420 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Nyugdíjas, mellette 40 órás munkavállalói jogviszony és még egy részmunkaidős jogviszony mellette Kérdés

Tisztelt Szakértő! Friss öregségi nyugdíjas a nyugdíj mellett heti 40 órás munkaviszonyban dolgozik. Mellette bevállalt egy heti 5 órás, részmunkaidős foglalkozást. A részmunkaidősnél milyen járulékokat fizet? És a munkáltatója? Köszönettel.

Egyszemélyes kft., kata Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Főfoglalkozású katás egyéni vállalkozó egyszemélyes kft. tulajdonosa lett. A kft. társasági szerződésében szerepel az ügyvezetői munkaviszony. Bejelenthetem-e heti 1 vagy 2 órára (tényleges tevékenységet nem végez a kft., a korábban megkötött biztosítási szerződései után kapja a jutalékokat csekély összegben), úgy, hogy mellette a katás egyéni vállalkozásában marad főfoglalkozású és havi 50 ezer forintot fizet? A T1041-es nyomtatványon milyen jogviszony kóddal kell bejelenteni (csak 1101)? Köszönettel!

Katás bt. indítása Kérdés

Van egy családi kft., melyben a férj és feleség fele-fele arányban tulajdonos és tag. A feleség az ügyvezető, neki van 36 órás főállása máshol. A férj a kft.-ben részmunkaidőben munkaszerződéssel végzi a munkát. Alkalmazottak is vannak. A férj szeretne indítani egy katás bt.-t is, ahol ő a beltag és a gyermek a kültag. Kérdésem, hogy ebben az esetben a katás beltag lehet főállású katás?

Szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy a 6 órás munkaviszonyban dolgozó, a minimálbértől jelentősen több jövedelmet kapó munkavállaló szerez-e 365 nap szolgálati időt, ha egész évben ilyen volt a munkaviszonya? Tisztelettel: Temesvári Éva

Bt. kültag és kft. tagi jogviszony összefüggése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemélynek megszűnt a heti 36 órát meghaladó munkaviszonya. Van egy betéti társaság, ahol kültag, napi 2 órás munkaviszonyba van bejelentve. Azonkívül van egy kft., ahol szintén tag és önálló képviselő is. Itt két tag van, a másik tagnak egy másik kft.-ben van jogviszonya. A kft.-ben eddig mint máshol főállással rendelkező tag volt bejelentve. Mivel megszűnt a munkaviszonya, a kérdésem, hogy hogyan kell a kft.-be a változást bejelenteni? Ott most főállású tag lesz? A járulékokat meg kell fizetnie? A kft. jelenleg nem működik, ezért ha meg kell fizetni a járulékot, akkor a bt.-ben fizetné meg, de a kérdés, hogy ilyen esetben, amikor nem működik egy kft. meg kell-e fizetni? Vagy maradhat a bt.-ben a 2 órás munkaviszonya, mert a bt. sem működik annyit, hogy 8 órát kellene dolgozni benne. Várom válaszukat.

Rehabilitációs hozzájárulás statisztikai létszám meghatározása Kérdés

Tisztelt Adózóna, szeretnék érdeklődni, hogy rehabilitációs hozzájáruláshoz az átlagos statisztikai létszámba a megváltozott munkaképességű dolgozók és a napi 2 órás munkaviszonyos munkavállalók is beletartoznak? Köszönöm

Részmunkaidő magasabb beosztású vezető esetén Kérdés

Tisztelt Címzett! A Kjt. 23/B paragrafusa alapján a munkavállaló gyermekének három éves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek öt éves koráig – kérheti a részmunkaidős foglalkoztatást, melyet a munkáltató köteles biztosítani. Kérdésem, hogy a Kjt. 23/B § (8) bekezdés értelmében alkalmazható-e ez magasabb beosztású vezető (igazgató munkakör) esetében? Alkalmazható-e úgy, hogy a dolgozó már kérte fizetés nélküli szabadsága megszüntetését, a szabadságának kiadását, jelenleg 8 órás jogviszonyban szabadságát tölti, és határozott időre szóló vezetői kinevezéssel rendelkezik. Lehet-e közalkalmazott magasabb beosztású vezetőt részmunkaidőben foglalkoztatni? Válaszukat előre is köszönöm.

Kata 4 órás munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gyesen lévő anyuka 4 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Szeretne egyéni vállalkozást alapítani, melyhez kata szerinti adózást választana. A munkaviszonya mellett milyen fizetési kötelezettségei keletkeznek az egyéni vállalkozásában? Köszönettel,

Munkaviszony megszűnése gyed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk végelszámolással történő megszűnését határozta el a tulajdonos. A munkavállalók munkaviszonyát megszüntetjük, és a törvény szerinti végkielégítést és felmondási időre járó bérüket megkapják. Kérdésem a cégnél állományban, de jelenleg gyed-en lévő kismamákkal kapcsolatos. Milyen bérrel kell számolni az ő esetükben a végkielégítés összegét? Azzal a bérrel, amikor elmentek szülési szabadságra, vagy pedig az ugyanabban a munkakörben dolgozók jelenlegi bérével? Aki részmunkaidős munkaviszonyban volt, felmondási időre járó bért és a végkielégítést is csak részmunkaidőnek megfelelő mértékben kapja? Mikor szűnik meg a jogviszonyuk a cégnél? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Részmunkaidő esetén szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltatónál a dolgozók egy része heti 3 napot dolgozik, napi 8 órában, összesen heti 24 órában, munkaviszonyban. A munka törvénykönyve szerint a dolgozóknak életkoruk alapján évi 30 nap szabadság jár. Kiadható-e a dolgozóknak a 30 nap szabadság, vagy arányosítani kell a heti három munkanap miatt? Köszönettel: Szalainé

Tb-kifizető hely létesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hat hónapot meghaladóan, 100 fő biztosítottat foglalkoztató munkáltató esetében a törvény kötelezően előírja a társadalombiztosítási kifizetőhely létesítését. Kérdésünk, hogy ki számít bele a 100 főbe? Csak a munkaviszonyban foglalkoztatottak, vagy a megbízási jogviszonyban lévők is? Például, ha 1 évre kötünk megbízási szerződést a megbízottal, és teljesítésigazolás alapján havi kifizetések történnek részére, akkor ő is beleszámít a 100 fős létszámkorlát számításába vagy nem? Konkrétan kiket kell számításba venni, illetve számít-e, hogy részmunkaidős alkalmazott-e valaki vagy sem? Válaszát előre is köszönjük!

Családi gazdálkodó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság tagja 2018. 06. hónapig főiskolai tanuló volt, 07. hóban megszűnt a tanulói jogviszonya. Kell-e járulékot fizetnie ebben az esetben az előző évi árbevétele alapulvételével, ha időközben 4 órás munkaviszonyt létesített?

Nyugdíjszámítás több jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozó több céghez van bejelentve, és azokból tevődik össze a heti 40 órás munkaidő. Ebben az esetben a nyugdíjszámításnál az összes jövedelmét figyelembe veszik? A szolgálati időbe mind bele számít? Éri-e bármi hátrány abból adódóan, hogy nem egy helyen szerzi meg a jövedelmét, hanem több helyen? Válaszukat előre is köszönöm

Munkaviszony megszüntetése gyes után, közös megegyezéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kollégánk részmunkaidőben dolgozott 2015 júliusáig, amikor is szülési szabadságra ment. A gyermeke július 24-én töltötte be a harmadik életévét. Egyelőre nem jelezte hivatalosan, hogy visszatérne munkába, de azt igen, hogy közös megegyezéssel szeretne felmondani. Mi a teendőnk, illetve mennyi szabadság jár a részmunkaidős foglalkoztatott szülési szabadságának idejére (3 év)? A bérváltozások miatt a szabadságot milyen módon kell kiszámolni (a 3 évvel ezelőtti bére nem éri el a mai minimálbért)? Szükséges először szerződést módosítani a mai minimálbér mértékéhez igazodva, és utána felmondani? Köszönöm segítségét.

Németországi adózás mellett gyermekkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Németországban dolgozó magyar állampolgár (németeknél veszi igénybe a gyerekkedvezményt), akit heti 20 órában alkalmaznak, milyen vállalkozási formát választhat Magyarországon, hogy ne veszítse el a kinti gyerekkedvezményét? Elég-e a magyarországi részmunkaidős állás? Például katás részmunkaidős egyéni vállalkozó? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs