8 találat a(z) osztrák magánszemély cimkére

FAD-os vagy nem FAD-os számla? Kérdés

Osztrák magánszemély megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (magyarországi kft.) egy konferenciára előadóként hívna meg osztrák szakértőket. A konferencia helye Magyarországon lesz, megbízási díjat fizetnénk a szakértőnek, aki kiállít részünkre egy Honorarnote megnevezésű bizonylatot. A szakértők Ausztriában foglalkoztatottak, tehát biztosítással rendelkeznek. Helyesen gondolom-e hogy ha hoz A1-es igazolást a részünkre, akkor a mi cégünk mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól? Mi a helyzet az szja-val, azt sem kell nekünk levonni? Ebben az esetben áfakérdés nem merül fel? Válaszát köszönöm!

Osztrák számlás magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Osztrák előadóművész magánszemély lépett fel hazai adóalanynál. A magánszemély adószámmal nem rendelkezik. Ez a tevékenység Ausztriában bejelentésköteles (ez megtörtént), Ausztriában ez a magánszemély 30 ezer EUR összeghatár alatti bevétel esetén kisvállalkozónak számít, magánszemély elmondása szerint ő az osztrákoknál ilyen kisvállalkozó. Olyan számlát nyújtott be áfa nélkül, amelyen nincs adószám, csak egy hivatkozás „§ 6.1.Z.UStG”. Befogadható ez a számla? Befogadható-e unióból magánszemélytől adószám nélkül számla? Ha igen, milyen igazolást kell kérni tőle, hogy megtudjuk, ő Ausztriában valóban kisvállalkozó adózó-e? Köszönöm segítségét.

Külföldi illetőségű magánszemély szja-kötelezettsége Magyarországon Kérdés

Tiszelt Szakértő! Társaságunk mérnöki-tervezési szolgáltatást végez, magyarországi adószámmal rendelkezik magyarországi teljesítésű ügyletek miatt, társasági adó szempontjából azonban nincs magyarországi illetősége. Most szeretne munkaviszonyban foglalkoztatni egy ausztriai állampolgár magánszemélyt ezeknek a feladatoknak az elvégzéséhez. Az ausztriai magánszemély ott biztosított, A1-igazolást kapott. Jól gondoljuk-e, hogy a társadalombiztosítási kötelezettség így Ausztriában marad, de Magyarországon személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség keletkezik [Szja. tv. 2. § (4), illetve 3. § (3), (4).]? Illetve, ha így van, ez milyen bevallási kötelezettségekkel jár? (1708, vagy csak év végén igazolás, illetve év közben adóelőleg levonás-befizetés.) Segítségüket előre is köszönjük: Berényi Mariann

Külföldi magánszemély vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös kft.-től osztrák magánszemély számla ellenében előre utalásra vásárolna körülbelül 200 ezer forint plusz áfa értékben. A vásárló az áfával növelt bruttó árat fizeti ki. Kérdés, van-e lehetőség arra, hogy a vásárló visszaigényelje a magyar, 27 százalékos áfát, és helyette befizesse az osztrák 20 százalékot? Esetleg van egyszerűbb módja annak, hogy a vásárló a kevesebb áfát fizesse meg? Válaszát előre is köszönöm!

Családi kedvezmény Kérdés

Egy osztrák állampolgár kft.-t alapított Magyarországon. Bért szeretne kivenni. Két gyermeke van, akik Ausztriában élnek. Jól értelmezem az szja-törvényt, hogy a magyar jövedelemnél érvényesíthető a családi kedvezmény, mert Ausztriában jogosult családi pótlékra. Ausztriában nincs jövedelme.

Külföldön biztosított magyarországi munkavállalása Kérdés

Adott két osztrák állampolgár, akik hazájukban munkaviszony keretében biztosítottak. Magyarországon részmunkaidőben munkát vállalnának. Járulékfizetésük a főmunkaviszonyuk alapján történik Ausztriában. Nálunk járulékmentességet élveznek. Bejelenthetők-e részmunkaidős munkaviszonyban foglalkoztatottakként, és bejelentésük, továbbá elszámolásuk hogyan történik? Véleményünk szerint Magyarországon szerzett jövedelmük után itt kellene, hogy adózzanak.

Trófea számlázása Kérdés

A magyar vadásztársaság alanyi adómentes státusz mellett közösségi adószámmal rendelkezik. Időnként külföldi vadászoknak is lehetőségük van a vadásztársaság területén vadászni. Négy osztrák magánember vadászatuk eredményét, a trófeát kifizeti euróban, és azt elviszik Ausztriába. Hogyan kell számlázni, áfafizetési kötelezettsége van-e a vadásztársaságnak, vagy az osztrák magánszemélyeknek? Áfabevallásban, összesítő nyilatkozatban szerepeltetni kell-e ezt a számlázást?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautó magánhasználat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkaviszony létesítése hajléktalan személlyel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Több munkáltató által történő foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs