78 találat a(z) számlázóprogram cimkére

Bejelentési kötelezettség 2018. július 1-jétől Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben szeretném a segítségét kérni. Adott egy belföldi áfaregisztrációval rendelkező cég, amely nem online számlázó programot használ. Jogszerű-e, ha 2018. július 1. után az ebben a rendszerben kiállított, 100 ezer forintot meghaladó áfaösszegű számláit, mint papír alapú számlát lejelenti az erre a célra kialakított NAV-os felületen? A cég olyan számlázóprogramot használ, amit valószínűleg nem fognak online rendszerré fejleszteni. Ez esetben mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm.

Tesztelje az áfa adatszolgáltató programot, bírságot takaríthat meg! Cikk

Bár csak július elsejétől lépnek életbe az online számlázásra vonatkozó új jogszabályok, a rendszer már most is működik, ezért az érintett vállalkozásoknak tesztelési céllal érdemes minél előbb csatlakoznia, mivel mulasztás, késedelmes teljesítés, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forintnyi bírságot is kiszabhat a NAV, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Online számlázóprogram Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, aki pénztárgépköteles tevékenységet végez, olyan készletvezető programmal rendelkezik, ami a számlázó programból veszi az értékesitési adatokat. Igy minden készpénzes műveletről kiállit számlát, akkor is, ha a vevő nem kér külön számlát és elegendő lenne neki, mondjuk a pénztárgép nyugta is. Ilyen esetben "készpénzes vásárló" megnevezés áll a vevő nevénél. Kérdés, hogy jövőre, amikor online mennek be az adatok a NAV-nak júliustól, akkor ez nem okoz-e majd problémát? Szabályos-e? Köszönettel várom válaszukat.

Számlázóprogram azonosítójának feltüntetése számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV "Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdések-válaszok II." című tájékoztatójának V.1. pontjában azt a választ találtam, hogy nem kötelező a számlázóprogrammal előállított számlán feltüntetni a számlázóprogram azonosítóját erre vonatkozó előírás hiányában. Kérdésem, hogy ez ma is így van-e, illetve, ha igen, akkor hogyan bizonyosodhatok meg a számla befogadójaként arról, hogy a számla kibocsátója a számlázóprogramokra vonatkozó előírások szerint járt el? A 23/2014. (VI. 30.) NGM-rendeletben és az áfaörvényben nem találtam erre utalást. Köszönettel: Jászné

Számlázóprogram használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem szíves állásfoglalásukat. Egy kft. egyidejűleg használhat-e két számlázóprogramot? Természetesen mindkettőt bejelenti a NAV-nak. Válaszukat előre is köszönöm.

Paypal számlázórendszerének használata exportnál Kérdés

Kedves Szakértő, Egyéni vállalkozó szeretné termékeit exportálni EU-n belülre és kívülre egyaránt. A vevők részéről jelentős igény jelentkezik a paypal rendszeren keresztüli fizetésre. A jelenlegi számlázóprogramja nem alkalmas devizaszámlák kiállítására. (A devizamodul megvásárolható, de jelentős költségterhet jelentene.) A paypal rendszeren keresztül is van lehetőség számlakiállításra, ami ráadásul nem jelentene többletköltséget. Hallottuk, hogy van valamilyen rendelkezés a számlázóprogramok regisztrációs kötelezettségére vonatkozóan (talán a NAV-nál). Honnan lehet megtudni, hogy a paypal által működtetett számlázási rendszer regisztrálva van-e már, jogszerűen használható-e a számlázásra, a NAV el fogja-e fogadni az ezen a rendszeren keresztül kiállított exportszámlákat? Próbáltam a NAV oldalán az egyedi közzétételi listákban megnézni a regisztrált számlakibocsátókat, de az oldalon nincs tartalom. A kérdést közvetlenül is fel lehetne tenni nekik, de a válaszadásra 2x30 napos határidőről hallottunk, erre sajnos a vállalkozásnak nincs ideje, mert elveszíthetjük a vevőinket. Várom szíves válaszát a témával kapcsolatban, s tájékoztatását előre is köszönöm.

