138 találat a(z) szüneteltetés cimkére

Tehergépkocsi-értékesítés ! Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Alanyi mentes egyéni vállalkozó 2014. évben magánszemélytől vásárolt Ausztriában tehergépkocsit. 2019. 12. 31-én megszünteti a vállalkozását, mivel már 2 éve szünetelteti azt. Értékesíteni szeretné a tehergépkocsit saját egyszemélyes kft-je részére. A kft. áfaalany. A kérdésem, hogy áfát kell-e felszámítani a számlában. Köszönettel: Szabóné

Kata bevallása Kérdés

Ha a kataalany 2019. október 29-étől szünetelteti a vállalkozását, akkor mikor kell katabevallást készítenie? Köszönöm válaszukat előre is.

Szünetelő katás egyéni vállalkozó tárgyieszköz-értékesítése Cikk

Alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását, eközben viszont értékesítené az egyéni vállalkozásban korábban beszerzett tehergépjárművét. Meg kell-e szakítani a vállalkozás szüneteltetését a tárgyieszköz-értékesítés miatt? Kiszámlázható-e adómentesen a tehergépjármű? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó nyugdíjba megy Kérdés

Egyéni vállakozó nyugdíjba megy. Katás, tovább szeretne dolgozni, milyen bejelentési kötelezettsége van, és hová? Nyugdíjas katás egyéni Vállalkozó szüneteltetése? Mert még nem döntötte el, hogy végleg nyugdíjba megy vagy folytatja. Milyen bejelentési kötelezettsége van a szüneteltetésnek, gondolok itt arra, hogy 101E és ha nyugdíjas, akkor kell-e szüneteltetés esetén fizetni valamit? Köszönöm

Szünetelő egyéni vállalkozó – új ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szipszer Úr! A https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_24_Szunetelteto_KATAs_egyeni_vallalk_xiy linken olvasható válaszához kapcsolódva szeretném megkérdezni, hogy ha a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó egy új ingatlant (használatba vételt követő 2 éven belül) értékesít a vállalkozás szüneteltetésének időtartama alatt, akkor ezen értékesítése áfaköteles lesz-e? Az ingatlant nem a vállalkozása keretében szerezte be, nem hasznosította a vállalkozásában, és a vállalkozási tevékenysége független az ingatlantól, székhelyként, telephelyként sem hasznosította azt. Válaszát köszönöm.

Támogatások elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lepsényi Mária! 2019.04.22 és 05.04 én feltett kérdésemre köszönöm válaszát, de további kérdések merültek fel a bevallásban való szerepeltetés folytán. Válaszai és jogszabály hivatkozása rávilágított egy-két dologra és kutakodtam. 2017.02.22-től egyéni vállalkozó 2017.04.05-2018.04.25-ig szüneteltet. Az őstermelői igazolvány 2017.12.31-ig érvényes. Sertéstenyésztéssel foglalkozik és hüvelyes növények termesztésével, továbbá búzával. 2017-ben kap területalapú, zöldesités, fiatal mezőgazdasági termelők támogatását. Az utóbbi fiatal mezőgazdasági termelők támogatásnak próbáltam utánanézni, nem a területalapú támogatáshoz lehet igényelni? Lehet csak a fogalmakat irtam Önnek nem egyértelműen. Igényelt az egyéni vállalkozó fiatal mezőgazdasági termelő elinditását és támogatást, de elutasitották. Ennek függvényében kérném a szakmai véleményét. A 2017-ben kapott támogatásokat a 12. lapon kellett volna szerepeltetni de csak nullásan lett beadva, mert a támogatásokon kívül nem volt más jövedelme, sem költsége. Jól gondolom, hogy a 2017-ben kapott zöldesités és fiatal mezőgazdasági termelők támogatása 2018-ban lesz bevétel, de hol? Mivel a 12. lapra nem írhatom, nincs érvényes őstermelői, csak egyéni vállalkozás. A 2018 as év 01.01-04.25 kapott támogatásokról úgy gondolom egyéni vállalkozás bevételei, ha vannak vele szemben költségek. Köszönöm türelmét és a szakértelmét.

Adótartozás elévülése nehezítésekkel Cikk

Tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó azt remélte, hogy adótartozása elévült. A NAV másként ítélte meg a helyzetet. Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Kata-kizárás Kérdés

Tisztelt szakértők! Katás főállású adózású egyéni vállalkozót december 31-ei 100 ezer forint feletti tartozása miatt kizárja a NAV. Erről a határozatot január 28-án küldték meg, és jogerőre február 14-én emelkedett. A tartozás a jogerőre emelkedésig sem lett kiegyenlítve. Kérdésem: a kizárásról még kap az egyéni vállalkozó külön határozatot? És ebben az esetben melyik nappal kerül ki a kata adózás alól? December 31. vagy február 28.? És ilyenkor mi a további teendő? T101E nyomtatványt kell beküldeni? És jól gondolom, hogy 30 nap van arra, hogy ha február 28-a kizárás napja, elkészíteni a 19KATA bevallást, IPA záró bevallást? A vállalkozó szeretné folytatni a vállalkozási tevékenységét. Be kell saját magát jelentenie a T1041-es nyomtatványon mint főállású egyéni vállalkozót? Vagy ezt nem szükséges megtenni, mert csak az adózási formája változik meg? Illetve felmerült az a lehetőség is, hogy 03. 01-jétől szünetelteti a vállalkozását, ezt a T101E nyomtatványon tudjuk jelezni, valamint a webes ügysegéden? Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

Katás egyéni vállalkozó bevétele Kérdés

Munkaviszony melleti egyéni vállalkozó bevételi nyilvántartást vezet. 2019. januárban 4 db számlát állított ki, de csak egy számlát fizettek ki bankon keresztül, a másik 3 számla februárban kerül a bankszámlájára. Áfa szempontjából alanyi mentes. Kérdésem a következő: ha januárban kapja meg a bevételt, ha jók az ismereteim, akkor az februári bevételnek számít? Ez azért sarkalatos kérdés, mivel februártól szüneteltetni akarja a vállalkozását, vagy ezt csak márciustól teheti meg, mert a bevétele februárinak számít? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Hável Györgyné

Kata újraindítás Kérdés

Kedves Szakértő! Adott egy melléktevékenységű katás vállalkozó, aki 2018. december 21-2019. január 31. között szüneteltette a tevékenységét. Most febr 1-jétől folytatná a tevékenységét. A 19T101E nyomtatványon bejelentettük, hogy januárra nem keletkezik kata-fizetési kötelezettsége. Az a kérdés, hogy most a folytatásnál be kell valamit jelenteni ezen a T19101E nyomtatványon? Vagy az adóhatóság értesül róla, hogy már nem szüneteltet és előírja magától a 25 ezer forint katát februárra? Köszönöm a választ előre is! Kovács Péter

Katás egyéni vállalkozó szünetelés alatti bevétele Kérdés

Abban a hónapban fizetik ki a számláját, amikor teljes hónapban szünetelteti a vállalkozását. A NAV szerint ez katás bevételnek számít. Kell-e a pénz beérkezésének hónapjában katát fizetnie? Ha igen, akkor ezt a kötelezettségét hova kell bejelentenie és milyen nyomtatványon?

Katás egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Éven belül van-e korlátja a mellékfoglalkozásban végzett katás egyéni vállalkozás szüneteltetésének? Lehet többször egy évben (esetleg 2 év alatt) szüneteltetni ?

Alanyi adómentesség választása Kérdés

Egyéni vállalkozó tevékenység szüneteltetésének megszüntetése után évközben választhatja az alanyi adómentességet vagy csak az év végén? Köszönettel.

Egyéni vállalkozói jogállás szüneteltetése eva és kata alatt Cikk

Ha az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó szünetelteti tevékenységét, az egyéni vállalkozás keretén kívül más önálló tevékenységet (például lakásbérbeadás, óraadás) sem folytathat, amennyiben magánszemélyként számlát kell kiállítania. Nem kell megfizetnie a tételes adót a katás vállalkozásnak a kisadózó után, ha az a hónap egészében szünetelteti egyéni vállalkozói tevékenységét, kivéve, ha a kisadózóként folytatott tevékenységbe tartozó munkát végez – többek közt ezek az előírások vonatkoznak az eva, illetve a kata hatálya alatt egyéni vállalkozásukat szüneteltető adózókra.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kutyatenyésztő egyéni vállalkozó várhatóan több hónapig nem fog bevételhez jutni. Felmerült a szüneteltetés lehetősége. A kutyatenyésztés kapcsán egy-két anyaállattal rendelkezik. A kérdésem az, hogy az ő etetésük, fenntartásuk gazdasági tevékenységnek minősül-e? Ön szerint szüneteltetheti a vállalkozói tevékenységét? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close