93 találat a(z) oktatás cimkére

Középiskolásoknak tanulássegítő segédanyag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általános és középfokú közismereti korrepetálást szolgáltatunk az internetes oktató rendszerünkön keresztül. Az is fontos szempont lehet, hogy nem programot (szoftvert) adunk el. Az oktató rendszerünk nem letölthető, számítógépre telepíteni nem lehet. Ez egy internetes böngészőn keresztül működő interaktív oktatási (korrepetálási) szolgáltatás. Kérdés: alanyi adómentes-e a tevékenység a 85. § (1) bekezdés j) pont szerint? Köszönöm.

Egyéni vállalkozó saját tulajdonában lévő tehergépjármű és busz üzemanyag és egyéb költség elszámolása Kérdés

Egyéni vállalkozó saját tulajdonában lévő tehergépjárművével fuvarozási és oktatási tevékenységet is végez. A fuvarozással kapcsolatban az üzemanyag-elszámolásra az alábbi képlet használata helyes-e: Alapnorma=9,5+0,00047 x(megengedett legnagyobb tömeg+saját tömeg)+0,050 x meghajtómotor teljesítménye? Az így kapott alapnorma van felszorozva a megtett kilométerrel és a NAV által közzétett üzemanyagárral. Valamint az oktatásra az alábbi képlet használata szintén helyes-e: tanóra x 18km/tanóra:100 x 9,5L alapnorma x 1,8 alapnorma átalány x NAV üzemanyagár? Valamint az oktatáshoz kapcsolódóan jármű használati költségként van elszámolva tanóra x 836Ft/tanóra. Az oktatáshoz kapcsolódó 9,5 L alapnorma az egyszerűsített elszámolás alapján lett meghatározva, mert ha a kormányrendelet 1. melléklet illetve 1/A melléklete alapján határozom meg az alapnormát, akkor a törvényben meghatározott adattartamú útnyilvántartásra van szükség. A fent leírtak helyénvalóak-e?

Kata és pénztárgép Kérdés

Katás kiegészítő tevékenységű személy műszaki oktatást végez, melyhez a tankönyveket (amelyeknek kiadója is), maga szerkesztette, és forgalmazza. Mivel az oktatás több városban folyik, különböző helyszíneken, így a felmerülő könyvigények is több helyen fordulnak elő. A könyvekről vásárláskor átutalásos és készpénzes számlák készülnek. Kérdésem, hogy a készpénzes forgalomhoz kell-e pénztárgép, vagy csak elég a számla, illetve kell-e jelenteni a NAV-hoz? A vevők többnyire magánszemélyek, illetve társaságok.

Oktatási tevékenység bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelünk nem áfaalany magánszemélyek részére oktatási-továbbképzési tevékenységet folytat, alanyi áfamentes minőségben. A kurzusokon résztvevők kötelesek előre kifizetni az ellenértéket, ez a feltétele a részvételnek. Úgy tudjuk, ha nem adóalany a résztvevő, akkor az ilyen előlegről nem is kell bizonylatot adni. Kérdés, hogy nyugtát vagy számlát kell adni a nem adóalany résztvevőknek a teljesítés megtörténtekor? Kizárólag átutalással teljesítik a fizetést, s 900 ezer forint alatti a résztvevői díj és senki nem kér számlát.

Új üzleti és közgazdasági képzésre épülő tanszéket hoz létre a CEU Cikk

Új tanszéket hoz létre a következő tanévtől a Közép-Európai Egyetem (CEU), hogy összehangolja az üzleti iskola (CEU Business School) és a közgazdaságtudományi tanszék (CEU Department of Economics) erősségeit – közölte az oktatási intézmény pénteken az MTI-vel.

Szélesítik a pénzügyi ismeretek iskolai oktatását Cikk

A pénzügyi és vállalkozási ismeretek iskolai terjesztésének szélesítéséről írt alá megállapodást az EMMI oktatásért felelős államtitkára a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Bankszövetséggel, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a Junior Achievement Alapítvánnyal az idei pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete, a Pénz7 program keretén belül.

Drága gyermekeink Cikk

Egy vagyonba kerül a gyermek eljuttatása a felnőttkor és a felsőoktatás kapujába: két testvérnél akár 40-40 millió forintba is. Ez az összeg a szülői háztartási munka vagy a meseolvasás „ellenértékét” is tartalmazza, de pusztán az oktatás is könnyen elvihet 5 millió forintot 18 éves korig – írja a hvg hetilap összeállítása.

Pénztárgép vagy kézi nyugta? Sok múlik a tevékenység besorolásán is Cikk

Autószerelő tevékenységet végző egyéni vállalkozó számlázó programot használ bevételeinek kiszámlázásához. Kell-e pénztárgépet vásárolnia, vagy elegendő a számlák havi lejelentése a NAV felé? Szülésfelkészítést, elsősegélynyújtást és hasonló oktatást végző vállalkozásnak kell-e pénztárgépet használnia? – kérdezték olvasóink. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Tábor szervezése Kérdés

Egy bt. szabadidő- és sporttevékenység keretében oktatási célból tábort szervez. A résztvevők által fizetendő díj tartalmazza a szállás és élelmezés költségét is. Hogyan kell számláznia a társaságnak, hogy a biztosított szállás és étkezés miatt ne keletkezzen adófizetési kötelezettség?

Oktatás áfája Kérdés

Egyéni vállalkozó 855901 teaor számon mns. egyéb oktatást végez. A tevékenység egy franchise rendszerű meditációs tréninggel kombinált nyelvoktatás. Nem akreditált oktatás. A tevékenység megkezdésekor az áfakört választotta a vállalkozó, mivel a tevékenységhez nagy értékű berendezést vásárolt, melynek áfatartalmát vissza kívánja igényelni. Választhatta-e az áfát a fent leírtak alapján tevékenységére az adózó? (Nem szeretnénk jogtalan áfa-visszaigénylésbe beleszaladni.)

Adószámos magánszemély tevékenységei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó tegnap megszüntette a vállalkozását (nem tudja kitermelni a katát sem), ezért arra gondolt, hogy adószámos magánszemély lesz. Szeretné ugyanazokat a tevékenységeket folytatni, mint azelőtt, de jóval ritkábban állítana ki számlát a tevékenységéből adódóan, melyek: asztrológiai szolgáltatás (erről adna ki most majd számlát), szabadfoglalkozású egyéb tevékenység, nyelvi magánoktatás, sport-, szabadidős képzés. Érdemes ezekre kiváltani neki adószámot, megadják rá? Köszönettel!

Zumba oktatásához szükséges-e online pénztárgép? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretném az Ön segítségét kérni. Zumba Fittnes oktatásához szükséges-e bevezetni január 1-jétől az online pénztárgépet? Jelenleg egyesület keretein belül működik. Hetente 3-szor 1 óra az edzés időtartama. Az órák idejére egy tornaterem kerül kibérlésre, tehát nem egy komplett edzőteremként működik! Az új változtatás értelmében elegendő, ha nyugtát ad az oktató, vagy pénztárgép szükséges a tevékenység folytatásához? Válaszát előre is köszönöm!

Oktatási eszköz bérbeadásának áfamentessége Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A következőben kérném segítségét: Van egy kft., amelynek főtevékenysége ingatlan bérbeadása, melyre választotta az áfakört. Ugyanitt hiányszakmát oktató nappali iskolának ad bérbe termet áfásan, és a szakképzési gyakorlat oktatása is itt folyik, amit gyakorlati oktatásként a cég végez. Ez esetben az oktatási eszköz bérbeadása áfakörös e, vagy az oktatásra tekintettel tárgyi adómentes körbe vehető? A törvény a tárgyi adómentességre vonatkozó szabályokat 85. § h)-j)-ig tartalmazza, de az ingatlan-bérbeadás áfakör miatt nem tudom ezt egyértelműen megállapítani. Kérem szíves segítségüket a helyes értelmezésben. Köszönöm.

Egyesületi tag iskoláztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület a magyar néptánc, népdal, hagyományok megismertetésésre, annak oktatására, közösségek létrehozására alakult. Az egyesület nem rendelkezik közhasznú besorolással. Egyik tagja részt venne egy tanfolyamon, ahol néptáncoktató szakképesítést szerezne. Ez tanfolyami keretek között történne, kétéves oktatással. Az egyesület – amennyiben kifizetné a tag oktatási díját – elszámolhatja-e azt a költségei között, keletkezik-e bármilyen adófizetési kötelezettsége akár az egyesületnek, akár a tagnak?

Munkaviszony nélkül tornaoktatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 55 éves nő szeretne pilátesz órát tartani, jelenleg nincs munkaviszonya. Nincs bejelentkezve munkanélküliként sem, férje fizeti az egészségbiztosítást. Előre láthatólag havi 30-40 ezer forint jövedelme lenne. Abban kérném segítségét, mi lenne a legegyszerűbb adózás, amit választhatna? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close