268 találat a(z) személygépkocsi cimkére

Személygépkocsi használatba, kölcsönbe, bérbeadása, kft. más kft.-nek Kérdés

Egy kft. a pénzügyi lízingbe vett személygépkocsiját 3 évre használatba adja egy másik kft.-nek, melyben a tulajdonosok között van azonos. A használatba adásról milyen szerződést köthet? Mi minősül használatba adásnak, vagy kölcsönadásnak, vagy bérbeadásnak? Milyen jogszabályban található meg a használatba adás, kölcsönadás, bérbeadás fogalma, amit alkalmazni kell? A gépkocsi üzemeltetője ki lesz, be kell jelenteni a hatóságoknál, vagy nem szükséges? Cégautóadót ki köteles fizetni? A gépkocsit használó ezen szerződés alapján milyen költségeket számolhat el? Például üzemanyag, szerviz, biztosítás. Köszönöm szépen válaszukat.

Személygépkocsi áfájának levonása Kérdés

A társaság bruttó 10.000.000 forintért személygépkocsit vásárol 2017. március hónapban továbbértékesítési -bérbeadási céllal, és ez alapján az áfát (2.125.985 forintot) visszaigényli. A bérbeadás áfás természetesen. 2019. augusztusban a társaság a személygépkocsit bruttó 6.500.000 forintért értékesíti, az áfa 1.381.890 forint, amit befizet. A példánál maradva kell-e az áfát arányosítani ,és ha igen, mennyi áfabefizetési kötelezettség keletkezik? Köszönöm

Személygépkocsi beszerzésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségi tagállamból vásárolt személygépkocsit. A számlán nem volt feltüntetve a különbözeti áfa, ezért az áfabevallásban a fizetendő sorba beállítottuk, de levonásba nem helyeztük az áfáját. Ez helyes volt-e? A gépkocsit forgalomba helyezték, tehát tárgyi eszköz lett. Az adózó sérelmezte, hogy áfát kellett fizetnie, ezért arra gondoltam, hogy ha bérbe adná itthon a személygépkocsit, akkor az áfát levonásba lehetett volna helyezni. Jól gondolom-e? Ha most értékesíti a személygépkocsit, akkor az áfamentesen történne meg? A bérbeadás módosítja-e az értékesítéskor személygépkocsira vonatkozó áfamentességet? Ha a bérbeadás mellett dönt, módosítjuk az áfabevallást és levonásba helyezzük a beszerzéskori áfát, akkor értékesítés esetén életbe lép-e az áfatörvény tárgyieszköz-értékesítésre vonatkozó 135. §-a? Tehát fizetendővé válik-e a 60 hónapon belül számított levont áfája?

Orvosi egyéni vállalkozó (kérdés kiigazítása) Kérdés

Orvos egyéni vállalkozó KATEGORIZÁLÁS ALATT Tisztelt Szakértő! Orvos egyéni vállalkozó az szja-törvény 49. § alapján tételes költségelszámoló. 1. 2019. évben vásárolt 6 M Ft-ért személygépkocsit vállalkozási célra. Mikor és milyen összegű amortizációt számolhat el? 2. Kisvállalkozói kedvezményként leírhatja-e a szgk-t bevételt csökkentő tételként? 3. A kisváll-i kedvezménnyel párhuzamosan az adózás utáni jövedelmét is csökkentheti a szgk. értékével ? (Szja-bevallás 13-05.lap 97.sorában?) 4. Cégautóadót kell-e fizetnie, amennyiben kizárólag körzeti orvosi alapellátást végez? Illetve a kisváll. kedvm. miatt egyébként is kell cégautóadó? 5. Ha az alapellátás mellett magánpraxist is folytat, ebben az esetben szükséges a cégautóadó fizetés? 6. A szgk után elszámolható az üzemeltetési költség (üzemanyag, alkatrész, javítás, casco, bizt. stb.)? 7. 2018. decemberben jelentette be, hogy kilép a kisadózásból és 2019.01.01-től az szja-törvény 49. § szerint tételes költségelszámolást választott. 2019.decemberben ismét bejelentheti, hogy 2020.01.01-től újra kisadózó lenne? 8. Az előző pont szerinti bejelentés miatt 2019. évre még igénybe veheti a szgk. után a 6 M Ft kisvállalkozói kedvezményt illetve 4 M Ft fejlesztési tartalékot? 9. A leírt kedvezmények miatt az átlépéskor szükséges-e adózási korrekciókat végezni? 10. A katás körzeti orvos egyéni vállalkozó a magánorvosi praxisát (bőrgyógyászat) bejelentheti-e a vállalkozása mellett mint magánszemélyként végezhető önálló tevékenység ?

Orvos egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvos egyéni vállalkozó az szja-törvény 49. § alapján tételes költségelszámoló. 1. 2019. évben vásárolt 6 M Ft-ért személygépkocsit vállalkozási célra. Mikor és milyen összegű amortizációt számolhat el? 2. Kisvállalkozói kedvezményként leírhatja-e a szgk-t bevételt csökkentő tételként? 3. A kisvállalkozói kedvezménnyel párhuzamosan az adózás utáni jövedelmét is csökkentheti a szgk. értékével ?(Az szja-bevallás 13-05. lap 97.sorában?) 4. Cégautóadót kell-e fizetnie, amennyiben kizárólag körzeti orvosi alapellátást végez? Illetve a kisvállalkozói kedvezmény miatt egyébként is kell cégautó dó? 5. Ha az alapellátás mellett magánpraxist is folytat, ebben az esetben szükséges a cégautóadó fizetése? 6. A szgk után elszámolható az üzemeltetési költség (üzemanyag, alkatrész, javítás, casco, bizt., stb.)? 7. 2018. decemberben jelentette be, hogy kilép a kisadózásból és 2019.01.01-től katásként adózik. 2019. decemberben ismét bejelentheti, hogy 2020.01.01-től újra kisadózó lenne? 8. Az előző pont szerinti bejelentés miatt 2019. évre még igénybe veheti a szgk. után a 6 M Ft kisvállalkozói kedvezményt, illetve 4 M Ft fejlesztési tartalékot? 9. A leírt kedvezmények miatt az átlépéskor szükséges-e adózási korrekciókat végezni? 10. A katás körzeti orvos egyéni vállalkozó a magánorvosi praxisát (bőrgyógyászat) bejelentheti-e a vállalkozása mellett mint magánszemélyként végezhető önálló tevékenység? A szíves válaszadást megköszönöm.

Személygékocsi önrészének áfája Kérdés

A fenti című kérdés a mi gondunk is. Tehát a válasz lényege az, hogy az első részlet le nem vonható áfája nem része a bekerülési értéknek a megosztottság miatt. Köszönöm. https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_24_Szemelygepkocsi_onresz_AFA_nyilt__bqt

Nyílt végű lízing könyvelése Kérdés

2016. évben indult, személygépkocsi vásárláshoz kapcsolódó, nyílt végű lízing könyvelésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. 2016-ban az személygépkocsi beszerzésekor a tőke + áfa összegével megegyezően került beruházásra, majd aktiválásra az autó, tekintettel arra, hogy a tulajdonos nem kívánt áfát levonásba helyezni. Elhatárolásra került a következő évek kamata is. 2019.01.01-től, a törvényi változások okán, úgy döntött, élni kíván az 50 százalék levonási joggal a havi lízing részletek után. Hogyan könyvelendő ennek a döntésnek a hatása? Helyes-e, ha 2019 elején az arányosan még ki nem fizetett áfa 50 százalékának megfelelő összeggel (amely még több évet érinthet) csökkentjük az eszköz bruttó értékét, melyet valamely átvezetési számlára helyezünk el? Ezt csökkentjük havonta a részlet számláknak megfelelő áfa 50 százalékának levonásba helyezésével szemben. Köszönöm segítségüket, örülnék egy minden tételre kiterjedő kontírozásnak is.

Céges személygépkocsi értékesítése, folytatás Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! Köszönöm a válaszát, de én még mindig azt olvasom ki a törvényi hivatkozásokból, hogy arányosítva levonhatom utólag az áfáját a személyautó értékesítésnek (EU-s adóalanynak történik az értékesítés). Annak érdekében, hogy minden tagállambeli adóalany egyforma elbírálásban részesüljön, a HÉA-irányelv rendelkezési elsőbbséget élveznek a nem harmonizált rendelkezésekkel. Amennyiben tehát az áfatörvény 87. § b, vagy c, pontjának, valamint a 89. § (1) vagy (2) bekezdésének alkalmazhatósága egyaránt fennáll, az áfatörvény 89. §-a szerinti szabályokat kell irányadónak tekinteni. A 89. § elsőbbségének van egy fontos következménye. A Közösségen belüli termékértékesítés ugyanis a "valódi" mentes értékesítések közé tartozik, amelynek jellemzője, hogy az értékesítés során áfát nem kell felszámítani, viszont a beszerzéshez kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonásba helyezhető. Ennek alapján, amennyiben az adóalany a tárgyi eszközként használt személygépkocsiját a 89. § alapján értékesíti, úgy a 136. § 1.a, pontja alkalmazható, tehát a gépkocsi beszerzését terhelő, előzetesen levonásba nem helyezett áfa meghatározott része pótlólagosan levonásba helyezhető. Ezek alapján én úgy gondolom, hogy utólag levonhatom az arányosított áfát. Hogyan, és mi a könyvelése? Üdvözlettel: Sz. Szilvi

Személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. venni akar (tehát nem lízingel) egy személygépkocsit, amit a megvétel napját követően rögtön bérletbe is ad. Levonható-e a személygépkocsi áfája ebben az esetben, vagy csak termékértékesítés esetén? A kft. a tevékenységi körébe felvette a személygépkocsi-kölcsönzést.

Nyíltvégű pénzügyi lízing Kérdés

Az általam könyvelt kft. nyílvégű pénzügyi lízing keretében bérelt egy személygépkocsit. A futamidő lejár nemsokára. A kérdés az, hogy ha a kft. veszi meg a személygépkocsit, akkor az eddig tárgyi eszközként nyilvántartott eszközt (aminek van még értéke a könyvekben), ki kell-e vezetni egyéb ráfordításként, vagy a maradványérték+áfa értéket rá kell-e aktiválni az eszközre és így kell-e tovább értékcsökkenést elszámolni, vagy új eszközként kell tovább nyilvántartani, a számlázott maradványérték+áfa értékben? Átminősítheti-e a NAV ebben az esetben esetleg a tranzakciót zárt végű pénzügyi lizinggé?

Áfalevonás személygépkocsi-vásárlásnál/bérlésnél (nyílt végű lízingnél) Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Kft. személygépkocsit vásárol/bérel. Minek minősül, ha a futamidő 36 hónap, a konstrukció típusa: nyílt végű pénzügyi lízing., az 1. rész 3 937 000 forint + áfa (27%) 1 063 000 forint Havonta a lízingértesítő alapján törlesztőrészlet van, a maradványérték bruttó 2 364 000 forint. A kft. meg kívánja vásárolni 36 hónap után a személygépkocsit. A leírt gazdasági eseménynél alkalmazható-e a 2019.01.01-én módosított áfatörvény 124. § (4) bekezdése és a 125/A § szerinti 50 százalékos áfalevonás? Vagy, mivel tudjuk, hogy a futamidő végén meg kívánja vásárolni a személygépkocsit a kft., az áfa semmilyen arányban nem vonható le. Bruttó összegen nyilvántartásba vesszük, és értékcsökkenést számolunk el. Várom gyors válaszukat. Tisztelettel: V.M.

Személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy vonatkozik e az új rendelkezés (50 százalékos áfalevonási jog) arra az esetre, amikor X Társaság előleget fizetett Y autókereskedőnek novemberben, decemberben aláírták Z bank lízingbeadóval a nyílt végű lízingszerződést. A számla kelte, a teljesítés, az esedékesség 2019 januári, a fizetendő 0-a, mivel a pénzügyileg rendezve sorban a kereskedőnek befizetett összeg került levonásra? Köszönettel!

Céges személygépkocsi eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tárgyi eszközök értékesítésekor áfát kell felszámítani és befizetni, még az alanyi adómentesnek is. Így van ez a személygépkocsi eladásánál is, hiszen ott nem volt áfalevonás a beszerzéskor? A konkrét esetben "duplán" nem volt, mert a cég magánszemélytől vásárolta az autót. Köszönettel.

Személygépkocsi költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem adóköteles futárszolgálatot üzemeltet, melyet a cég saját személygépkocsijának használatával lát el, magánhasználat nem merül fel. Kérdésem, hogy nagyobb összegű karosszériafóliázás (a gépkocsi teljes átfóliázása) Ön szerint tekinthető-e a személygépkocsi üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatban felmerült költségnek, és ezáltal levonható-e az áfa 50 százaléka? Valamint a kocsiba beszerelt gps felügyelet havi díja tekinthető-e szintén a személygépkocsi üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatban felmerült költségnek? Válaszát előre is köszönöm.

Személygépkocsi nyílt végű lízingjének áfája Kérdés

Tisztelt Kelemen László! Köszönöm szépen a 01. 12-ei válaszát. Ezzel kapcsolatban inkább konkrétan tenném fel a kérdést: 2017-ben indult a nyílt lízing. A kezdő lízingdíj áfája 368 ezer forint volt. Minden hónapban útnyilvántartás alapján kimutatásra került, hogy hány százalékos a teljes futásból a magánhasználat. Tegyük fel, ez a tárgyhónapban 15 százalék. A havi lízindíj áfájának 15 százalékát nem helyeztük levonásba, és a kezdőrészlet 368 ezer forint 1/60-ad részének 15 százalékát fizetendő áfaként bevallottuk. Helyes-e ez az eljárás? Azt értem, hogy 2019-től élhetek az 50 százalékos levonási tilalommal (tehát ez esetben a havi lízingdíj áfájának csak az 50 százalékát vonom le), de 2019-től mi a helyzet a kezdő lízingdíj 2017-ben visszaigényelt áfájával? Hogy végzek így kiigazítást? Köszönöm. És általánosságban igaz-e az a teóriám, hogy egy 2019-ben indult nyílt végű lízing első részletének áfáját levonom, akkor 60 hónap alatt ennek a felét vissza kell fizetnem a költségvetésbe?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs