117 találat a(z) oktatás cimkére

Időskori szegénység, esélyegyenlőség az oktatásban: megoldandó kérdések Németországban Cikk

Az időskori szegénységet és a gyermekek oktatásban való esélyegyenlőségét említették első helyen abban a felmérésben, melyben a Bild am Sonntag című vasárnap megjelenő német lap megrendelésére az Emnid közvélemény-kutató kérdezte meg a németeket arról, hogy szerintük melyek a legfontosabb megoldandó kérdések Németországban. A bevándorlás korlátozása a 13. helyre került.

Szakmai napok szállásköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha óvoda intézményünkben 3 napos továbbképzést tartott egy külső cég, a továbbképzésről számlát bocsátott ki a részünkre, valamint mi a szállásköltségüket kifizettük a szállást biztosító kft.-nek, hogyan kell adózunk utána, reprezentációnak minősül az oktatást nyújtó cég után kifizetett szállásköltség? Köszönöm a segítséget.

Matekpéldákkal erősítenék a sulikban a pénzügyi tudatosságot Cikk

Szeptembertől a pénzügyi tudatosságot erősítő feladatok is bekerülnek az általános iskola 5. és 6. osztálya számára készült matematika munkafüzetekbe; a példákat a Pénziránytű Alapítvány dolgozta ki – közölte Szolnokiné Pap Judit, az alapítvány vezető kommunikációs szakértője ma az M1 aktuális csatornán.

Tárgyi eszköz aktíváláskor figyelembe veendő Kérdés

Tisztelt Cím! Számítógépes könyvelési és bérszámfejtési program használati jogának vásárlásakor a számlában megjelenő oktatás és beüzemelés költsége a program aktiválási értékébe beszámít-e, vagy külön mint oktatási költség kerüljön rögzítésre? Válaszukat előre is köszönöm

Levonható-e a felszámított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy társaságot kulturális képzési céllal hoztak létre az alapítók azzal a céllal, hogy a pályázatokon kiválasztottak részére további fejlődésük érdekében oktatást, ösztöndíjat biztosítsanak. Az oktatás, fejlesztés megvalósításához a társaság megteremtette a feltételeket, biztosítja a helyiségeket, a tanárokat, és előírja, hogy milyen képzéseken kell részt venniük a diákoknak, valamint beszámoltatja őket a fejlődésük figyelemmel kísérése érdekében. Ezekkel kapcsolatosan felmerült beszerzésekkor az áfát is tartalmazó számlák esetében azt visszaigényelték. A társaság az áfa hatálya alá bejelentkezett. A fent leírtakon kívül más tevékenységet nem végez a társaság, bevétele így nem keletkezett. Az áfatörvény 120. §-a alapján olyan mértékben jogosult az előzetesen felszámított áfa levonására, amilyen mértékben azt az adóköteles szolgáltatás nyújtása érdekében használja fel. Mivel a társaság tevékenysége nem akkreditált oktatás, ezért annak ellenértéke áfaköteles lenne, azaz a gazdasági tevékenysége adóköteles lenne. De mivel ezt térítésmentesen teszi, jogos-e az a gondolkodás, hogy az előzetesen felszámított adót levonhatja? Keletkezhet-e a fentiek alapján a nyújtott oktatás után fizetendő áfakötelezettsége a társaságnak? Tisztelettel: Gyula

Oktatási kft.-n belüli kuponhasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó kft. szeretne kuponrendszert bevezetni. Kérdéseim a következők: 1. Van-e ennek valamilyen feltétele, engedélyeztetési kötelezettsége, hogy ez a kupon vagy vásárlási utalvány rendszer működhessen? 2. Ennek milyen könyvelési, bevallási, bejelentkezési feltételei, illetve kötelezettségei vannak? Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat.

Külföldi bejövő számlák áfája Kérdés

T. Adózóna! A következő problémára kérnénk szépen választ. Egy magyar kft. (akit egy német cég alapított és tulajdonol 100 százalékban), aki oktatás szervezéssel és OKJ-s oktatással foglalkozik zömében, így tevékenységének nagy része áfamentes, kap külföldi bejövő számlát EU-s tagországoktól és harmadik országbeliektől. A külföldi cégek tevékenysége: keresik, hogy a saját országukban milyen szakképzett munkaerő található, akik már beszélnek németül, vagy hajlandóak megtanulni. Cél, hogy ezeket a szakképzett munkavállalókat csoportosan Németországba vigyék ki a magyar cég szervezésében. A németországi majdani munkaadónak a magyar cég ad számlát, amely tulajdonképpen a közvetítői díjat, és a felmerült költségeket tartalmazza. Kérdés: a bejövő EU-s számlára áfát kell-e itthon felszámítani, és azt be lehet-e tenni a visszaigényelhető áfába is, mivel ez oktatáshoz nem kapcsolódik. És mi van akkor, ha ennek a kutatásnak végül nincs kézzel fogható eredménye, mivel az ügylet végül nem valósul meg? Harmadik országbelinek kellene-e áfát felszámítania a magyar cég felé? Üdv.: Fix. Kft.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő lenne a kérdésem. Adószámos magánszemélyként végezhetek-e zumbaoktatást heti két alkalommal? A végzettségem megvan hozzá. Nem saját teremben, hanem bérelt teremben oktatnék. Pénztárgép használata kötelező-e? Válaszát előre is köszönöm!

Foglalkoztatási program kezdődik Miskolcon Cikk

Hárommilliárd forintos foglalkoztatási program indult Miskolcon – közölte a borsodi megyeszékhely polgármesteri hivatala szerdán az MTI-vel.

A leggazdagabb orosz megtervezné az emberek egész életútját Cikk

Az ember életét az óvodától egészen a nyugdíjas évekig nyomon követő és megtervező rendszer kidolgozását tűzte ki célul a leggazdagabb orosznak tartott Alexey Mordashov – írja a Portfolio.hu a Bloomberg híre alapján.

Ügyvezetői továbbképzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, aki a cég ügyvezetője (vezető tisztségviselő, nem munkavállaló) iskolarendszerű oktatás keretében részt vesz 3 féléves mérnöki továbbképzésben, ami a tevékenységi köréhez kapcsolódik. Szeretném megkérdezni, hogy ez esetben vannak--e járulékai az oktatási költségnek? Illetve szükséges-e csatolni a számlához a hallgatói jogviszony igazolását? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi adóalanynak nyújtott szolgáltatás áfája Kérdés

Magyar kft. nem európai uniós országban bejegyzett kft.-nek nyújt online oktatási szolgáltatást. Az áfa besorolását szeretném tudni.

Közfoglalkoztatás, oktatás Kérdés

Több éve dolgozom közfoglalkoztatotként, 59 éves vagyok. A munkaügyi központtól kaptam egy értesitést, mely szerint: ,, Nyilvántartásunk szerint, Ön több éve közfoglalkoztatottként dolgozik. A nyílt munkaerő piacra visszajuttatásának érdekében a következő képzéseket inditjuk...." Kérdésem az, a jelenlegi közfoglalkoztatónak van-e beleszólása abba, hogy elvállalhatom-e a képzést? Ha bekerültem a felvételi eljárásban az oktatásra, nem jár-e számomra hátránnyal, ugyanis az oktatás idejére fel kell mondanom a munkaviszonyt. Sok hátrány és retorzió ért már közmunkásként, nem szerrtném örökre elvesziteni a munkalehetőségem. Köszönöm.

Nonprofit szervezetek pályázhatnak közfoglalkoztatottak pénzügyi oktatására Cikk

A Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Háló program részeként az MNB idén – a felelős hitelfelvétel témakörében – országos szinten közfoglalkoztatottak oktatási programjaira, illetve a borsodi hátrányos helyzetű régiók pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében kommunikációs kampányok lebonyolítására hirdet pályázatot civil szervezeteknek. A 60 millió forint pályázati keretösszegre a nonprofit intézmények október 5-éig nyújthatják be elképzeléseiket.

Oktatás adómentes számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kizárólag áfaköteles tevékenységet végző gazdasági társaság beltagja mérnök. Lehetősége nyílt arra, hogy oktatóként részt vegyen OKJ-s képzésben. A mérnököt azonban csak úgy hajlandók foglalkoztatni, ha számlát ad. Az OKJ-s képzést szervező iskola akkreditált intézmény, amely államilag elismert szakmai nyelvvizsgát, illetve arra felkészítő tanfolyamokat is szervez. A mérnöknek a nem szakmai, de államilag elismert nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamon is kínáltak oktatási lehetőséget. A mérnök nyelvtudása kiváló, de nyelvtanári diplomával nem rendelkezik. Kérdésem az, hogy számlázhatja-e tárgyi adómentesen a bt. 1.) a szakmai OKJ-s képzésen, 2.) a szakmai nyelvtanfolyamon, 3.) a nem szakmai nyelvtanfolyamon végzett oktatás ellenértékét? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs