444 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Kata és részmunkaidő együtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy főállású katás egyéni vállalkozó, aki maga után fizeti az 50 ezer forintos tételes adót, mellette 6 órás munkaviszonyt is létesítene. Utóbbinál a 129 ezer forint arányosított, 6 órára eső bért kapná. Szolgálati idő megállapítása szempontjából össze lehet-e számítani a két időszakot? Gondolván, hogy a 83 100 forint plusz a 96 750 forint összesen meghaladja a minimálbér összegét, így a két jogviszony együtt úgy viselkedne, mint egy főállás. Köszönöm!

Bt.-kültag részmunkaidős foglalkoztatása munkaszerződés alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. a kültagját szeretné foglalkoztatni részmunkaidőben, munkaszerződés alapján. A társasági szerződés szerint alapvetően személyes közreműködésre nem kötelezett a kültag. Most azonban lenne olyan feladat, amelyet részmunkaidőben (heti 4 órában) ő tudna ellátni. Ez a tag egyébként máshol nem biztosított, azaz heti munkaideje máshol nem éri el a 36 órát, és nem tagja más gazdasági társaságnak sem. Alkalmazhatjuk-e heti 4 órában munkaszerződés alapján, és ha igen, mekkora összeg után kell a járulékot fizetni? A munkabér, vagy mint társas vállalkozó a garantált bérminimum a járulékok alapja ez esetben? Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíj összegének megállapítása Kérdés

A nyugdíj összegét mennyiben befolyásolja, ha a dolgozó két kft.-ben bejelentett, mindegyik kft.-ben napi 4 órában, a garantált bérminimum felével, vagy egy kft.-ben napi 8 órában, a garantált bérminimum összegével? Tehát a dolgozó jövedelme havonta a garantált bérminimum összege, de ezt két kft.-től kapja, a kft. tulajdonosi köre ugyanaz. Hátrányba kerül-e így a dolgozó a nyugdíj összegének megállapításakor? Köszönöm a választ

Nyugdíjszámítás Kérdés

2014. május 1. óta az egyik alkalmazottunk ápolási díjon van. Letelik a 2 év fizetés nélküli szabadsága. Napi 2 órában vissza tudna jönni dolgozni. A következő kérdésünk lenne: 1. Ha napi 2 órás munkaviszony áll fenn teljes évben, az a nyugdíj szempontjából a szolgálati idő számításánál is teljes évnek számít? A nyugdíj számításánál figyelembe veszik az ápolási díj összegét? A szóban forgó alkalmazottunk hölgy, aki eddig 37 éves munkaviszonnyal rendelkezik, nincs gyermeke. A "nők 40 éves" nyugdíjba vonulása kapcsán kérdezzük, hogy mikor jönn össze a részére a 40 éve? Válaszukat előre is köszönjük.

Kft.-tag részmunkaidőben Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kétszemélyes kft. ügyvezetője nyugdíjas, fizetik utána a 7050 forintot. A másik tag (80 százalékban tulajdonos) személyesen közreműködik a cég tevékenységében, máshol nincs 36 órát elérő biztosítási jogviszonya. Eddig megbízási jogviszony alapján látta el a tevékenységét, a minimálbér 30 százalékát elérő megbízási díjjal, ami után a járulékokat megfizette. Helyes-e ez az eljárás, vagy ebben az esetben, mivel nincs főállása, kötelező-e főállású társas vállalkozóként megfizetnie a minimálbér utáni járulékokat? Ez az illető, ha most cégvezető lesz, megteheti-e ezt részmunkaidős munkaviszonyban? És ebben a munkaviszonyban elláthatja-e személyes közreműködési tevékenységét is?

Szolgálati idő vs. öregséginyugdíj-jogosultság II. Kérdés

Az eredeti, azonos című kérdés még megválaszolásra váró elemei: Ha jól értem, társas vállalkozó nem tevékenykedhet részmunkaidőben, legalábbis a járulékfizetési kötelezettsége mindenképp a minimálbér teljes összege alapján fennáll. Munkaviszonyban azonban lehet részmunkaidős, és járulékot csak a tényleges munkabére alapján fizet. De megválaszolatlan maradt, hogy van-e valamilyen előírt alsó határa a részmunkaidős munkabér összegének. Például arányosítani kell-e a törvényben előírt minimálbér/garantált bérminimum összegéhez, vagy akár "ingyen" is végezheti a dolgát, ha azt a tulajdonosi érdeke úgy kívánja? Előbbi esetben heti 36 vagy 40 órát kell teljes munkaidőként alapul venni? Megbízási jogviszony esetén a minimálbér 30 százaléka a tb-küszöb, ennél kevesebb járulékfizetésnél az illető kiesik a biztosítotti körből. Munkaviszony esetén meddig lehet "lemenni" a minimálbérből ahhoz, hogy az egészségügyi szolgáltatásra még jogosult maradjon az ember?

Gyesről visszatérő foglalkoztatása Kérdés

Egyik alkalmazottunk gyes alatt (két hónappal korábban) visszajött dolgozni négy órában. Most lejárt a gyes, és szeretne újból nyolc órában dolgozni. (A három év alatt, míg távol volt, sok minden változott. Kezdve a vasárnapi nyitvatartástól a felvett új dolgozókig.) Kiváló munkaerő, de ha őt nyolc órában foglalkoztatjuk újból, mást leszünk kénytelenek elküldeni. Kötelesek vagyunk-e őt nyolc órában foglalkoztatni a gyes lejárta után?

Órabéres foglalkoztatás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a válaszát az Órabéres foglalkoztatás című kérdésemre. Még egy kérdésem lenne: az érthető, hogy legfeljebb 6 órában alkalmazhatja, legfeljebb 4 havi keretben, viszont a kérdésem az, hogy arra a napra, amikor konkrétan behívják a munkavállalót, akkor dolgozhat akár 8-10 órát? Köszönöm!

Munkaidőkeret és részmunkaidő buszvezetők esetében Kérdés

Tisztelt dr. Kéri Ádám Úr! Előző kérdésünkre hivatkozva: http://adozona.hu/kerdesek/2016_2_10_buszvezetok__foglalkoztatasi_tipu_jin Megtehetjük-e, hogy a 4 hónapos munkaidőkeretet nem januárral kezdjük, hanem például áprilissal? Lehet-e a munkaidőkeret nem 4 havi, hanem például 6 havi? Létezik ilyen? Ha igen, akkor esetünkben lehetséges annak alkalmazása? Lehet-e együtt alkalmazni a munkaidő-keretet és például a 6 órás részmunkaidőt? Például szezonon kívül csökkenthető-e így a bérteher, hogy csökken a munkaidő? Válaszát előre is köszönjük. Tisztelettel.

Cégvezető Kérdés

Üdvözlöm, abban kérném a segítséget, hogy: ismereteim szerint cégvezetést csak munkaviszonyban lehet ellátni, de.....lehet-e részmunkaidős? Válaszukat köszönöm, Wienser Ildikó

Részmunkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van lehetőség akár heti 5 órás munkaidőre is munkaszerződést kötni az arányos garantált bérminimum figyelembevételével? Ebben az esetben is biztosított lesz a foglalkoztatott? Jól tudom, hogy a minimálbér 30 %-os jövedelemhatárral kapcsolatos biztosítotti státusz csak a megbízási szerződésesekre vonatkozik? Köszönöm válaszukat!

Mérlegképes könyvelő regisztráció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg részmunkaidőben dolgozom könyveléssel foglalkozó cégnél, nemrég sikerült megszereznem a mérlegképes könyvelői képesítést. A regisztrációhoz hároméves gyakorlatot kell igazolni, ha jól tudom. Kérdésem arra vonatkozna, hogy ezt a gyakorlatot részmunkaidős alkalmazásban is leigazolhatják nekem, vagy csak teljes munkaidős állásban? Válaszát előre is köszönöm! Gombosné Szűr Veronika

Szabadság kiadása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azonos című kérdésemre adott válaszát köszönöm! Egy dolog továbbra sem világos számomra: ha úgy döntünk, hogy a munkaidő-beosztás szerinti napra adjuk ki a szabadságot, így órában tartjuk nyilván, akkor, ha a munkavállaló heti 4 órás munkaviszonyban van: a. eset heti 1-szer 4 óra szerdán b. eset heti 2-szer 2 óra kedden és szerdán, és évi 21 nap szabadsága van, akkor ez mennyi órában kifejezve? Nem gondolnám, hogy 8-cal kellene szorozni. És, ha nem a beosztása szerinti napra adom ki szabadságot, hanem egyéb munkanapokra, akkor aki napi 2 órában van, annak 2 órára eső távolléti díjjal, aki napi 4 órában van, annak a 4 órára eső távolléti díjjal? Mert mindketten heti 4 órát dolgoznak, de más beosztással, és így aki 2 órában van, kevesebbet kap szabadságra. Remélem, érthetően megfogalmaztam a problémát. Előre is nagyon köszönöm, nem szeretnék senkit megkárosítani.

Egyszemélyes kft. részmunkaidő mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg napi 8 órás munkaviszonyom mellett van egy egyszemélyes kft.-m. Februártól viszont már csak napi 6 órás munkaviszonyom lesz. Van-e lehetőségem a kft.-ben bejelenteni magamat napi 2 órás munkaviszonyra (ügyvezetést és személyes közreműködést is végeznék)? Ha nincs, akkor más jogviszonyban be kell-e jelentkeznem, hogy meglegyen a heti 36 órát meghaladó jogviszonyom (ennek egy munkaviszonyból kell összejönni, vagy lehet több különböző is)? Esetleg érdemes lenne a társasági szerződést módosítani egy új tag felvételével? Ha igen, akkor van jelentősége a tagok tulajdoni részarányának? Köszönettel: Hartai Zoltán

Táppénz, csed, gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következőkben. Adott egy munkavállaló, akinek volt egy határozott idejű munkaviszonya: 2015. 04. 01-06. 29-ig, majd 2015. 08. 01-től a mai napig folyamatosan dolgozik. 10. 31-ig 183 ezer forint bruttó bére volt, majd november 1-jétől négy órában dolgozott 61 ezer forintért. Januártól ismét dolgozhatna magasabb óraszámban, illetve vállalkozást is indíthatna. Amennyiben visszaváltoztatnánk az óraszámát nyolc órásra, 183 ezer forint bruttó fizetésért, és mellette egyéni vállalkozó is lenne, ahonnan kivenné a vállalkozói kivétet, és a szakmás bér után megfizetné a járulékokat, akkor, amikor keresőképtelen lenne, járna-e neki táppénz mindkét jogviszonya után? Mi van akkor, ha már februártól keresőképtelen lesz? Jár-e neki táppénz, ha igen, meddig? Mi lesz a táppénz mértéke? A táppénznek van-e maximuma? Mi lesz ebben az esetben a csed alapja? Van-e a csednek maximuma? Mindkét jogviszonya után megkaphatja a csedet és a táppénzt? Köszönettel várom válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Vásárlási utalvány számlázása

Nagy Norbert

adószakértő

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs