521 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Egy százalék – összevont adóalap, kedvezményezettek, adatkezelés Cikk

Az adóbevallás benyújtására nyitva álló határidő egyidejűleg az adó 1+1 százalékáról való rendelkezési jogosultságot is jelenti. Mi tartozik az összevont adóalapba, kik lehetnek kedvezményezettek, mit takar az adatközlési felhatalmazás? Írásunkból megtudhatja.

Nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíja melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a nők 40 éves munkaviszonya alapján ment el nyugdíjba a munkavállaló, akkor van-e korlátozás, ha mellette dolgozik, illetve külföldön (EU-n belül) végez munkát? Milyen feltételekkel lehet dolgozni? Kell-e Magyarországon a külföldi jövedelméről bevallást készíteni? köszönöm!

Termőföld eladása Kérdés

2018.02.20-án elhunyt az édesanyám, a 2018.05.31-ie hagyatéki végzés szerint 772 260 forint értéken termőföldet örököltem, amit 2018.11.28-án eladtam egymillió forintért. Majd 2019.03.18-án, 967 400 forintért szántót vásároltam. Hogyan kell ezeket az szja-bevallásban szerepeltetnem?

Fejlesztési tartalék önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelünknek 2019. 04. 02-án elküldtük a 2018. évi 53-as bevallását. Később derült ki, hogy 2019-ben és 2020-ban jelentősebb beruházást szeretne a vállalkozásában. Szeretné, ha fejlesztési tartalékot képeznénk, és önellenőriznénk a beadott bevallást. Kérdésünk, hogy a bevallás beadási határidejéig, május 20-áig beadhatunk-e önellenőrzést fejlesztésitartalék-képzésről? Válaszát előre is köszönöm.

Kft.-üzletrész értékesítésének adózása Kérdés

Egy kft.-ben dolgozom, mint alkalmazott, és rendelkeztem – nem tulajdonosként – üzletrésszel. (A kft. 2013-ban alakult, melyben rendelkeztem ezzel az üzletrésszel.) 2018-ban egy magánszemélynek, adásvételi szerződéssel egy 6 százalékos mértékű, 1,5 millió forint névértékű üzletrészt 18 millió forintért (nem tudom, hogy ez mennyire piaci érték?), amit a vevő három részletben fizet ki. 2018-ban kifizetett 6 millió forintot, a következő két évben is 6-6 milliót. Kérdésem, hogy 2018-ban és az azt követő két évben kell-e adóznom, és azt a 1853-as bevalláson hol kell szerepeltetnem?

A NAV idén több mint 5,5 millió embernek készített szja-bevallási tervezetet Cikk

Bár még csak három hét telt el azóta, hogy az adófizetők az interneten megnézhetik az adóbevallási tervezetet, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készített nekik, már közel egymillióan rákattintottak a nyomtatványra, több mint ötszázezren pedig véglegesítették a bevallást – mondta el a Magyar Nemzet pénteki számában Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

Üzletrész értékesítésének adózása Kérdés

Megszűnt mezőgazdasági termelőszövetkezet volt tagja 2018-ban eladta az üzletrészét magánszemélynek, aki ki is fizette azt. A termelőszövetkezet 2017-ben szűnt meg, nem tudni, hogy a tag milyen értékű üzletrészt kapott. (A szerzéskori érték ismeretlen.) Kell-e adózni, ha igen, hova kell beírni a 1853-as bevalláson?

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésre kérem megtisztelő válaszát: Egy magánszemély (nem vállalkozó, nem rendelkezik adószámmal sem) kötött egy szerződést egy cégtulajdonos magánszeméllyel, mely szerződés értelmében segít eladni a cégtulajdonos magánszemély 100% üzletrészét. A szerződés értelmében a sikeres közvetítésért jutalékot kap. A jutalékot kapó magánszemély nem üzletszerűen végzi ezt a tevékenységet, ez egy egyedi alkalom volt. A magánszemély a kapott jutalékot szeretné az szja-bevallásában szerepeltetni. Az szja-bevallásban hol kell feltüntetnie a kapott jutalékát, és milyen egyéb terheket kell a 15% szja mellett még fizetnie? Válaszukat előre is köszönöm!

Ingatlanértékesítés – szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlan 2018 végén került eladásra. A vevő a foglalót megfizette, de a vételár fennmaradó része 2019-ben teljesült. Az ingatlan adóköteles, mert nincs 5 éve az eladó nevén. Kérdésem, hogy a 2018-as bevallásban fel kell tüntetnem az eladást vagy csak a 2019-esben? Vagy mindkettőben? Ha mindkettőben, akkor a költségeket a megfizetett vételár arányában kell betenni? Várom szíves válaszát! Köszönöm!

18szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1853 bevallás A-lap 26. sorában milyen összeget kell szerepeltetni, ha a házasok élnek a közös megosztás jogával; a bruttó bérük összegét kell megosztani?

Önálló tevékenységből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önálló tevékenységből származó jövedelem esetében – megbízási szerződés alapján – év közben két alkalommal kifizetés történt, mely esetében 50% költséghányadot vettek figyelembe. (Valószínűleg így nyilatkozott a magánszemély.) Így elkészült az szja-bevallás. Majd kiderült, hogy az év első felében is történt egy megbízásos kifizetés 10% költséghányad figyelembe vételével. Önellenőriznem kell a bevallást, hogyan kell helyesen elszámolni az összegeket? Elszámolható mind a három kifizetés a meglévő költségszámlák figyelembevételével, abban az esetben is, ha a költségszámlák összesen nem érik el a három alkalommal kapott jövedelem 50%-át? Vagy a meglévő költségszámlákat figyelmen kívül kell hagyni, és a mindösszesen bevételt – jövedelmet – csak a 10% költséghányaddal lehet elszámolni? Ebben az esetben a már bevallott 50%-os költség figyelembevételének összegével (-10%) szemben el kell számolni a 39% különbözeti bírságot?

Nem kér igazolásokat a NAV az szja-bevallási tervezethez Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét idén, a folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV.

Családi gazdálkodó szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó személyijövedelemadó-bevallásával kapcsolatban szeretnék kérdezni. A családi gazdaságnak 4 fő tagja van. A családi gazdaság vezetőjének van 36 órát meghaladó munkaviszonya. A munkaviszonyból származó éves jövedelme 2018-ban 2,4 millió forint volt. A családi gazdaság várható jövedelme 5 millió forint lesz. Úgy tudom, hogy, ha van munkaviszonya a családi gazdaság vezetőjének, akkor a mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelmének többnek kell lenni, mint a munkaviszonyból származó jövedelmének (326/2001 kormányrendelet). Helyesen járok-e el, ha a családi gazdaság vezetőjének jövedelmét 2,6 millió forintban állapítom meg, és a fennmaradó 2,4 millió forintot osztom szét egyenlő aranyban a családi gazdaság tagjai között. Várom szíves válaszát! Köszönettel: Molnár Lajosné

Ingatlan-bérbevétel levont jövedelemadója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként béreltem tárolásra használt ingatlant társasháztól. A számlában a társasház az adóval csökkentett összeget is feltüntette. Az adót átutaltam a NAV-nak, a bérleti díjat a társasháznak. Kérdésem: hol kell feltüntetnem a 2018. évi szja-bevallásban a levont és átutalt jövedelemadót? Köszönöm válaszát!

Katás vállalkozó szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2018-as évre vonatkozóan a katás vállalkozóknak mi a határideje a személyi jövedelemadó bevallásnak? Február 25 vagy május 20? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szoftverértékesítés közvetítőn keresztül

Lepsényi Mária

adószakértő

Családi gazdaság 2017

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close