452 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2016. évben 622 ezer forint értékben törtaranyat adott le, melyről vételi jegyet kapott. Ezt az aranyat sok évvel ezelőtt, családi ajándékként kapta. Kérdésem az lenne, hogy be kell-e ezt vallani az adóbevallásban?

Szálláshely-szolgáltatás átalányadójának bevallása a 1653-ason Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadós szálláshely-szolgáltatást kell-e szerepeltetni a 1653-as bevallásban? Ha igen, milyen mezőkben, mit kell megadni? Üdvözlettel: Miklós Attila

Önálló tevékenységből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesapám a főállása mellett átalányadózó méhész. Szokott az MVH-tól vissza nem térítendő támogatást kapni eszközökre, amelyet a tárgyévben fel is használ. Az a kérdésem, helyesen teszem-e, hogy ezt a támogatást beírom a 1653-as bevallás 7. sorába a b és c oszlopba? Köszönöm! Üdvözlettel: Gréta

Szja-bevallás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 16SZJA bevallásból kimaradt a táppénz összege (más bérjövedelem) és annak levont adója. Kitöltési útmutató szerint, a 16-01-es lap 1. sor c. oszlopába kerülne a bevallás 61. sora kötelezettség különbözete, a d. oszlop viszont egyenlő 0-val, tehát nincs kötelezettség /+,-/ változás, mivel a táppénzből az adó levonásra került. Ebben az esetben adózói javítás/helyesbítés-t, vagy önellenőrzést kell benyújtani? Válaszát köszönöm.

Üzlethelyiség eladása – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2004 óta a bt. tulajdonában lévő üzlethelyiséget – a társaság megszűnésével – a tulajdonosa 8 millió forintért vásárolta meg 2014-ben, majd 2016-ban mint magánszemély értékesítette azt 10 millió forintért. Számlái nincsenek, mellyel költséget számol el. Keletkezik-e jövedelme, melyet be kell vallani? Amennyiben igen, mi a számítás módja? Munkáltatói adómegállapítást választott a 2016. évi szja megállapításához. Helyesen nyilatkozott-e, vagy önadózóként kell elkészítenie az szja-bevallását? Köszönöm válaszát.

Őstermelő értékesíti gazdaságát ipari célra Kérdés

Tisztelt Adózóna! Őstermelő évek óta nullás szja-bevallást ad le, mert értékhatár alatti és rendelkezik 20% költségszámlával. A 20% költségszámla kizárólag gázolaj. Termőföldeket vásárolt folyamatosan 2005-től napjainkig. Most értékesíti földterületeit és állatállományát, melyek értéke nem különül el az adásvételi szerződésben. Értékesítés előtt a területet földhivatali eljárás keretében kivonatja termelés alól, mert a vevő csak így tudja megvenni, mivel nem jogosult termőföldet vásárolni. A vevő a területen napelemtelepet létesít. Feltételezem, hogy a föld értékesítésére így az ötéves szabály vonatkozik. Az állatállománnyal kapcsolatban semmilyen nyilvántartása, költségszámlája nincs, azok folyamatosan 20 éve szaporodnak (szarvasmarhák). Hogyan lehet a földterülettől adózás tekintetében elkülöníteni az állatállományt, és hogyan adózik az állatok után? Köszönöm.

Szja-bevallás: rendkívüli nyitvatartás a NAV-nál, telefonos segítség hétvégén is Cikk

Hosszabbított nyitvatartással várják ügyfeleiket a mai naptól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatai rendkívüli. A személyijövedelemadó (szja)-bevallás közelgő határideje miatt a személyes ügyintézés mellett az adóhivatal még hétvégén is telefonos segítséget nyújt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Ellenőrzött tőkepiaci ügylet önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV által kiküldött adóbevallás-tervezetben szerepel tőkepiaci ügyletből származó jövedelem és annak adója. A magánszemély eddig egyetlen adóbevallásában sem szerepeltetett ilyen jövedelmet, veszteséget. Ha előző két évben vesztesége volt, de azt nem vallotta be, önellenőrizheti-e emiatt az adóbevallását, és érvényesítheti-e a 2016-os bevallásában az adókiegyenlítést?

Osztalékelőleg és osztalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben 2016. év elején osztalékelőleget vettek ki a tagok, majd év végén szintén osztalékelőleg-kifizetésre került sor. A megváltozott szabályoknak megfelelően az osztalékelőleget még 2016. évben át kell-e könyvelni osztalékká? Mivel akkor kell könyvelni, amikor kifizetésre kerül sor, ebben a 2016. évben a zárással kellene osztalékká minősíteni? A tag az szja-bevallásában minek fogja bevallani? Az év folyamán a 1608-as bevallásban osztalékelőleg volt bevallva. Most májusban beadandó szja-bevallásban is osztalékelőlegként szerepeljen? És mikor fog osztalékként szerepelni? Várom válaszát.

Adószámos magánszemély szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném, ha segítene annak eldöntésében, hogy egy adószámos magánszemély, aki tételes költségelszámolást alkalmaz, a személyijövedelemadó-bevallás mely sorában tünteti fel a bevételét, illetve a jövedelmét? Ugyancsak szeretném megkérdezni, hogy a tárgyi eszközei utáni éves amortizációt teljes mértékben elszámolhatja a bevételeivel szemben? Köszönöm!

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar állampolgár 2016-ban Magyarországon dolgozott munkaviszonyban. A munkaviszonya Magyarországon 2016. 04. 30-án megszűnt. Lengyelországba költözött, és 2016. májustól Lengyelországban áll munkaviszonyban. Hogyan kell a 2016. évi szja-bevallását kitölteni? Jól tudjuk-e, hogy csak a Magyarországon szerzett jövedelmét kell szerepeltetnie a Magyarországon beadandó adóbevallásában? Válaszát köszönöm.

Üzlethelyiség vétele, majd eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2004 óta a bt. tulajdonában levő üzlethelyiséget – a társaság megszűnésével – a tulajdonosa 8 millió forintért vásárolt meg 2014-ben, majd 2016-ban mint magánszemély értékesítette azt 10 millió forintért. Számlái nincsenek, mellyel költséget számol el. Keletkezik-e jövedelme, melyet be kell vallani? Amennyiben igen, mi a számítás módja? Munkáltatói adómegállapítást választott a 2016. évi szja megállapításához. Helyesen nyilatkozott-e, vagy önadózóként kell elkészítenie szja-bevallását? Köszönöm válaszát.

Magyarországi kiküldöttek adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábbi kérdésemben megvitattuk az alábbi kérdést: indiai cég Magyarországra küldi alkalmazottait, hogy itt továbbra is az ő alkalmazásában képviselje a céget és dolgozzon neki. A járulékokat ott fizetik, a bért onnan kapják, azon személyek esetében, akiknél ennek a kiküldetésnek az időtartama meghaladja az adóévben a 183 napot, Magyarországon a jövedelmük után szja-fizetési és bevallási kötelezettségük keletkezik, továbbá mivel kifizető nincs, aki ezt levonja, amolyan "önadózói" státuszba kerülnek, amiből pedig az következik, hogy negyedévente adóelőleget kell fizetniük. További kérdésem ennek a technikai része, tudomásom szerint Indiában az alkalmazottak után nem fizettek adót, csak járulékokat a kettős adóztatást kizáró egyezmény értelmében. Adóazonosítóval már rendelkeznek. Helyesen járok el, ha a bérüket és ennek a 15 százalékos adóját havi bontásban a kifizetés napja szerinti MNB árfolyamon átváltva állapítom meg ? Továbbá kérem segítségét, hogy az szja-bevallást mely soraiban tudom ezeket feltüntetni? Köszönöm

Szja-bevallás: nekik érdemes mielőbb átnézniük a NAV tervezetét Cikk

A bevallási tervezet a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről adata van az adóhivatalnak. Így annak, aki elfelejtett időben nyilatkozni munkáltatójának arról, hogy a családi- vagy az első házasoknak járó kedvezmény összegét vonja le az adóelőlegéből, mindenképpen érdemes mielőbb kiegészítenie a bevallását – hívja fel a figyelmet Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára, a NAV vezetője.

Őstermelő átalányadózás Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Mezőgazdasági őstermelő 2015. évre vonatkozóan a tételes elszámolást választotta az szja-elszámolásra. 2016. évre az őstermelői igazolványának érvényesítése során a korábbi tételes elszámolása helyett az általányadózást választotta, amit bejelentett a NAV-nak. A 1553-as személyijövedelemadó-bevallásban azonban nem tett nyilatkozatot erre vonatkozóan. Alkalmazható-e az 1653-as szja-bevallásnál az általányadó szerinti elszámolás? Amennyiben nem, akkor ilyen esetben mi a helyes eljárás? Jogorvoslatnak van-e helye, ha nem alkalmazhatja az általányadózást a 2016. évre vonatkozóan? Válaszunkat köszönöm. Üdvözlettel: Pné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close