50 találat a(z) szülés cimkére

Jogviszony tisztázása Kérdés

Tisztelt Adózóna Szerkesztősége! A következő ügyben kérném szakértői állásfoglalásukat. Ügyfelem kismamaként indított vállalkozást, közjegyzői tevékenységre 2018.06.01-jétől egyéni vállalkozás keretében (adószám kiváltására kötelezett, de nem szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában). 2018.05.31-éig munkaviszonyosként dolgozott egy vállalkozásban. A tervezettnél korábban megszülettek a babák 2018 júniusában. Kérdéseim a jogviszonyával és az ellátásokkal kapcsolatosak: - A Közjegyző Asszony a szülés után is szeretne a lehető leghamarabb dolgozni. Ilyen esetben igényelhető a szüléstől akár tört időre, akár 1-2 hónapra is csed részére? Amennyiben ismét munkába áll, a férj maradna otthon az ikergyermekekkel. Részére milyen ellátást tudunk igényelni? Kinek kell az igénybejelentőt benyújtania az államkincstár felé? A volt munkáltatónak? Vagy az új vállalkozásából kell az igénybejelentőt beadnia? Tisztelettel megköszönve válaszukat: Ötletmozaik Kft.

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő. Katás vállalkozó vagyok és a havi 50 ezer forintot fizetem főállású katásként. De van egy 2 órás bejelentett munkaviszonyom is. Ha esetleg gyermeket szeretnék, akkor szüneteltethetem a katás vállalkozást és bejelenthetnek 8 órás munkaviszonyban? Vagy átjelentkezek a havi 25 ezer forintot fizető mellékállású katásra nem pedig szüneteltetem? Lehetséges ez év közben? Köszönöm szépen.

Gyed Kérdés

Jó képességű dolgozónk a jelenlegi gyed maximum alatti összeggel van gyermekével otthon. A két éves gyermeke mellett egyelőre gyeden napi 2 órás munkaviszonyt is vállal. A következő gyermek vállalásakor szeretné az új magasabb gyed maximumot elérni. Mi lehet ennek a foglalkozási-kereseti feltétele.? A gyed letelte után egy ideig 4 órásban dolgozna. A tervezett terhesség idején a magasabb bérért ugyanazon foglalkoztatónál 8 órás munkát vállal, akkor az a jövedelem képezi-e a gyed alapját? Mennyi időt kell a szülés előtt a magasabb keresetben eltölteni, hogy az legyen a gyed-számítás alapja? Szülés előtt fizetett jutalom beleszámít-e a gyed-alapba? Köszönettel: Székely Lajos

Kisgyermekei vannak, gyeden, gyesen volt? Így számolhatja ki szabadságát! Cikk

Az adozona.hu gyes/gyed szabadság kalkulátora a munkavállaló részére a munkaviszonya alapján kötelezően járó fizetett szabadság napjainak a számát határozza meg egy adott évre. A szabadságra való jogosultságot a szülésével kapcsolatos távollét (szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság) figyelembevételével állapítja meg. Így a születési szabadság kezdetét kötelezően ki kell tölteni a kalkulátor helyes működéséhez.

Szülés utáni ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon (Sopronban) élő, Bécsben dolgozó nő 2 éves gyermekével otthon van, Ausztriából kapja az ottani munkaviszonya alapján az itthoni gyednek megfelelő ellátást. Második gyermekét augusztusra várja, de mivel ott 2 évig jár a "gyed" – ami január 20-án lejár –, vissza kellene mennie néhány hónapra dolgozni a jogfolytonosság miatt. Ez sajnos nem lehetséges, a napi 3 óra ingázás, és a munka jellege miatt. Egyéb munkaviszony létesítése itthon szinte lehetetlen a várandósság miatt. Kérdés: 1: Ha munkanélküli lesz 6 hónapig (szülésig) kap-e, és ha igen, milyen ellátást a szülés után? 2. Ha egyéni vállalkozást nyitna (esetleg kataalanyként) szülés után milyen ellátást kaphat? Beszámításra kerül-e az Ausztriában töltött jogviszony időben és pénzösszegben? Köszönöm válaszát. --

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk ukrán-magyar állampolgár. Augusztus végéig táppénzen volt veszélyeztetett terhesként. Augusztus végén szült, a szülésről csak egy kórházi igazolást adott le. Nem igényelt semmilyen ellátást, illetve fizetés nélküli szabadságot sem, a gyermekkel visszaköltözött Ukrajnába, nem elérhető. Kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeink vannak a munkavállalóval szemben? Bérszámfejtésnél igazolt nem fizetett vagy igazolatlan napokat számfejtsünk neki? Tudjuk, hogy szült, bár nem láttunk születési anyakönyvi kivonatot sem. Ilyen esetben nem védett a munkavállaló. Felszólításokra nem reagál. Válaszukat előre is köszönöm.

A munkába álló kismama szabadságát így kell kiszámítani Cikk

A munkáltatók számára néha fejtörést okoz a szülési vagy fizetés nélküli szabadságát megszakító, illetve annak lejárta után ismételten munkába álló kismamát megillető szabadság mértékének a kiszámítása. A felhalmozódott szabadság kiadása is vethet fel érdekes kérdéseket.

Anyasági támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem véglegesen Angliában élő magyar állampolgár szülő nő kaphat-e anyasági támogatást, ha igen, milyen feltételekkel, ha a baba nem Magyarországon született, és a magyar dokumentumok ügyintézése még folyamatban van (07. 25-én született)? Válaszát előre is köszönöm.

Külsős ügyvezető megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. társasági szerződésében két személyt jelölt meg ügyvezetőként, egyik a tag, önálló képviselettel, másik egy külső személy szintén önálló képviselettel. A külsős ügyvezető megbízási jogviszonyban látja el ügyvezetői feladatait, mellette személyesen közreműködik a társaság életében. Ezen kívül a külsős ügyvezetőnek van egy másik helyen napi 4 órás munkaviszonya, ahol 120 ezer forint a bruttó bére. A kft.-ben az külsős ügyvezető bére szintén 120 ezer Ft/hó bruttó lenne, csak megbízási jogviszonyban. A külsős ügyvezetőnek ez a két jogviszony elegendő-e ahhoz, hogy ha esetleg katás egyéni vállalkozó szeretne lenni, akkor a 25 ezer forint adót kelljen fizetnie, vagy hogy a biztosítása így ezzel a két bejelentéssel teljes értékű-e, tehát nem éri-e hátrány, ha szülni vagy táppénzre menne, vagy a nyugdíja számításakor a jövőben ezek a hónapok teljes értékűnek számítanak-e?

Mennyi szabadság jár a szülésből visszatérő anyának? Kérdés

Szülésről visszatérő anya szabadsága Kérdés

Tisztelt hölgyem/ Uram ! Segítségét szeretném kérni az egyik alkalmazott hölgy elmaradt szabadságának kiszámolásához. A hölgy 2011.06.01-jén lépett be a cégbe, 2011.11.24-én táppénzre ment mint veszélyeztetett terhes, 2012.07.03-án megszülte első gyermekét és már nem is tért vissza a munkába, 2015.02.04-én megszülte második gyermekét. A belépés évében nem volt szabadságon. Kérdésem lenne mely napokra jár neki szabadság ebben az esetben? Hogyan kell kiszámolni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, sárköziné Annamária

Csed – cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betegszabadság és szülés előtt a csed alatt adható a cafeteria keretében a készpénz, illetve a SZÉP kártya? Válaszát köszönöm!

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdaságnak 5 fő tagja van.Az egyik tag 2016. 08. hónapban szült. A szülést megelőzően heti 40 órás munkaviszonyban állt. Jelenleg csed ellátásban részesül, illetve igénybe kívánja venni a gyed ellátást.A kérdésem az, hogy a családi gazdaság bevételeiből a kismama a 2016. év teljes időszakára részesedhet, vagy csak a szülés időpontjáig osztható rá a bevételekből? Munkaviszonyban más vállalkozásnál áll, a családi gazdaságnak tagja, de heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett. Szíves válaszát előre is köszönöm.

Szülés EU tagállamban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon biztosított nő Németországban fog szülni (várhatóan december végén-január elején). Magyarországon több mint két éve folyamatosan főállású katás biztosított, és van érvényes európai uniós egészségkártyája is. A gyermek magyar állampolgár lesz, de a születési anyakönyvi kivonat honosítása eltarthat egy darabig. Kérdés: ha a katafizetés a szülést követően abba maradna, akkor hogyan alakulna a gyermek és anyuka biztosítása, valamint milyen lépéseket kell tenni előtte, itthon, illetve Németországban? Milyen nyomtatványokat keressünk, hová, milyen határidővel adják be, illetve a könyvelőnek mi a teendője ebben a szituációban? Köszönettel előfizető.

Szabadság kiszámítása Kérdés

Munkavállalóm 5 éven belül két gyermeket szült, most le akar számolni. Hogyan számítsuk ki a 2011-től járó szabadságait?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs