1636 találat a(z) számlázás cimkére

Fuvarszervezés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy romániai állandó lakhellyel rendelkező román állampolgár kft.-t alapít Magyarországon, fuvarszervezési tevékenységgel. Magyarországon lenne székhelye, magyar és közösségi adószámmal, illetve egy magyar ügyvezetője is a cégnek. Jogi és adózási szempontból elfogadható-e az, hogy a fuvarszervezések Magyarországon történnek, így a teljesítés helye belföld, de a tényleges teljesítések, illetve számlázás a közösség egyéb tagállamába történik. Várom szíves válaszukat, köszönettel.

Beolvadást követően kapott számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szeptember 30-ai dátummal beolvad egy másik kft.-be. A beolvadó kft. szeptemberi időszakra kapott szerződéses partnereitől időszakos elszámolású számlákat (októberi kiállítással, teljesítés=fizetési határidő = november 10). A számlák a beolvadó cég nevére lettek kiállítva, mivel még szeptemberi tevékenységről szólnak. Mi a teendő ezekkel a számlákkal? Befogadhatók így? A beolvadó vagy a jogutód társaságnak kell őket lekönyvelni, és az áfáját melyik társaság igényelheti vissza? Válaszát előre is köszönöm.

Exportszámla teljesülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy adott egy cég, amely átutalással értékesít külföldi magánszemélynek harmadik országba exporttal terméket. Megfelelő-e az a gyakorlat, hogy amennyiben a vevő előre megrendeli a terméket, akkor átutalásos exportszámla kerül kiállításra? Helyes-e az a gyakorlat, hogy az átutalásos exportszámlát készpénzben kifizeti, a cég bevételi bizonylattal bevételezi a pénztárába a pénzösszeget.Tulajdonképpen az áru megrendelésekor átutalásos számla kerül kiállításra, és a vevő megérkezésekor (1-3 nap), akkor fizeti ki készpénzben. Helyesen járunk-e el? Tisztelettel: Jakus Tünde

Fogorvos katás egyéni vállalkozó – uniós szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, aki fogorvos, a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel áfamentes tevékenységet végez Németországban is. Kérdésem az lenne, hogy áfabevallást, illetve 19A60-as bevallást kell-e benyújtania? Azt tudom, hogy az alanyi adómentesek körébe tartozónak kell áfabevallást benyújtaniuk (az áfatörvény 193. § (1) bekezdésének d) pontja értelmében az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében, a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása esetében. Tehát ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá az áfa szempontjából, mint az általános szabályok szerint adózókra.) De mi a helyzet azokkal, akik az adó alóli mentességre a tevékenység közérdekű jellegéből adódóan jogosultak? Előre is köszönöm szépen a válaszát.

Iskolaszövetkezet – Számlázás II. Kérdés

Tisztelt Kelemen Úr! A fenti kérdésre adott válaszára szeretnék reagálni és ennek alapján kérném szépen, válaszoljon világosan. Egyenes vagy fordított? A közvetített szolgáltatás esetén azt kell megvizsgálni, hogy az tartalmában megfelel-e az áfatörvény által meghatározott definíciónak: "munkaerő kölcsönzése, kirendelése, személyzet rendelkezésre bocsátása, illetve iskolaszövetkezet, közérdekű nyugdíjas szövetkezet szolgáltatásának igénybevétele". A kérdés szerint a közvetítő nem iskolaszövetkezet, de szükséges megvizsgálni, hogy a tevékenysége személyzet rendelkezésre bocsátása-e vagy sem. – Ugyanaz a szolgáltatás tartalma, és nem iskolaszövetkezet az, amely a szolgáltatást tovább közvetíti. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy a "diákok közvetítése" kapcsolódik-e bármilyen másik (fő)tevékenységhez, amennyiben nem, akkor pedig az a kérdés is felmerülhet, hogy egyéb jogszabályi követelményekkel összeegyeztethető-e az adott tevékenység. – Az első kérdést nem értem. Miért számít, kapcsolódik-e másik főtevékenységhez? Pontosítaná milyen egyéb jogszabályra gondol? Köszönettel.

Bányajog alapján való kártalanítás áfavonzata Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem, szíveskedjenek az alábbi adózási problémám megoldásához segítséget nyújtani. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság határozatában társágunkkal szemben kártalanítási összeg megfizetését írta elő az alábbiakban idézett tartalomnak megfelelően: „a bányajog alapján és a polgári jog szabályai szerint a Bányavállalkozót a vagyonában beállott értékcsökkenés miatt az alábbi kártalanítási összeg illeti meg: • a bányászati joggal kapcsolatos ráfordítási összköltségeknek a bányatelek jogi jelleg törlés területeire eső része: 8.520.000,- Ft és • a bányászati jog, mint vagyonértékű jog megszűnésével érintett bányatelekrész piaci értéke: 15.450.000,- Ft, összesen 23.970.000,- Ft, azaz huszonhárommillió-kilencszázhetvenezer Forint.” A határozat azonban nem tér ki arra, hogy a kártalanítási összeg bruttó vagy nettó értékben értendő, ezért kérem szíves álláspontjukat arra vonatkozóan, hogy a kártalanítást milyen összeggel (23.970.000,- Ft áfát egyáltalán nem tartalmazó összeg, 23.970.000,- Ft már 27 százalékos áfát tartalmazó összeg, vagy 23.970.000,- Ft + 27 százalék áfa) kell megfizetnünk. Köszönöm segítségüket: Rebák Sándor

Szerszámhasználat kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Cégünk tulajdonában lévő gyártó szerszámok beszállítóinknál vannak Olaszországban, illetve Németországban. Ezek a gyártók nemcsak nekünk, hanem a konszolidált cégcsoporthoz tartozó más vállalatoknak is gyártanak. Mi az egyes cégek számára gyártott mennyiségek arányában ki szeretnénk számlázni minden testvércégünknek a rájuk jutó értékcsökkenést. Testvércégeink között van EU-n belüli (spanyol), és EU-n kívüli is. Spanyolországban rendelkezünk áfaregisztrációval. Egyik kérdésünk az lenne, hogy milyen áfával állítsuk ki a számláinkat? A másik, hogy ez szolgáltatásnak minősül-e? Válaszát előre is köszönöm!

Internetes társkeresés – tagdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás bt. internetes társkereséssel foglalkozik. A társkereső oldalon regisztrált tagok az aktuális tagdíjat interneten keresztül bankkártyával vagy Paypal-lal, illetve mobilfizetéssel, valamint átutalással fizetik. A mobilfizetésről a szolgáltató minden hónapban elszámol a társasággal, erről árbevételi számla készül, az utalások esetében viszont csak a banki kivonaton szerepelnek a jóváírt tagdíjösszegek. Kérdésem, hogy az adott tevékenység esetében elegendő könyvelési bizonylatként a banki kivonat, jól gondolom-e, hogy ebben az esetben nem kell számlát kibocsátani? Köszönettel.

Szálláshely-szolgáltatás, szolgáltatás besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozás ingatlannal rendelkezik, tevékenységei között szerepel az ingatlan-bérbeadása – az áfa hatálya alá bejelentkezett –, illetve a szálláshely-szolgáltatás is. Rendelkezik olyan ingatlanrésszel, ahol a szobák ágyakkal, bútorokkal fel vannak szerelve. Hogyan, milyen ismérvek alapján kell eldönteni, hogy egy szolgáltatás szálláshely-szolgáltatásnak, vagy ingatlan-bérbeadásnak minősül? Milyen plusz szolgáltatásokat kell minimálisan nyújtani a kft.-nek ahhoz, hogy szálláshely-szolgáltatást számlázhasson? A szálláshely-szolgáltatás számlázása esetén mi lesz a számla teljesítési időpontja? Segítségüket köszönöm.

Iskolaszövetkezet – számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. Iskolaszövetkezet fordított áfás számlát állít ki a kft. megrendelőjének. Ha a megrendelő továbbközvetíti a diákokat, akkor ez a kft. már áfás számlát kell, hogy kiállítson? Köszönettel.

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértó! Egy kft. (általános szabályok szerinti áfaalany) vásárolt egy "kivett beépítetlen területet", magánszemélytől. Még ebben az évben változott az elképzelés a telekkel kapcsolatban, és a kft. eladta azt az egyik tagnak, aki ügyvezető is. Hogyan kell kiszámlázni, áfásan vagy 0 százalék áfával? A kft. nincs bejelentkezve ingatlanértékesítés esetében az áfa hatálya alá.

Szállodai foglalások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kédésem az, hogy helyesen jár-e el az a szálloda, amely a foglalásokról előlegszámlát állít ki, és a szolgáltatás igénybevételekor készít végszámlát, amelyben már az idegenforgalmi adó is szerepel? Az áfát megfizeti az előlegszámla alapján, de az árbevételben csak a tényleges teljesítéskor jelenik meg az összeg. Mi történik abban az esetben, ha ezt a szolgáltatást csak a következő évben veszik igénybe? Válaszukat előre is köszönöm.

Építőipari beruházás megítélése fordított adózás szempontjából Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vállalkozásunk egy új hűtőtároló építésével bízta meg az építő céget. A beruházás építésiengedély-köteles. A tervben a hűtőtároló építésén túl út és parkoló is szerepel. A létesítmény használatbavételi engedélyéhez a hatósági hozzájárulás feltétele a közlekedési létesítmények terv szerinti szilárd burkolattal történő kiépítése és a kapu megléte. Az építő cég az út és a parkoló kivitelezésére az Útép céget bízza meg. A számlázáskor az áfa felszámításához az alábbi kérdések merültek fel: 1.) Ha a teljes beruházás egy szerződésben szerepel, hogyan számláz az alvállalkozó az építő felé, illetve az építő a beruházó felé? 2.) Amennyiben a hűtőtároló építése, illetve az út és parkoló építése külön szerződésben szerepel, mert az induláskor még nem volt ismert, hogy az építő milyen feltételekkel tud alvállalkozót találni, hogyan számláz az alvállalkozó az építő felé, illetve az építő a beruházó felé? 3.) A tűzoltóság kötelezte vállalkozásunkat tüzivíztároló építésére. Ez a beruházás egyenes vagy fordított áfás? Válaszukat előre is köszönjük. Tisztelettel.

EU-s karbantartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tehergépjárművünkön Ausztriában egy osztrák cég végzett karbantartási munkát, melynek során karbantartási anyag is beépítésre került. Az osztrák cég áfásan számlázta ide a teljes összeget (anyagdíj és munkadíj), 20% áfával. Kérdésem, pontosan melyik jogszabály mondja ki, hogy ez a helyes eljárás (amennyiben az anyagdíj meghaladja a munkadíjat)? Válaszát köszönöm!

Többcélú utalvány, eltérő kibocsátó-beváltó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy utalványkibocsátó adóalany a saját nevében bocsát ki többcélú utalványt, melyet nálunk is beválthatnak. Eltérő véleményeket kapunk a számlázásról. Cégünknek ki felé kell kiállítania az értékesítéskor az áfás számlát? A végfelhasználónak vagy a kibocsátónak? Ha az utóbbinak, akkor a kibocsátónak kell az utalványvásárlónak bizonylatot adnia, kérésükre számlát kiállítani? Nekünk hogyan kellene könyvelni a tételeket? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmi különadó 2020.

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság alkalmazottja

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close