20 találat a(z) panzió cimkére

Szállásadás áfája Kérdés

Jelentős visszaesés a kereskedelmi szálláshelyek forgalmában Cikk

2020. júliusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 75, a belföldi vendégek által eltöltötteké 18 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Szeszses ital forgalmazása Kérdés

Kisfaludy-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től támogatást nyert panzió fejlesztésére. A projekt fizikai befejezése 2020 januárjában megtörtént, de már 2019-ben kaptunk támogatási előleget. Két ütemben történt a fejlesztés üzembehelyezése: 2019. júliusában és 2020 januárjában. A támogatói okirat szerint a nyújtott támogatás a 22/2017 (VI. 29.) NFM rendelet alapján csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, de arra sehol sem találunk utalást, hogy a támogatás számviteli elszámolása hogyan történhet. A mai napig nem történt még meg a végleges elszámolás. Lassan készülünk a 2019. évet zárni. Kérem mutassa be nekem, hogyan történik a támogatás számviteli elszámolása, abban az esetben, ha a mérlegkészítés időpontjáig nem történik meg az elszámolás, és abban az esetben is, ha megkapjuk a maradék összeget a mérlegkészítésig! Köszönöm szépen!

Kata adóalanyiság választása Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozó panzió szolgáltatásra választhatja e a kata szerinti adózást? A választás évében nem szerzett bevételt sem magántulajdonú, sem bérelt ingatlan bérbeadásából.

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem szálláshely szolgáltatással foglalkozik. Panziót üzemeltet. Megkereste egy cég, aki szeretné dolgozóit elszállásolni a panzióban hosszabb ideig. A szerződéstervezetben, amely kereskedelmi szálláshely szolgáltatásra szól, meghatározott fő elhelyezését kéri. A díjat fő/éjszaka árban határozzák meg. Kérdésem, hogy azáltal, hogy hosszabb időre szóló szerződést kötnek, továbbra is tekinthető ez szálláshely-szolgáltatási tevékenységnek? 2020.01.01-jétől alkalmazhatjuk rá az 5 százalékos áfakulcsot? Felmerülhet ebben az esetben az ingatlanbérbeadás?

Panzió szállásszámla/lehet adómentes „munkásszállás”? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cégnek székhelye és telephelye csak Budapesten van. Egy vidéki (szegedi) alkalmazotti státuszban lévő építésvezetővel az ideiglenes lakhatás biztosításában állapodtunk meg, mert munkája és jelenléte a cégben nélkülözhetetlen. Az Szja tv. 1. sz. mell. 8.6. f. pontja alapján eddig lakást béreltünk munkásszállásként (az itteni fő/szoba előírást, azt hogy a településen, de még annak mondjuk 200 km-es körzetében sincs ingatlana, és egyebeket teljesítve). A bérleti szerződés lejárta után a lakásban felmerülő problémák elkerülése, rezsi- és egyéb elszámolások kiiktatása érdekében május végétől egy panzióban (tehát nem szálloda!) veszünk ki szobát részére heti 4-5 éjszakára; hétvége kivételével, amikor a hazautazását biztosítjuk. Így olcsóbb is, és kevesebb a felmerülő adminisztráció is. A panzió a szállásszolgáltatásról cégünk nevére szóló átutalásos számlát bocsát ki, étkezés nélkül. Ezért ezen számlát adómentes juttatásnak tekintjük mint munkásszállást. Mivel a költség a cég érdekeit szolgálja, ezért az áfát visszaigényeljük (ha felszámításra kerül). Helyesen járunk el, ha nem keletkeztetünk egyéb adófizetési kötelezettséget sem a cég, sem a dolgozó oldaláról (szja, szocho) jövedelmet? Köszönettel: PA

Áfa-visszaigénylés, szabályos ingatlan-nyilvántartás Kérdés

1. Egyéni vállalkozó kisadózó a Kisfaludy Turiszt. Fejl. támogatásból 34 M Ft + önerő 14 M Ft + 27% áfa 12.96 M Ft összegben panzió felújítást, napelemrendszer, klímabeszerelés, kazán, ajtó/ablakcsere és eszközbeszerzést (kerékpárok) végez községben lévő, több részből álló családi házban, ahol egy helyrajzi szám alatt panzió, saját és anyós lakása van. A vállalkozó feleség és férj 50-50%-a a panzió, ez ingyenesen került a vállalkozás használatában. Eszköz-nyilvántartásban érték nélkül szerepel, écs nem került leírásra. Saját, vagy ügyvédi okmány szükséges-e az ingyenes átadásról? 2. A támogatásból kizárólag panzió kerül felújításra, lakás nem. Visszaigényelhető-e az áfa, tekintettel arra, hogy a panzió után écs nem került elszámolásra, 0 Ft értéken szerepel? 3. A fenti 34 M Ft támogatás beszámít-e a kisadózói bevételbe?

Főként a hazai vendégeknek köszönhetően nőtt a szálláshelyek forgalma Cikk

2018. októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 9,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 12 százalékkal emelkedett. 2018. január–októberben a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 4,0, bruttó bevétele 9,7 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

Ezért gyűjt adatokat a kormány a szálláshely-szolgáltatóktól Cikk

A szálláshely-szolgáltatásban meglévő szürkegazdaság visszaszorítását célozza a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozása, amely külföldi példákon alapul – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Kevesebb vendégéjszaka, nagyobb árbevétel Cikk

2018. júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,0 százalékkal csökkent, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A forgalom alakulásában sze­repet játsz­hatott a kedvezőtlen időjárás, és az is, hogy az előző évvel ellentétben, ebben az évben júniusban nem volt hosszú hétvége. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,7 százalékkal emelkedett. 2018. január–júniusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 5,3, bruttó bevétele 10 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában, közölte a KSH:

Több vendég vette igénybe a szálláshelyeket Cikk

2018. májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – közölte a KSH.

Panzió csomagszolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy panzió alkalmanként úgynevezett csomagban nyújtja a szállásszolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a szálláson kívül biztosít még félpanziót, masszázst, spa részlegének használatát, tehát olyan szolgáltatásokat, amelyek a szállás áfakulcsától eltérő kulccsal adóznának önmagukban. Kérdésként merült fel, hogy a számlában egy összegben megy a szállásszolgáltatás áfakulcsával (főszolgáltatásnak tekintve a szállást és járulékos szolgáltatásnak a többit), vagy a szolgáltatásokat külön részletezni kell a saját adókulcsukkal? Válaszát előre is köszönöm.

Éttermi fogyasztás áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni. Adott egy kft, amely egy panziót üzemeltet. Nem rendelkezik melegkonyhával (tevékenységei között az 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás szerepel), a vendégek részére a reggeli, ebéd és vacsora igénybevételének lehetőségét a szomszédos étteremben oldja meg. Így a vendégek tudnak félpanziós vagy teljes panziós szállást is foglalni, a reggelit viszont tartalmazza a szállásdíj. A vendégek a szobaszámra hivatkozva nem az étteremnek fizetnek, hanem a panziónak. Az étterem kiszámlázza a vendégek fogyasztását a panziónak. 2018.01.01-től az étterem az áfatörvény 3/A melléklet II. rész 4.pont alapján 5 százalékos adókulccsal fogja kiszámlázni a panziónak a fogyasztást. A panzió milyen áfakulccsal adhatja tovább ezt a szolgáltatást a vendégeinek? Alkalmazhatja-e az 5 százalékos áfa kulcsot, vagy a főszolgáltatás áfakulcsához fog "igazodni" és 18 százalék lesz az alkalmazandó áfamérték? Köszönettel. Mónus Gyöngyi

Munkásszálló vs. panzió Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy most alakult kft. vásárol egy jelenleg panzióként nyilvántartott ingatlant. A kft. elsősorban munkásszállóként kívánja működtetni, kiadni a szobákat, folyamatos, éves szerződéssel. Szükséges-e átminősíteni az ingatlant, illetve melyik esetben – ha panzióként működik az ingatlan, vagy ha munkásszállóként működik – érvényesül a kedvezményes 18 százalékos adókulcs, illetve ez esetben is szükséges-e bejelentkezni a NAV-nál az ingatlan-bérbeadás áfakötelessé tételére, vagy ez esetben automatikusan áfaköteles, amennyiben a kft. nem alanyi mentesként alakul? A lakók (elszállásolt munkások) konyhai használatot is kapnának az alapvető szoba+mosdó ellátás mellett. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület törlése, zárómérlege

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bt.-kültag halála

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close