139 találat a(z) számvitel cimkére

Adó és számvitel önálló szervezeti egység (üzletág) átruházásakor Cikk

A társaság részbeni eladása történhet önálló szervezeti egység vagy más néven üzletág átruházása formájában is. A cégeladás adózási és számviteli kérdéseivel foglalkozó írásunkat e témával folytatjuk.

Ezek a számviteli és adózási feladatok a cég megszűnésekor Cikk

A számviteli és adózási, adóbevallási kötelezettségek részben eltérőek attól függően, hogy a megszűnés jogutódlással történik vagy jogutódlás nélkül, illetve, hogy a jogutód nélküli megszűnés végelszámolás vagy felszámolás.

Kisadózó bt. végelszámolás miatti áttérése a tao hatálya alá Cikk

Milyen teendői vannak a kisadózó bt.-nek, ha végelszámolás miatt megszűnik? Ismertetjük.

Látványcsapatsport-támogatás adóhatóságon keresztül Kérdés

Egy vállalkozás a társasági adóról szóló törvény 24/A §-a alapján együttműködési megállapodást kötött egy egyesülettel, társaságiadóelőleg-kiegészítés terhére december 20-a előtt átutalta az összeget az adóhatóságnak, 1701-RNYIL-n rendelkezett erről. Hogyan kell könyvelnie a társaságnak 2017-ben a fenti tételeket és hogyan kell 2018-ban könyvelni az adójóváírást?

Nyílt végű pénzügyi lízing számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyílt végű pénzügyi lízing keretében fuvarozást végző kft.-hez bekerült tehergépkocsi számviteli elszámolásának folyamatát (kontírozási tételekkel) szeretném megkérdezni, az eszköz bekerülésétől a lízing lezárásáig. Azt a lehetőséget is felvázolva, ha az eszközt a lízingbevő a futamidő végén megtartja, és azt is ha a lízing cég "visszavásárolja". A lízing futamideje 3 év, maradványérték a eszköz értékének 30 százaléka. Köszönöm előre is szíves válaszukat!

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2018 Cikk

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Késedelmi pótlék fenyeget! Legyen követhető a fejlesztési tartalék útja Cikk

Az eredménytartalék lekötött tartalékba történő átvezetésének módjáról minden esetben a vállalkozás dönthet önállóan, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a határozatról írásos dokumentum is szülessen, elkerülve az esetleges félreértéseket – hívja fel a vállalkozások figyelmét a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST. Ha ezt elmulasztják, akkor a korábban meg nem fizetett adót késedelmi pótlékkal együtt kell megfizetniük a vállalkozásoknak.

Könyvelők, figyelem: több rendelet módosul Cikk

Az utóbbi hetekben megszavazott törvényváltozások következtében a számvitelt érintő több kormányrendelet módosul, derül ki a kormányzati portálról. A tervezetek november 24-éig véleményezhetők.

Beolvadás számviteli lépései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2017. december 31-ei mérlegével történő vagyoni értékelés alapján 2018 januárjában történő elhatározással beolvad egy másik kft.-be. Kérem ismertessék, hogy milyen adózási és számviteli feladatokat és határidőket kell figyelembe venni ezen folyamat során, és ezeket milyen ütemezéssel kell végrehajtani az egyes (beolvadó és befogadó) cégek vonatkozásában külön-külön.

Előleg – fordított áfa Kérdés

Egy társaság használtingatlan-értékesítési tevékenységét adókötelessé tette. A vételárat két részletben fizeti meg a vevő a tulajdonjog megszerzése, illetve a birtokba adás előtt. A társaság áfafizetési kötelezettsége a teljes vételár megfizetésekor beáll. Ezzel kapcsolatban az a kérdésem, hogy az ügyletről két előlegszámlát és egy végszámlát kell-e kiállítani? A kérdés azért merült fel, mert a vevő szerint elégséges csak két számla kiállítása, mely esetben a második részlettel a teljes vételár kiegyenlítése már a teljesítést is igazolja. A számviteli nyilvántartásokban pedig a birtokbaadási jegyzőkönyv vagy a tulajdonjog-átszállást igazoló tulajdoni lap alapján kell a bevételt elszámolni és az eszközt kivezetni. Köszönettel.

Katából a számviteli törvény hatálya alá II. Kérdés

Köszönöm az előző kérdésre adott kimerítő választ. Ennél a cégnél az a helyzet, hogy tao-ról 2006. január 1-jétől áttért evára. Evásból kett katás 2014. január 1-jétől. Ebben az esetben a nyitómérlegnél vissza kell menni a 2005. évi beszámolóhoz? Nem évült az már el?

Talán nem gondolná, de ezek a szervezetek példamutatóan gazdálkodnak Cikk

Az Állami Számvevőszék a büntetés-végrehajtás területén működő, állami társaságokat ellenőriz, melynek keretében lezárultak az Ipoly Cipőgyár Termelő és Szolgáltató Kft., a NOSTRA Vegyesipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a „BUFA” Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft., a Duna Papír Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a DUNA-MIX Ipari Kereskedelmi Szolgáltató Kft. ellenőrzései. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaságok feletti tulajdonosi jogokat az illetékes szervezetek szabályszerűen gyakorolták, és a társaságok működésének szabályozottsága is összességében megfelelt az előírásoknak. A bevételek és ráfordítások elszámolása, a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése minden esetben szabályszerűen történt, és az öt társaság vagyongazdálkodása is összességében szabályszerű volt.

Bitcoin bányászat adózása, könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. A bitcoin bányászat adózása katás egyéni vállalkozóként pontosan mely tevékenység felvételével lehetséges? Lehetséges-e ?(A kata törvény kimondottan nem tiltja véleményünk szerint). 2. Ha nem (katás) egyéni vállalkozóként folytatja, hanem mint magánszemély, hogy alakul az adózása, pontosan milyen bizonylat alapján állapítja meg a jövedelmét? Külföldi számítógépekkel, szerverekkel folyik a bitcoin bányászat, papíralapú bizonylat kibocsátása a "bányászó" felé nem történik. 3. Ha kft. folytatja ezt a tevékenységet, hogyan alakul az adózása, mi az alapbizonylata a könyvelésnek? Mely tevékenységet kell felvennie a tevékenységi körébe, hogy jogszerűen folytathassa a bitcoin bányászatot? Kérem, részletesen kifejteni a válaszokat, mert e témában még nincsen kialakult, ismert, adózási-számviteli gyakorlat. Tisztelettel: Czigányné Tóth Katalin

Kft. eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értékesítettünk egy kft.-t. Nekünk mint eladónak milyen kötelezettségeink vannak mind számvitelileg, mind adózásügyileg? Válaszukat előre is köszönöm

Tenyészállatok értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mezőgazdasági tevékenységet folytat, tejelőtehén-tenyésztéssel is foglalkozunk. A tehenek értékcsökkenési leírásával kapcsolatban lenne kérdésem. A számviteli törvény szerint a tehenek értékcsökkenése 25 százalék, tehát négy év alatt írjuk le őket a maradványértékig. A társaságiadó-törvény szerint hogyan helyes a tehenek értékcsökkenése? A társaságiadó-törvény az alábbiakat tartalmazza az 1. számú mellékletben: a számvitelről szóló törvény szerint megállapított terv szerinti értékcsökkenés (ideértve az egy összegben elszámolt értékcsökkenési leírást is) érvényesíthető (...) f) tenyészállatok esetében. Ezen pont alapján a társasági adó szerinti értékcsökkenésnél alkalmazhatjuk ugyanúgy a 25 százalékos leírási kulcsot? Maradványértékkel a taotörvény szerint nem számolhatunk? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Gál Veronika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs