457 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Munkáltatói lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Négyórás munkaviszonyban adható-e az alkalmazottnak lakáscélú támogatás? Van olyan feltétel esetleg, hogy mennyi ideje kell a munkavállalónak az adott vállalkozásnál dolgoznia, hogy a munkáltató adhasson neki támogatást? Konkrétan: ha ma beléptetünk egy alkalmazottat, holnap már megkaphatja a lakáscélú támogatást? Köszönöm a válaszát.

Kft. ügyvezetője négyórás munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most alakul egy kft. két taggal, 66-33 százalékos tulajdonosi arányban. A 33 százalékos tulajdoni hányadú tagnak van 36 órás munkaviszonya, ő többes jogviszonyú társas vállalkozó lesz, járulékot nem fizetünk utána. A 66 százalékos részesedésű tag 4 órás munkaviszonyban működne személyesen közre, a garantált bérminimum fele után fizetné meg a járulékokat. Kérdésem az lenne, hogy a tb-szabályoknak megfelelnek-e a fentiek?

Ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Egy kétszemélyes autójavtó kft.-ben kettő ügyvezető van. Mind a két ügyvezető dolgozik (autójavítás) a kft.-ben, vezetői feladataikat is közösen látják el, és mindezt részmunkaidős munkaviszony keretében kívánják végezni. Milyen járulékfizetési kötelezettségük lesz? Köszönöm: Farkas Ibolya

Nyugdíj összegének számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy napi 4 órában foglalkoztatott alkalmazott, aki egész évben így dolgozik, havi bruttó munkabére 81 ezer forint. Nyugdíjazáskor egy teljes év szolgálati időt számítanak neki nyugellátásra való jogosultság szempontjából. Nyugdíjösszegének számításakor 81 000 :127 500 x 365 nap = 232 nap szolgálati időt fog szerezni. Kérdésem: amennyiben december hónapban nem a 81 ezer forintot, hanem 558 ezer forinttal többet, a minimálbér és a munkabére éves szintű különbözetét (127 500-81 000 ) x 12 hó azaz 639 000 forint munkabért számfejtenek neki, akkor 365 nap szolgálati időt fog szerezni a nyugdíj összegének számítása szempontjából, vagy ezt havonta kell értékelni, és így csak december hónapra szerzi meg a 31 napot, a többi hónapot pedig arányosan számolják? Ha a 639 ezer forint munkabérként való számfejtéssel nem szerzi meg a 365 napot, akkor esetleg, ha jutalomnak nevezzük a 81 ezer forint munkabéren felüli 558 ezer forintot, akkor úgy megszerzi a 365 napot a nyugdíj összegének számítása szempontjából?

Ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezetője a társasági szerződés szerint munkaviszonyban látja el a feladatát. A munkaviszony lehet-e részmunkaidő, akár heti 1 óra? Más biztosítási jogviszony nincs. Köszönettel.

Részmunkaidőben ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Részmunkaidőben (heti 20 óra) foglalkoztatott munkavállaló esetében, akinek a bruttó jövedelme 110 ezer forint, alkalmazható-e az ekho szerinti adózás, ha a végzett tevékenysége alapján lehetséges lenne annak választása? A problémát annak értelmezése jelenti, hogy a munkáltató az adott hónap első napján érvényes minimálbért meghaladó részre veheti csak figyelembe a munkavállalója ekhós nyilatkozatát. Ebben az esetben a munkabér nem éri el ezt az összeget. Vagy esetleg ebben az esetben arányosítani lehet a minimálbért, s annak 50 százaléka feletti részre már alkalmazható ez ekhós adószámítás? (A munkavállaló máshonnan semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik.) Köszönettel: Juhász Katalin

Ügyvezető tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-ben egy bejelentett részmunkaidős irodai dolgozó van, és az ügyvezető, akinek nincs jövedelme a cégtől. Ez esetben az ügyvezető vezetheti-e a céges tehergépjárművet, és szerepelhet-e a neve például a menetlevélen, vagy szükséges hozzá bejelenteni legalább részmunkaidőre?

Helytelen bruttó bér alkalmazása Kérdés

Ügyfelem részmunkaidős dolgozójának bruttó bére 2016-ban egész évben nem érte el a garantált bérminimum jogszabályban előírt összegét. Ezt a tényt 2017. február elején tárta fel. Hogyan tudja ezt orvosolni törvényesen? Hiába adok be 12 hónapon keresztül önellenőrzést 2016-ra, az szerintem nem oldja meg a helyzetet. Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Szochokedvezmény arányosítása Kérdés

Az Önök weboldalán találtam egy szochokedvezmény kalkulátort. Nem találtam sehol algoritmust a kedvezmény kiszámítására. Egy 60 000 Ft/140 000 Ft heti 15 órát dolgozó alkalmazottra vonatkozóan levezetnék nekem példával a kedvezmény számítását? 55 év feletti dolgozóra vonatkozik a kérdés, 40 óra/hét a teljes munkaidő a cégnél. Köszönettel, CsK

Cafeteria részmunkaidősnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egész évben dolgozó, 4 órás részmunkaidőben foglalkoztatottnak adható a 100 000 Ft készpénz cafeteria, vagy csökkenteni kell a munkaidő arányában? Válaszát előre is köszönöm!

Rokkantsági ellátást kap a leendő dolgozó Kérdés

Tisztelt Szakértők! Mosogatónak szeretnénk alkalmazni egy leendő munkavállalót. Érthető, hogy nem veszíti el az ellátását, ha a minimálbér heti 20 órában arányos részét fogja keresni. A kérdés az, hogy mint munkáltatónak mit kell vizsgálnom az alkalmazását megelőzően a munkakör betöltésére vonatkozóan? Elég-e, ha az üzemorvos alkalmasnak találja a munkakör betöltésére? Illetve korlátozza-e a foglalkoztathatóságát, kell-e vizsgálnom a rokkantsági ellátást megállapító határozatot, mely szerint D (18%) kategóriába tartozó az állapota, és azt írják, hogy rehabilitációja nem javasolt, kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható?

Ausztria és Magyarország – párhuzamos munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy magyar állampolgár itthon részmunkaidőben volt foglalkoztatott. Munkáját el tudja látni online is, ezért több mint fél évvel ezelőtt Ausztriában is vállalt munkát ausztriai munkáltatónál úgy, hogy odaköltözött. A munkavállalás sikeres volt, így a két jogviszony most múlt fél éve, hogy párhuzamosan fennáll. Személyi jövedelemadó-fizetés szempontjából és járulékfizetési szempontból mindkét jogviszonyban a saját ország szabályai szerint, az adott jogviszonyra vonatkozóan megtörtént a járulékfizetés és az adóelőleg levonása. Maradhat-e ez így, vagy kell a magánszemély valamely munkáltatójának mentesíteni a jövedelmet a járulékok, illetve az szja alól, illetve a magánszemély vált-e így illetőséget, s ennek okán a magyar kifizetőnek be kell-e Ausztriában jelentkeznie a hatóságoknál mint kifizető? Köszönettel:

Ügyvezető munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem saját egyszemélyes kft.-ben lehet-e 2 órás munkaviszonyban, ha máshol 6 órában dolgozik? Így a saját cégében csak 2 óra után fizetne járulékot. Válaszukat köszönöm.

Részidőben foglalkoztatott alkalmi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 90 nap/év korlátozás tárgykörében érdeklődöm, hogy amennyiben nem 8 órában foglalkoztatjuk az alkalmi munkavállalót, hanem például 4 órában, az akkor is egy napnak számít-e, vagy arányosan alakul a maximálisan igénybe vehető alkalmi munka személyenként? Amennyiben az alkalmi munkavállaló személye beválik a vállalkozásnál, és a 90 nap elteltével munkaviszonyt létesítenénk, kihathat-e ez visszamenőleg az alkalmi munkavállalói jogviszonyra? Köszönettel.

Ügyvezető jogviszonyának változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg egy kétszemélyes kft. ügyvezetője – aki egyben tag is – társas vállalkozóként biztosított. Az ügyvezetést és egyéb feladatait ezentúl munkaviszonyban látná el, mivel jelenleg nincs túl sok megrendelés, részmunkaidőben. Kérdésként merült fel, hogy szükséges-e a társasági szerződés módosítása és cégbírósági letétbe helyezése vagy elég egy taggyűlési határozatot hozni? Természetesen munkaszerződés, munkaköri leírás lenne. Jogszabályi hivatkozást nem találtam, hogy szükséges lenne cégbírósági bejegyzés, hiszen ez a nyilvános cégbírósági adatok közt nem is szerepel. Jogszabállyal alátámasztott válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs