969 találat a(z) nyugdíjas cimkére

Nyugdíjas nem tag ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetését egy saját jogú nyugdíjas, megbízási jogviszonyban látja el. A nyugdíjas nem tagja a kft.-nek, díjazást nem vesz fel az ügyvezetésért. A Tbj. szerint tehát nem biztosított. Ez így rendben van-e, illetve a kft.-nek keletkezik-e bármilyen járulékfizetési kötelezettsége? Kell-e kötelező jelleggel a megbízási jogviszonyt és annak díjazás nélküli ellátását írásban rögzíteni (a létesítő okirat már tartalmazza, hogy megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetést). Válaszát előre is köszönöm! Tímea

Ügynöki jutalék Németországból Kérdés

Tisztelt Hölgyem Uram! Érdeklődni szeretnék, hogy magyar nyugdíjasnak hogyan kell adóznia Németországból származó jutalék után (kereskedelmi szerződés megkötésében való közreműködés)? Milyen dokumentumokat kell kiállítani ilyen esetben? Amennyiben szükséges, cégen keresztül is megoldható a számlázás. Ilyenkor hogy történik az adózás? Hogyan jár jobban a nyugdíjas, ha Németországból kapja a pénzt, vagy magyar cégen keresztül? Köszönöm a választ!

Adóügyi államtitkár: sok ezer nyugdíjas jut pluszpénzhez Cikk

Nyugdíjasok meglehetősen nagy csoportjának kedveznek azok a járulékszabályok, amelyeket szerdán szavazott meg az Országgyűlés – mondta a Magyar Nemzet csütörtöki számában Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

Nyugdíjas, nem nyugdíjas: kinek nem kell majd járulékot fizetnie? Cikk

A nyugdíjas státusznak jelenleg is meghatározó jelentősége van a társadalombiztosítással összefüggő terhek vonatkozásában, 2020. július 1-jétől pedig (amikortól várhatóan valamennyi jogviszony esetében megszűnik a nyugdíjasok biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége) még hangsúlyosabbá válik. Nagyon fontos tehát annak ismerete, hogy kit tekinthetünk, illetve kit nem sajátjogú nyugdíjasnak.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk civil szervezet. Zeneiskolát működtetnek, a tanárok egy része adószámos magánszemélyként ad számlát úgy, hogy a hó végén áttekintik, ki, hány órát tartott meg, és ezt beszorozzák a szerződésben szereplő óránkénti árral. Sajnos a szerződésben (egyelőre) nincs pontosan körülírva, hogy a nevezett összegből még levonásra kerülnek a kötelező járulékok, vagy sem. Könyvelőként azzal szembesültem, hogy személyenként más és más a gyakorlat: van aki a megkapott összegből fizeti maga után az szja és a nyugdíjjárulék mellett a szochót is, és van olyan, aki a szerződésben szereplő összeget "nettó munkabér"-nek tekinti, tehát a civil szervezetre hárítja az összes járulék befizetését. A kérdésem arra vonatkozik, hogy könyvelőként hogyan tudok helyesen eljárni: 1. Milyen papírokat/nyilatkozatokat kell bekérni az adószámos magánszemélyként számlát adótól (kell-e bekérnem egyáltalán bármit)? 2. Milyen összeg szerepeljen a számlán: az, amit átutal a megrendelő civil szervezet az adószámos magánszemély tanár számlájára, vagy a járulékkal növelt összeget? (3. A szocho összegét is magában kell hogy foglalja a számla, vagy csak az szja-t, nyugdíjjárulékot és az egészségbiztosítási járulékokat?) Ha az adószámos magánszemély nyugdíjas, akkor milyen járulékokat kell megfizetnie a kiállított számla után? (Csak szja-t vagy minden egyebet, amit a megbízási díj után is meg kellene fizetnie?) Segítségét köszönöm! Márkus Márta

Nyugdíjas társas vállalkozó osztalék után fizet-e szochót? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas társas vállalkozó személyes közreműködésére tekintettel havi 500 ezer forint jövedelemben részesül, azaz éves szinten meghaladja a jövedelme a minimálbér 24-szeresét. A neki kifizetett osztalékot terheli-e szochokötelezettség? Illetve változna-e a helyzet, ha alkalmazottként lenne bejelentve? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjas önkormányzati képviselő Kérdés

Kell-e szochót fizetnie a nyugdíjas önkormányzati képviselőnek a tiszteletdíja után? 2019-ben és 2020-ban? Ha nem, akkor hol találom a megfelelő törvényhelyet?

Nyugdíjas végelszámoló jogviszonyának megszűnése Kérdés

A tb-jogviszonyokkal kapcsolatos cikkükben azt írják, hogy a végelszámoló jogviszonya a cég törlésekor szűnik meg, ha nem nyugdíjas. Mikor szűnik meg a jogviszony, ha a végelszámoló nyugdíjas? Ebben az esetben meddig kell küldeni a 08-as bevallást, ha a végelszámoló egyébként egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett? Köszönettel: Semsey György

Tb-törvény módosítás Kérdés

A november 12-ei , jövő évi új törvény a tájékoztatók szerint minden jogviszonyban bármekkora jövedelmet szerző nyugdíjast mentesít a járulékfizetés alól – ami egyébként logikus –, de ezt a szöveget az előterjesztésben sehol nem találom. Sem a biztosítottnál, sem a járulékfizetésnél kivételként, a jelenleg érvényes szövegben ez egyértelmű volt a "kivéve munkaviszonyban....." megfogalmazással. Kérdésem: hol van ez a kivétel a szövegben elrejtve?

Harminc év múlva a legalább 55 évesek aránya meghaladja itthon a teljes népesség 40 százalékát Cikk

Tudtad, hogy Magyarországon 2050-re meghaladja a 40%-ot a legalább 55 évesek aránya a teljes népességen belül? És azt, hogy 30 év múlva már csak két aktív korú tart el egy nyugdíjast? Az Eurostat friss elemzésében azt nézte meg, milyen a nyugdíjasok élete és helyzete az EU-ban, ebből többek között kiderül az is, hogy itthon a 65 évesek hátralevő várható élettartama a férfiak esetében 14 év, a nők esetében pedig 18 év környékén van. Az érdekesebb ábrákból szemezget a portfolio.hu.

Nyugdíjas óraadó tanár EU-s tagállamban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan adózik Szlovákiában egy magyar illetőségű nyugdíjas óraadó szakoktató tanár? Rendelkezik adószámmal Magyarországon, melyet bérbeadói tevékenység gyakorlásához váltott ki és számlát is állít ki havonta. Számlázhat-e óraadói tevékenységet is ezzel az adószámmal EUR-ban? Mi lenne számára a legoptimálisabb szerződés a tevékenysége gyakorlásához? Köszönöm szépen a segítségét.

Katával kapcsolatos kérdés Kérdés

Egy kft. tulajdonosa bérbe adja a lakását a kft.-nek, ahol a székhely van. Nyugdíjas munkaviszonyban látja el az ügyvezetést. Mellette lehet-e katás egyéni vállalkozó, ha bérbe adja a kft.-nek a lakást és a cég vonja le az adót tőle, és az 53-as szja-bevallásban vallja be?

Nyugdíjasok tízezrei nem kapták meg a rezsiutalványukat Cikk

Több mint 48 ezer rezsiutalvány kézbesítése volt sikertelen – mondta a Portfolio-nak Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének (NYPOE) elnöke. Ez pedig azt jelenti, hogy több mint 400 millió forint "ragadt bent" eddig – írja a portfolio.hu.

Társas vállakozó – rokkantsági ellátás után öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg rokkantsági ellátásában részesülő, de az öregségi korhatárt elérő és annak feltételeivel rendelkező társas vállalkozó a nyugdíjigényének személyes beadásakor azt a tájékoztatót kapta, hogy amennyiben a nyugdíja kisebb lesz, mint a jelenlegi rokkantsági ellátása, és emiatt nem a nyugdíj összegét választja, hanem továbbra is a rokkantsági ellátás folyósítását kéri, úgy mint társas vállalkozó nem minősül nyugdíjasnak. Szeretném kérni a tájékoztatásukat erre vonatkozóan. Ezen vállalkozó ebben az esetben mindig főállásúnak minősül a járulékok fizetése szempontjából? Ilyen esetben újabb bizottsági felülvizsgálatra is számíthat? A későbbiekben megváltoztathatja-e jelen döntését és milyen módon? Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm.

Nyugdíjas – kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. Egyszemélyes kft. tagja és ügyvezetője ugyanaz a személy. Saját jogú nyugdíjas. Ha kivás a cég, és munkaviszonyban látja el a teendőit, akkor ez a cég egyáltalán nem kell hogy kivát fizessen, mivel a nyugdíjasnak kifizetett összeg 2019-től nem alapja a kivának? Nincs más alkalmazottja. Mi lesz az iparűzési adó alapja? Ilyenkor is választható, hogy a kivaalap 1,2-szerese után fizessen iparűzési adót? Ez szintén nulla? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi szolgáltatás könyvelése, bevallása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Engedményezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Engedményezett követelés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs