23 találat a(z) szervizdíj cimkére

Szervizdíj programozása a pénztárgépbe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem szeretne szervizdíjat felszámolni a kávézójában. A kávézóban azonban van olyan értékesítés, amikor az árut elviszi a vevő műanyag pohárban, dobozban... stb., ilyenkor nem lehet szervizdíjat felszámolni. Kérdésünk arra irányul, hogy törvényesen jár-e el a vállalkozás, ha külön üti be a pénztárgépbe a szervizdíjjal megemelt és a szervizdíj nélküli értékesítést? Szabad-e, lehet-e ilyen megkülönböztetést tenni? Köszönettel: Szilasné

Autószerelés áfája Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Kérem szíves tájékoztatásukat a következő esettel kapcsolatban, hogy a Magyarországon bejegyzett és működő autószerviz helyesen járjon el a szolgáltatás kiszámlázásakor: Magyarországon bejegyzett és működő autószervizhez javításra vittek be egy német rendszámmal rendelkező, németországi társaság tulajdonában álló személygépkocsit. Kérdésem, hogy a magyarországi autószerviznek hogyan kell az autójavítást (alkatrész és munkadíj) kiszámláznia a német társaság felé, áfásan vagy áfa nélkül, illetve milyen nyilatkozatokat kell kérni a német cégtől, hogy szabályszerűen járjon el? Köszönettel.

Borravaló: mi lesz az étteremben fizetett szervizdíjjal? Cikk

Ki kapja meg vajon az éttermi számlában fizetendő szervizdíjat? – merül fel a kérdés lépten-nyomon. Olvasónk kérdéséből kiderült, olykor maguk az éttermek sincsenek ezzel tisztában. Surányi Imréné szakértőnk válaszából megtudhatja, kit illet meg a szervizdíj, és milyen adózási, tb-szabályokat kell betartani.

Szervizdij Kérdés

Az étteremben szervizdíjat számítanak fel, ami a nyugtán is szerepel. Ügyvezetői utasítás alapján a befolyt szervizdíj felét a közreműködőknek havonta kiosztják (járulék megfizetése mellett), a másik része a vállalkozás bevétele marad. Helyesen jár el így a vezetőség? Esetleg lehetőség van-e a ki nem osztott szervizdíj későbbi időpontban történő kiosztására (15 százalék nyugdíjárulék mellett)?

Motorkerékpár-szerviz – áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. személygépkocsi helyett motorkerékpárt vásárolt – 125 köbcentiméter feletti – magánszemélytől hivatalos ügyintézés céljából, illetve időközben tevékenységi kört bővített futárszolgálatra (erre még nem adott ki számlát). A motorkerékpárral balesetet szenvedett munkavállalónk, és a javitási költség áfatartalmának levonhatóságával kapcsolatban a biztosító nyilatkozatot kér a cégtől. A kft. normál áfakörös tevékenységet folytat. Kérdésem, hogy a motorkerékpár javítási költségénél – amennyiben alátámasztható a kizárólag üzemi célú használat – az áfa 100 százalékban levonható, vagy ugyanúgy, mint a személygépkocsinál maximum 50 százalék erejéig? Köszönöm.

Borravaló, felszolgálási díj: mikor kell adót és járulékot fizetni? Cikk

A legtöbb szolgáltatásért bármikor illik borravalót adni, de a jatt igazi szezonja a nyár, amikor a vakációzásban ellazult vendégsereg nagyvonalúbban költekezik. Vajon tudja-e a szolgáltató és a rekkenő hőségben izzadó személyzete, hogy a diszkréten ott hagyott, zsebbe csúsztatott jatt után kell-e adót, járulékot fizetnie?

Szervizdíj, borravaló Kérdés

A munkáltatónak milyen lehetősége van szervizdíj és borravaló kifizetésére a dolgozói részére? Ilyen kifizetéseknek milyen adózási, járulékfizetési vonzata van? Ha a tulajdonos alkalmazott, részesülhet-e ő is ezekben a juttatásokban?

Gépkocsi fenntartásához igénybe vett szolgáltatás Kérdés

Azt szeretném kérdezni, hogy ahol a szervizcég alkatrész-munkadíj bontásban számlázza társaságunknak a cégautónk szervizköltségét, ott csak a munkadíj után vonható le 50 százalékban az áfa? SZJ-számot is feltüntet a számlán, ennél fogva egyértelműen megállapítható, mi a szolgáltatás része, viszont azt gondoljuk, az anyag ezeknél a szervizeknél részét képezi a szolgáltatásnak, azaz "beleépül", jól gondoljuk? Sajnos nem találtunk egyértelmű iránymutatást azzal kapcsolatban hogy milyen szolgáltatásoknál, vagy milyen módon kell megállapítani a gépjárműhöz kapcsolódó szolgáltatást. A szervizcégek legtöbbje sem SZJ- sem VTSZ-számot nem használ, csupán megjegyzést ír a számlára például volf kártya, ezeknél a számláknál hívjuk-e fel a szervizcég figyelmét, hogy tüntesse fel az SZJ-számot a számlán? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close