66 találat a(z) szálláshely cimkére

Amerikai cég – szálláshely-közvetítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kéréseim a következők, amelyek megválaszolásában szeretném a segítségét kérni: 1.) Magyarországi adószámos magánszemélyek (szállásadók) megbíznának egy amerikai céget azzal, hogy külföldi, esetenként magyar magánszemélyeknek (vendégek) hirdessék a lakásaikat, online felületen. A vendégek a szállásadóktól kapnák meg a számlát, az amerikai cég a vendégeknek számlázna jutalékot, beszednék mind a jutalék, mind a szállásdíj összegét, és a szállásdíjat utalnák a szállásadóknak. Ez megengedhető, hogy online felületen ne közvetlenül a szállásadó hirdesse a szállást? 2.) Amerikai cég esetenként magyar cégtől venne igénybe szálláshelyet a vendégeknek. Ebben az esetben a teljesítés helye külföld vagy belföld lenne (áfa területi hatályán kívüli a számla vagy 18 százalékos áfás, amit a magyar cég kiállít)? 3.) Mikor kellene az amerikai cégnek Magyarországon bejelentkeznie, és adószámot kérnie?4.) Jól gondolom, hogy mivel a szállásadók a vendégeknek számláznak, ezért áfás számlát kell kiállítaniuk, kivéve, ha alanyi mentességet választottak? Köszönettel: Ági

Panziótakarítók vasárnapi pótléka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy Budapesten található panzióban a takarító személyzetet gyakran vasárnap is behívják takarítói munka végzésére. Kérdésünk az, hogy ebben az esetben jár-e számukra a vasárnapi 50 százalékos pótlék? Mi a helyzet, ha munkaszüneti napon végzik a takarítást? A panzió egész évben, minden nap nyitva van. Tekinthető-e ez alapján rendeltetése folytán vasárnap és munkaszüneti napon működő munkahelynek? Gondolom, ha igen, akkor a pótlékok is máshogy alakulnak.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában szeretném a segítségét kérni. Adószámos magánszemélytől fogadtunk be szálláshelybérleti díjról kiállított számlát (munkatársaink szállásdíját számlázta). Áfamentesen 27 800 forint összeget számlázott két napra, két fő részére, amelyet teljes összegben kifizettek a helyszínen a kollégáim. Nem kaptunk adóelőnyilatkozatot a költségekről, így kifizetés előtt azt le sem tudtuk vonni. A kérdésem az lenne, hogyan járunk el helyesen a számla könyvelésével kapcsolatban? Mindenképpen le kell számfejtünk a bérszámfejtésen keresztül (biztosítási jogviszony keletkezik, mivel a minimálbér 30 százalékát meghaladja az összeg), és levonni a járulékokat? Tíz százalékos költséget kell figyelembe venni vagy a teljes összeget, ha nem kapom vissza a nyilatkozatot? Illetve be kell-e jelenteni a 18T1041 nyomtatványon 1204 jogviszonykóddal (vállalkozási jellegű jogviszony) a két napra? Egyelőre nem áll rendelkezésemre a számlázó taj száma, adóazonosító jele, ami feltétele lenne, hogy bekerüljön a 08-as bevallásba? Mit tudok csinálni, ha nem kapom meg tőle a kért adatokat? Ugyanakkor, ha le kell vonni az adóelőleget meg a járulékokat, a kifizetés is magasabb összegben történt. Ezt lehet követelni tőle? Előre is köszönöm a válaszukat! Üdv.

SZÉP-kártyások, figyelem: elveszhet a támogatás!* Cikk

Május végén lejár a felhasználási határidejük a 2016-ban SZÉP-kártyára utalt összegeknek, s a plasztiklap érvényességét is érdemes ellenőrizniük a kártyatulajdonosoknak.

Gondolná, hogy ez a külföldi város volt a magyar turisták nagy kedvence az év elején? Cikk

Újabb bevételi rekordot könyvelhetett el a belföldi turizmus az első negyedévben; a Szallas.hu elemzése szerint 12,5 százalékos volt a növekedés. A hosszú hétvégékkel megtűzdelt időszakban Budapest, Eger és Hajdúszoboszló fogadta a legtöbb vendéget, az átlagos költés 35 382 forint volt, s az egri vár bizonyult a legerősebb turistamágnesnek.

Felhőalapú szolgáltatás lesz a vendégéjszakákról Cikk

A tervek szerint 2019 januárjában indul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ tesztüzemben, a felhőalapú szolgáltatást nyújtó informatikai rendszerre statisztikai adataikat tölthetik majd fel a szálláshely-szolgáltatók – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

Szálláshely-szolgáltatás. Kérdés

T. Szakértő! Cégünk a megvásárolt ingatlanban szálláshely-szolgáltatást nyújt. A tevékenység besorolása 5590 Egyéb szálláshely-szolgáltatás. X cég a dolgozóit itt szállásoltatja el. Kérdésünk, az áfa 18 vagy 27 százalékos? A kibocsájtott számlára helyesen van-e írva: Szállásadás Fő/éj, Áfakulcs 27 százalék? Kell-e a helyi polgármesteri hivatalnak idegenforgalmi adót fizetni? Válaszát köszönöm.

Szálláshely besorolású ingatlan Kérdés

A társaság szálláshely besorolású ingatlannal rendelkezik. Ebben távoli lakhellyel rendelkező dolgozóinknak biztosítunk tartósan lakhatást. Az albérleti hozzájárulás havi piaci értékének 60 ezer forint/fő/hó összeget állapítottunk meg. A főkönyvi könyvelésben. szeretnénk kimutatni ezen értékeket, melynek számviteli elszámolásához kérünk segítséget. Vagy csak könyvelésen kívüli nyilvántartással, számítással igazoljuk a dolgozók lakhatása miatt az adómentességet? Például lehetséges-e a 2. számlaosztályban nyilvántartásba venni az 58 Saját teljesítménnyel szemben? Ezt követően kivezetnénk T55 Személyi költségek K 225 vagy 26? A felmerült rezsiköltségek, karbantartási költségek áfáját véleményünk szerint levonhatjuk, mivel szálláshely besorolású az ingatlan, és kizárólag a vállalkozás érdekében kerül használatba. Kérjük, ezt is legyen szíves véleményezni. Együtt gondolkodásukat előre is köszönjük. Négyökrüné

Civil szervezet könyvelése, beszámolója Kérdés

Tisztelt Szakértő! A közhasznú, kettős könyvvitelt vezető alapítványokra vonatkozó közhasznúsági jelentés kitöltése kapcsán szeretnék segítséget kérni: A 2-es pontban (a tárgyévben végzett alapcél szerinti és közhasznú tevékenységek felsorolása) részbe kizárólag az alapítvány alapító okiratában szereplő cél szerinti tevékenység írható be, vagy más is, amit egyébként az alapítvány vezetősége közhasznúnak ítél meg? Például: ha az alapítvány közhasznú tevékenysége kollégium működtetése, és ezt a kollégiumot nyáron kiadja üdülővendégek részére, az ebből fakadó bevételt a közhasznú bevételek vagy a vállalkozási bevételek közé kell könyvelni? Ez esetben hol kell feltüntetni a szálláshely működését? Érdeklődni szeretnék, hogy "egyéb szálláshely" üzemeltetése üzletszerűen végzett gazdasági (vállalkozási) tevékenységnek minősül-e, amennyiben az illető "egyéb szálláshely" kizárólag az Erzsébet-program keretében fogad üdülővendégeket (tehát rászorulókat, akik állami támogatásban részesülve nyaralnak)? (Az alapítvány cél szerinti tevékenységében nem szerepel szálláshely.) Vagy: mivel az Erzsébet-program egy közhasznú szervezet, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szervezésében működik, a vendégeket fogadó "egyéb szálláshely" is közhasznú tevékenységet végez? Tisztelettel.

5 százalékos áfa szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fentiek kapcsán a következő merült fel számomra, mint kérdés: panzióra szóló működési engedéllyel rendelkezünk, az alapcsomagunk a reggelit eddig is tartalmazta, ezután sem változtatnánk rajta. A panzió kizárólag a szállóvendégek részére készít vacsorát, amennyiben igénylik, melegkonyhás engedélyünk van. Az 5 százalékos áfát ebben az esetben alkalmazhatjuk a vacsora esetén? Jól értem, ha félpanziónak hirdetem meg, akkor mindenképpen 18 százalékos áfát kell felszámítsak? Köszönöm előre is a választ.

Szoba reggelivel, félpanzióval vagy ezek nélkül: mennyi az áfa? Cikk

A vendéglátásban januártól alkalmazható 5 százalékos áfakulcs ismét értelmezési kérdéseket vetett fel az érintetteknél: mikor, milyen mértékkel számlázzanak?

Kifizetett, le nem lakott éjszaka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfél airbnb keretén belül adja ki a lakását. A vendég kifizeti az airbnb-nek a szálláshely díját, de nem jelenik meg. Abban az esetben, ha a vendég a lemondási idő előtt nem mondja le a kifizetett szállást, akkor a tulajdonos a díjat nem téríti vissza. Hogyan kell az ilyen kifizetett, de fel nem használt éjszakákat kiszámlázni? Milyen áfakulccsal kell kiállítani a számlát? Köszönettel: Bereczky Réka

Főként a SZÉP-kártyásoknak köszönhetően nőtt a szálláshelyek vendégforgalma Cikk

2017. októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,5, a belföldi vendégeké 11 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 9,5 százalékkal emelkedett, közölte a KSH.

Szálláshelyszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem szálláshelyszolgáltatást végezne. Nyaralóháza van 8 szoba, közös konyha. Kérdésem, hogy milyen TEÁOR számra jelenthetem be? Bookingon keresztül is kiadná a szobákat, elsősorban rövid távra, idényjellegűen. Pénztárgép használatra kötelezett-e? Hogyan fogja kezelni azokat a számlákat, melyekre a bérbevevők előleget utalnak, és a különbözetet készpénzben fizetik ki? Válaszukat előre is köszönöm!

Szálláshelyszolgáltatás átalányadója 2018 Kérdés

Üdülőháznak több tulajdonosa van, cégek és magánszemély. Magánszemély tulajdonos 8 szobáig adózhat-e a 38 400 forint/szoba tételes átalányadózással egy ilyen üdülőben 2018-tól? Milyen feltételek érvényesek részletesen 2018-tól erre a tevékenységre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végelszámoló személye

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó általi egyszemélyes kft. alapítása 2.

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végelszámolás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close