93 találat a(z) oktatás cimkére

Online pókerből származó bevétel, mint katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó oktatással foglalkozik. Az online pókeren szerzett bevétel lehet-e katás bevétel? Tisztelettel: Jancsó Katalin

Bérbeadás + kapcsolódó szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem oktatási tevékenységet folytat, ami 0 százalékos és 27 százalékos áfás. Rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, amelyet időnként bérbe ad konferenciák, tanfolyamok céljára. Ezen ingatlan bérbeadására szintén az áfamentességet választotta. Szerződés szerint bérbe adja egyik termét egy konferencia céljára, meghatározott díjért. Ezen felül biztosít a konferencián részt vevők részére étkezési szolgáltatást, mely üdítőt, pogácsát és egy ebédet foglal magában a szomszédos vendéglátó egységben, mellyel külön szerződése van erre az eseményre. Ez az étkezési szolgáltatás a bérleti díjon felül /fő összegben került meghatározásra. Kérdésem a következő: A bérleti díjat 0 százalékos áfakulccsal számlázza ki, de a vendéglátás számlázása ebben az esetben milyen áfakulccsal történjen? 27 százalékos, mert az alvállalkozója is ezen áfakulccsal számlázza, vagy 0 százalékos lesz, mert felveszi a bérbeadás áfakulcsát? Előre is köszönöm válaszát.

Oktatói kiegészítő csökkentő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két cégben 10-10 fő tanulószerződéses tanuló képzését végezzük. Az oktatásukat az egyik cégben egy munkaviszonyban lévő, a másik cégben pedig egy vállalkozási szerződéssel foglalkoztatott oktató végzi. Kérdésem az, hogy csak a munkaviszonyban lévő oktató után számolható el az oktatói kiegészítő csökkentő tétel, vagy a vállalkozói szerződéssel oktatást végző oktató után is? Nem találtam a vonatkozó jogszabályban erre vonatkozóan bármiféle korlátozást. Illetve, 09. hónaptól kezdődően érvényesítjük a tanulók után a jogszabályban meghatározott szakképzési hozzájárulási kedvezményt, viszont az oktatói kedvezményt eddig nem vettük figyelembe. Emiatt szükséges a 9-10-11. hónapokat önrevízióznunk, vagy az oktatói kedvezmény egy összegben is beállítható a 12. havi elszámoló bevallásba? Köszönettel: Kriszti

Egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású munkavállaló vagyok, napi 8 órában, érdeklődöm, hogy egyéni vállalkozás létesítése esetén milyen bejelentési és adó-, járulékfizetési kötelezettség keletkezik oktatási tevékenység esetén? Köszönettel: Bné

Több mint 1800 panasz érkezett tavaly az oktatási jogok biztosához Cikk

Több mint 1800 panasz érkezett Aáry Tamás Lajos, oktatási jogok biztosának hivatalához tavaly, az elmúlt évekhez hasonlóan az ügyek többsége a köznevelés területéről futott be.

Szorosabb kapcsolatokat javasol Afrikával az Európai Bizottság Cikk

Az Európai Bizottság egy szoros „Afrika-Európa szövetség” létrehozására tett javaslatot az Afrikába irányuló beruházások jelentős növelése, a kereskedelem megerősítése, a munkahelyteremtés, valamint az oktatásba és a készségfejlesztésbe történő beruházások érdekében.

Időskori szegénység, esélyegyenlőség az oktatásban: megoldandó kérdések Németországban Cikk

Az időskori szegénységet és a gyermekek oktatásban való esélyegyenlőségét említették első helyen abban a felmérésben, melyben a Bild am Sonntag című vasárnap megjelenő német lap megrendelésére az Emnid közvélemény-kutató kérdezte meg a németeket arról, hogy szerintük melyek a legfontosabb megoldandó kérdések Németországban. A bevándorlás korlátozása a 13. helyre került.

Szakmai napok szállásköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha óvoda intézményünkben 3 napos továbbképzést tartott egy külső cég, a továbbképzésről számlát bocsátott ki a részünkre, valamint mi a szállásköltségüket kifizettük a szállást biztosító kft.-nek, hogyan kell adózunk utána, reprezentációnak minősül az oktatást nyújtó cég után kifizetett szállásköltség? Köszönöm a segítséget.

Matekpéldákkal erősítenék a sulikban a pénzügyi tudatosságot Cikk

Szeptembertől a pénzügyi tudatosságot erősítő feladatok is bekerülnek az általános iskola 5. és 6. osztálya számára készült matematika munkafüzetekbe; a példákat a Pénziránytű Alapítvány dolgozta ki – közölte Szolnokiné Pap Judit, az alapítvány vezető kommunikációs szakértője ma az M1 aktuális csatornán.

Tárgyi eszköz aktíváláskor figyelembe veendő Kérdés

Tisztelt Cím! Számítógépes könyvelési és bérszámfejtési program használati jogának vásárlásakor a számlában megjelenő oktatás és beüzemelés költsége a program aktiválási értékébe beszámít-e, vagy külön mint oktatási költség kerüljön rögzítésre? Válaszukat előre is köszönöm

Levonható-e a felszámított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy társaságot kulturális képzési céllal hoztak létre az alapítók azzal a céllal, hogy a pályázatokon kiválasztottak részére további fejlődésük érdekében oktatást, ösztöndíjat biztosítsanak. Az oktatás, fejlesztés megvalósításához a társaság megteremtette a feltételeket, biztosítja a helyiségeket, a tanárokat, és előírja, hogy milyen képzéseken kell részt venniük a diákoknak, valamint beszámoltatja őket a fejlődésük figyelemmel kísérése érdekében. Ezekkel kapcsolatosan felmerült beszerzésekkor az áfát is tartalmazó számlák esetében azt visszaigényelték. A társaság az áfa hatálya alá bejelentkezett. A fent leírtakon kívül más tevékenységet nem végez a társaság, bevétele így nem keletkezett. Az áfatörvény 120. §-a alapján olyan mértékben jogosult az előzetesen felszámított áfa levonására, amilyen mértékben azt az adóköteles szolgáltatás nyújtása érdekében használja fel. Mivel a társaság tevékenysége nem akkreditált oktatás, ezért annak ellenértéke áfaköteles lenne, azaz a gazdasági tevékenysége adóköteles lenne. De mivel ezt térítésmentesen teszi, jogos-e az a gondolkodás, hogy az előzetesen felszámított adót levonhatja? Keletkezhet-e a fentiek alapján a nyújtott oktatás után fizetendő áfakötelezettsége a társaságnak? Tisztelettel: Gyula

Oktatási kft.-n belüli kuponhasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó kft. szeretne kuponrendszert bevezetni. Kérdéseim a következők: 1. Van-e ennek valamilyen feltétele, engedélyeztetési kötelezettsége, hogy ez a kupon vagy vásárlási utalvány rendszer működhessen? 2. Ennek milyen könyvelési, bevallási, bejelentkezési feltételei, illetve kötelezettségei vannak? Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat.

Külföldi bejövő számlák áfája Kérdés

T. Adózóna! A következő problémára kérnénk szépen választ. Egy magyar kft. (akit egy német cég alapított és tulajdonol 100 százalékban), aki oktatás szervezéssel és OKJ-s oktatással foglalkozik zömében, így tevékenységének nagy része áfamentes, kap külföldi bejövő számlát EU-s tagországoktól és harmadik országbeliektől. A külföldi cégek tevékenysége: keresik, hogy a saját országukban milyen szakképzett munkaerő található, akik már beszélnek németül, vagy hajlandóak megtanulni. Cél, hogy ezeket a szakképzett munkavállalókat csoportosan Németországba vigyék ki a magyar cég szervezésében. A németországi majdani munkaadónak a magyar cég ad számlát, amely tulajdonképpen a közvetítői díjat, és a felmerült költségeket tartalmazza. Kérdés: a bejövő EU-s számlára áfát kell-e itthon felszámítani, és azt be lehet-e tenni a visszaigényelhető áfába is, mivel ez oktatáshoz nem kapcsolódik. És mi van akkor, ha ennek a kutatásnak végül nincs kézzel fogható eredménye, mivel az ügylet végül nem valósul meg? Harmadik országbelinek kellene-e áfát felszámítania a magyar cég felé? Üdv.: Fix. Kft.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő lenne a kérdésem. Adószámos magánszemélyként végezhetek-e zumbaoktatást heti két alkalommal? A végzettségem megvan hozzá. Nem saját teremben, hanem bérelt teremben oktatnék. Pénztárgép használata kötelező-e? Válaszát előre is köszönöm!

Foglalkoztatási program kezdődik Miskolcon Cikk

Hárommilliárd forintos foglalkoztatási program indult Miskolcon – közölte a borsodi megyeszékhely polgármesteri hivatala szerdán az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyári gyakorlat együttműködési megállapodással

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close