457 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Külföldi állampolgár ingatlanértékesítése belföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi állampolgár (német) Magyarországon ingatlant értékesít az idei évben. Az adózás helye az ingatlan fekvése szerint alakul. Milyen határidőig kell a bevallást benyújtania a külföldi magánszemélynek a személyi jövedelemadóról, illetve szükséges-e adóazonosító kiváltása vagy egyéb más? Köszönöm.

Szja-bevallás: nézze át újra, az is hibázhat, aki már beadta! Cikk

Május 22-én éjfélkor lejár a 2016-ban szerzett jövedelmek bevallási határideje. Érdemes azoknak is átgondolniuk, jogszerű módot választottak-e a bevallásra, akik már eleget tettek kötelezettségüknek. Több százezer szülő nem vette igénybe 2016-ban év közben a személyi jövedelemadó előlegéből a családi kedvezményt, illetve az első házasok kedvezményét, módosítsák bevallástervezetüket!

Külföldi ösztöndíj itthoni bevallása: kötelező? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Egyesült Államokban folytatott rövidtávú tanulmányokra kaptam ösztöndíjat. Tájékoztató levelükben feltüntették azt, hogy x dollár+x dollár adó. Utóbbit nem is kaptam meg, tehát a folyósító be is fizette. Be kell ezt vallanom az itthoni bevallásban, és ha igen, akkor milyen módon? Vagy náluk kell ezt megtenni? Köszönettel.

2016. évi szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Egy személy 2012-ben telket vásárolt, amit 2016-ban értékesített. A vételárat a vevő kifizette, azonban az eladó a szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy kiépíti a közműveket, amelyeket az ár tartalmazott. Mivel a közművek kiépítése hosszadalmas, így a kivitelezés egy részére 2017-ben kerül sor, és jelenleg is folyamatban van. Kérdésünk, hogy ebben az esetben hogyan kell az ingatlanértékesítésből származó bevételt meghatározni, illetve el lehet-e valamely módon számolni a közműkiépítés költségeit? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Magánszemély kölcsönt nyújt cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély nyújt kölcsönt cégnek, 15%-os kamattal. A magánszemély (nem munkavállaló, nem tag, nem működik közre személyesen, teljesen független, a kölcsönön kívül más kapcsolata nincs a céggel) a kölcsön kamata után milyen adókat, és milyen mértékben fizet? Az adóbevallásának melyik sorában kell ezeket feltüntetni? Hogyan alakul az adózás, ha társas vállalkozóként/személyesen közreműködő tagként ad kölcsön? Akkor mely sorokat kell kitölteni? A kölcsönt kapó cégnek kifizetőként milyen kötelezettsége van? Köszönettel: MM

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2016. évben 622 ezer forint értékben törtaranyat adott le, melyről vételi jegyet kapott. Ezt az aranyat sok évvel ezelőtt, családi ajándékként kapta. Kérdésem az lenne, hogy be kell-e ezt vallani az adóbevallásban?

Szálláshely-szolgáltatás átalányadójának bevallása a 1653-ason Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadós szálláshely-szolgáltatást kell-e szerepeltetni a 1653-as bevallásban? Ha igen, milyen mezőkben, mit kell megadni? Üdvözlettel: Miklós Attila

Önálló tevékenységből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesapám a főállása mellett átalányadózó méhész. Szokott az MVH-tól vissza nem térítendő támogatást kapni eszközökre, amelyet a tárgyévben fel is használ. Az a kérdésem, helyesen teszem-e, hogy ezt a támogatást beírom a 1653-as bevallás 7. sorába a b és c oszlopba? Köszönöm! Üdvözlettel: Gréta

Szja-bevallás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 16SZJA bevallásból kimaradt a táppénz összege (más bérjövedelem) és annak levont adója. Kitöltési útmutató szerint, a 16-01-es lap 1. sor c. oszlopába kerülne a bevallás 61. sora kötelezettség különbözete, a d. oszlop viszont egyenlő 0-val, tehát nincs kötelezettség /+,-/ változás, mivel a táppénzből az adó levonásra került. Ebben az esetben adózói javítás/helyesbítés-t, vagy önellenőrzést kell benyújtani? Válaszát köszönöm.

