455 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Egyéni vállalkozó helyett őstermelő: így lehet váltani Cikk

Egyéni vállalkozó vezeti a családi gazdaságot, sokkal jobban járna, ha őstermelővé válna. Válthat-e gazdálkodási formát szankció nélkül? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértőnk válaszolt.

Családi gazdaság tagja elhunyt Kérdés

Családi gazdaság nem főállású tagja 2016. augusztus hónapban elhalálozott, így a családi gazdaság tagjainak létszáma 4 főről 3 főre csökkent. A főállású tag bejelentette a FVM-hez az elhalálozást, akik törölték a nyilvántartásból az elhunytat. Az elhunyt tag 2016. május hónapig egyéni vállalkozó is volt, de májusban be lett jelentve a vállalkozás szüneteltetése. Kérdésem: az elhunyt személy 2016. évi személyijövedelemadó-bevallását ki készíti? Ha az adóhivatal, akkor milyen formában kell a részükre az adatokat szolgáltatni, és milyen tartalmú adatokat kell szolgáltatni? Csak az egyéni vállalkozásával kapcsolatos adatokat kell szolgáltatni, vagy a családi gazdaság rá eső bevételéről és költségeiről is kell adatot küldeni? Válaszukat előre is köszönöm.

Itt van minden, amit tudnia kell az szja-bevallásról Cikk

Nem csupán a bevallók száma, hanem a jövedelmek is nőttek 2015-ben, legalábbis erről tanúskodnak a személyijövedelemadó-bevallások. A munkavállalók egy év alatt mintegy 589 milliárd forinttal kerestek többet, a családok pedig több adókedvezményt vettek igénybe, mint 2014-ben.

Dupla költségelszámolás Kérdés

Milyen esetben, milyen típusú költségeket lehet duplán elszámolni az egyéni vállalkozó szja-bevallásában? Köszönöm. K.

Távmunka Magyarországról EU-s országba Kérdés

Szoftverfejlesztő magyar szakember dolgozna itthonról egy EU-s országbeli vállalkozásnak. Mivel itthon dolgozik, az adózási és járulékfizetési kötelezettségét is itt kell teljesíteni, gondolom. Hogyan kell ez esetben teljesíteni a bevallási kötelezettséget, hiszen az EU-s országnak nincs magyar adószáma, amit a bevallásba beírhatnánk? Hogyan kell az EU-s cégnek a kötelezettségek befizetését teljesíteni? Egy itthoni könyvelő cég végezné a bérszámfejtést. Ez a cég hogyan számlázzon az EU-s cégnek?

Táppénz és oktatói bér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérném szíves segítségét. Egyéni vállalkozó a cukrászdája mellett tanulószerződéssel tanulók képzését is végzi, 2016. január 1-jétől a plusz oktatói kiegészítő tétel igénybevételére is jogosult, ezt az összeget az oktató bérére és járulékára lehet felhasználni. A vállalkozó a 1617-es átvezetési kérelem alapján a 2016. 01-04. hóra járó oktatói kiegészítő tételt 2016. 08. hónapban kérte vissza, számfejtették is. Az egyéni vállalkozónak oktatói bér jogcímen lett számfejtve/és át is utalta a saját magán bankszámlájára a nettó összeget. Ez egy szerencsétlen egybeesés azzal, hogy a vállalkozó 2016. 08. hónapban végig táppénzen volt. A vállalkozó augusztus hónapra jogosult oktatói kiegészítő tételre a táppénz miatt? (Van szakképzett cukrász munkavállalója, de nem mestercukrász.) A 1658-as bevallásban hogyan lehet ezt feltüntetni, hiszen bért kapott, járulékot fizetett, és közben táppénzen volt? Köszönöm a segítséget.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése: bizonylatok megőrzése, újraindítás Cikk

Mennyi ideig kell megőriznie a számláit, szigorú számadású nyomtatványait a szünetelő egyéni vállalkozásnak, s legkésőbb mikor lehet újraindítani a vállalkozást? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Bérbeadás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar állampolgár, aki évek óta Hollandiában él, biztosítási jogviszonnyal és jövedelemmel is csak ott rendelkezik, Magyarországon található lakását adná bérbe egy magyarországi cégnek. Van Magyarországon bejelentett állandó lakcíme és bérbeadáshoz adószáma. Külföldön bérel magának lakást, melynek bérleti díja magasabb, mint amennyi bevétele a bérbeadásból származna. Hogyan kell (kell-e) Magyarországon adóznia, Magyarországon kell-e '53-as adóbevallást benyújtania erről a jövedelméről? A külföldi lakása bérleti díjának összegét költségként milyen bizonylattal igazolhatja? A kifizetőnek hogyan kell eljárnia? Válaszát előre is köszönöm!

Önálló tevékenység Kérdés

Magánszemélyként Hollandiában kiadott folyóirat főszerkesztői munkáját végzem, amihez a kiadóval kötött szerződésem szerint csak költségtérítést kapok. Költségszámlát nem szeretnék gyűjteni. Magyarországon a heti 40 órát ledolgozom. Az szja alapját hogyan határozom meg? Még milyen adót kell fizetnem, milyen bevallást kell benyújtanom, és mikor? Példával tudna-e segíteni, ha az éves bevételem például 1 millió forint?

Végkielégítés, kártérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk munkaügyi pert nyert, a megítélt elmaradt jövedelmét most kapta meg, kétféle jogcímen: 1./ Távolléti díj kártérítés jogcímen, 2./ Végkielégítés + kamatai. Tekintettel arra, hogy elszámolást nem küldtek, így nem tudjuk, hogy kinek kell és melyik összegre fizetni a járulékokat és az szja-t? A kártérítés jogcím járulékköteles-e vagy az simán az ő pénze 4 év után. Gondolom, hogy a végkielégítés adózik, és járulékozódik, csak az a kérdés, hogy a dolgozónak kell-e most vagy év végén a 1653-as bevalláson rendezni, vagy ezt már az előző cége rendezte? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Tőzsdézők, figyelem! Könnyebb lesz bevallani az adót Cikk

Augusztus 1-jétől lépnek hatályba az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből származó jövedelem/veszteség megállapításához szükséges igazolás és adatszolgáltatás rendjét módosító rendelkezések. Az új előírások már a 2016. évre vonatkozóan is egyszerűbbé teszik az adóbevallás elkészítését, illetve megteremtik annak lehetőségét, hogy az adóhatóság a nyilvántartásaiban szereplő adatokból adóbevallási tervezetet készítsen az ellenőrzött tőkepiaci ügyleteket kötő magánszemélyek számára is.

Így is javítható a hibás bevallás Cikk

Nem kell feltétlenül felkeresnie annak a NAV ügyfélszolgálatát, akinek javítania kell hibás személyijövedelemadó-bevallását. PIN-kóddal ugyanis telefonon korrigálható az értesítésben említett hiba, közölte a hivatal.

Szja-bevallás készítésének számlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégnek a könyvelését végezzük, aki megkért minket, hogy a dolgozók szja-bevallását készítsük el. Nos, ezt a cégünk ki is számlázta a cégnek. A kérdésem az lenne, hogy ezt a munkáltatónak kell-e még továbbszámlázni a dolgozónak, hiszen átvállalta, hogy kifizeti helyette. Nem munkáltatói adómegállapítás történt, hanem a dolgozóknak, úgymond ezt juttatta. Segítséget előre is köszönöm szépen.

Az osztalékelőleg pontosan fedezi a jóváhagyott osztalék összegét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. bruttó 10 millió forint osztalékelőleget osztott ki tagjai között 2015 decemberében. A 2015. évi beszámoló elkészültekor pontosan ezt a 10 millió forintot hagyták jóvá osztalékként. 2015-ben megfizették a levont forrásadót, azonban az egészségügyi hozzájárulást nem. Kérdésem az volna, hogy ilyen esetben az egészségügyi hozzájárulást a társaság részére vissza kell-e téríteni, hogy a kifizető a 08-as bevalláson fel tudja azt tüntetni? Bizonytalan vagyok, hogy törvényesen milyen eljárást kell alkalmazni. A tag fizesse meg az ehót, és a 2016-os adóbevallásában pedig majd feltünteti, mint már megfizetett előleget? A munkáltató pedig számfejti az osztalékká vált osztalékelőleget a levont forrásadóval, és erről igazolást állít ki? Sok eshetőség lehet, ebben kérnék iránymutatást! Válaszát előre is köszönöm! Gyenes Ferenc

Szja-bevallás elkészítése és nyilatkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató, a munkáltatói adómegállapítással vállalhatja, hogy elkészítheti munkavállalója számára az elszámolást. A munkáltató nem köteles elkészíteni a munkavállalója személyijövedelemadó-bevallását. Nyilatkoztatni köteles a munkavállalót? Amennyiben határidőig kiadja a munkavállalók részére az M30-as és járulékigazolásokat, és csatol egy levelet, mely tartalmazza, hogy nem vállalja az szja-bevallás elkészítését, az szabályos megoldás? Vagy a munkavállalók nyilatkoztatása kötelező? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close