Számlázóprogrammal kiállított számla javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő. Egyéni vállalkozó vagyok, a székhelyem megegyezik a lakáscímemmel. Vásároltam árut egy kft.-től, jeleztem a számlázás során, hogy tüntesse fel a nevem mellé az egyéni vállalkozó jelölést, akár rövidítve is (e. v.). Minden adatomat leírtam: név, e. v., lakcím, adószám. A számlán nem lett jelölve az e. v, ezért 8 napon belül visszaküldtem javításra a számlát (a vevői adatok feltüntetésének hiányossága miatt). Az érintett kft. kézzel írta a név mellé az e. v. jelölést és lepecsételte. Kérdésem: a számlázó programmal kiállított gépi számla (vevői adatok) javíthatók-e ezen forma szerint? Úgy tudom, a törvény azt írja elő a számlát befogadó részére, hogy a legkörültekintőbben járjon el, hogy a számla alakilag is megfeleljen a számviteli, áfa-törvényi előírásoknak.

Számlázóprogram adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésem lenne a 2017. július 1-jétől kötelezően hatályba lépő számlázóprogramon keresztül nyújtott adatszolgáltatással kapcsolatban. Minden számlát, aminek áfatartalma eléri a 100 000 forintot, a NAV felé meg kell küldeni. Ügyfelünk ilyen programokat is forgalmaz, és a programozó szeretné tudni, hogy készül-e, esetleg már elkészült-e, ha igen, hol érhető el úgynevezett programozási útmutató, dokumentáció, amivel a programot a megfelelő módon lehetne fejleszteni. Hasonlót adtak ki, a "NAV adat exportáló funkció" fejlesztéshez is. A másik ehhez kapcsolódó kérdésem az lenne, hogy az az adózó hogyan tehet eleget az adatszolgáltatásnak, aki elektronikus számlát állít ki ugyan, de nincs internet, de még térerő sem. Például egyik ügyfelünknél, egy homokbányára gondolok. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Bánka József

Számlázóprogram használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég új tevékenységgel bővíti tevékenységi körét.Eddig nem használt számlázóprogramot. Az új tevékenységéhez számlázóprogramot vásárol.Köteles-e ezután valamennyi számláját gépi úton előállítani, vagy megtehet-e azt, hogy az új tevékenységére gépi számlázást, a többi tevékenység tekintetében pedig, ahogy eddig is, kézi számlákat állít ki? Sok esetben nem is lenne megoldható a gépi számlázás, mivel a számla kiállítása nem helyhez kötött, hanem változó helyszíneken történik. Tisztelettel várom válaszát.

Szigorú számadású nyomtatvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A gépi számlázóprogram esetében milyen szigorúszámadásúnyomtatvány-nyilvántartást kell kitölteni, amit a NAV kérhet? Esetleg be kell írni az első számla keltét a sorszám 1-től? Várom válaszukat.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lenne egy szlovák tulajdonban lévő magyar cég. Az anyavállalat több országban is működik, termékértékesítéssel foglalkozik. Van egy központi rendszere, minden országban ebből a központi rendszerből kerül kiállításra a számla. Mivel ez a rendszer nem felel meg a 23/2014. NGM rendeletben foglaltaknak, muszáj lenne magyar szoftverrel is kiállítani a számlát. Követnek-e el azzal szabálytalanságot, ha a saját rendszerükből kiállított számlát küldik el a vevőik felé, vagy mindenképpen a magyar törvényeknek megfelelő szoftverrel kiállított számlát kell a vevők felé továbbítani, esetleg a kettőt együtt? Válaszát előre is köszönöm.

Amit a számlázás átadásáról tudni kell Cikk

Az adóalany átadhatja másnak – akár egy másik állam adóalanyának is – számlakibocsátási kötelezettségét. Hogyan van erre lehetőség, hogyan és kinek kell bejelentenie a működtetett számlázóprogramot? Ismertetjük.

Meg kell újítani a számlázó programot: jöhet a NAV Cikk

Jövőre úgy kell átalakítani a számlázó programokat, hogy egy konkrét adóhatósági ellenőrzéskor egyszerűbb legyen az adatok lekérdezése. Az új technikai szabály tömegesen felmerülő kérdései közül foglalkozunk néhánnyal.

NAV adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás Kérdés

A NAV által a számlázóprogramokra előírt „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkciójának a vendéglátásban már használt online pénztárgépek esetében is működnie kell? (Ezek a pénztárgépek állandó online kapcsolatban állnak a NAV-val, az ezek belső programja által kiállított számlákat a NAV bármikor láthatja.)

Számlázás: újabb kötelezettségek Cikk

2016. január 1-jétől új funkcióval kell bővíteni a számlázóprogramokat, valamint az időszaki elszámolású ügyletek új szabályozásával érintett adózók számára is szükségesek lehetnek fejlesztések – hívja fel a figyelmet a Mazars hírlevele.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Beolvadásos kiválás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs