21 találat a(z) osztatlan közös tulajdon cimkére

Ingatlan értékesítéséből származó jövedelem meghatározása Kérdés

2002. évben a tulajdonosi közösség tagjai adásvételi szerződés alapján vásároltak meg 3 különböző helyrajzi szám alatt lévő ingatlant. A vevők a fizetési kötelezettségüket határidőben teljesítették. A szerződés szerint az ingatlanok a szerződés aláírását követően kerültek a birtokunkba. A földhivatal mindhárom helyrajzi szám alatt lévő ingatlanra bejegyezte a tulajdonjogot a tulajdoni arányban (osztatlan közös tulajdon). 2012. évben a tulajdonosi közösség tulajdonosainak egyezségével telekalakítás során a tulajdoni arányoknak megfelelően osztották ki és jegyezték be a telkeket. Az eltelt 10 év alatt minden költséget tulajdoni arány szerint osztottak szét. 2015. novemberben értékesítettem az egyik telkemet. A kérdésem, hogy a megszerzés évének tekinthetem-e a 2002. évet, amikor a tulajdonosi közösségben már birtokomban szerepelt az általam kifizetett ingatlan? Köszönettel: Adózóna előfizető

Áfás vagy nem áfás? Közös tulajdonú ingatlan eladása Cikk

Több magánszemély osztatlan közös tulajdonában lévő ingatlan értékesítését hogyan kell lebonyolítani, hogy senki ne legyen sorozatértékesítés miatt áfaalany? – kérdezte olvasónk. dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Ingatlanértékesítés több tulajdonos esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanértékesítéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: Adott 4 magánszemély, akik kettő telket szeretnének megvásárolni. A telkeket összevonják, azaz osztatlan közös tulajdonba kerülnek, amelyre 9 lakásos társasházat szeretnének építeni, eladási céllal. A lakásoknak lesz külön albetétszámuk, és 2 éven belül az összeset értékesítik. Hogyan kellene Ön szerint az értékesítést lebonyolítani, hogy senki ne legyen sorozatértékesítés miatt áfaalany? Vagy egyáltalán megoldható-e ez a telekhányad értékesítése miatt? Cél, hogy mindenki a saját ingatlanát adja el a saját telekhányadával együtt. Nagyon köszönöm!

Földeladás Kérdés

Osztatlan közös tulajdonú földrész értékesítésekor 118 000 forint jövedelmem keletkezett. Be kell-e vallani a 1453 -on?

Telekösszevonást követő ingatlan-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A testvéremével szomszédos telkemet 2013-ban telekösszevonást követően (osztatlan közös tulajdonba került) együtt értékesítettük. Az összevont ingatlanok a következők: 1991-ben szerzett szántó, illetve 2004-ben szerzett tanya földterülettel. Kérdésem, hogy az adóalap meghatározásánál mi az ingatlan szerzésének időpontja, az eredeti vagy pedig az összevonás dátuma? Továbbá az egyes tulajdonosok esetében az adóalapot kell-e az egyes ingatlanok tulajdonszerzésének dátuma, illetve az osztatlan közös tulajdonú ingatlan tulajdoni hányada alapján arányosítani? Előre is köszönöm a választ.

Mezőgazdasági őstermelő kompenzációs támogatásának elszámolása Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő, mint megbízott erdőgazdálkodó, a Natura 2000 erdő jogcímre pályázatot nyert. Az MVH "kompenzációs támogatási kérelemnek helyt adó határozatot" hoz, és kiutalta az összeget. Hogyan kell könyvelni, ha az összeget felosztották az osztatlan közös tulajdonban lévő erdő tulajdonosai között, a tulajdonrészük arányában?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Családi gazdálkodó tételes költségelszámolása 2022-ben.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őcsg bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs