6 találat a(z) személyiségi jog cimkére

Kúria: a közügyekre vonatkozó vélemény fokozott alkotmányos védelmet élvez Cikk

A közügyekre vonatkozó vélemény fokozott alkotmányos védelmet élvez még akkor is, ha esetleg túlzó és felfokozott – mondta ki a Kúria.

Elfojtották a munkavállaló véleményét vagy sem? Cikk

A véleménynyilvánítás szabadságának alapjoga a munka világában korlátok között érvényesülhet, ezért a munkáltatónak az az intézkedése, amikor igazoló jelentést kér a munkáltató intézkedésének helyességét nyilvánosan bíráló közalkalmazottól, önmagában nem vagyoni kártérítésre alapot adó személyiségi jogsértést nem valósít meg – mondta ki a Kúria.

Nem tették közzé a bírósági ítéletet – megsértették a személyiségi jogait Cikk

Azzal, hogy a polgármesteri hivatal és az önkormányzat az önkormányzat internetes oldalán a valóságot hamis színben feltüntetve, a felperes közszolgálati jogviszonyának jogellenes megszüntetésével kapcsolatos bírósági ítélet megállapításait nem közölte, megsértette a felperes jóhírnevét és a munkához való személyiségi jogát is – mondta ki a Kúria.

Hazugságvizsgálat a munkahelyeken: mikor lehet, mikor nem? Cikk

A munkáltatók sokszor kerülnek olyan helyzetbe, hogy a rendelkezésre álló információk alapján nem tudják megítélni, vajon igazat állít-e a munkavállaló vagy sem. A szavahihetőségnek egyes esetekben kiemelt jelentősége van, mert a dolgozó magatartása maga után vonhatja a munkaviszony megszüntetését. Kötelezhető-e hazugságvizsgálatra a munkavállaló?

Jogellenes felmondás: sérelemdíjat is követelhet a dolgozó Cikk

A munka törvénykönyve szerint a munkáltató köteles megtéríteni a munkaviszony jogellenes megszüntetésével összefüggésben okozott teljes kárát. Nem mindegy azonban, hogy a munkavállaló milyen jogcímen kíván kártérítési igényt érvényesíteni, hiszen a munkáltató kártérítési felelőssége limitált.

Sérti-e a személyiségi jogokat az egyéni teljesítmény nyilvánossá tétele? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy nyilvánossá tehető-e a cégnél (például faliújság, e-mail) a munkavállalók név szerinti havi teljesítmény-értékelése? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs