301 találat a(z) szakképzési hozzájárulás cimkére

Bevallási határidő Esemény

Megjelent a júniusi VálaszAdó Cikk

A bevallási és a beszámolókészítési feladatok végeztével új, halaszthatatlan teendőjük van a vállalkozásoknak.

Befizetés Esemény

Bevallás Esemény

A szakképzési hozzájárulás összegének megállapítása Cikk

A szakképzési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettségét a kötelezett alapvetően három módon, fizetéssel, gyakorlati képzés szervezésével, illetve saját munkavállalók képzésével teljesítheti. Bármely megoldást is választja, az első lépés a pénzbeli kötelezettség meghatározása.

Képesítés költségének levonhatósága a szakképzési hozzájárulásból Kérdés

Tisztelt Adózóna! Teljesíthető a szakképzési hozzájárulási kötelezettség azzal, ha a gépkocsivezetők számára a társaság szervezi és fizeti a GKI (árufuvarozói) vizsgát, illetve a targoncások részére egy kiegészítő képzést és vizsgát (vezetőállásos targoncás vizsgát) biztosít? Üdvözlettel: Szilassy Szilvia

Hallgató szakmai gyakorlata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél jelentkezett egy munkaügyi főiskolai hallgató, aki szeretné a háromhetes szakmai gyakorlatát nyáron nálunk tölteni. Azt nem tudjuk még, hogy nappali vagy levelező tagozatos a hallgató (nem tudom, van-e különbség a nappali és a levelező hallgató szakmai gyakorlata között). A munkáltatónak együttműködési megállapodást kell kötnie az egyetem munkaügyi főiskolájával? A hallgatóval kell-e hallgatói munkaszerződést kötni? Mivel három hétről lenne szó, a munkáltató nem köteles fizetni hallgatói díjat (nem egybefüggő 6 hétről van szó). Ha kötni kell hallgatói szerződést, adómentes az összeg a minimálbér összegéig, vagy csak a nappali tagozatosnál? Ha esetleg fizetni kell díjat, akkor nem biztosított a hallgató, és a munkáltatónak sem kell szochót fizetni utána. Ebben az esetben a szakképzésijárulék-kedvezmény hogyan alakul? Köszönöm a válaszukat: Kertész Mónika

Szakképzési hozzájárulás: egyéni és társas vállalkozók kötelezettsége Cikk

A szociális hozzájárulási adóról (szocho) szóló új törvény miatt – az ezzel az adónemmel szoros kapcsolatban lévő – szakképzési hozzájárulás (szakho) szabályai is átíródtak, így érdemes áttekinteni a vonatkozó jogszabály (szakképzési hozzájárulásról szóló 2011. évi CLV. törvény) adóalap-megállapítására vonatkozó részét, a címben említett személyi körre fókuszálva.

Munkavégzés az EU más tagállamában: hol kell fizetni a tb-t? Cikk

A személyi jövedelmek adóztatása mellett társadalombiztosítási kötelezettségeket is befolyásolja, ha a magánszemély külföldön dolgozik. Általánosságban megállapítható, hogy szinte minden élőmunkát terhelő adónak és járuléknak alapja az a jövedelem, amelyet az szja-előleg megállapításánál figyelembe vettünk. Ez alól kivételt képeznek például azok a jövedelmek, melyek után a külföldön történő munkavégzés következtében Magyarországon részben, vagy egészben nem kell szja-előleget fizetni.

2019-től evás kft. szakképzési hozzájárulása Kérdés

2019-től az evás kft.-nek öregségi nyugdíjas munkavállalója után kell-e szakképzés hozzájárulást fizetni?

Közhasznú nonprofit kft. – szakképzési hozzájárulás alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A közhasznú nonprofit kft. éves szakképzési hozzájárulása alapjának meghatározása speciális a 1808A-01-02. bevallásban: 30.sor: a szakképzési hozzájárulás alapja egyenlő a szochoalap, csökkentve a szakképzési hozzájárulás alól mentesített (közhasznú) tevékenység árbevételének arányával. 31.sor: szakképzési hozzájárulás alapját csökkentő kedvezmények: Foglalkoztatunk pályakezdő és tartós álláskereső munkavállalókat is. Foglalkoztatásuk 1-2. évében maximum 100 ezer forint/fő/hó (teljes munkaidős) összeggel csökkenthető normál esetben a szakképzési hozzájárulás alapja. Kérdéseim: Közhasznú jogállású társaságnál is elszámolható a fenti kedvezmény? Ha igen, akkor a teljes 100 ezer forint/fő/hó figyelembe vehető, vagy csökkenteni kellene azt a 30. sornál alkalmazott arányszámmal? Válaszát megköszönve, tisztelettel Bankóné

Szakmunkástanuló étkezési hozzájárulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves válaszukat: Társaságunk szakmunkástanulót foglalkoztat tanulószerződés alapján. 2019. évben a tanulók kedvezményes étkezését pénzbeli hozzájárulás alapján oldjuk meg. Ezen jövedelem után társaságunk a személyi jövedelemadót, egyéni járulékot levonja és a szociális hozzájárulási adót megfizeti. Az lenne a kérdésem, hogy ezen juttatásból (pénzben kifizetett étkezési hozzájárulás) kell-e 1,5 százalék munkaerőpiaci járulékot levonni és kell-e szakképzési hozzájárulást fizetni? Köszönettel várom válaszukat.

Jogdíj adóterhe Kérdés

Tisztelt Szakértő, Társaságunk felhasználási szerződés alapján jogdíjat fizet egy magánszemélynek. Mivel munkadíjat a szerződés nem tartalmaz, 2018-ban a magánszemély részére fizetett jogdíjból levontuk a 15 százalék szja-t, illetve társaságunk megfizetett a jogdíj után 19,5 százalék ehót. Kérdésünk az, hogy 2019-ben a jogdíjat milyen adók terhelik? A magánszemélytől továbbra is levonjuk a 15 százalék szja-t, társaságunk pedig fizet 19,5 százalék szochót? Kell-e fizetnünk szakképzési hozzájárulást is? Válaszukat előre is köszönjük.

Szakképzési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt szakértő! Cégünk részben gyakorlati képzés szervezésével teljesíti szakképzési hozzájárulását. Számolhatunk-e a beruházási kiegészítő csökkentő tétellel, ha a tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzésünk mellett van egy duális képzés keretében szerződött tanulónk is? Válaszát előre is köszönöm!

Rokkantsági ellátásban részesülő alkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem az alábbi témában: Rokkantsági ellátásban részesülő, heti 20 órás munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottra vonatkozik-e 2019. január 01-től a saját jogú nyugdíjasra vonatkozó változás? Mentesül-e a nyugdíjjárulék és az egészségbiztosítási járulék megfizetése alól? A munkáltatónak kell-e szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetnie a dolgozó jövedelme után? Köszönettel: Erdélyi Jánosné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close