8 találat a(z) számla elszámolása cimkére

Egyéni cég – számla elszámolása Kérdés

Ügyfelem egyéni céget alapított, de a szállítók továbbra is az egyéni vállalkozó nevére állították ki a számlát, hiába kérem, hogy a nem az egyéni cég nevére kiállított számlákat küldje vissza, mert nem lehet elszámolni, nem hajlandó rá, ragaszkodik a számlák költségként történő elszámolásához és az áfa levonásához, mert állítólag a szállító azt mondta, hogy ilyenkor 6 hét türelmi idő van az elszámolhatóságnál. Önök tudnak ilyen szabályról? Hány törvénysértést akar a cégtulajdonos elkövetni?

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. vásárolt egy személygépkocsit cégautónak. A kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője szeretné a forgalmiba bejegyeztetni a saját nevét mint üzembentartót, mert igy jóval olcsóbb lenne a biztositása (bonus révén). Ez részéről csak egy névleges dolog lenne, ugyanúgy szeretné az autóköltégeket a cégben elszámolni (kivéve a biztositást, hiszen az az ő nevére fog szólni.) A kérdés, hogy hogyan befolyásolja ez az üzemanyagszámlák és a javitási számlák elszámolását, ha nem szeretne külön nyilvántartást vezetni a cégügyek és a magánhasználat elkülönítésére? Ki fizeti a cégautóadót? Köszönettel várom válaszukat.

Import – számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fuvarozó vállalkozó az alábbi számlát juttatta el hozzánk: A számlán szereplő szállító a Shell Austria GmbH, közösségi adószám is szerepel a számlán mindét fél részéről (a vevő érvényes közösségi adószáma is). A kártyakibocsátó a magyar Shell Hungary Kft. Az összes adata, cím, adószám, bankszámlaszám is szerepel ezen a számlán. A teljesítés helye (ami a számlán is fel van tüntetve) Ausztria. De a számlán az osztrák nettó összeg, áfa és bruttó összeg szerepel. A társaság a bruttó végösszeget fizeti – ami ebben az esetben 20 % áfával növelt. A kérdés, hogy a nettó – áfa – bruttó osztrák számlát hogyan könyveljük le szabályosan? Mint közösségen belüli beszerzés? És az áfabevallásban, illetve az összesítő nyilatkozatban szerepeltessük attól függően, hogy termék vagy szolgáltatás van a számlán? Ezekben a számlákban szereplő áfát a Shell Hungary segítségével egy Dániában (dán közösségi adószámmal rendelkező cég) az áfát jóváírja utólag. De, hogy ez melyik számlához tartozik, azt utólag szinte lehetetlen megmondani. A teljesítés helye Európa. Ezzel mit lehet kezdeni, hogy szabályosan járjunk el? Ez minek minősül: szolgáltatásnak vagy termékértékesítésnek? Válaszát előre is köszönöm.

Év közben alakult családi gazdálkodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. 04. 01. nappal alakult egy családi gazdálkodás. A 2014. december 31-ei teljesítésű szolgáltatás számláját a családi gazdálkodó nem fizette ki. Mivel a személyenkénti jövedelmet 03.31. nappal meg kell állapítani, ezt a számlát melyik időszakra kell figyelembe venni? További kérdésem, hogy az ötfős családi gazdálkodás jövedelmének megállapításakor osztószámként a főállásban ott dolgozó személyt nem szabad figyelembe venni? Megalakuláskor átnéztük a jogszabályokat, a NAV ügyfélszolgálattal is egyeztettünk. A falugazdász viszont most teljesen elbizonytalanította az ügyfelünket, és sajnos minket is. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Mlinár Jánosné

PayPal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni PayPal elszámolással kapcsolatban. Az ügyfelem PayPal-on keresztül fizet tárhelyszolgáltatást, illetve Ms Office bérleti díjat. Mivel nem belföldi a partner, ezért nem kapok számlát. Összesen egy visszaigazoló lapot kapok a vásárlásról. A visszaigazolón nem látom sem a vállalkozás, sem a partner nevét, adószámát (hogy közösségen belüli vagy sem). A visszaigazolásokat angolul kapom. Hogyan számolhatom el ezeket a költségeket? Válaszát előre is köszönöm.

Alvállalkozóként elszámolható Kérdés

Társaságunk iskolai jegyzeteket forgalmaz a megrendelőinek. A jegyzeteket dobozba csomagolva postán keresztül juttatja el a megrendelőkhöz a számlát is mellékelve. A számlában feltünteti a postaköltséget és azt a 9-es számlaosztályban bevételként külön elszámolja. Kérdésem, hogy a postán kapott számla alvállalkozói teljesitésként számolható-e el? Továbbá azt is kérdezem, hogy pénztárgép (régi, nem on-line) szalag kiíratása az előző évre mely határidőig történhet? Köszönöm válaszát.

Egyéni vállalkozó áttérése katára Kérdés

Egyéni vállalkozó vagyok, vállalkozói szja szerint adóztam 2012-ben. Bejelentkeztem kisadózónak 2013-tól. A 2012. 4. negyedévi szolgáltatási díjamról (ami folyamatos szolgáltatás) 2012.12.31-én állítottam ki a számlámat. A számla teljesítési időpontja és fizetési határideje 2013.01.15. A számla értékét 2013-ban kapom meg. Ez a bevétel már a katás időszak bevételének számít? Előre is köszönöm válaszát.

Harmadik országból internetes vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk speciális gyártás-tervezéshez szükséges szoftvert vásárolt internetes megrendeléssel kanadai cégtől 489 USD értékben. A vásárlás még 2013. 08. hóban történt, a számla csak most érkezett meg többszöri reklamációra. A számlán sem az eladó, sem a vevő adószáma nincs feltüntetve, csak a nevük és cimük. Áfa nem szerepel a számlán. Elszámolható-e a számla, a vevőnek kell-e áfát, esetleg vámot fizetnie? Köszönöm szépen válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Felmondáskori bér kifizetésének napja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavégzés helye

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close