126 találat a(z) számvitel cimkére

Kft. eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értékesítettünk egy kft.-t. Nekünk mint eladónak milyen kötelezettségeink vannak mind számvitelileg, mind adózásügyileg? Válaszukat előre is köszönöm

Tenyészállatok értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mezőgazdasági tevékenységet folytat, tejelőtehén-tenyésztéssel is foglalkozunk. A tehenek értékcsökkenési leírásával kapcsolatban lenne kérdésem. A számviteli törvény szerint a tehenek értékcsökkenése 25 százalék, tehát négy év alatt írjuk le őket a maradványértékig. A társaságiadó-törvény szerint hogyan helyes a tehenek értékcsökkenése? A társaságiadó-törvény az alábbiakat tartalmazza az 1. számú mellékletben: a számvitelről szóló törvény szerint megállapított terv szerinti értékcsökkenés (ideértve az egy összegben elszámolt értékcsökkenési leírást is) érvényesíthető (...) f) tenyészállatok esetében. Ezen pont alapján a társasági adó szerinti értékcsökkenésnél alkalmazhatjuk ugyanúgy a 25 százalékos leírási kulcsot? Maradványértékkel a taotörvény szerint nem számolhatunk? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Gál Veronika

Így változtak a számviteli szabályok a legújabb adócsomagban Cikk

A jelentős összegű hibára, a fejlesztési célra kapott támogatás, illetve a származékos ügyletek elszámolására, a kreditpont-minősítési eljárásra, az IFSR-ek kötelező alkalmazására vonatkozó szabályok változtak egyebek között az Országgyűlés által június 13-án elfogadott adócsomagban módosított számviteli törvényben (Szt.).

Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy osztrák vállalkozás (GmbH) Magyarországon vásárolt telket, a rajta lévő épületekkel együtt. Bérbeadási tevékenységéhez a NAV-tól adószámot kért és kapott is, telephelye bejelentésre került. A témával kapcsolatos kutatás során mindenhol azt lehet olvasni, hogy ugyanúgy kell eljárni ebben az esetben, mint a „normál" magyar vállalkozások esetében, gyakorlatilag meg mégsem, mert például kamarai regisztrációra, illetve cégbírósági bejegyzésre nem kötelezett (nincs alkalmazottja, illetve nem lehet), bizonyos bevallásokat sem kell a NAV felé küldeni. Köteles-e a GmbH a magyar számviteli szabályoknak megfelelő beszámolót készíteni? (Az Szt. 2. § (3) bekezdés alapján szerintem nem, de nem vagyok benne biztos.) Ha mégis, akkor szükséges-e könyvvizsgálói jelentés? Vagy adótanácsadói ellenjegyzés (mint utólag kiderült, a bejelentkezéshez adótanácsadó segítségét kérték, aki szerint kell beszámolót készíteni)? Milyen további bevallási kötelezettségei vannak a GmbH-nak Magyarországon? Ezen kívül az Art. 9. § értelmében a belföldi adókötelezettségek teljesítésére pénzügyi képviselőt bízhat meg. Akkor ezek szerint nem kötelező? Segítségüket és tájékoztatásukat előre is köszönöm!

Szobor besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, segítsenek a megfelelő mérlegsorba beállítani az alábbi tételt. Hová sorolandó a számviteli törvény szerint egy faszobrász által készített fából készült szobor, melyet egy lebetonozott kőalapra rászereltek? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2017 Cikk

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Kiválás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik kft. november 1-jétől kiválás útján jött létre. Mint jogutódnak milyen bejelentési, bevallási kötelezettségei vannak? Milyen számviteli teendők vannak ebben az esetben? Van-e könyvvizsgálati kötelezettsége a jogutódnál? Az alkalmazottak továbbfoglalkoztatása a jogutódnál történik, erről a T1041-es bejelentő lapot beküldtük. A munkaszerződés módosításon kívül van-e még egyéb kötelezettség? Válaszukat előre is köszönöm!

Részletre történő értékesités Kérdés

Tisztelt Szakértő! Részletre történő értékesitéssel kapcsolatban szeretnék választ kapni.Társaságunk taxiórát értékesit vevőinknek részletfizetésre. Vásárláskor kiállitjuk a számlát 2016. II. 25-ei teljesitéssel és 2016. V.25-ei (3 havi) fizetési határidővel. Számla mellékleteként részletfizetési szerződést kötünk. A számlában a taxióra vételára 30.000.-Ft+8.100.-Ft áfa, összesen fizetendő 38.100.-Ft. 2016. II. havi áfabevallásunkban bevallottuk és befizettük a 8.100.-Ft-ot. T311 - K91 30.000.- K467 8100.- Részletfizetésre szóló megállapodásban a taxióra bruttó értéke 38,100.-Ft+ 6000.-Ft részletfizetési kamat. I. részlet 12700.- tőke + 2000.- kamat 14.700.- II.részlet 12700.-tőke + 2000.- kamat 14.700.- III.részlet 12700.-tőke +2000.- kamat 14.700.- ft. Minden részletfizetés pénztári bizonylattal vagy banki átutalással történik. T 381.384 - 311 12700.- 96 2000.- Számviteli és adótörvénynek megfelelő-e. Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Könyvelők, figyelem: sürget az idő! Cikk

„Azoknak, akik 2017. január elsejétől szeretnének a hazai számviteli szabályok helyett a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok, vagyis IFRS szerinti könyvvezetést választani, 2016. október 2-áig kell bejelenteniük áttérési szándékukat az adóhatóságnál és a Központi Statisztikai Hivatalnál, bizonyos esetekben az Magyar Nemzeti Banknál is” – figyelmeztetett Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Éttermi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég rendezvényszervezéssel és éttermi szolgáltatással foglalkozik. Esküvőket szervez, ha kell szállodai szobákat biztosít a vendégeknek, és ehhez kapcsolódóan, aki igényli, annak reggelit, ebédet, vacsorát biztosít. A kiszámlázott ételek, italok beszerzése, melyet szolgáltatás keretében nyújt, milyen költsége a cégnek? Anyagköltség vagy árubeszerzés? Az ételalapanyagok megítélése egyértelműen anyagköltség, de az italok megítélése megosztja a kollégák véleményét. Meglátásom szerint ez anyagbeszerzés, hiszen nem változatlan formában történik az értékesítés, hanem a szolgáltatás részeként. (különböző italokból kevert koktél, kávé, vagy akár egy üdítő, melyet a helyszínen felbontanak, és úgy szolgálják fel). Válaszát előre is köszönöm: Pállné

Büntet a NAV… Ijesztő tendenciák Cikk

Magyarországon a társasági adó kalkulációja a számviteli elszámolásokon alapszik. Sok esetben kellemetlen meglepetés érheti a gyanútlan adózót, ha a vállalkozás számviteli politikájának megfelelően elszámolt valamit, az adóhatóság ugyanakkor nem engedi meg annak hatását szerepeltetni az adóbevallásban. Jelentős adóbírság lehet az ügy vége.

Adó-bűncselekmények: megy a régi módi Cikk

2016 első felében csökkent az ismertté vált bűncselekmény gyanúja miatt a NAV nyomozóhatóság által indított büntetőeljárások száma 2015 hasonló időszakához képest, számolt be az adatokról az adóhatóság.

Beszámoló javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számviteli beszámolót hány évre visszamenőleg lehet javítani? Az időhatár független attól, hogy háromoszlopos mérlegről vagy újbóli közzétételről van szó? Köszönöm szépen.

Jól nézze meg a könyvelőt! Íme a szemüveg Cikk

Társaságunk végzi a vele kapcsolt viszonyban lévő társaság könyvelését. A kapcsolt cég annyit fejlődött az alakulás óta, hogy időszerű egy önálló könyvelő alkalmazása. Kérdésem: milyen feltételeknek kell teljesülniük, hogy önállóan könyvelhessen és beszámolót készíthessek? A társaságnak nincs könyvvizsgálati kötelezettsége jelen pillanatban. Olvasónk kérdésére Pölöskei Pálné adószakértő válaszol.

Így változik az adóalap, ha ellopják a társaság eszközét? Számolunk Cikk

Társas vállalkozás a 2010. évben teherautót vásárolt 8 millió forint értékben, maradványértékként 1 millió 500 ezer forintot határozott meg. 2016. évben a gépjárművet eltulajdonították, amiről rendőrségi jegyzőkönyv is készült. Kérném, hogy az egyes évek vonatkozásában a társaságiadó-alap változását számszerűsítve szíveskedjen bemutatni! Olvasónk kérdésére Nagy Norbert adószakértő válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Plugin hibrid személygépkocsi

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szolgáltatás exportja

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close