268 találat a(z) személygépkocsi cimkére

Alapítványi személygépkocsi cégautóadója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítványnak – központi idegrendszer sérülése miatt mozgássérült gyermekek konduktori tevékenységének támogatására a gyermekek szállítása céljából 2005-ben vásárolt – személygépkocsi után kell-e fizetnie cégautóadót? Köszönettel: Előfizető

Személygépkocsi bérleti díj áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi társaság(kft.) személygépkocsit fog üzemeltetni tartós bérlet formájában. Levonható-e a bérleti díj előlegének áfája annak ellenére, hogy az autó átvétele még nem történt meg? A használatba vételt követően 100 százalékban levonható-e az áfa abban az esetben, ha az útnyilvántartásból megállapított magáncélú használatot áfával növelten kiszámlázzuk a magánszemély részére? Válaszukat előre is köszönöm.

Taxivásárlás (személygépkocsi) Kérdés

Szeretnék megerősítést kérni, abban ha egy kft., mely vásárol egy személyautót taxizásra, ebben az esetben az autó áfája levonható, jól tudom? Személygépkocsival kapcsolatos beszerzések áfája általános esetben nem vonható az áfaja. Kivétel, azaz levonható az áfa – ha igazoltan legalább 90 százalékban taxi szolgáltatás nyújtása érdekében történő használat esetén?

Személygépkocsi nyíltvégű lízing Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk személygépkocsit szeretne beszerezni nyílt végű lízing igénybe vételével. Erre vonatkozóan kérnénk a segítségüket. A saját rész, illetve a kiemelt első lízingdíj áfája visszaigényelhető-e, és a vételár maximum hány százaléka lehet? A maradványérték minimum mennyi lehet? A havi lízingdíjak áfája milyen mértékben igényelhető vissza? Cégünk általános áfakörös. Köszönjük segítségüket

Vezetői engedély nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban feltett kérdésem mellé újabb kérdés merült fel. http://adozona.hu/kerdesek/2017_9_12_Munkaba_jaras_kifizetesenek_felte_ylj#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Kettő munkavállaló ugyanazzal az autóval járnak dolgozni, egyiküknek nincs vezetői engedélye. Korábban olvastam, hogy vezetői engedély megléte nem szükséges munkába járás elszámolásához, de ha személygépjármű után kéri az elszámolást, akkor sem? Mindkét munkavállalónak kifizethető a munkába járás költsége, vagy ekkor már a csoportos szállítás szabályai lépnek életbe? Köszönöm segítő válaszát!

Személygépkocsi EU-ból – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A és B társaság magyarországi kapcsolt vállalkozások és egy csoporthoz tartozó csoportos áfaalanyok. A társaság vásárol EU-ból egy használt személygépkocsit, amit B társaságnak tervez tartósan bérbe adni. A társaság nem gépjárműkereskedő és B társaság kizárólag A társaság részére végez szolgáltatást. A közösségen belüli termékbeszerzés esetén fizetendő áfa keletkezik, viszont személygépkocsi vásárlása esetén akkor lehet az áfát levonásba helyezni, ha az tartósan bérbeadásra kerül. Az áfalevonhatósági szabályok figyelembe vételével csoportos áfaalanyok közötti bérbeadás esetén is levonható A társaság beszerzéséhez kapcsolódóan a közösségen belüli áfa? Vagy az A társaság csak akkor helyezheti levonásba a közösségen belüli áfát, ha áfacsoporton kívül adja bérbe az autót? Válaszát előre is köszönöm!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Forgalmi engedély szerint a gépjármű kategóriája M1 (személygépkocsi) S.1. 9 ( ülések száma vezetővel 9 fő), együttes tömege 2740 kg. A gépjárműadó törvény cégautó fejezete alapján az adófizetési kötelezettség az Szja tv. 45. §-ban megfogalmazott személygépkocsikra vonatkozik, mely szerint vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas. Cégautóadó-fizetési kötelezettség merül-e fel a fenti gépjármű vonatkozásában?

Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném pontosítani korábbi kérdésemet: Kft. szeretne egy 9 személyes kisbuszt vásárolni, amely személygépkocsi a forgalmi engedélye szerint. Visszaigényelheti-e 100 százalékban az áfát, ha nyílt végű pénzügyi lízingre vásárolja, és a dolgozók szállítását végzi vele reggel és este a telephely és a lakóhelyek között? Milyen nyilvántartásokat kell vezetni és hogyan igazolja a kizárólagos adóköteles tevékenységgel kapcsolatos használatot? Köszönettel: Nagyné

Személygépkocsi pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. szeretne egy 9 személyes kisbuszt vásárolni, amely személygépkocsi a forgalmi engedélye szerint. Visszaigényelheti-e 100 százalékban az áfát, ha pénzügyi lízingre vásárolja, és a dolgozók szállítását végzi vele reggel és este a telephely és a lakóhelyek között? Milyen nyilvántartásokat kell vezetni és hogyan igazolja a kizárólagos adóköteles tevékenységgel kapcsolatos használatot? Köszönettel: Nagyné

Személygépkocsi-felújítás áfája Kérdés

Mi a teendő az áfával kapcsolatban egy személygépkocsi felújítása kapcsán? A felújításról több, anyagbeszerzésről és igénybe vett szolgáltatásról szóló költségszámla is keletkezett. Kérdés egyrészt a költségszámlák áfájának kezelése, másrészt az aktiváláskori áfával kapcsolatos feladatok.

Változó munkahelyen történő munkavégzéssel kapcsolatos költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság több belföldi telephellyel rendelkezik. Van dolgozó, akinek napi munkavégzése hol ehhez, hol ahhoz a telephelyhez kötődik. Minden reggel munkavégzését a lakóhelyéhez legközelebb eső telephelyen kezdi, és onnan megy más-más telephelyre, amit a munkáltató előre meghatároz. Kérdésem, hogy a munkáltató milyen költségtérítést fizethet ilyen esetben a dolgozónak, ha a magánszemély nem a saját (testvére) tulajdonában lévő személygépkocsit használja a telephelyek közötti utazás során? Válaszát előre is köszönöm

Katás bt. személygépkocsit értékesít Kérdés

2017-től áttért bt. az áttérés előtt már nullás értékben szereplő személygépkocsit eladja, milyen kötelezettségei lesznek ezzel kapcsolatban?

Személygépkocsi áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném a segítségét. Bérbeadással foglalkozó cég (hosszú távú bérletet nyújtott csak eddig, személygépkocsit nem adott bérbe) új személygépkocsikat vásárol azzal a céllal, hogy azokat majd bérbe adja (akár rövid, akár hosszú távra). Ha megjönnek az autók, majd akkor keres bérlőket. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben visszaigényelhető-e a személygépkocsi áfája? A 125. § (2) bekezdés b) ponthoz elegendő-e a bérbeadási szándék, az, hogy az autókat saját használatban nem használja, bérbeadásig idegen helyen tárolja, csak leendő bérbevevőnek való bemutatás céljából használják? Köszönettel: K. Mónika

Nem saját tulajdonú személygépkocsi költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem saját tulajdonú személygépkocsi céges és magáncélú használata is előfordul. Bérelt személygépkocsi esetén a bérleti díjon felüli költségek elszámolására is vonatkozik-e az arányosítás? A magánhasználatra eső költség (üzemanyag) egyéb ráfordításra könyvelendő? Nyílt végű pénzügyi lízing elszámolása esetén is hasonlóan kell eljárni, vagy erre más elszámolási mód vonatkozik? Felmerül üzemanyagköltség, biztosítási díj stb. Ezek elszámolását a céges és magánhasználat aránya befolyásolja-e? Előre is köszönöm a választ!

Nyílt végű lízing számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárolt egy személygépkocsit nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban. Hogyan kell ezt könyvelni? Fel kell vinni tárgyi eszközök közé az autót, lehet-e elszámolni utána értékcsökkenést? Mi alapján vihetem fel a könyveimbe, mivel csak lízingszerződést kaptunk és az első tőkerészről és regisztrációs adóról szóló számlát? Hogy történik havonta a könyvelése a lízingdíjnak és az áfának?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs