67 találat a(z) szálláshely cimkére

Szálláshelyszolgáltatás átalányadója 2018 Kérdés

Üdülőháznak több tulajdonosa van, cégek és magánszemély. Magánszemély tulajdonos 8 szobáig adózhat-e a 38 400 forint/szoba tételes átalányadózással egy ilyen üdülőben 2018-tól? Milyen feltételek érvényesek részletesen 2018-tól erre a tevékenységre?

Megszállták a külföldiek Magyarországot Cikk

Júliusban a külföldiektől származó szállásdíjbevételek 30,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a belföldi vendégek 8,1 százalékkal költöttek többet szállásdíjra – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma kiadott jelentéséből.

Vége a feketézésnek a szálláshelyeken! Összekötnék a szolgáltatókat a NAV-val Cikk

A szálláshelyeken futó szoftvereket is összeköttetné a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerével a Magyar Turisztikai Ügynökség, ezáltal egyszerűsödne az adminisztráció, kifehéredhetne az idegenforgalmi szektor – mondta el a Magyar Időknek adott interjújában Guller Zoltán, az ügynökség vezérigazgatója.

Adóból lesznek új szálláshelyek Cikk

A beérkezett idegenforgalmi adóból idén is szálláshelyfejlesztésre lehetett pályázni Hévízen, az önkormányzat 16 millió forintot biztosított erre a célra, a támogatás mértéke 100 százalékos – közölte a Hévíz TDM Egyesület az MTI-vel.

Szálláshely-szolgáltatás számlázása (AirBnb) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közvetitő cég esetében (AirBnb) egy példa: A vendégtől a közvetítő cég levon 240 eurót, a szállásadó részére megjelenik a rendszerben (weboldal) 220 euró, kap egy számlát (27 százalék áfával) a 20 euróról mint közvetítői díjról, és ténylegesen megkap a deviza bankszámlájára 200 eurót. Én mint szállásadó, áfa nélküli (alanyi áfamentes) számlát állítok ki: 1. A vendég részére állítom ki a számlát? 2. Mivel készpénzmozgás nincs, a számla átutalásos, a dátuma a bankszámlámra beérkezés napja? 3. Ténylegesen 200 eurót kapok, de a 220 eurót írom a számlára? 4. Forintban kell kiállítanom a számlát? Deviza középárfolyammal kell számolnom? Milyen napi árfolyammal? 5. A számlára elég annyi írni, hogy: "Egyéb szálláshely-szolgáltatás", vagy kell TEÁOR kód is? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel, Miklós Attila

Airbnb számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes adószámos magánszemély tételes átalányadózás mellet kizárólag az Airbnb-n ad ki szálláshelyet. A számláját az airbnb vagy a szállóvendégek részére kell kiállítania? Válaszát előre is köszönöm!

Ingyenes szálláshely juttatása Kérdés

Egyik cégünk ingatlanokat forgalmaz. Nagy értékű ingatlan esetében, amikor az az értékesítést megelőzően viszonylag hosszú ideig van a cég birtokában, a terveik szerint munkavállalót alkalmaznának napi néhány órában, aki az ingatlant rendben tartaná (füvet nyírna stb.). Az így alkalmazni kívánt munkavállaló állandó lakóhelye az ingatlanoz képest az ország másik végében van. Ha az ingatlanban is lakna, akkor az minősülhetne-e szolgálati lakásnak, és 2017 január 1. után adómentes lenne-e ez a szálláshelyjuttatás? És mi a a helyzet 2016-ban? Válaszukat előre is köszönöm.

