137 találat a(z) szüneteltetés cimkére

Egyéni vállalkozó megszüntetés utáni kata Kérdés

Őstermelői járulékalap meghatározása Kérdés

Személygépjármű bérbeadása Kérdés

Kata-mentesség szünetelés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó (fodrász) két éve folytatja a tevékenységét. 2019 novemberétől 2020. 02. 29-éig szüneteltette az egyéni vállalkozását, de 2020. március 01-jétől ismét folytatta a tevékenységét. Ezen esetben is jogosult a 2020. III-VI. hónapra kata-mentességre? Szíves válaszadását előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozás megszüntetése, szüneteltetése Kérdés

Tisztelt válaszadó! Nyugdíjas korúvá vált egyéni vállalkozó szeretné megszüntetni egyéni vállalkozását. Azonban több évtized alatt felgyarapodtak vagyontárgyai, aminek sorsát rendezni kell a lehető legkevesebb költséggel. Üzlethelyiséget épített 2008 évben, áfát igényelt vissza, értékcsökkenést számolt el, a jelenlegi nyilvántartási értéke csupán 17,5 Ft. Értékesítés esetén 85 Ft a kikiáltási ár. Piaci értéket nehéz megállapítani, mert a városunkban hasonló jellegű ingatlanteladás nem történt évek óta. Ezen ingatlanhoz kapcsolódik raktárhelyiség, s annak felújítási költsége, ami fejlesztési tartalék feloldásaként szerepel. (2013) Új irodahelyiség épült 2003 évben szinten áfát igényelt vissza, költséget számolt el, nettó értéke csak 2,7 millió Ft. piaci értéke kb. 15 millió Ft. Problémás még a fejlesztési tartalék feloldásaként vásárolt autó 2018 végén. 2020 I. hónapban eladásra került. Nyugdijas vállalkozó tagja a családi kft.-nek is, apportálná ezeket az eszközöket, amennyiben ez kedvező lenne anyagilag. Jelenleg bérbeadja a kft.-nek. Kérdés, hogy melyik megoldás lenne kedvező számára, ha értékesítené az eszközöket, magánszemélyként venné birtokba ezeket az eszközöket, vagy apportálná a kft.-be ezeket a vagyontárgyakat, esetleg szüneteltesse a vállalkozást, az elévülési idők lejártáig, ingatlan-bérbeadással foglalkozzon vállalkozása? Válaszukat előre is köszönöm.

Katás vállalkozás: szüneteltetés következménye Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Adott egy katás egyéni vállalkozás alkalmazott nélkül, mely jelenleg tevékenységet nem folytat, mivel a vállalkozó jelenleg gyeden van 9 hónapos gyermekével és keresőtevékenységet jelenleg nem végez. Másik katás egyéni vállalkozásban (családtagnál) alkalmazotti státuszból került táppénzre, majd csedre és jelenleg gyedre, jelenleg aktív kereső tevékenységet alkalmazotti státuszban sem folytat. A katás egyéni vállalkozó jelenleg vállalkozói tevékenységét egyedül végzi, vagyis aktív dolgozója alkalmazottként nincs. A kialakult veszélyhelyzet miatt katás egyéni vállalkozását szünetelteti áprilistól a veszélyhelyzet idejére, mely remélhetőleg 1-2 hónap. Jogszerűen ezt megteheti-e , mivel jelenleg nincs aktív státuszban lévő dolgozója?Mivel a tevékenységét nem véglegesen szünteti meg, csupán szünetelteti, van-e valamilyen következménye, hátránya, bevallási, fizetési kötelezettsége a gyeden lévő alkalmazottra? Esetleg a gyeden lévő kismama (iker gyermekekkel) mikor folytathat keresőtevékenységet a gyed mellett akár a saját vállalkozásában, akár alkalmazottként a családtag jelenleg szüneteltetett vállalkozásában? Vagy esetleg egyszerűsített foglalkoztatással alkalmanként? Köszönöm segítségüket

Katás bt.-beltag/ügyvezető – tevékenység szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. beltagja személyesen nem működik közre, a társasági szerződés szerint egyben ügyvezető is. Heti 8 órás foglalkoztatása mellett havi 25 ezer forint katát fizet. Lehetne-e a beltag katás státuszát szüneteltetni, s ebben az esetben milyen módon működhetne a bt., például az ügyvezetői feladatokat megbízási szerződéssel, nulla forintos díjazással el lehetne-e látni, vagy milyen más mód lehetne jelenleg a költségek csökkentésére? Kültag személyes közreműködést végez kata hatálya alatt, havi 50 ezer forintot fizet, más tevékenysége nincs. Köszönöm gyors, segítő válaszát.

Nem főállású katás vállalkozó szünetelteti tevékenységét adótöbblete van Kérdés

2020. 03. 24-én feltett kérdésemre köszönöm válaszát, a Nem főállású katás vállalkozó szünetelteti tevékenységét, adótöbblete van a kata számlán. Benyújtottuk a 2017-es visszaigénylést,de a NAV visszautasitotta a visszautalást arra hivatkozva, hogy a szünetelőnek nem utalja visssza a számlán mutatkozó többletet. Milyen megoldással kaphatja vissza a befizetett összeget? Egy jó ideig nem számithat bevételre, ezért kénytelen a tevékenységet szüneteltetni. Kérjük szives válaszát!

Kivás kft. szüneteltetésének lehetőségei Kérdés

Tisztelt Szakértő. A jelenlegi helyzet miatt egy kis kivás kft.-nek (optika) a vevők elmaradása miatt meg kell fontolnia, hogy bezár határozatlan időre. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan teheti ezt meg, ha a válság végével újra szeretne kinyitni? Lehet-e szüneteltetnie a tevékenységét? Jelenleg van egy tulajdonosa (akinek van máshol heti 36 óránál több bejelentett munkaviszonya/főállása), valamint 3 fő munkavállalója (egy cseden van, egy 6 órás, és egy 8 órás munkaviszonyos). Ha lehet szüneteltetni a vállalkozást, mi lesz a munkavállalókkal? Előre is köszönjük a választ.

Katás bt. kültagja személyes közreműködését szüneteltetné Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. beltagja és egyben ügyvezetője heti több mint 36 órás munkaviszonya mellett 25 ezer Ft katát fizet. A bt. kültagja, aki személyes közreműködő, egyéni vállalkozóként is katás. Egyéni vállalkozóként havi 50 ezer Ft-ot, a bt. kültagjaként havi 25 ezer Ft katát fizet. A kialakult veszélyhelyzet miatt a kültag egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltetni szeretné, valamint lehetséges-e a bt.-ben is a veszélyhelyzet miatt a személyes közreműködés szüneteltetése oly módon, hogy csak az ügyvezető 25 ezer Ft-os kata kötelezettsége maradna meg. Lehetséges-e a kültag bt.-ben történő szüneteltetése, s ha igen, milyen következményekkel jár? Milyen lehetőség lenne költségcsökkentésre, erre a nehéz időszakra vonatkozóan ?

Egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

2020. március 05-én indult kisadózó vállalkozó szüneteltetheti-e a vállalkozását március végétől a koronavírus miatt?

Szüneteltető katás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását. Jogosult-e álláskeresési járadékra, mint ahogy máshol biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező egyéb egyéni vállalkozó is jogosult? Válaszát köszönöm! Németné T. Krisztina

Magánvállalkozó szünetelése alatt alkalmazottak Kérdés

A szünetelő magánválallkozás alatt lehet-e fizetés nélküli szabadságon az alkalmazott, vagy ki kell léptetni?

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése 2020-ban Cikk

A kialakult járvány miatt sok egyéni vállalkozó fontolgatja, hogy szünetelteti e tevékenységét.

Tehergépkocsi-értékesítés ! Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Alanyi mentes egyéni vállalkozó 2014. évben magánszemélytől vásárolt Ausztriában tehergépkocsit. 2019. 12. 31-én megszünteti a vállalkozását, mivel már 2 éve szünetelteti azt. Értékesíteni szeretné a tehergépkocsit saját egyszemélyes kft-je részére. A kft. áfaalany. A kérdésem, hogy áfát kell-e felszámítani a számlában. Köszönettel: Szabóné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close