166 találat a(z) pótlék cimkére

Második műszak bevezetése Kérdés

Cégünk termelő vállalat, és második műszak bevezetését tervezi bizonyos szervezeti egységeknél. A kérdéseim ezzel kapcsolatban a következők: 1. Kell-e munkaszerződést módosítani emiatt az érintett dolgozóknál? A munkaszerződés jelenleg azt tartalmazza, hogy a munkaidő heti 40 óra, a munkaidőbeosztást az ügyvezető állapítja meg. Ezek közül egyik sem változik meg. Munkaidőkeretet nem alkalmazunk. 2. Az Mt. szerint 18:00 és 22:00 között 30 százalékos műszakpótlék jár. Ettől a dolgozó javára el lehet térni, tehát lehet magasabb pótlékot biztosítani? 3. Milyen egyéb munkajogi szempontokra kell figyelnünk a második műszak bevezetéséhez? Válaszukat előre is köszönöm!

Bisztrónyitás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy a közeljövőben nyíló, folyamatosan (megszakítás nélkül, éjjel-nappal, szombat, vasárnap, ünnepnapon)üzemelő bisztró napi 12-12 órás munkaviszonyban, 2 naponkénti váltásban a dolgozóknak a bruttó béren felül milyen pótlékokat kell még elszámolni a munkavállalók részére? Gondolunk itt műszakpótlék, illetve éjszakai pótlékra. Milyen esetben, mi jár? 06-18 óra között, illetve 18-06 óra között? Jelenleg 4 fő alkalmazottat foglalkoztatnánk. Ha a kft. tagjai is munkaviszonyban dolgoznak, főleg ünnepnapokon akkor rájuk is ugyanaz vonatkozik, mint a dolgozókra? Vagy még valamilyen pótlékot nekik is kell adni? Hogyan lehet kiadni az alkalmazottaknak a szabadságot? Ebben az esetben szombat-vasárnapra is lehet adni? Mire kell még a fenti esetben figyelni? Segítségét előre is megköszönöm. Tisztelettel: Andrea

Így lehet nyitva pünkösdkor Cikk

Nyitva lehet-e pünkösdkor az élelmiszerbolt, a dohánybolt vagy a fagyis, és dolgozhatnak-e az alkalmazottak? Ha igen, milyen pótlék ellenében? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Nyitvatartás pünkösdkor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdés ugyan már lerágott csont ugyan, de.... adott egy élelmiszerbolt, amit egy kft. üzemeltet, Illetve adott egy trafik, mellette egy fagyizó amit egyéni vállalkozó üzemeltet. A kérdés az lenne, hogy pünkösd vasárnap, illetve hétfőn nyitva lehet-e akár az élelmiszerbolt, akár a fagyizó, akár a trafik, és dolgozhatnak-e az alkalmazottak, ha igen, milyen pótlékkal? Köszönöm gyors válaszát. Üdvözlettel Cséva

Készenléti jellegü munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha portást, telepőrt foglalkoztatunk készenléti jellegű munkakörben, milyen pótlékokat kell számolnunk? Napi munkaideje 24 óra, 48 óra pihenő. Ha vasárnap dolgozik, kell-e vasárnapi pótlékot fizetni, illetve éjszakai munkavégzésre (22-06) 15 százalék pótlékot?

Jelenléti ív vezetése Kérdés

Kérdésem, hogy van-e időkorlátja a havi munkaidőkeretben (havi 168 óra) foglalkoztatott munkavállalónak? További kérdésem, hogy a havi időkereten belül kell-e jelenléti ívvel igazolni, hogy mikor dolgozta le az időkeret szerinti órákat? Továbbá a túlórapótlékot hogyan kell ebben az esetben kezelni? Várom segitő válaszukat, tisztelettel.

Állami apanázst kap, ha közfoglalkoztatottból piaci munkaerő lesz Cikk

Március elsejével ismét elindul a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, amelyben elhelyezkedési juttatást, „egyfajta bónuszt” kaphatnak a versenyszférában a közfoglalkoztatási jogviszony vége előtt munkát találók – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az MTI-t.

Pótlékok megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy benzinkúton a dolgozók 12 órás műszakban dolgoznak. A munkaidő 06–18 és 18–06 óráig tart. Erre a dolgozók müszakpótlékot kapnak és a többi szükséges pótlékot is. Olvastam a csúsztatott napról, amikor a megkezdett munkanap átcsúszik a következőre és a megkezdett munkanap alapján történik a bér számfejtése, tehát ha például a műszak este 6 órakor kezdődik és a következő nap például fizetett ünnep lenne, akkor arra nem kapnak pótlékot, mert csúsztatott munkanap figyelembevételével a kezdeti nap számít. Mi eddig úgy számfejtettünk, hogy éjféltől számítottuk a pótlékokat, tehát ha egy műszakban volt sima munkanap és fizetett ünnep, akkor megosztottuk, 6 órára kapott 100 százalék pótlékot a fizetett ünnepre. Ez helyes-e vagy a csúsztatott munkanap kötelező-e ebben a munkabeosztásban? Várom válaszukat.

Időkeret esetén pótlékok Kérdés

Vállalkozás a dolgozóit kéthavi időkeret figyelembevételével foglalkoztatja. Két napig 12 órában dolgoznak, majd két nap szünet (a szabadnapok a törvény szerint vannak megállapítva). A cég ügyvédje által írt munkaszerződésben az szerepel, hogy az esetleges pótlékokat a munkabér tartalmazza [145. § (1)]. Kérdés, hogy ebben az esetben kell-e vasárnapi pótlékot fizetni a dolgozók részére? A kéthavi munkaidőkeret számításánál a szabadságokat, illetve a fizetett ünnepnapokat 12 vagy 8 órával kell számítani? Előre is köszönöm.

Pótlék kifizetése távollét esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdés merült fel: a munkáltató szeretné bevezetni az alapbért + magasabb összegű pótlékátalányt (ez kiváltaná a kötelezően esetlegesen fizetendő pótlékokat). Távolléti díj esetén az Mt. 148. § írja elő, hogy a megelőző hat hónapra kifizetett alapbér és pótlék(átalány) alapján kell kifizetni a távolléti díjat. Ez a gyakorlatban úgy valósulna meg, hogy a szabadság idejére is alapbér és pótlékátalány kerül kifizetésre, mint a ledolgozott munkanapokra. De a törvényből nem egyértelmű – mivel figyelembe veszi a megelőző hat havi pótlékokat és az alapján számolja a szabadságos napokra a távolléti díjat –, hogy akkor gyakorlatilag a szabadság ideje alatt több bért kap a munkavállaló, mint a fix havi bére, mivel így duplán kerül a pótlékátalány kiszámolásra? Megkapja a havi alapbért + a fix pótlékátalány a hónap minden munkanapjára + a szabadságos napokra számol még pótlékátalányt a távolléti díjra vonatkozó szabályok alapján? Vagy mi értelmezzük rosszul a törvényt, és szabadság idején nem jár több bér csak az alapbér és a fix pótlékátalány, de csak egyszer számolva a pótlékátalányt szabadságos napok esetében is?

Vagyonőr bére, pótléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni. Vagyonőröket szeretnék foglalkoztatni 24 óra szolgálattal, majd 72 óra pihenéssel folyamatosan, akár hétvége, illetve ünnepnapon, havi munkaidőkeretben. Órabért kapnának a garantált bérminimum alapján. Egy vagyonőr a beosztása alapján egy hónapban kb. 192 órát dolgozna. Kérdésem, hogy ilyen beosztás esetén milyen pótlékok járnak, ha járnak a 24 óra szolgálati időre, illetve ha vasárnapra vagy ünnepnapra esik a beosztás? Ha jól tudom, akkor az éves túlórakeret 250 óra, ezt semmilyen formába nem lépheti túl? Ha nem lépheti túl, akkor meg nem lehet jól megoldani a vagyonőrök fizetését. Ugyanis a vagyonőrök sokkal többet akarnak dolgozni. Köszönettel: Pánti Etelka

Pótlékok Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelünk benzinkutat üzemeltet, 24 órában. A nála dolgozó alkalmazottak órabérben kapják fizetésüket, 3 havi munkaidőkeretben dolgoznak. A kérdéseim a következők: 1. Ha a jelenléti íven legalább 1/3-ban éjszakai munkát végeznek és eltér a kezdő időpont minimum 4 órával (6-18-ig ill. 18-6-ig dolgoznak), és kb fele-fele arányban nappal-éjjel), akkor ha jól gondolom 30%-os pótlékra jogosultak. 2. kérdésem a következő: a fent említett dolgozóknak mennyi a szabadságra jutó ill. fizetett ünnepre (ha dolgoznak, akkor mennyi a pótlék ill. ha nem dolgoznak, akkor kell-e számolnom erre a napra keresetet /munkaidő keretben dolgoznak; ünnepnap is megy mindig valaki dolgozni/?). Ezt azért kérdezem, mert nekem azt mondták, hogy szabadságra és fizetett ünnepre + 20 %-ot még rá kell számolni a 100 % pótlákra (pl. fizetett ünnepen a pótlék mértéke: (742 óra/FtX12 óra)*120%=10.684 Ft). Válaszukat előre is köszönöm.

Vasárnapi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kiskereskedelmi üzlet, mely kéthavi munkaidőkeretet alkalmazva szombaton is nyitva tart, 2016-ban az adventi vasárnapokon is nyitva lesz. Jól gondolom-e, hogy amennyiben az elrendelt munka a törvényes munkaidőkereten belül lesz, akkor csak 50 százalék vasárnapi pótlékot kell fizetnem, ha viszont azon kívül, akkor 100 százalék túlórapótlék is jár? Kiválthatom-e a 100 százalék túlórapótlékot szabadidővel? Továbbá dolgozhat-e a munkavállaló szombaton és vasárnap is ugyanazon a héten? Köszönettel: L. Gabriella

Szombatról vasárnapra átnyúló munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátó egységeket működtető, heti 80 óra üzemelési időt elérő, rendeltetése szerint vasárnap és munkaszüneti nap is működő foglalkoztató vagyunk. Dolgozóink munkaidőkeretben, egyenlőtlen munkaidőbeosztásban, teljesen változó munkakezdéssel és munkabejezéssel dolgoznak (például 8- 16, 10-18, 10-20, 18-06, 20-04, 22-06, 22-04 stb.) Tehát a napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra esik mindig. 1. Beosztható-e a dolgozó a hónapban minden szombat éjszakára? A kérdésem abból adódik, hogy ebben az esetben a szombaton kezdődő és vasárnapra legkésőbb reggel 06-ig átnyúló műszak szombati munkavégzésnek számít-e, a vasárnapot tekinthetem-e vasárnapi pihenőnapnak? (87. § (1)) Tehát megvalósul-e esetükben a havi egy vasárnapra eső pihenőidő? 2. Ha munkaszüneti napot is érint az áthúzódó műszak, például október 22-én 22-04, illetve október 23-án 22-04-ig dolgozik a munkavállaló, akkor hány órára kell fizetni neki bérpótlékot a munkaszüneti napon történt munkavégzésért, egyik illetve másik esetben? 3. Részmunkaidős lemezlovasunkat, az esetenként hétköznapra eső 00-04 beosztás mellett beoszthatjuk-e minden vasárnap 00-04-ig? Esetében nem húzódik át szombatról vasárnapra a munkaideje, ennek ellenére tekinthetem-e a vasárnapot pihenőnapnak, hisz a munka befejeződik reggel 07-ig (87.§ (1)) 4. Jól gondolom-e, hogy az itt dolgozó takarítónak sem szükséges vasárnapi pótlékot adni, a vasárnap 07-15-ig tartó munkavégzésért Előre is köszönöm válaszát

Munkaidőkeret advent Kérdés

Tisztelt Szakértő, segítségét szeretném kérni, egy munkajogi kérdésben. Cégünk kereskedő cég, 80 napos munkaidőkerettel dolgozik. Vasárnap nincs nyitva. Úgy döntöttünk, hogy vasárnaponként az év végére tekintettel nyitva tartanánk. A kérdésünk az, hogy a vasárnapi ilyen jellegű nyitvatartásunk beleszámít-e a munkaidőkeretbe, vagy mindenképp pótlékolni kell? Ha kell, akkor hogyan? Vasárnapi pótlék, túlóra?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs