146 találat a(z) nyugtaadás cimkére

Nyugtaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyesen jár-e el az a vállalkozó aki nyáron a fagylaltárusításról nyugtát állít ki, és még azon a napon a pénztárzárás előtt a nyugták bevételét beüti a pénztárgépbe? Az árusítás ugyanazon a telephelyen történik, mint ahol a vendéglátó egység van, csak nem szeretné, hogy minden vevő bemenjen az üzletbe, mivel gyerekekről is szó lehet. Előre is köszönöm!

Bizonylatolás (borospohár átadása-visszavétele kitelepülésen) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fesztiválokon részt vevő ügyfelünk bor árusításával foglalkozik. Az értékesítés üveg borokra és helyben fogyasztott pohár borra terjed ki. A helyben fogyasztott bort üvegpohárban adják a vásárló kezébe, amelyet a vevők egy része hazavisz, más része visszaadja az eladónak. Tekintve, hogy a vissza nem szolgáltatott poharak nagy veszteséget okoznának, átadáskor felszámít ügyfelünk 500 forint kauciót/biztosítékot a pohárért. Ezt természetesen visszaadja, amikor a pohárt visszaveszi. A kérdésem, hogyan történjen a bizonylatolása ennek az átvett, majd a vevő részére visszaadott 500 forintnak? Ügyfelünk beüsse a pénztárgépbe a bor árával együtt? Viszont utána negatív összeget nem tud a pénztárgépbe ütni visszafizetéskor. Vagy kézi nyugtát állítson ki róla, és utána negatív összeg kiállítható a kézzel írt nyugtában? Vagy esetleg egyéb bizonylat kiállítását javasolja? Köszönöm válaszát!

Számla-nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mozgó éttermi vendéglátás (TEAOR 56.1) milyen számlázási, nyugtaadási kötelezettség alá esik? A 48/2013.(XI.15) NGM rendelet 1. számú melléklet mentesíti az online pénztárgéppel történő nyugtaadás alól. Melyik törvény írja elő, kinek, milyen bizonylatot kell adni? Köszönettel.

Átutalásos számlák jelentési kötelezettsége Kérdés

Egyes értelmezések szerint az online pénztárgép használóit is érinti a kiállított számlákra vonatkozó jelentési kötelezettség. Lehetséges, hogy aki online pénztárgépet használ a nyugtaadási kötelezettségének teljesítésére, de átutalásos számlát is kiállít időnként, az átutalási számlák tekintetében jelentési kötelezettsége keletkezik?

Elveszett nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kozmetikai tevékenységet nyújtunk kft keretein belül vendégeinknek. A kft. kézi nyugta tömbből állít ki nyugtát minden alkalommal vendégei számára. A nyugtatömbök ellenőrzése során (könyvelőhöz készítettük össze a bizonylatokat) vettük észre, hogy az egyik tömbből mind a kettő példányt kitéptük, és nincs meg a másodpéldány. Ilyenkor mit tudunk csinálni, hogy a büntetést elkerüljük? Az elmúlt 5 év alatt még ilyen soha nem fordult elő a vállalkozásunknál. Várom válaszát!

Online pénztárgép – kézi nyugta Kérdés

Műkörmös egyéni vállalkozónál részmunkaidős ügyfelem nyugtaadási kötelezettségét teljesítheti-e papír alapon 2015-ben?

Online pénztárgép használata mezőgazdaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni: ügyfelem mezőgazdasági termelő cég, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik. Üzlettel nem rendelkezik, értékesítése nagyrészt (99 %-ban) feldolgozó cégek vagy nagykereskedők részére történik. Azonban előfordul, hogy a saját célra vásárolt takarmányból, vagy a termelt vetőmagból értékesítenek magánszemélyek számára, valamint a saját dolgozók részére is történik értékesítés (tej, vetőmagüzemi termékek), amit a magánszemélyek, dolgozók a társaság pénztárában történő befizetéssel rendeznek, melyről készpénzfizetési számla készül. Kérdésem a következő: mivel ezen értékesítések végfelhasználók részére történnek, kiskereskedelmi tevékenységnek minősülnek-e, és ez esetben kötelező lenne-e online pénztárgép használata? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Cselyuszka Antalné

Online pénztárgép helyett számla kiállítása Kérdés

Tisztelt szakértő! Egyéni vállalkozó 479906,Tüzelőanyag kiskereskedelme házhoz szállítással tevékenységi körének gyakorlásához nem kötelező a pénztárgép használata. Kézi nyugtatömb használatával teljesíti nyugtaadási kötelezettségét. Szeretné a 477818,Tüzelőanyag-kiskereskedelem tevékenységi kör keretein belül megkezdeni a telephelyen történő értékesítést is. Ez a tevékenység már pénztárgép-köteles. Eleget tehet-e a pénztárgép alkalmazása helyett kézi számlázással a nyugtaadási kötelezettségének, ha bejelentést tesz a PTGSZLAA adatlapon? Mellette a kiszállítással történő értékesítés során alkalmazhatja-e továbbra is a nyugtatömbök használatát? A kiállított számlákról hetente kell-e adatot szolgáltatnia a PTGSZLAB nyomtatvány kitöltésével ebben az évben, illetve majd 2015-ben? Köszönöm szépen! Tisztelettel: Zsigri Sándorné

Bizonylatolás bankkártyás bevétel esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy cég szolgáltatását partnerei jellemzően úgy veszik igénybe, hogy a cég bankkártyaleolvasóját használják az ellenérték kiegyenlítéséhez, akkor köteles-e a cég minden egyes ilyen módon bankszámlájára érkezett bevételéhez átutalási számlát kiállítani, vagy elég, ha a vásárláskor (ami a kártya lehúzásának az időpontja) egy kézi nyugtát ad át a partnerének, ha az egyébként nem kéri a számla kiállítását? Válaszukat előre is köszönve: Tekeli Tímea

Internetes portálon rendelt áruk Kérdés

Amerikából és Kínából internetes portálon rendelt áru érkezik, mi a teendő? A megrendelő egy kft. Megrendeléskor kifizette a vételárat, amit a számla tartalmazott. Megérkezett a csomag, benne a számla. Mi a teendő? Vámolás, áfa? Magánszemélytől, szintén külföldről vásárol, nem találkoznak. Mit kell csinálni, hogy cégként lekönyvelhesse az adásvételi szerződést, mivel nincs mód azt aláiíni mindkét részről. Ha Pay Palon keresztül fizet, akkor ott van egy Invoce, amit ki lehet tölteni. Ilyenkor él a különbözeti áfa? Pay Pal számlát cég is használhat? Csak weben keresztül értékesít, van, amikor helyszínre viszi az árut. Mindig számlát állít ki. Adhat-e nyugtát? Kérem szives válaszukat. Tisztelettel: Borosné Fazekas Mária

Számlázás és nyugtaadás az online kereskedelemben Cikk

Hogyan és mikor kell számlát, nyugtát adni az online kereskedelemben? Hogyan befolyásolja a teendőket, hogy a termék postán, futárszolgálattal, vagy a cég bemutatótermébe érkezik? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Pénztárgép horgásztónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. horgásztavat üzemeltet. Haleladás nincs. Háromféle horgászjegyet lehet vásárolni. Napi jegy és éjszakai jegy, amiben sikeres horgászat eredményeként hazavihető 1 darab nemes hal és 3 kilogramm egyéb hal. A sportjegy megvásárlása csak horgászatra jogosít. Van továbbá egy darab faház, amit esetenként ki lehet bérelni, 1-2 napra. Kell-e pénztárgépet használnia a bt.-nek? Jelen pillanatban a jegyekről nyugtát, a házbérlésről pedig számlát ad. Helyes-e ez ebben az évben? Mi lesz a teendő január 1-jétől? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szabóné Tóth Adrienn

Pb-gázpalack értékesítése Kérdés

Most alakult kft. kizárólag palackos gázt kíván forgalmazni. Az értékesítést gépjárműről (falvakat folyamatosan járva) végezné. Kérdésem, hogy milyen formában tehet eleget kötelezettségének, elegendő-e a kézzel írt nyugta-, illetve számlatömb használata, vagy online pénztárgépet kell használnia? A propán-bután palackok gépjárműről történő értékesítése mozgóbolti értékesítésnek minősül-e?

Mikor kell, és mikor nem kell nyugtát adni? Itt a válasz Cikk

A sok olvasói kérdés késztet arra, hogy ismét röviden összefoglaljam: mikor kell, s mikor nem kell nyugtát adni. Cikkemben sorra veszem az áfatörvény vonatkozó rendelkezéseit.

Bekeményít a NAV: őket ellenőrzi a nap 24 órájában Cikk

Átfogó ellenőrzésbe kezd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a budapesti vendéglátósok körében, megelégelve azok kirívóan alacsony adózási fegyelmét. A más régiók revizorait is mozgósító napi 24 órás fellépés célja, hogy véget vessen a vásárlókat megtévesztő visszaéléseknek és rákényszerítse a vendéglátóhelyeket, hogy a bevételeikről szabályos bizonylatot adjanak. A mulasztók szigorú büntetésre számíthatnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs