420 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Megbízási díjas ügyvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa és ügyvezetője ugyanazon személy. Semmilyen más munkaviszonnyal nem rendelkezik, az ügyvezetést megbízási jogviszonyban végzi, napi 4 órában (a garantált bérminimum időarányosított részének megfelelő díjazásért, azaz 2019-ben havi bruttó 97 500 forintért). Ebben az esetben elég a 4 órás munkaidő után megfizetni a járulékot, vagy ettől függetlenül a teljes (8 órás) minimálbér után kell járulékot fizetni? Véleményem szerint nem áll fenn többes jogviszony, de szeretnék egy megerősítést, valamint arról is, hogy ez esetben van tb-ellátása, hiszen a megbízási díj összege eléri a 30 százalékot. Előre is köszönöm a választ.

Szabadságolás: példák speciális esetekre Cikk

A szabadságok kiadása a munkáltatóknál örök probléma forrása. Az ünnepek közeledtével a szabadságoláshoz kapcsolódó kérdések is megszaporodnak. Kiadható-e szabadság a jövő évi szabadság terhére? Visszakövetelhető-e a szabadság abban az esetben, ha többet adtunk ki, mint amennyi járt volna? Hogyan számoljuk a részmunkaidő szabadságát? A szabadság kiadásával kapcsolatban felmerülő kérdéseket gyűjtöttük csokorba cikkünkben, és ezekre igyekszünk részletes választ adni.

Órabérszámítás részmunkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségére lenne szükségem az alábbi témában. Egy dolgozó 8 órás bére bruttó 200 ezer forint, szeretnénk efóban felvenni mellé egy 6 órás munkavállalót, órabérben. Jól gondolom, hogy az órabér kiszámítása az alábbiak szerint történik: 200 eFt/174=1149 Ft/óra lenne a 6 órás efós órabére?

Főfoglalkozású társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját kft.-ben heti négy órában bejelentett vállalkozó dolgozik is, és az ügyvezetést is ellátja, ez helyes így vagy másként kell bejelenteni? Ha ez így nem járható, akkor hogyan kell a bejelentéseket módosítani, hogy a négyórás bejelentés megmaradjon, mert nem tud többet járulékokra fordítani? Köszönettel!

Csed-gyed alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi konkrét esetre: dolgozó 2017 júniusától 2019. június 19-éig teljes munkaidőben dolgozott. 2019. augusztus 16-ától jelenleg is 4 órás munkaviszonya van, mert utolsó éves főiskolás, készül a vizsgáira. Közben terhes lett, a szülés várható időpontja 2020. április 18. Vizsgái miatt még szüksége lenne arra, hogy csak 4 órában dolgozzon valameddig. 2020. január végén Budapestre költözik, ott szeretne elhelyezkedni, de már teljes munkaidőben dolgozna. Milyen időponttal helyezkedjen el, hogy a csed és a gyed alapja ne a 4 órás munkaviszonya alapján kapott bére legyen, hiszen évekig magasabb járulékot fizetett, ez a jelenlegi részmunkaidő kényszerhelyzet? Köszönöm a segítséget.

Munkaviszony és gyet Kérdés

Tisztelt Szakértő? Gyetben részesülő, 4 órás munkaviszonnyal rendelkező szülő kaphat-e táppénzt a gyermek betegsége esetén? Köszönöm.

Gyed melletti átmeneti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyári szabadságolások miatt egy jelenleg gyeden lévő munkavállalónk augusztus hónap folyamán átmenetileg visszajönne dolgozni segítőként. Előreláthatóan pár napról lenne szó, de nem feltétlenül egybefüggő pár napról. Lehetséges, hogy az egyik héten például hétfőn és szerdán, míg a következő héten csütörtökön és pénteken jönne dolgozni. Munkavállalónk 8 órás munkavállalóként foglalkoztatott nálunk, azonban felmerült, hogy ezen a pár napon csupán 3-4 órát dolgozna. Lehetséges-e ilyen módon megszakítani a fizetés nélküli szabadságot? Van-e valamilyen akadálya, hogy pár napra visszatérjen a munkavállaló, illetve van-e akadálya annak, hogy csupán 3-4 órát dolgozzon ezeken a napokon, és ne napi 8 órát? Amennyiben lehetséges a munkavállaló ilyen módon történő foglalkoztatása, az milyen adminisztrációs terheket ró a cégre? Segítségüket előre is köszönöm.

Készenléti jellegű részmunkaidős telepfelügyelői állás bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi pár mondattal foglalom össze a cégünknél létrehozott új munkakör leírását: A kitalált telepfelügyelőség első, pár hónapos kezdő időszakában, még két fő esetén bruttó 120 000 Ft/ hó bérezéssel, a hónapot felezve fejenként 15 napot kell teljesíteni (8000 Ft/hó bér). Ha feláll a véglegesnek szánt háromfős csapat havonta, fejenként 10-10 nap jut majd, bruttó 80 000 Ft/hó fizetéssel. Helyettesítéskor is napi bruttó 8000 Ft a díjazás, mely tartalmaz minden bérpótlékot is. A munkaszerződésünkbe készenléti jellegű munkakört foglaltunk: – a rendes munkaidő nem harmadrészben, hanem 90%-ban munkavégzés nélkül telik a telepfelügyelőinknél, – a „sétáló” járőrözési feladattal és az éjszakai pihenéssel (alvással) a másik kitételnek az alacsonyabb igénybevételnek is megfelelünk, – élünk a napi nyolc órához képest a tizenkét órás emelés lehetőségével, illetőleg a megszakítás nélküli munkarendben a vasárnapi rendes A munkaidő részmunkaidős, minden nap három alkalommal kötelező járőrözéssel, beosztási naponként összesen 1 munkaóra aktív, a járőrözések közötti pihenő beiktatásával. A munkaidejéről a dolgozó jelenléti ívet köteles vezetni stb. A 12 órás részmunkaidőt a könyvelő cégünk nem tudja bejelenteni. Kérem, adják meg, hogy egy 19T1041-es (?) nyomtatványon technikailag hogyan legyen megoldva a bejelentés. Amint ezt kézhez kapjuk, akkor intézkedhetnek a NAV felé történő regisztrációk beadásáról. Köszönettel: Bezeczky Miklós

Egyszemélyes kft.-ben ügyvezető munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. esetében a kft. tulajdonosa köthet-e munkaviszonyt, részmunkaidőre saját magával, ügyvezetésre, személyes közreműködésre? Máshol nem biztosított. A kft. árbevétele igen alacsony, nem teszi lehetővé a társas vállalkozókra vonatkozó emelt alapok után fizetendő járulékok megfizetését. Üdv. Válaszukat előre is köszönöm.

Amit a részmunkaidős foglalkoztatásról tudni kell Cikk

A munkaerőhiány miatt egyre nagyobb teret kap Magyarországon is a részmunkaidős foglalkoztatás; egyre gyakoribb, hogy egy munkavállaló több munkáltatónál is részmunkaidőben helyezkedik el. Ilyen esetben számos munkajogi kérdés felmerülhet: jogi tilalmak, összeférhetetlenség, szabadság számítása és annak kiadása.

Szabadság havi 15 napos munkaviszony esetén Kérdés

Havi 15 napra bejelentett foglalkoztatottság esetén a munkavállaló részére jár-e szabadság, és hogyan kell azt kiadni (napi 4, 6 vagy 8 órás munkaviszony esetében)?

4 órás munkaviszony nyugdíjszámításkor Kérdés

Jelenleg 39 év elfogadott munkaviszonnyal rendelkezem (2018.12.31-ig, a nők kedvezményes nyugdíjazásához). Ebben az évben napi 4 órás munkaidőben dolgozom. Kérdés: szolgálati idő számításánál a 4, illetve 6 órás napi munkaidőt hogyan veszik figyelembe? Ugyanúgy egy napnak számít, mintha 8 órás munkaidő lenne?

40 éves munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők kedvezményes nyugdíjba vonulásánál például a 6 órás munkaviszony ugyanolyan idővel jár, mintha 8 órás munkaviszonya lenne, természetesen a 6 órás munkaviszony bére eléri a minimálbér összegét. S ha valaki 6 órás munkaviszonyos 195 000 forint bruttó bérrel, s mellette katás egyéni vállalkozó, ahol fizeti az 50 000 forint katát, akkor mi lesz neki a nyugdíjalap? A 195 000 forint + 98 500 forint? És az évei hogy alakulnak 1 év egy évnek felel meg?

Munkába állás gyed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégnél 8 órás munkaviszonyban álló, jelenleg gyeden lévő munkavállaló visszajönne a dolgozni a gyed alatt, 4 órában. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel: – Hogyan lehetne lepapírozni ezt, hogy szabályos legyen? Van munkaszerződése 8 órás munkaviszonyra, ami meg is maradna, de most csak 4 órában dolgozna, átmenetileg. Egy kiegészítést írjunk hozzá az átmeneti időre vonatkozóan? – Kell-e ezt jelenteni a T1041-en? – A munkáltató igénybe veheti a szochokedvezményt, ugye jól gondolom? Segítségét köszönöm. Némethné T. Krisztina

Kata és részmunkaidő – nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg egyéni vállalkozóként a katázást választottam, 75 ezer forintot fizetek havonta. Lehetőségem nyílt részmunkaidőben munkát vállalni, amelynek díjazása nem éri el a minimálbért. Szeretném a katát 50 ezer forintra csökkenteni. Jól gondolom-e az alábbiakat (egész évre kivetítve): – tekintettel a részmunkaidőre, a nyugdíjjogosultság szempontjából az egész évet figyelembe fogják venni, nem számít, hogy a kata "csak" 50 ezer forint? – a nyugdíj összegének kiszámítása során nem szükséges arányosítani, mivel a két jogviszonyból együttesen nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelem több, mint a minimálbér? Nagyon szépen köszönöm előre is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs