806 találat a(z) osztalék cimkére

Osztalék visszavezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Egyik ügyfelem vállalkozásának két tulajdonosa van. Az egyik közülük szeretné, ha a 2015-ben előírt osztalékukról lemondanának. • Visszavezethető-e a már előírt osztalék? • Ha csak az egyik tulajdonos hajlandó lemondani a saját részéről, a másik pedig nem járul hozzá, az kivitelezhető-e? • Ha megoldható, hogy csak az egyik tulajdonos mondjon le az osztalékáról, annak mik a feltételei? Például be kell-e jelenteni a NAV-nak stb. Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel: Duzs Erzsébet

Taós eredménytartalék elveszik-e a Kivás veszteség miatt? Kérdés

A Tao hatálya alól 2017.01.01-jén kivába átlépő kft. eredménytartaléka +10 000 ezer Ft, 2017. évben kivásként az adózott eredménye -2 000 ezer Ft (veszteség), majd 2018. évben az adózott eredménye + 2 000 ezer Ft (nyereség) Kérdés: a 2018. évi beszámoló elfogadásakor 10 000 ezer Ft osztalékfizetésről döntenek a tagok, képez-e kivaalapot a 2 000 ezer Ft? Miért?

Osztalék: fizet a Rába, halaszt a Mol Cikk

Visszatartja a Mol a 2019-es adózás utáni teljes nyereséget, hogy majd esetleges osztalékként részben vagy egészben később fizesse ki, ha a részvényesek úgy döntenek – tájékoztatott a vállalat csütörtökön. A Rába Holding a tavalyinál több osztalékot fizet.

Ennyi osztalékot fizet a Richter Cikk

Papíronként 63 forint osztalékot fizet a 100 forint névértékű törzsrészvények után a Richter Gedeon Nyrt.

Indiai tag osztaléka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyarországi székhelyű cég ügyvezetője indiai állampolgár. Magyar lakcímmel rendelkezik, de magyar állampolgársággal nem. Mivel tag is egyben, így osztalékban fog részesülni. Kell-e az osztalékból szociális hozzájárulási adót levonnia a cégnek? Köszönettel: KG

Ne fizessenek osztalékot, s vizsgálják felül javadalmazási politikájukat a biztosítók Cikk

Függesszék fel osztalék- és részvényvisszavásárlási kifizetéseiket a magyarországi biztosítók, a javadalmazási politikájukban szereplő változó javadalmazások teljesítését pedig halasszák el – kezdeményezte friss, a piaci szereplőknek szóló vezetői körlevelében az MNB. Az európai biztosításfelügyeleti hatóság nemrég hasonló elvárásokat fogalmazott meg.

Kezdő vállalkozás – osztalék Kérdés

Üdvözlöm! Ha egy (2019-ben) kezdő kft. az adott év terhére osztalékot vesz fel, akkor a 2019-es évet záró mérlegben az adózott eredményt az osztalék összegével csökkenteni kell-e? Köszönettel.

Osztalékjövedelem: amikor módosítani kell az adóbevallási tervezetet Cikk

Az adóhatóság nem rendelkezik információval arról, hogy a kifizető által bevallott osztalékból mennyi volt az EGT-államban működő tőzsdére bevezetett értékpapír utáni osztalék. Azoknak a magánszemélyeknek, akik ilyen osztalékot szereztek 2019-ben, és összevont adóalapba tartozó jövedelmük – például a munkabérük és az elkülönülten adózó jövedelem összege – nem haladta meg a havi minimálbér huszonnégyszeresét, azaz 3 millió 576 ezer forintot, a kifizetői igazolások alapján módosítaniuk kell a NAV által készített adóbevallási tervezetüket – hívja fel a honlapján közzétett tájékoztatóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2019. évi Richter osztalék utáni szocho Kérdés

A Szocho törvény 5. §. (3) bekezdése szerint, valamint a 19SZJA kitöltési útmutatója (145. oldal) szerint "Nem kell a szociális hozzájárulási adót megfizetni az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamában működő, a tőkepiacról szóló törvény szerint elismert (szabályozott) piacnak minősülő tőzsdére bevezetett értékpapírnak az adott tagállam joga szerint osztaléknak (osztalékelőlegnek) minősülő hozama után." Ezen vitatkozom egy másik könyvelővel, mert szerintem kell. Bár a törvény betűje szerint nem kell. Megkérdeztem a NAV info vonalán, de ott nem tudtak választ adni. Szeretném tudni, hogy az Adózóna szakértője milyen álláspontot képvisel ebben a kérdésben. Köszönettel: Hortobágyiné

Kivás kft. osztalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019 01.01 évben kiva szerinti adózásra áttért kft. a 2019-es nyereséggel lezárt adóévre osztalékfizetést hagyott jóvá. Így a 2019. adóév eredményéből 5 millió forint osztalékot kifizetését hagyták jóvá, melynek kifizetése 2020 februárjában megtörtént, ez a 2008-havi bevallásban szerepel is, ott a 15 százalék szja-levonás megtörtént , a szocho-kötelezettségről nyilatkozat került (a könyvelés felé) leadásra, melyben jelzik hogy a 2020. adóévben munkabérből származó jövedelmük eléri a 3 864e szocho-alapot, így az osztalék után ebbéli kötelezettségük nem keletkezik. Kérdésem az lenne, hogy így az osztalékfizetés (amely nem osztalékelőleg) jogszerű-e? És másik FONTOS kérdésem, hogy a jóváhagyott (és 2020 februárjában kifizetett) osztalékot melyik bevallásban kell szerepeltetniük? A 2019. évi elszámoló (2019KIVA) vagy a 2020. évi előleg (2020KIVA) bevallásban? Válaszát előre is megköszönve további tisztelettel: Szitás Imréné könyvelő

Osztalékadózás kivára történő átállás után Kérdés

Eredményesen gazdálkodó, nagyösszegű eredménytartalékkal rendelkező kft. áttér kisvállalati adózásra. Kérdés: az áttérést követő években (szintén nyereséges gazdálkodás mellett) jóváhagyhatja-e az osztalékot oly módon, hogy az teljes egészében a kivaalanyiságot megelőzően keletkezett eredménytartalék igénybevételével történjen, tehát ne képezzen kivaalapot? Lehet-e ez akkor is, ha a lezárt év adózott nyereségét eredménytartalékba helyezi? A kérdés arra irányul, hogy megteheti-e az eredménytartalék igénybevételénél, hogy időrendben mindig a legrégebben keletkezett eredménytartalékot használja fel? Értelemszerű, hogy a kivás időszakban keletkezett eredménytartalékot a könyvelésben külön kell kezelni.

Osztalék utáni szocho fizetése és bevallása – NAV tájékoztató Cikk

Egyes elkülönülten adózó jövedelmek, mint például az árfolyamnyereségből származó jövedelem vagy az osztalék után a magánszemélyeknek 17,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót kell fizetniük – emlékeztet honlapján a NAV.

Osztalék csed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (zrt.) egyik tulajdonosa egyben munkavállaló is. Februártól második gyermekével van cseden. A beszámoló elfogadását követően osztalékfizetésről született döntés. Kérdésem, hogy a fenti tulajdonos nyilatkozhat-e arról, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelme a 2020. évben várhatóan eléri a minimálbér összegének huszonnégyszeresét (magas bérrel volt bejelentve, és a csedet követően véleményem szerint még a gyed is összevonandó jövedelemnek számít), vagy tőle mindenképpen le kell vonni a 17,5%-os szociális hozzájárulási adót? Válaszát köszönöm!

Osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megkaptam válaszát az alábbi kérdésemre: https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_23_osztalekfizetes_uvy Sajnos azt hiszem, nem sikerült egyértelműen feltennem a kérdésemet, ezért kérném szíves pontosítását: Tehát adott egy társaság, ahol először 1 fő tag volt, és ebben az időszakban osztalékelhatárolás történt erre az 1 fő tagra, akinek nem lett kifizetve még ténylegesen az osztaléka. Eltelt egy év, majd lett még több tag is a társaságban, de ez az eredeti tag továbbra is tag maradt. Ismét osztalékelhatárolás történt, ahol az eredeti egy fő tag most már a többivel együtt újabb összegű oszatalékígéretben részesült. Végül most kifizetés történne, de nem elég a rendelkezésre álló pénz mindkét év elhatárolt osztalékainak kifizetésére. A kérdésem egyszerűen az, hogy van-e arra lehetőség, hogy most az első évben elhatárolt osztalékot osztja ki a cég annak az egy tagnak, aki az első évben még egyedül volt? A következő alkalommal így, mikor kifizetésre kerülne a sor, akkor már csak az az osztalék maradna bent a cégben, ami több személyt érint és egyszerűen a vagyoni betét arányában kifizethető. Tehát lehet-e időrendi sorrendet tartani az osztalék kifizetésénél az elhatárolás idejére vonatkozóan? Remélem, sikerült így jobban megfogalmaznom a kérdésemet! Köszönöm szépen válaszát.

Az osztalékkifizetés halasztását kéri a bankoktól az MNB, elnapolják a helyszíni vizsgálatokat Cikk

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a tegnapi napon egy átfogó intézkedéscsomagot fogadott el a koronavírus-járvány kapcsán kialakult veszélyhelyzet pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásainak mérséklésére – közölte honlapján a jegybank. Az intézkedéscsomag csökkenti a bankok adminisztrációs terheit és rugalmas kezelést tesz lehetővé a makro- és mikroprudenciális szabályok vonatkozásában. Ez támogatja a várható átmeneti nehézségek áthidalását és a bankrendszer hitelezési kapacitásának fennmaradását. A bankrendszert erősíti az osztalékkifizetés átmeneti korlátozása, valamint a devizafinanszírozásra vonatkozó szabályozói limitek szigorítása is – szögezi le a jegybank közleménye. Az MNB ezen túl iránymutatást ad a bankoknak a jelenlegi helyzetben az elvárt szolgáltatási színvonal teljesítéséhez kapcsolódó napi működési kérdésekben.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás – 1-nél nagyobb arányosítási hányad?

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tanulószerződés-juttatás évismétléskor

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kft.-tag földvásárlása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close