105 találat a(z) oktatás cimkére

Szellemi szabadfoglalkozás Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Ügyfelem két tevékenységet szeretne szellemi szabadfoglalkozásúként folytatni. Egyrészt rajzot szeretne tanítani, kizárólag "magánóra" formájában, másrészt "jobb agyfélteke aktivizálással" kapcsolatos tanfolyamot szeretne tartani (a végzettsége meg van hozzá). Főállása nincs, alapvetően magánszemélyeknek, ritkábban cégeknek is adna számlát. Kérdéseim: lehet-e egyáltalán szellemi szabadfoglalkozású? Amennyiben igen, szeretnék segítséget kérni a fizetendő járulékok, adók kiszámításával, a fizetésével kapcsolatosan, mind a magánszemélyeknek, mind a cégeknek (kifizetőknek) adott számlák alapján. Előre is köszönöm válaszukat !

Oktatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk tolmács és általános irodai asszisztens munkakörben dolgozik, munkaköri feladataiba beszerzési feladatok beletartoznak, ami feltételezi a vezetői engedély szükségességét. Cégünk szeretné támogatni a vezetői engedély megszerzését tanulmányi szerződéssel. Kérdésem, hogy adót, járulékot kell-e fizetnie a munkavállalónak a támogatás után? Ezúton is köszönöm válaszát.

Motoros és vitorlás kishajó – oktatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. motoros és vitorlás kishajót vásárolt, mellyel oktatási tevékenységet szeretne végezni. Kérdésem az lenne, hogy a vitorlás és motoros hajóval történő oktatásra alkalmazható-e az áfatörvény 85. § 1) bekezdése alapján az áfamentesség, vagy az oktatásról kiállított számlán 27 százalékos áfát kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Oktatás, képzési díj áfalevonási jog Kérdés

A cég adóköteles tevékenységéhez kapcsolódik a képzés, amiben a dolgozó részt vesz. Költségként el lehet számolni, de az áfáját vissza lehet igényelni? Kérem írja meg, hogy mik befolyásolják még esetleg az oktatás áfájának a visszaigényelhetőségét, ha vannak ilyen szabályok. Köszönöm mielőbbi válaszát, üdvözlettel: Szabó Szilvia

Oktatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbiban. Cukrász, áfakörös egyéni vállalkozó szeptembertől egy szakiskolában oktatna tanulókat, az intézmény felé számlát bocsátana ki az oktatásról. A kibocsátásra kerülő számlát 27 százalékos áfával állítja ki? Köszönöm a segítséget.

Levonható áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságnak, melynek a fő tevékenysége szakmai középfokú oktatás (teáor 8532) a legtöbb bevétele a szakképzési hozzájárulás visszaigényléséből adódik, mely az egyéb bevételek között kerül kimutatásra. A szakmai vizsgáztatáshoz szükséges anyagok, például kőműveseknél, gépi forgácsolóknál az anyagok, eszközök (zártszelvények, köracél, vágókorong, stb.), bolti eladóknál az élelmiszerek, egyéb anyagok beszerzése esetén ezen anyagok áfája levonásba helyezhető-e? Másik kérdésem, hogy a cégnek az értékesítés nettó árbevétele különböző vevőknek gyártott anyagok (például ablakdeszka, rakományrögzítő kengyel, rámpakorlát) és szolgáltatások (festési munkálatok, eszközbérbeadások) értékesítéséből adódik, melyeket áfásan számláz a társaság (a munkát szintén a diákok végzik). Az ezekhez kapcsolódó anyagok és eszközök áfáját a cég levonásba helyezheti-e? Ugyanez merül fel a rezsiköltségek (telefon, internet, villany, távhő, stb.) esetében is: levonhatja a cég a rezsiköltségek áfáját vagy nem? Válaszát köszönöm! Glück Attiláné

Oktatás áfa Kérdés

Egy művészeti szakközépiskola 7-8. osztályosoknak önköltséges felvételi előkészítő tanfolyamot hirdetett. A tanfolyam díjait az iskolában tanító rajztanár bt.-je szedi be (nyugtát ad róla), a terembérleti díjat is a bt. fizeti. Az órákat ez a tanár tartja. A revizor szerint ez nem tartozik a tárgyi mentes oktatás körébe. Szerintem meg teljesen beleillik a 85. § (2) j) pontjába. Igazam van? Mivel tudnám meggyőzni erről a revizort? Köszönettel: Bertháné

Közösségen belüli oktatás szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Bartha László! Legutóbbi kérdésemre érkezett válaszát nem tudom értelmezni, kérem legyen segítségemre a pontosításban! A második kérdésem a következő volt: Az oktatással foglalkozó magyar cég szerződést szeretne kötni egy román alapítvánnyal, aki rendelkezik román adószámmal (tehát adóalany), de közösségi adószámmal nem. Az oktatás a román partnernél teljesül, ott lesz megtartva a nyelvi kurzus egy EU-projekt keretében. A magyar cég alanyi adómentes státuszú, rendelkezik közösségi adószámmal. Hogyan kell majd a számlát kibocsátania, mi a helyes eljárás (mit írjon a számlára szöveges részként, illetve adókulcsnak, számítson-e fel áfát, ha igen, mennyit, és ezt hol kell bevallani és befizetni). Válasza alapján a magyar cég úgy állítja ki a számlát, hogy szerepelteti a saját közösségi adószámát, a román cégét nem (mivel nekik ilyen nincsen), nem számít fel semmilyen áfát, viszont feltünteti hogy "fordított adózás", és hogy "áfa örvény területi hatályán kívüli". Az így kiállított számlát a partner közösségi adószámának hiánya miatt a 15A60 nyilatkozatban szerepeltetni nem tudjuk, és áfabevallást sem tudunk beadni. Kérem legyen szíves részletesen leírni, hogy mi a helyes eljárás, mert válaszából nem tudjuk pontosan értelmezni! Köszönettel!

Közösségen belüli oktatás szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Barta László! "EU oktatási szolgáltatás – vevő adószáma érvénytelen" címmel adott választ egy korábbi kérdésemre. Ehhez kapcsolódóan lenne még kérdésem. 1. "- Ha a partnere Romániában adóalany, úgy a szolgáltatása a megrendelő székhelye szerint, azaz Romániában teljesül. (Felmerül azonban – ahogy írja –, hogy közösségi adószámmal is rendelkeznie kellene). Ez esetben – partnere eljárási hibájától független – kiállított számlája adókezelése megfelelő, és indokolt feltüntetni az összesítő nyilatkozatban" – írta válaszában. Tehát a magyar cég fordított adóval állítja ki a számlát, nulla áfatartalommal, és az összesítő bevallásban a partner által megadott helytelen közösségi adószámot kell feltüntetnie? A számlán szerepel a magyar és a román partner közösségi adószáma is, megjegyzésként pedig, hogy "áfatörvény területi hatályán kívüli", ez így elegendő és helyes? 2. Az oktatással foglalkozó magyar cég szerződést szeretne kötni egy román alapítvánnyal, aki rendelkezik román adószámmal (tehát adóalany), de közösségi adószámmal nem. Az oktatás a román partnernél teljesül, ott lesz megtartva a nyelvi kurzus egy EU-projekt keretében. A magyar cég alanyi adómentes státuszú, rendelkezik közösségi adószámmal. Hogyan kell majd a számlát kibocsátania, mi a helyes eljárás (mit írjon a számlára szöveges részként, illetve adókulcsnak, számítson-e fel áfát, ha igen, mennyit, és ezt hol kell bevallani és befizetni)? Válaszát előre is köszönöm!

Közvetített szolgáltatás-e? Kérdés

Cégünk oktatással foglalkozik. A képzések és vizsgák lebonyolítását megbízási szerződéssel, illetve számlaképes oktatókkal végeztetjük. A kérdésem, hogy az oktatásról és vizsgáztatásról kiállított számlákat közvetített szolgáltatásként vagy költségként kell helyesen kezelni?

Felsőoktatás, alvállalkozás Kérdés

Ügyfelem egy cég (C), mely áfás, az általános szabályok szerint adózik. Van egy felsőoktatási intézmény (A), amely oktatóinak képzését vállalta egy másik cég (B). Az oktatói tevékenységet igazából a C cég végzi, amely beszámláz B-nek, majd az tovább A-nak. Kérdésem, hogy C cég a felsőoktatási oktatást áfásan vagy áfamentesen fogja-e kiszámlázni? (B cég A egyetemnek mentes számlát állít ki.) Válaszukat előre is köszönöm.

Oktatás, illetve oktatás-szervezési tevékenység Kérdés

Az áfatörvény 42. §-a azon teljesitések helyét szabályozza, amelyek a tényleges, a szolgáltatás fizikai értelemben vett elvégzésének helyén teljesülnek. 2011. január 1-jétől többek között az oktatási szolgáltatás abban az esetben tartozik ide, ha az adott eseményre – itt tanfolyamra – való belépés biztosításáról van szó, egyéb esetben a 37. § az irányadó. Az eddigi szakmai cikkek általában belépőjegyes rendezvényekhez kapcsolták ezt a paragrafust.. Most azonban felmerült, hogy csupán attól, hogy a munkáltatók elküldik a dolgozóikat a tanfolyamra, már fennáll a "belépés biztosítása", így a 42. § alá tartozik külföldi – EU-s és nem EU-s – megrendelő esetében is, és mint ilyennek, a hatályos áfakulccsal kell számlázni. Kérdésem: mikor beszélünk pontosan "rendezvényre való belépés biztosításáról" áfa szempontjából, tehát mikor kell áfát felszámítani a külföldi partner felé? Köszönöm.

Iskolarendszeren kívüli tanfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. dolgozóját befizeti számítógépes tanfolyamra, valamint az ügyvezető tulajdonost és a cég másik tulajdonosát is – aki viszont nem működik közre személyesen a cégben, máshol van biztosítása – nyelvtanfolyamra. Kérdésem: a társaságnak milyen adókötelezettsége merül fel a fenti költség elszámolása esetén (1,19-szeres adóalap, 16 % szja, 27 % eho)? Köszönettel.

Oktatás helyett inkább bírságot fizetnek Cikk

Előző cikkünkben összefoglaltuk, mi a leggyakoribb 3 tévhit, amiért elodázzák a cégek a munkavédelmi oktatást. Az alábbiakban összegyűjtöttünk újabb három tévhitet, amelynek köszönhetik, hogy súlyos bírságokat kell kifizetniük.

Kriminalisztikai ismereteket is tanítanak az adórevizoroknak Cikk

Együttműködési megállapodást kötött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Rendőrtiszti Főiskola, az erről szóló megállapodást pénteken írta alá Szikora János, az APEH elnöke és Sárkány István, a főiskola rektora.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close