671 találat a(z) szabadság cimkére

Munkavégzés behívás alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. által szabályozott munkavégzésre történő behívással kapcsolatban kérdezem, hogy ha a maximum napi 6 óra részmunkaidő alapján kéthavi munkaidőkeretben (február-március) 160 óra, akkor a munkáltatónak 160 óra a munkaadási kötelezettsége? Vagy másképpen, ha csak 100 óra a tényleges munkavégzés, akkor 60 óra állásidő? Másik kérdés: a behívásos munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló részére a fizetett szabadságos napok számát hogyan kell kiszámolni? Válaszát várva köszönettel: [email protected]

Már most tervezi szabadságát? Számolja ki, hány napot vehet igénybe! Cikk

Az Adózóna szabadság kalkulátorával a munkavállaló kiszámolhatja a részére a munkaviszonya alapján kötelezően járó fizetett szabadság napjainak a számát.

Szilveszter: amin kevés munkáltató töpreng, pedig lehet, hogy kellene Cikk

Az év utolsó napján vélhetően keveseknek jut eszükbe munkajogi kérdéseken töprengeni, pedig érdekes kérdések merülhetnek fel, akár dolgozik valaki, akár nem. December 31. napján született gyermek utáni pótszabadság, az óév utolsó napján megkezdett és az újesztendő első napján befejezett munkavégzés, próbaidő lejárta, pulykapénz – jelen cikk ezekre a kérdésekre ad választ.

Gyed alatti veszélyeztetett terhesség, szabadságnapok Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Kolléganőnk gyeden van, 2018. augusztustól kérte a fizetés nélküli szabadság megszüntetését. Jelenleg 9-es kóddal táppénzen van. Kérdésem az, hogy a szabadságnapjai hogyan változnak, hogyan kell kiszámolni így, hogy táppénzen van? Válaszát előre is köszönöm.

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretném kérni a segítségét: cégünk alkalmazottja 2017. 05. 02-án örökbefogadott egy kisfiút, aki 2015. 12. 06-án született. Az alkalmazott ezen időponttól kérte a cégnél a fizetés nélküli szabadságot, az alkalmazott 1978-ban született. Mennyi szabadság jár neki ezen időszakra, illetve hogy jár-e neki a gyed időszakra(2017. 05. 02-2017. 12. 06) szabadság?Válaszát előre is köszönöm.

Efo, alkalmi munka: bérpótlékok, szabadság kiszámítása, közterhek Cikk

Ha a munkáltató a létszám-, kereseti-, illetve időkorlátok túllépésével létesít, illetve tart fenn idénymunkára vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyt, attól a naptól, hogy a feltételek nem teljesülnek, nem alkalmazhatja dolgozóira a kedvező közteherfizetési szabályokat.

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozóval határozott idejű munkaszerződést kötött a kft. ügyvezetője. Jelenleg három hónapja fizetés nélküli szabadságon van a dolgozó. Kérdésem, hogy az éves szabadságát hogyan kell elszámolni? a éves szabadsága 14 nap (nem év elején kezdett dolgozni), fizetés nélküli szabadsága előtt 4 napot vett ki. Ha lejár a munkaszerződése, hány nap szabadság illeti meg? Tíz nap, vagy a három hónapra nem fog járni neki szabadság? Köszönettel: Vargáné

Fizetés nélküli szabadság idejére jár-e szabadság? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló közeli hozzátartozó ápolása céljából 2 hónap fizetés nélküli szabadságot kapott. Kérdésem, hogy jár-e erre az időtartamra időarányos szabadság? köszönettel

Távolléti díj számítása szabadság alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Órabéres díjazású munkavállaló munkaidőkeretben, megszakítás nélküli munkarendben, teljes napi munkaidőben (napi 8 óra) dolgozik. A munkáltató a munkavállalót hétköznapokon (hétfőtől péntekig) 10 óra, hétvégén és/vagy munkaszüneti napokon 8 óra munkavégzésre osztja be. A munkáltató egy hétköznapra (nem munkaszüneti napra) szabadságot ad ki a munkavállalónak. A munkavállalót az Mt. 146. § (3) bekezdés a) pontja alapján a szabadság tartamára 10 órára vagy 8 órára eső távolléti díj illeti meg? A szabadság tartama a munkaidőkeret szempontjából teljesített munkaidőnek minősül? Amennyiben igen, a fenti esetben egy hétköznapi napra (nem munkaszüneti napra) eső szabadságot 10 óra vagy 8 óra teljesített munkaidőként kell figyelembe venni a munkaidőkeretnél? Köszönettel.

Próbaidő-szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valaki próbaidő alatt 2,5 hónap után felmond, de nem azonnali hatállyal (de a munkaviszony vége még a próbaidőbe esik), jár-e neki a szabadság (vagy annak megváltása) arra az időszakra, amit a munkahelyen töltött? Köszönöm

Részmunkaidő esetén szabadság Kérdés

Munkavállalónk heti 32 órát dolgozik hétfőtől csütörtökig. Szabadság kiadása esetén a hét minden munkanapjára vagy csak a munkavégzési kötelezettség idejére (hétfő-csütörtök) kell elszámolni a szabadságos napokat?

Ki mehet biztosan szabadságra karácsonykor? Cikk

A közeledő év végére tekintettel a munkáltatóknak számolniuk kell a ki nem adott szabadságnapokkal, aminek kapcsán számos kérdés merül fel, egyebek mellett, hogy milyen feltételek teljesülése esetén vihetőek át a szabadságnapok a 2019. évre, mi történik, ha a munkavállalóra a szabadsága idején lesz szükség, aki novemberben kezdett el dolgozni, kaphat-e szabadságot, a munkáltató év végén történő leállása hogyan befolyásolja a szabadság kiadását.

A fizetés nélküli szabadság és hatása a végkielégítésre, szabadságra Cikk

Vannak esetek, amikor a munkáltató köteles engedélyezni a fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló számára, más alkalommal ez a szabad mérlegelésén múlik. Milyen feltételek mellett, mettől meddig vehető igénybe? Milyen hatással van a végkielégítésre, szabadságra?

Szabadság kiadása Kérdés

Kedves Szakértő! A dolgozó heti 6 órában dolgozik egyenlőtlen munkarendben (szerdán 2 óra, csütörtökön 4 óra). Napban tartjuk nyilván a dolgozók szabadságait. Ha az egyik héten nem jön dolgozni, akkor 5 nappal csökken a szabadsága, ha jól tudom. Mi van akkor, ha csak az egyik nap nem jön a héten? Hány nappal csökken a szabadsága? Ebben kérem a segítséget, hogyan kell számolni. Előre is nagyon köszönöm. Szűcsné Dudás Mária

Szabadság kiadása részmunkaidős dolgozónak Cikk

Hogyan kell kiadni a részmunkaidős dolgozó szabadságát egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaerő-kölcsönzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megbízási díj nyugdíj mellett

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs