3 találat a(z) szálláshely-közvetítő cimkére

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel fordulunk Önhöz. (Magán)szálláshely-szolgáltatást végző áfásan adja ki a szállást, szálláshely-közvetítőn keresztül. A vendég "bruttó" árat fizet a közvetítőnek. Eddig az áfa alapját úgy állapítottuk meg, hogy a bruttóból visszaszámoltuk az áfa alapját. A vendégek továbbra is bruttót fizetnek, viszont ebből az összegből most már az áfán túl a turizmusfejlesztési hozzájárulást is meg kell fizetnünk. Helyes-e az a számítási mód, ha úgy állapítjuk meg az adóalapot, hogy a bruttóból visszaszámoljuk az áfát és a turizmusfejlesztési hozzájárulást is? És az így kapott nettóra kerül felszámításra külön az áfa és külön a turizmusfejlesztési hozzájárulás? Így kvázi áthárításra kerül a turizmusfejlesztési hozzájárulás is a vendégre. Vagy a helyes az lenne, ha csak az áfával nettósítunk és ezt az alapot használjuk mindkét adónemnél, ezzel a turizmusfejlesztési hozzájárulás a cég kötelezettsége lesz. Válaszát előre is köszönjük!

Szálláshely-közvetítők által nyújtott szolgáltatások teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségüket kérni: Van egy kft., amely kereskedelmiszálláshely-szolgáltatással foglalkozik. Bérel egy panziót, ahol nyaralnak a vendégek, ugyanakkor szálláshelyet is közvetít, jutalék fejében. A kérdésem a következő: EU-tagállamban letelepedett adóalany a megrendelő, akinek csak szállást közvetít Magyarországon. Hol lesz a teljesítés helye? EU-tagállamban letelepedett adóalany Magyarországon nyaral. Nem közvetíti a szállást, hanem nyújtja. Hol lesz a teljesítési hely, Magyarországon? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Varga Mónika

Kedvezménypontok elszámolása Kérdés

Szállodát üzemeltetünk, és egy szálláshely-közvetítéssel foglalkozó céggel kívánunk együttműködést kötni. A közvetítő cég a szálláshelyfoglalások értéke után pontokat ad a foglalónak (például minden elköltött 100 forint után 1 pontot), melyeket egy következő szállásdíj kiegyenlítésénél fel lehet használni több szállodában is. A nálunk foglaló vendég 30 ezer forint szállásdíjából 29 ezer forintot készpénzzel 1000 forintot pedig az összegyűjtött pontjaival egyenlít ki. A vendégnek milyen összegről kell kiállítanunk a számlát, a pontok beváltása milyen fizetési mód lesz? Az is előfordulhat, hogy a vendég a 29 ezer forintot bankon keresztül átutalja, akkor csak erről az összegről tudunk átutalásos számlát kiállítani, de mi lesz a fennmaradó 1000 forinttal? Részünkre a beváltott pontok értékét a szálláshely-közvetítő havonta összesítve átutalja, de részükre nem kell számlát kiállítanunk. Összevezethető-e részünkről a szálláshely-közvetítő által más ügyletből kifolyólag kiállított havi jutalékszámla kiegyenlítése a beváltott pontok ellenértékével, vagyis utalhatunk-e részükre ezzel az értékkel csökkentett összeget szállító számla kiegyenlítésére?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társaság katája, tb-je

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close