem/veszteség megállapításához szükséges igazolás és adatszolgáltatás rendjét módosító rendelkezések. Az új előírások már a 2016. évre vonatkozóan is egyszerűbbé teszik az adóbevallás elkészítését, illetve megteremtik annak lehetőségét, hogy az adóhatóság a nyilvántartásaiban szereplő adatokból adóbevallási tervezetet készítsen az ellenőrzött tőkepiaci ügyleteket kötő magánszemélyek számára is.

Így is javítható a hibás bevallás Cikk

Nem kell feltétlenül felkeresnie annak a NAV ügyfélszolgálatát, akinek javítania kell hibás személyijövedelemadó-bevallását. PIN-kóddal ugyanis telefonon korrigálható az értesítésben említett hiba, közölte a hivatal.

Szja-bevallás készítésének számlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégnek a könyvelését végezzük, aki megkért minket, hogy a dolgozók szja-bevallását készítsük el. Nos, ezt a cégünk ki is számlázta a cégnek. A kérdésem az lenne, hogy ezt a munkáltatónak kell-e még továbbszámlázni a dolgozónak, hiszen átvállalta, hogy kifizeti helyette. Nem munkáltatói adómegállapítás történt, hanem a dolgozóknak, úgymond ezt juttatta. Segítséget előre is köszönöm szépen.

Az osztalékelőleg pontosan fedezi a jóváhagyott osztalék összegét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. bruttó 10 millió forint osztalékelőleget osztott ki tagjai között 2015 decemberében. A 2015. évi beszámoló elkészültekor pontosan ezt a 10 millió forintot hagyták jóvá osztalékként. 2015-ben megfizették a levont forrásadót, azonban az egészségügyi hozzájárulást nem. Kérdésem az volna, hogy ilyen esetben az egészségügyi hozzájárulást a társaság részére vissza kell-e téríteni, hogy a kifizető a 08-as bevalláson fel tudja azt tüntetni? Bizonytalan vagyok, hogy törvényesen milyen eljárást kell alkalmazni. A tag fizesse meg az ehót, és a 2016-os adóbevallásában pedig majd feltünteti, mint már megfizetett előleget? A munkáltató pedig számfejti az osztalékká vált osztalékelőleget a levont forrásadóval, és erről igazolást állít ki? Sok eshetőség lehet, ebben kérnék iránymutatást! Válaszát előre is köszönöm! Gyenes Ferenc

Szja-bevallás elkészítése és nyilatkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató, a munkáltatói adómegállapítással vállalhatja, hogy elkészítheti munkavállalója számára az elszámolást. A munkáltató nem köteles elkészíteni a munkavállalója személyijövedelemadó-bevallását. Nyilatkoztatni köteles a munkavállalót? Amennyiben határidőig kiadja a munkavállalók részére az M30-as és járulékigazolásokat, és csatol egy levelet, mely tartalmazza, hogy nem vállalja az szja-bevallás elkészítését, az szabályos megoldás? Vagy a munkavállalók nyilatkoztatása kötelező? Köszönettel!

Szja-bevallás miatt rendkívüli nyitva tartás, éjfélkor lejár a határidő Cikk

Péntek éjfélkor lejár a személyijövedelemadó-bevallások benyújtásának határideje. Az adóhatóság ügyfélszolgálatai és egyes posták a szokásosnál hosszabb nyitvatartással várják az ügyfeleket, akik közül sokan az előző évekhez hasonlóan az utolsó hétre hagyták a bevallások elkészítését.

Ingatlan-bérbeadás költségelszámolás Kérdés

Magánszemély saját ingatlanját adja bérbe más magánszemély részére. A tételes költségelszámolást választja. A rezsiszámlák a bérbeadó nevére szólnak, a rezsiköltséget a bérlő fizeti meg. A bérbeadó az szja-bevallásában a rezsiszámlákat is beleszámítja a költségek közé. Helyes ez? Köszönettel. SzJ

Holnap 1,5 milliónak kell vallani, lejár a határidő Cikk

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtási határidejéig, 2016. május 20-áig várhatóan 1,5 millió magánszemélynek kell még eleget tennie bevallási kötelezettségének – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Közös őstermelői igazolvány, tételes költségelszámolás, szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesanyám és bátyám közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező főállású őstermelők. Az adóbevallásban tételes költségelszámolást választották, nemleges nyilatkozattal. MVH regisztrációs száma a bátyámnak van, így az ő nevére érkeznek az állami támogatások. A kérdésem az lenne, hogy ha az szja-bevallás készítésénél felezik a bevételt, a támogatásokat is felezni kell-e, vagy azokat csak a bátyám bevallásában kell feltüntetni, mivel az ő nevére érkeztek? Válaszát előre is köszönöm. Üdv.: B.

Szja: hogyan úszható meg a bírság, pótlék, és kérhető részletfizetés? Cikk

Mitévő legyen az, aki valamiért lekési a 2015. évi személyijövedelemadó (szja)-kötelezettség bevallási, befizetési határidejét? Még néhány napig előre is lehet jelezni az akadályoztatást.

Nyugdíjas őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonya mellett átalányadózó őstermelő nyilatkozik a személyijövedelemadó-bevallásában (a 12-es lapon), hogy a következő évre átalányadózást választ. Ha ez a személy 2015-ben az egész évben már nyugdíjas volt, kell beadnia bevallást emiatt a nyilatkozat miatt? A bevétel egyik évben sem szokta elérni a 600 ezer forintot! Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Gréta

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close