Szálláshely biztosítása alapítványnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tulajdonában lévő ingatlanát milyen módon adhatja ki egy alapítványnak? Az alapítvány önkéntes segítőinek szervezne több héten át tábort ottalvással, étkeztetéssel, programokkal. Milyen adóvonzata van ennek a bérbeadó és az alapítvány részéről? A kft. részéről ez történhet térítés nélküli átadás keretében? Amennyiben igen, az áfáját meg kell fizetni? Köszönettel: Lívia

Szálláshely adózása + bt. katás beltagja Kérdés

Egy most alakuló bt. beltagja kataalany szeretne lenni. Milyen nyomtatványon kell bejelenteni? Szálláshely-szolgáltatással is foglalkozik a bt., milyen nyomtatványon és milyen időközönként kell bevallást tennem az állam felé?

Időben szólunk: ne hagyja elveszni SZÉP-kártya-pénzeit! Cikk

Sok cég adja különböző juttatásait elektronikus kártyafeltöltés (elektronikus utalvány) formájában. Csalódhat a kártyatulajdonos, ha nem figyel, ugyanis a műanyag kártyák érvényességi ideje többnyire hosszabb, mint az a határidő, amíg a kártyára feltöltött pénzeket fel kell használni. Cikkünk elsősorban a SZÉP-kártya egyenlegének felhasználhatóságára hívja fel a figyelmet.

SZÉP-kártya juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője SZÉP-kártyát juttat magának 2016. évre (szálláshely). Társas vállalkozó munkaviszony mellett. Milyen adófizetéssel jár, ha 186 ezer forint értékben adja? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó motel – Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A válaszában közölt, "az ingatlant áfaköteles tevékenységhez használja" lefordítva az ő esetében májustól decemberig turisták részére szállást biztosít, vendéglátó egységet üzemeltet, pénztárgépet használ, akkor magyarul levonhatom-e a épülettel kapcsolatos felújitás áfáját? Kérem, szíveskedjen válasz adni, mivel elbizonytalanodtam, mert nem bérbeadásra használja. Előre is nagyon szépen köszönöm.

Szálláshelyfoglalás visszamondásának kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy hotel esetében hogyan kell kezelni számlázási, számviteli és adózási szempontból azt az esetet, amikor egy vendég lefoglalja a szállást, de adott határidőn túl mondja vissza a foglalást? A hotelt egy kft. üzemelteti. Mit, és hogyan számlázhat a vendég részére a hotel ebben az esetben? A lemondás pénzben kifejezett értéke egy éjszaka szállásdíjának felel meg. Milyen megnevezést írhat a számlára, hogyan kell kezelni áfaszempontból (áfakörös vagy nem áfakörös)? Ha áfakörös, akkor 27 vagy 18 százalékos áfával kell kiszámlázni a lemondás értékét? Egyáltalán minek minősül a szobalemondás adójogi szempontból? Gondolok itt a kártalanítás, kártérítés vagy kötbér esetére. A számvitelben való kezelésére is kíváncsi vagyok. A lemondás összegét értékesítés nettó árbevételeként vagy egyéb bevételként kell könyvelni? Köszönöm válaszát!

Kiküldetés esetén az étkezés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a cég dolgozója kiküldetés kapcsán utazik és számlát hoz a költségekről, akkor az étkezést milyen adó- vagy közterhek terhelik? Jól értelmezem-e, hogy a szálláshely árában foglalt reggeli adómentes mind a dolgozó, mind a cég részéről? Ezzel szemben az egyéb étkezésekről szóló számlák után azonban a cég 51,17 százalékos közteher fizetésére kötelezett? Válaszát köszönöm.

Szálláshelykiadás Kérdés

http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Airbnb__ingatlanhasznositas_utani_adokotele_M2DTSC Tisztelt Szakértő! Köszönöm a fenti linken található összefogott és jól érthető anyagot a témában. Egy kérdésem lenne még: amikor az airbnb-n érkezik egy foglalás és utalással történik a fizetés, kinek a részére és milyen pénznemben kell kiállítani a számlát, illetve melyik összegről (a nettó átutalt összeg vagy a jutalék előtti)? A választ előre is köszönöm. Rita

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvezető megbízási jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close