75 találat a(z) számlázó program cimkére

Számlázó program hibája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem a következő szöveget küldte: "egy vírus miatt újra kellett telepítenem az operációs rendszert. Persze a számlázó program adatbázisáról nem volt biztonsági másolat. Ez számít valamit?" Kérdésem: mi a teendő? Köszönettel D. Bella

Számla kötelező (áfa) adattartalma Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésünk: KÖTELEZŐ-E feltüntetni a számlán az áfateljesítés időpontját folyamatos szolgáltatás esetén KÜLÖN IS, vagy elegendő, ha a vonatkozási (számviteli) időszakra hivatkozunk? Értelmezésünk szerint az áfatörvény 169. § g pontja csak hivatkozást kér a kiállítás dátumától eltérő teljesítési időpontról, azaz a vonatkozási időszak feltüntetése elegendő. Háttér: sajnos a számlázó programunk csak késéssel tudná kezelni, hogy főszabály helyett (szinte minden esetben - sic!) továbbra is a fizetési határidő az áfateljesítés időpontja (kivéve, ha eléri/meghaladja a 60. napot, akkor az), ha utólag állítjuk ki a számláinkat, mert egy szolgáltatásfajtánknál viszont ELŐBB bocsátjuk ki (éves), ekkor a kiállítás kelte kellene, hogy legyen. A baj nem is ez, egyszerűnek tűnő IT kérés, de a programunk magát a speciális szolgáltatást nem képes jelenleg szétválasztani. Úgy döntöttünk, hogy nem nyomtatjuk rá a számláinkra az áfa-teljesítési időpontot, mondván, hogy azt semmilyen törvény nem kéri. A NAV három (különböző irányítószámon hívott) telefonos általános tájékoztatása szerint sem kell, de kérték, hogy állásfoglalásukkal erősítsük meg ezen véleményüket saját célunkra. Természetesen ügyfeleink nem így látják, s ez a legfontosabb, VALÓJÁBAN MI IS CÉLSZERŰNEK TARTANÁNK a bonyolultság miatt ráírni a számlára az áfateljesítés dátumát, de egyelőre csak szövegmezőben megy, nem automatikusan, s NEM MINDEGY, hogy CÉLSZERŰ, vagy TÖRVÉNYSZERŰ. Köszönettel: O.B.

Számlázó program bejelentése fordított számlázás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk több partnerrel is kapcsolatban áll, akik fordított számlázás alapján cégünk helyett állítják ki a számlát. Ebben az esetben cégünket terheli-e számlázóprogram-bejelentési kötelezettség a partnereink által használt számlázó programok tekintetében? Válaszát előre is köszönöm!

Számlázó programmal kiállított készpénzes számlák Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fogászati vállalkozásnak könyvelünk, ahol évente 5000-5500 darab számlázó programmal kiállított készpénzes számla kerül a könyvelésbe. Eddig ezeket a számlákat darabonként könyveltük. Kérdésünk az lenne, van-e lehetőség arra, hogy a számlázó programból olyan listát kérjünk az ügyféltől, ami tartalmaz egy havi összesítést a kiállított számlákról? Mi ezen lista alapján könyvelnénk le az így összesített bevételt. Természetesen a számlák darabonként a fogászaton meglennének egy esetleges ellenőrzés esetén. Válaszát köszönöm. Bognár Lászlóné

Szállító neve helytelen a számlázó programban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tisztelettel kérném segítségét abban, hogyan tudjuk javítani, ha egy számlázó programban a számlakibocsátó nevét helytelenül írták? Következő történt. Egy cég számlázó programot rendelt, és a megrendelésen a nevében szereplő nagybetűket elválasztó pontokat nem tüntette fel. (Példa A.A.A.A Kft. helyett AAAA Kft.-t írt. Ezáltal a kibocsátott számlákon is AAAA Kft. szerepel. A cégjegyzékben viszont a betűk pontokkal elválasztva szerepelnek. A program kibocsátójánál már korrigáltatta a hibát, de mi lesz a már kibocsátott számlákkal? Ha minden számlához készítünk egy számlával egy tekintet alá eső okiratot, amelyben a helyes, pontokkal elválasztott cégnevet tüntetjük fel, elegendő lesz, hogy a vevő áfalevonási joga ne sérüljön? Köszönettel: Szabóné S. Ildikó

Külföldi vevő állítja ki a számlát II. Kérdés

Kedves Sinka Júlia! Azonos című kérdésemre adott válaszát ezúton is nagyon köszönöm. Válaszának végén azt írja, hogy a kanadai fél által kiállított számlát kellene kiegészíteni a magyar szabályoknak megfelelően. Ez egy számlázó programmal előállított számla. Milyen módon lehet erre kiegészítéseket tenni úgy, hogy azt az adóhivatal is elfogadja? Ugyanakkor tény, hogy a két fél között nem született megállapodás. Ebben az esetben helyes megoldás-e, ha a magyar fél állítja ki a számláját, ahogy minden más megrendelőjének? Köszönöm a segítségét! Vágner Emília

Számlázó program sorszáma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számláztam 2016/0001 sorszámmal. Kelt: 2016. 01. 06., Teljesítés: 2015. 12. 23. A számla sorszámára van kötelező előírás? Arra, hogy mikor váltok át 2016 tagú sorszámra? A számla befogadója és könyvvizsgálója nem fogadja be a számlát, csak, ha 2015 tagú számlaszámmal bocsátom ki. Szerintem akármilyen tagú sorszámot képezhetek, lehetne akár 1970 végű is. Nem? A sorszámtartományokat a szigorú számadású nyilvántartásba a kiállításról vezetem fel, nem? Ehhez van törvényi előírás? Köszönöm.

Két számlázó program használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagyon Boldog Új évet kívánok mindenek előtt! A kérdésem a következő lenne. Egy szálló a szobák foglaltságának nyilvántartása miatt egy bizonyos szállodai nyilvántartó és számlázó programot használ. Azonban a cég nem elégedett a számlázó programmal, a frissítések nagyon drágák, ezért azt kivezetné a használatból, viszont a nyilvántartó rendszert továbbra is szeretné használni. Problémát okoz az, hogy a foglalásokat a nyilvántartó rendszer csak a számla elkészítése után zárja le. Ha nem készül számla, akkor a foglalás nyitott marad. Megteheti-e a vállalkozás azt, hogy vásárol egy számlázó programot, ami megfelel az igényeinek, a jelenlegi számlázó program használatból kivonását a NAV felé bejelenti, de a foglalások zárása miatt a jövőben is kiállítja a számlákat a korábbi programmal is? Azaz egyfajta dupla számlázást hajtana végre, ahol a hivatalos számla az új rendszerrel lenne kiállítva, a régi rendszer pedig ezt a számlázást úgymond alátámasztaná? Megtehetik-e ezt, megállná-e ez a helyét egy esetleges NAV-ellenőrzéskor? Válaszát előre is köszönöm!

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy szerződéses megállapodás alapján a bérleti díjat mindig a következő hónapban számlázzuk, és a fizetési határidő is következő havi, a 2015. december hó 01-31-ig terjedő időszakra szóló számlát milyen teljesítési határidővel kell kiállítani? És a 2016. januárit? Még egy kérdésem lenne: úgy hallottam, hogy 2016. január 1-jétől nem lehet kézi számlát használni, csak számlázóprogrammal előállitottat. Igaz ez? Vagy csak minden kézi készpénzes számlát be kell jelenteni a NAV-nak, és nincs a tevékenységek között a bejelentésikötelezettség-mentesség? Sürgősen szeretném válaszukat megkapni. Köszönettel.

Számla kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számlázással kapcsolatos a kérdése. Növénytermesztéssel foglalkozunk, és mezőgazdasági szolgáltatásokat is végzünk (szántás, aratás, növényvédelem, stb.) A mezőgazdasági szolgáltatási számláknál kötelező munkaműveletenként feltüntetni a gázolaj-felhasználást, annak egységárát, valamint értékét (a gázolaj jövedéki adójának visszaigényléséhez szükséges). Legtöbb számlázó program ezt nem tudja kezelni. Kötelező a számlán feltüntetni a gázolaj-felhasználást – vagy esetleg a számla mellékletét képező – külön elszámolás mellett is megtehetjük ezt? A számla kötelező tartalmi elemeinél ezt nem lehet megtalálni, de a NAV viszont ezt megköveteli. Eddig a programozónk eleget tett a vámosok által megkövetelt feltüntetésnek, de az új (2016-os) számlázás sem említ erről semmit?! Szeretném a véleményüket ezzel kapcsolatban kikérni: Tisztelettel: Erősné

Xml adatszolgáltatás NAV-nak számlázó programból Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 01. 01-től minden számlázó programnak rendelkeznie kell olyan funkcióval, mellyel a NAV felé bármilyen adathordozón át lehet adni a számlázással kapcsolatos összes információt számlaszámra vagy időszakra lekérdezve. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy azon külföldi cégeknek (külföldi a székhely, telephely) is rendelkezniük kell ezzel a funkcióval, amelyeknek regisztrált magyar adószámuk van, és számláznak Magyarországra? Válaszukat előre is köszönöm!

Megjelent a decemberi VálaszAdó Cikk

Az adóhatósági ellenőrzés sokunkat érinthet, függetlenül attól, hogy vállalkozunk, vagy sem, van-e bevallási kötelezettség alá eső jövedelmünk. Az adóellenőrzést akár egy ingatlan vagy egy nagyobb értékű gépjármű vásárlása is kiválthatja. De okozhatja egy megromlott üzleti, baráti vagy házastársi kapcsolat miatt tett feljelentés is.

Számlázó program Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem lenne, hogy 2016. évtől kötelező-e használni számlázó programot kft.-nél? Eddig ugyanis készpénzes és átutalásos számlatömböt alkalmaztunk eladásaink számlázására. Köszönöm szépen a válaszát.

E-számla könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. áttért az e-számlázásra. Webáruház lévén havi több száz kimenő számláról van szó. Megfelelő-e az a megoldás, hogy a számlázó program által kiállított összesítő excel táblázat alapján kerülnek a számlák könyvelésre? A táblázat tartalmazza mindazon adatokat, melyek a könyveléshez szükségesek. A nagy számlamennyiség miatt a számlákat nem nyomtatjuk ki. A másik kérdésem még a számlák kontírozásával kapcsolatos. Hogyan oldható ez meg ebben az esetben (a gyakorlati megvalósítás érdekelne)? Előre is köszönöm a választ.

Vissza a kézi számlázásra Kérdés

Ügyfelem olcsó számlázó programot használt, amely valószínűleg nem felel meg a 2016. január 1. utáni követelményeknek. Mivel nem túl sok számlát állít ki évente, nem akar drágább programot vásárolni, inkább visszatérne a kézi számlázásra. Megteheti? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végkielégítés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárás

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti áfa évközi választása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close