680 találat a(z) szabadság cimkére

Egyedülálló gyermekesek tb- és családtámogatása, foglalkoztatása Cikk

Mind az egészségbiztosítási, mind a családtámogatási törvény külön rendelkezik a gyermeküket egyedül nevelő szülők ellátásáról. Cikkünkben bemutatjuk, mire kell figyelni a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló foglalkoztatásakor, s az egészségbiztosítási törvény, valamint a családtámogatási törvény alapján kik minősülnek egyedülállónak, mennyivel kapnak több ellátást, mint azok a családok, ahol mindkét szülő neveli a gyermeket, gyermekeket.

Minden, amit tudni kell a fiatal munkavállalók foglalkoztatásáról Cikk

A nyári szünidőben mindig aktuális kérdés a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozás. A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel (munkaidő, pihenőidő, szabadság, munkavédelmi szabályok, stb.). Ezek olyan speciális rendelkezések, melyeket abban az esetben is alkalmazni kell, ha a foglalkoztatásra nem munkaviszony keretében, hanem például iskolaszövetkezeti tagsági vagy megbízási, vállalkozási jogviszony alapján kerül sor.

A magyarok kétharmada nem nyaral Cikk

Hogyan és hol nyaralunk? Mennyit költünk nyáron szabadságra? Több vagy kevesebb napot töltünk a munkahelytől távol, mint tavaly? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Jófogás online kérdőíve, amit egy nap alatt közel nyolcezren töltöttek ki.

Szabadság, visszahívás munkára, nyári leállás a cégnél Cikk

Egyre többen töltik jól megérdemelt szabadságukat, ami miatt a munkáltatóknak nehezebb megszervezni tevékenységüket, ezért nem ritka, hogy módosítják a szabadság kiadásának már közölt időpontját, vagy éppen visszahívják a munkavállalót a nyaralásból. Milyen következményekkel kell ilyen esetben számolni? Milyen módon érdemes kezelni a nyári leállást? Mi történik, ha a nyaralás alatt megbetegszik a munkavállaló?

Szabadság kifizetése munkaidő-változás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgozik cégünknél. Munkaideje heti 40 óra. 2016 óta szülési szabadságon van, szeptembertől tervezi a visszatérést, heti 30 órás munkaidőben, a bére természetesen ennek megfelelően időarányosan kevesebb lesz. Kérdésem, hogy a szülési szabadság ideje alatt keletkezett szabadságát melyik bérrel kell kiadni számára, illetve megtehetjük-e azt, hogy ezt a szabadságot nem egyszerre, hanem az év fennmaradó részére elosztva adjuk ki neki (a dolgozó kérésére, mivel tanulmányai miatt a vizsgák előtt szeretne hosszabb ideig szabadságon lenni)? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Gyes utáni szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónkat 3 gyermek és 8 év után szeretnénk visszavenni dolgozni. A munkavállaló kérésére a napi 8 órai munkavégzést 6 órára módosítottuk a munkaszerződésében. Természetesen a 8 évvel ezelőtti fizetését a törvényi előírásoknak megfelelően korrigáltuk, viszont 6 órai munkavégzéssel számoltunk. 2010. évben a bruttó bére 235 000 Ft volt, most a 6 órás munkaviszonyra tekintettel 244 000 Ft lett. A fizetés nélküli szabadságát megszakítva elkezdi letölteni az eddig összegyűlt szabadságát. A kérdésem az lenne, hogy a szabadság időtartama alatt melyik bérrel kell kifizetni neki a szabadságot? Válaszát előre is köszönöm.

Turisztikai idénymunka – munkaidőbeosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni turisztikai idénymunkával kapcsolatban. A nyári szezonra (Balaton-parti étterembe pincérként) szeretnénk munkavállalót alkalmazni turisztikai idénymunkásként. A 120 napot hogyan kell értelmezni? Naptári nap vagy munkanap? Egybefüggően, munkaszüneti nap nélkül is alkalmazható a turisztikai idénymunkás 120 napig? Van valamilyen napi munkaidőkorlát? Azt olvastam, hogy arányosan szabadság is jár a turisztikai igénymunkásnak. Ez is beleszámít a 120 napba?

Fontos, hogy ne ragadjanak benn a szabadságnapok Cikk

Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.

