48 találat a(z) szálloda cimkére

Szállodai szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szálloda többféle csomagot alakított ki. A. (szállás + reggeli), B. (szállás fél- vagy teljes panzió) és C. (szállás + félpanzió + fürdőbérlet). A vevők a csomagok közül tudnak választani. Milyen áfakulccsal történik a helyes számlázás 2017-ben és 2018-ban?

Vállalkozói tévedések – figyelmeztet a NAV Cikk

Gyakori, hogy a cégek szabálytalanul számolják el a munkavállalóknak adott különféle juttatásokat – hívja fel a figyelmet a NAV.

Devizás szállodai számla forintos kiegyenlítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szálloda ügyfeleinek rendszeresen devizás számlákat állít ki, amelyeken szerepel tájékoztató adatként forintban is a fizetendő összeg, és ezeket a számlákat gyakorlatilag azonnal lehúzzák a hitelkártyáról forintban. A kártyáról lehúzott összeget a bank 1-2 nap múlva utalja át a cégnek, így gyakorlatilag mindig keletkezik árfolyam-különbözet. Több száz ilyen számláról van szó. A kérdésem az lenne, hogy mennyire szabályos? A vendégek devizás számlát kérnek, de a POS terminálon csak forintban lehet megadni a fizetendő összeget. Egy esetleges NAV-os vizsgálaton ez milyen megítélés alá esik? Kérem adjon meg jogszabályi hivatkozást is a válaszához. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Több vendég, drágább szobák, nagyobb költés a szállodákban Cikk

2017. augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH.

Jól teljesítettek a magyar szállodák az év első felében Cikk

Az első fél évben kétszámjegyű növekedést értek el a magyarországi szállodák: a magyarországi hotelek összes bruttó forgalma 17,4 százalékkal, a budapestieké 19,9 százalékkal, a vidékieké 14,9 százalékkal múlta felül a tavalyit – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége legfrissebb, MTI-hez eljuttatott elemzéséből.

Háborognak az apartmankiadók a szállodások által javasolt korlátozások miatt Cikk

Ellehetetlenítené a rövid távú lakáskiadást a szállásszolgáltatási terület szállodaszövetség javaslata szerinti újraszabályozása – állítja a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

Mobilitási célú lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. több munkavállalója számára szeretne mobilitási célú lakhatási támogatást adni olyan formában, hogy a munkavállalókat egy szállodában helyezné el. Szállodai elhelyezésnél is elszámolható adómentesen minden dolgozó után a támogatás a korlátok (első 24 hónapban a minimálbér 40%-a) figyelembevétele mellett?

Turisztikai idénymunka Kérdés

Egész évben üzemelő szálloda az év folyamán bármikor foglalkoztathat egyszerűsített foglalkoztatottat turisztikai idénymunkásként? Vagy csak például nyáron vagy télen? A vállalkozás kell, hogy idényszerűen működjön, vagy az alkalmazottat lehet idényszerűen foglalkoztatni?

Vendéglátás áfája 2017 Kérdés

Egy hotelben éttermet üzemeltetünk. Az étterem célja elsősorban, hogy az ott megszálló vendégeket kiszolgálja, de természetesen bárki bemehet, és be is szokott menni. A hotelt egy másik vállalkozás üzemelteti, az éttermet (konyhával együtt) mi, tehát mi végezzük a felszolgálást, meg mindent, ami az étteremhez tartozik. Azonban a vendég nem nekünk fizet, hanem a hotel üzemeltetőjének, akinek mi számlázzuk ki a szolgáltatást. Ez esetben alkalmazható-e a kedvezményes áfakulcs?

Jövedéki termék értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szállodát nyitottunk és szeretném kérdezni, hogy hogyan tudok, milyen nyomtatványon kell bejelentkeznem a VPOP felé, hogy kapjak regisztrációs számot ha jól tudom VPID és milyen nyomtatványon kell feléjük adatszolgáltatást tennem? Köszönöm előre a válaszát.

Így verik át a szállodák a vendégeiket Cikk

A vizsgált szállodák 22 százaléka, 173 szálláshelyből 38 megtéveszti a vendégeket, azaz besorolási szintje nem felelt meg a követelményeknek, vagy panzióként jogsértően nevezte magát szállodának – ez derült ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) legfrissebb vizsgálatán.

Két számlázó program használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagyon Boldog Új évet kívánok mindenek előtt! A kérdésem a következő lenne. Egy szálló a szobák foglaltságának nyilvántartása miatt egy bizonyos szállodai nyilvántartó és számlázó programot használ. Azonban a cég nem elégedett a számlázó programmal, a frissítések nagyon drágák, ezért azt kivezetné a használatból, viszont a nyilvántartó rendszert továbbra is szeretné használni. Problémát okoz az, hogy a foglalásokat a nyilvántartó rendszer csak a számla elkészítése után zárja le. Ha nem készül számla, akkor a foglalás nyitott marad. Megteheti-e a vállalkozás azt, hogy vásárol egy számlázó programot, ami megfelel az igényeinek, a jelenlegi számlázó program használatból kivonását a NAV felé bejelenti, de a foglalások zárása miatt a jövőben is kiállítja a számlákat a korábbi programmal is? Azaz egyfajta dupla számlázást hajtana végre, ahol a hivatalos számla az új rendszerrel lenne kiállítva, a régi rendszer pedig ezt a számlázást úgymond alátámasztaná? Megtehetik-e ezt, megállná-e ez a helyét egy esetleges NAV-ellenőrzéskor? Válaszát előre is köszönöm!

Szállodaszámla Kérdés

T.Szakértő! Kft. ügyvezetője (és tulajdonosa) külföldi partnereinek látogatása, illetve külföldi szakmai rendezvényen való részvétel esetén szállás költségeinek elszámolásához kell-e kiküldetési rendelvény? Az utazás cégautóval történik, cégautóadót fizet a kft., útnyilvántartást vezet. Ha a szállásköltség reggelit is tartalmaz az okoz-e elszámolási gondot? Egyéb étkezési számlát az utazás során elszámolhatunk-e adófizetés nélkül? Segítségét köszönöm. Ildi

Szálloda bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság egy szállodát vásárol. A vételnél az ingatlan mentes az adó alól, a berendezések viszont ingóvásárlásként adókötelesek. A vételt követően a társaság a szállodát nem kívánja üzemeltetni, bérbe adja azt. A bérbeadást az ingatlannál mentesen, az ingóságoknál pedig áfa felszámításával kívánja hasznosítani. Helyes-e a szálloda-bérbeadásnál követendő gyakorlat? Köszönettel.

Áfa Kérdés

T. Szakértő! Van egy szálloda, amely szerződést köt egy fogászati szolgáltatást nyújtó céggel. A szerződés tárgya egyrészt bérlet (azaz bérbe ad egy helyiséget), másrészt ez a cég a szálloda vendégei részére fogászati, kifejezetten fogfehérítési szolgáltatást nyújt. A cég nyújtja a fogászati szolgáltatásokat, de a szálloda egységes imizsének megőrzése érdekében a szálloda fog megjelenni a vendégek felé, ő fogja a szolgáltatási díjakat kiszámlázni. Erre van-e lehetőség, illetve ez közvetített szolgáltatásnak minősül-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alapítvány adó 1 százalék felhasználása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close