Üzlethelyiség eladása – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2004 óta a bt. tulajdonában lévő üzlethelyiséget – a társaság megszűnésével – a tulajdonosa 8 millió forintért vásárolta meg 2014-ben, majd 2016-ban mint magánszemély értékesítette azt 10 millió forintért. Számlái nincsenek, mellyel költséget számol el. Keletkezik-e jövedelme, melyet be kell vallani? Amennyiben igen, mi a számítás módja? Munkáltatói adómegállapítást választott a 2016. évi szja megállapításához. Helyesen nyilatkozott-e, vagy önadózóként kell elkészítenie az szja-bevallását? Köszönöm válaszát.

Őstermelő értékesíti gazdaságát ipari célra Kérdés

Tisztelt Adózóna! Őstermelő évek óta nullás szja-bevallást ad le, mert értékhatár alatti és rendelkezik 20% költségszámlával. A 20% költségszámla kizárólag gázolaj. Termőföldeket vásárolt folyamatosan 2005-től napjainkig. Most értékesíti földterületeit és állatállományát, melyek értéke nem különül el az adásvételi szerződésben. Értékesítés előtt a területet földhivatali eljárás keretében kivonatja termelés alól, mert a vevő csak így tudja megvenni, mivel nem jogosult termőföldet vásárolni. A vevő a területen napelemtelepet létesít. Feltételezem, hogy a föld értékesítésére így az ötéves szabály vonatkozik. Az állatállománnyal kapcsolatban semmilyen nyilvántartása, költségszámlája nincs, azok folyamatosan 20 éve szaporodnak (szarvasmarhák). Hogyan lehet a földterülettől adózás tekintetében elkülöníteni az állatállományt, és hogyan adózik az állatok után? Köszönöm.

Szja-bevallás: rendkívüli nyitvatartás a NAV-nál, telefonos segítség hétvégén is Cikk

Hosszabbított nyitvatartással várják ügyfeleiket a mai naptól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatai rendkívüli. A személyijövedelemadó (szja)-bevallás közelgő határideje miatt a személyes ügyintézés mellett az adóhivatal még hétvégén is telefonos segítséget nyújt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Ellenőrzött tőkepiaci ügylet önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV által kiküldött adóbevallás-tervezetben szerepel tőkepiaci ügyletből származó jövedelem és annak adója. A magánszemély eddig egyetlen adóbevallásában sem szerepeltetett ilyen jövedelmet, veszteséget. Ha előző két évben vesztesége volt, de azt nem vallotta be, önellenőrizheti-e emiatt az adóbevallását, és érvényesítheti-e a 2016-os bevallásában az adókiegyenlítést?

Osztalékelőleg és osztalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben 2016. év elején osztalékelőleget vettek ki a tagok, majd év végén szintén osztalékelőleg-kifizetésre került sor. A megváltozott szabályoknak megfelelően az osztalékelőleget még 2016. évben át kell-e könyvelni osztalékká? Mivel akkor kell könyvelni, amikor kifizetésre kerül sor, ebben a 2016. évben a zárással kellene osztalékká minősíteni? A tag az szja-bevallásában minek fogja bevallani? Az év folyamán a 1608-as bevallásban osztalékelőleg volt bevallva. Most májusban beadandó szja-bevallásban is osztalékelőlegként szerepeljen? És mikor fog osztalékként szerepelni? Várom válaszát.

Adószámos magánszemély szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném, ha segítene annak eldöntésében, hogy egy adószámos magánszemély, aki tételes költségelszámolást alkalmaz, a személyijövedelemadó-bevallás mely sorában tünteti fel a bevételét, illetve a jövedelmét? Ugyancsak szeretném megkérdezni, hogy a tárgyi eszközei utáni éves amortizációt teljes mértékben elszámolhatja a bevételeivel szemben? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kifizetése ingatlannal

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Munkáltatói biztosítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close