71 találat a(z) szálláshely cimkére

Szoba reggelivel, félpanzióval vagy ezek nélkül: mennyi az áfa? Cikk

A vendéglátásban januártól alkalmazható 5 százalékos áfakulcs ismét értelmezési kérdéseket vetett fel az érintetteknél: mikor, milyen mértékkel számlázzanak?

Kifizetett, le nem lakott éjszaka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfél airbnb keretén belül adja ki a lakását. A vendég kifizeti az airbnb-nek a szálláshely díját, de nem jelenik meg. Abban az esetben, ha a vendég a lemondási idő előtt nem mondja le a kifizetett szállást, akkor a tulajdonos a díjat nem téríti vissza. Hogyan kell az ilyen kifizetett, de fel nem használt éjszakákat kiszámlázni? Milyen áfakulccsal kell kiállítani a számlát? Köszönettel: Bereczky Réka

Főként a SZÉP-kártyásoknak köszönhetően nőtt a szálláshelyek vendégforgalma Cikk

2017. októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,5, a belföldi vendégeké 11 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 9,5 százalékkal emelkedett, közölte a KSH.

Szálláshelyszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem szálláshelyszolgáltatást végezne. Nyaralóháza van 8 szoba, közös konyha. Kérdésem, hogy milyen TEÁOR számra jelenthetem be? Bookingon keresztül is kiadná a szobákat, elsősorban rövid távra, idényjellegűen. Pénztárgép használatra kötelezett-e? Hogyan fogja kezelni azokat a számlákat, melyekre a bérbevevők előleget utalnak, és a különbözetet készpénzben fizetik ki? Válaszukat előre is köszönöm!

Szálláshelyszolgáltatás átalányadója 2018 Kérdés

Üdülőháznak több tulajdonosa van, cégek és magánszemély. Magánszemély tulajdonos 8 szobáig adózhat-e a 38 400 forint/szoba tételes átalányadózással egy ilyen üdülőben 2018-tól? Milyen feltételek érvényesek részletesen 2018-tól erre a tevékenységre?

Megszállták a külföldiek Magyarországot Cikk

Júliusban a külföldiektől származó szállásdíjbevételek 30,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a belföldi vendégek 8,1 százalékkal költöttek többet szállásdíjra – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma kiadott jelentéséből.

Vége a feketézésnek a szálláshelyeken! Összekötnék a szolgáltatókat a NAV-val Cikk

A szálláshelyeken futó szoftvereket is összeköttetné a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerével a Magyar Turisztikai Ügynökség, ezáltal egyszerűsödne az adminisztráció, kifehéredhetne az idegenforgalmi szektor – mondta el a Magyar Időknek adott interjújában Guller Zoltán, az ügynökség vezérigazgatója.

Adóból lesznek új szálláshelyek Cikk

A beérkezett idegenforgalmi adóból idén is szálláshelyfejlesztésre lehetett pályázni Hévízen, az önkormányzat 16 millió forintot biztosított erre a célra, a támogatás mértéke 100 százalékos – közölte a Hévíz TDM Egyesület az MTI-vel.

Szálláshely-szolgáltatás számlázása (AirBnb) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közvetitő cég esetében (AirBnb) egy példa: A vendégtől a közvetítő cég levon 240 eurót, a szállásadó részére megjelenik a rendszerben (weboldal) 220 euró, kap egy számlát (27 százalék áfával) a 20 euróról mint közvetítői díjról, és ténylegesen megkap a deviza bankszámlájára 200 eurót. Én mint szállásadó, áfa nélküli (alanyi áfamentes) számlát állítok ki: 1. A vendég részére állítom ki a számlát? 2. Mivel készpénzmozgás nincs, a számla átutalásos, a dátuma a bankszámlámra beérkezés napja? 3. Ténylegesen 200 eurót kapok, de a 220 eurót írom a számlára? 4. Forintban kell kiállítanom a számlát? Deviza középárfolyammal kell számolnom? Milyen napi árfolyammal? 5. A számlára elég annyi írni, hogy: "Egyéb szálláshely-szolgáltatás", vagy kell TEÁOR kód is? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel, Miklós Attila

Airbnb számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes adószámos magánszemély tételes átalányadózás mellet kizárólag az Airbnb-n ad ki szálláshelyet. A számláját az airbnb vagy a szállóvendégek részére kell kiállítania? Válaszát előre is köszönöm!

Ingyenes szálláshely juttatása Kérdés

Egyik cégünk ingatlanokat forgalmaz. Nagy értékű ingatlan esetében, amikor az az értékesítést megelőzően viszonylag hosszú ideig van a cég birtokában, a terveik szerint munkavállalót alkalmaznának napi néhány órában, aki az ingatlant rendben tartaná (füvet nyírna stb.). Az így alkalmazni kívánt munkavállaló állandó lakóhelye az ingatlanoz képest az ország másik végében van. Ha az ingatlanban is lakna, akkor az minősülhetne-e szolgálati lakásnak, és 2017 január 1. után adómentes lenne-e ez a szálláshelyjuttatás? És mi a a helyzet 2016-ban? Válaszukat előre is köszönöm.

Szálláshely biztosítása alapítványnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tulajdonában lévő ingatlanát milyen módon adhatja ki egy alapítványnak? Az alapítvány önkéntes segítőinek szervezne több héten át tábort ottalvással, étkeztetéssel, programokkal. Milyen adóvonzata van ennek a bérbeadó és az alapítvány részéről? A kft. részéről ez történhet térítés nélküli átadás keretében? Amennyiben igen, az áfáját meg kell fizetni? Köszönettel: Lívia

Szálláshely adózása + bt. katás beltagja Kérdés

Egy most alakuló bt. beltagja kataalany szeretne lenni. Milyen nyomtatványon kell bejelenteni? Szálláshely-szolgáltatással is foglalkozik a bt., milyen nyomtatványon és milyen időközönként kell bevallást tennem az állam felé?

Időben szólunk: ne hagyja elveszni SZÉP-kártya-pénzeit! Cikk

Sok cég adja különböző juttatásait elektronikus kártyafeltöltés (elektronikus utalvány) formájában. Csalódhat a kártyatulajdonos, ha nem figyel, ugyanis a műanyag kártyák érvényességi ideje többnyire hosszabb, mint az a határidő, amíg a kártyára feltöltött pénzeket fel kell használni. Cikkünk elsősorban a SZÉP-kártya egyenlegének felhasználhatóságára hívja fel a figyelmet.

SZÉP-kártya juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője SZÉP-kártyát juttat magának 2016. évre (szálláshely). Társas vállalkozó munkaviszony mellett. Milyen adófizetéssel jár, ha 186 ezer forint értékben adja? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásáfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close