Mindent a munkaidőkeretről – szabadság Kérdés

Tisztelt Hajdu-Dudás Mária! A "Mindent a munkaidőkeretről" című cikkében számomra úgy tűnik, mintha egy kicsit összekeveredtek volna a szabadságra vonatkozó részben a nyilvántartás szabályai. Azzal egyetértek, hogy kétféle módon lehet nyilvántartani, de éven belül ez nem változtatható meg. Ami a napokban történő nyilvántartást illeti, érdemes lenne kitérni arra az esetre, amikor – a példabeli esetnél maradva – mondjuk, hétfő-keddre ad ki szabadságot a munkáltató, azaz a kiegyenlítő napot közvetlenül megelőző napra/napokra, mert az erre adott válasz világítana rá pont a lényegre, jelesül, hogy a szerdai pihenőnapra is szabadságot kell kiírni. Ami az órában történő nyilvántartást illeti, szerintem nem helyes az a megállapítás, hogy hétfőtől péntekig tartó szabadság esetén hétfőre, keddre, csütörtökre, péntekre 10-10 órát, szerdára 8 órát kell kiírni. Ha szerdára is számolnánk el szabadságórát, annak ellenére, hogy ezen a napon nem kellett volna dolgoznia a munkavállalónak, akkor több szabadsága fogyna el, mintha általános munkarendben dolgozna, ez pedig ellentétes lenne a törvénnyel. Véleményem szerint erre az elszámolási módra az egyszerűen megfogalmazott szabály az, hogy annyi szabadságórát kell kiírni, amennyit a beosztása szerint kellett volna dolgoznia a munkavállalónak. Köszönettel. Pap Attila

Éves rendes szabadság megállapítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Mit tehet a munkavállaló, ha munkáltatója az éves rendes szabadságát a törvényben meghatározottaktól eltérően állapítja meg? A munkáltató a dolgozóinak egységesen 21 nap (kivehető) szabadságot állapít meg 1 évre, függetlenül az életkortól. A 21 nap és a ténylegesen járó szabadság közötti differenciát saját hatáskörben lepapírozza (szabadságengedélyen kiírja) és a munkavállalót kötelezi annak aláírására. Köszönöm a választ.

Gyed – fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e arra lehetőség (törvény nem tiltja-e), hogy egy kismama gyed folyósítása alatt megszakítsa a fizetés nélküli szabadságát, de csak egy bizonyos időre (a gyermek jelenleg másfél éves)? Jelezte a munkáltatója felé, hogy kizárólag a nyári hónapokban (június közepétől augusztus végéig) vissza szeretne térni részmunkaidőben dolgozni, de szeptembertől újra fizetés nélküli szabadságra menne, amíg a gyermeke be nem tölti a 3 évet. Jelenleg heti 40 órában van állományban. Jól gondolom-e, ha visszatér (még csak időszakosan is), akkor a felhalmozódott szabadságait kell először kiadnom a heti 40 órás bérrel számolva, majd az után módosítom a munkaidejét a tényleges munkába álláskor? A felmondási tilalom ebben az esetben is időszakosan váltakozik, attól függően, hogy fizetés nélküli szabadságon van vagy munkát végez? Köszönöm.

Csed és gyed idejére járó szabadság kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyik munkavállaló jelenleg fizetés nélküli szabadságon van, harmadik gyermekére tekintettel gyedre jogosult 2019 decemberéig, második gyermekére tekintettel, mivel tartósan beteg a gyermek, 2026. novemberéig gyesre jogosult. A munkáltató felszámolás alatt áll, és ha jól tudom, a cégbíróságból való törlés napjával megszűnik a munkaviszonya a munkavállalónak, akkor is ha gyeden, gyesen van, és ekkor ki kell fizetni számára a felgyülemlett szabadságokat, illetve végkielégítés is megilleti jogutód nélküli megszűnés esetén. Viszont mi alapján kell elszámolni a szabadságot és a végkielégítést? Az érvényes alapbére alapján, ami 64 500 forint, mert 4 órás munkaviszonyban áll munkaszerződése szerint, és középfokú végzettséget igénylő a munkaköre. Viszont nem fog visszatérni dolgozni, mert nincs már hova, tehát nem lesz munkabér-módosítás. Vagy a jelenleg érvényes garantált bérminimumot kell alapul venni ilyen esetben? Mert 2016-ban 129 ezer volt a garantált bérminimum, jelenleg 180 500 forint. Melyik bérrel kell számolni ilyen esetben a szabadságok és a végkielégítés kifizetésekor? Válaszukat előre is köszönöm!

Munkaidőkeret Kérdés

Olvasva a 2018.01.04.-én megjelent írásukat a munkaidőkeretről (Munkaidőkeret: mit szabad a munkáltatónak, mit nem?) felmerült bennem néhány kérdés, mivel be szeretnénk vezetni a munkaidőkeret használatát egy vendéglátó ipari tevékenységet folytató kft.-nél. 1. A napi 12 órás beosztást lehet akkor is alkalmazni, ha nem készenléti jellegű munkakörről van szó, vagy nem a munkáltató közeli hozzátartozója a munkavállaló? Mt. 92. § 2. A heti 48 órát meg lehet-e haladni, illetve az egymást követő 5 napon napi 12 órára történő beosztás (heti 60 óra) szabályos-e a vendéglátóiparban? 3. A szabadság időtartamát hogyan kell figyelembe venni: ha például 2 napot hiányzott a munkavállaló és ezeken a napokon napi 12 órát dolgozott volna. Ez esetben 2 nap vagy 3 nap a szabadság időtartama (napi 8 órával kell-e számolni)? 4. Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetében ha a munkavállaló rendes beosztása például március15-ére esik, jogosult-e 100 százalék bérpótlékra? 5. Vasárnapi munkavégzés esetében (a vasárnap is nyitvatartó vendéglátóiparban, boltokban) is jár az 50 százalék bérpótlék akár alkalmazunk munkaidőkeretet, akár nem? Szakértői válaszukat előre is köszönöm!

Munkaidőkeretben távollét idejének figyelembevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a munkavállalót 3 havi munkaidőkeretben foglalkoztatja, a munkaszerződésben heti 40 óra szerepel, teljes munkaidő. A munkavállaló 12 órákra van beosztva, beosztása a következő: március 180 óra, április: 180 óra, május: 168 óra. Az általános munkarend szerinti munkaidő: március 160 óra, április:160 óra, május: 168 óra. A munkáltató a szabadságot, betegszabadságot napban tartja nyilván, úgy tudom, ezt év közben nem lehet órás nyilvántartásra változtatni. Ha a munkavállaló szabadságon, betegszabadságon van, helyesen jár el a munkáltató, ha 8 órával számolja ezeket a távolléteket, és ez esetben a munkaidőkeret végén keletkező munkaidőhiányt (hisz 12 órára van beosztva, de ha megbetegszik, akkor 8 órát számolnak) állásidőként számolja el a munkáltató, vagy ha van még lehetősége a munkaidőkeret végéig, akkor ezeket a kieső 4 órákat ledolgoztatja az általános munkarend szerinti munkaidő mértékéig. Köszönöm a válaszát.

Lombikprogram – felmondás elleni védelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Címben jelzett témakörben keresem a választ a következő esetben. Röviden a helyzetem: gyesen vagyok, ami hamarosan lejár. Közben elkezdtük a kistesóprojektet lombikprogram keretében. Ha lejár a gyes, megszűnik a fizetés nélküli szabadság, a továbbiakban milyen lehetőségem lenne a munkaviszony fenntartására? Ha jól gondolom, a 3 év alatt felgyűlt szabadságokat kikérhetem – így visszakerülök aktív állományba –, de ennek letelte után mit tehetnék még? Az idei összes szabadságot is kikérhetem? Ha állományba visszakerüléskor közlöm a reprodukciós eljárásban való részvételt, akkor hat hónapig védett maradok? Dolgozni már nem szeretnék visszatérni a következő baba előtt, így ha fenn is áll a védettség, milyen távolléti lehetőség lenne a szabadság kimerülésével? Táppénzre – úgy tudom – a lombikprogram nem jogosít. Fizetés nélküli szabadságot kötelesek biztosítani, vagy az jóindulat kérdése? Fizetés nélküli szabadság ideje alatt egyáltalán nem lenne járandóságom, akkor mi van ilyenkor a járulékokkal? Nekem kellene fizetni az egészségügyi hozzájárulást? És egy ilyen időszak után – ha ekkor sikerülne várandós lennem – miből számolódna a testvér utáni ellátás? Már nem a korábbi bérem lenne a számolás alapja? Nagyon köszönöm, ha mindezekre tudnak válaszolni nekem. Köszönettel és üdvözlettel: egy olvasó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs