822 találat a(z) nyugdíjas cimkére

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben szeretném a segítségét kérni. Egy kft. ügyvezetője öregségi nyugdíjas, és a kft. ügyvezetését, valamint az abban való személyes közreműködését munkaviszonyban látja el. 2018.12.31-én a rendelet szerint kijelentettük. 2019.01.01-től ő ezáltal nem biztosított, így csak szja-t fizet. De itt jön a csavar, hogy mellette kiegészítő tevékenységű katás vállalkozó is, ahol a havi 25 ezer forintot megfizeti. A kérdésem arra irányul, hogy kell-e neki 7500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Ugyan már jelent meg állásfoglalás, de az csak a sima egyéni vállalkozóra vonatkozik, a katás nincs benne külön megjelölve. Segítségét előre is megköszönöm. Tisztelettel: Zsuzsa

Nyugdíjas ügyvezető több kft.-ben Kérdés

Nyugdíjas január 1-jétől főállású (több mint 32 órás) munkavállalóként látja el az ügyvezetői feladatokat "A" cégben. Ugyanakkor pro bono látja el "B" cég ügyvezetői feladatát. Közismert, hogy "A" cégtől szerzett jövedelme után csupán szja-t kell fizetni, és mint nyugdíjasnak, jár számára a társadalombiztosítás. Kell-e valamit "B" cégben fizetnie?

Munkavégzés behívás alapján II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fenti címszó alatt, 2019.01.11-én olvastam válaszát. Azt szeretném kérdezni, alkalmazható-e ez a jogviszony oktatói feladatok ellátására, nyugdíjas esetén, kihasználva az új kedvező szabályokat? Az induló-megszűnő csoportok változó óraszámigényének kielégítésére a munkaidőkeret alkalmazásán túl tud-e javasolni valamilyen megoldást a túlóra/állásidő fizetésének elkerülésére? Válaszát előre is köszönöm.

Román állampolgár nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Román állampolgár kőműves szakmunkás magyarországi napi 4 órás részmunkaidős foglalkoztatása esetén milyen adó- és járulék terhek merülnek fel? Esetleg azonos a magyar nyugdíjas foglalkoztatottal? Elegendő, ha a román nyugdíjas-igazolványát mutatja be szerződéskötéskor? Köszönöm segítő válaszát.

Kereseti korlát a kisadózóknál Cikk

Folyamatosan nő a kisadózást választó vállalkozások, illetve a bejelentett kisadózók száma, így – egyebek mellett – célszerű áttekinteni, hogy miként kell figyelembe venni a kisadózói tevékenységből származó jövedelmet az egyes ellátásokhoz kapcsolódó kereseti korlát számításánál.

Ekho Kérdés

Magánszemély nem volt 2018. évben 183 napig nyugdíjas, amikor év közben már nyugdíjas lett, az ekhós jövedelemböl csak 11,1 százalék adót vont le. A NAV állásfoglalása szerint ez nem helyes. A kifizetőnek önellenőrizni kell a 08'as bevallást és új igazolást kiadni az 53-s bevallás elkészítéséhez. Önök szerint?

Nyugdíjas tag alkalmazásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas tag főállású alkalmazott lett a kft.-nél. A munkaszerződése tartalmazza, hogy az ügyvezetői feladatokat is munkaviszony keretében látja el. Ez esetben kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot? A másik tag, aki nem ügyvezető, szintén munkaviszonyban van. Ő utána kell fizetni egészségügyi szolgáltatási járulékot? Köszönettel:

Nyugdíjas bérbeadó – egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: nyugdíjas adószámos magánszemély (nem egyéni vállalkozó) egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett-e? Köszönettel: Oltványi Sándor

Nyugdíjas munkavállaló önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2019. január 1-jén betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Munkaviszonya csak január 11-én szűnt meg. Mivel nem volt az elszámolás időpontjában még határozata a nyugdíjról, ezért minden járulékot levontunk tőle a számfejtés során, mintha nem lett volna még nyugdíjas. A 08-as bevallás is így ment el. Kérdésem az lenne, hogy előleg megállapításáról szóló igazolás elfogadható-e, el lehet-e kezdeni az önellenőrzést? Másik kérdésem, hogy mivel több járulékot vontam le tőle, mint kellett volna (10%+4%+3%), és ez az összeg a NAV felé be is lett fizetve, nekünk mint munkáltatónak vissza kell kérnünk az adóhivataltól a dolgozó részére kiutalt különbözetet? Vagy azt automatikusan, az önellenőrzés után visszafizetik? Válaszukat megköszönöm!

Kiegészítő tevékenységű nyugdijas 2018. évi osztaléka utáni eho Kérdés

Kérdésem a következő: 8/53 foglalkozási kód mellett a 2018. év után megállapított eho maximum 450 ezer forint, az osztalék kifizetése a mérleg elfogadása után 2018 tavaszán történik meg; úgy gondolom, erre még a régi szabályok vonatkoznak. Az esetleges 2019. évi osztalék kifizetése után – mivel nem kell fizetni a személyes közreműködés után szochót, ilyen kifizetés éves szinten például 6 360 000 forint, az esetleges 2019. évi osztalék mondjuk 10 000 000 forint, hogyan alakul ez a teher, már nincs nyugdíjjárulék és 7500 forint/hó egészségügyi szolgáltatási járulék.

Nyugdíjas választott tisztségviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az öregségi nyugdíjas jövedelme szochomentes-e, ha mint a részvénytársaság elnökségi tagja, havonta tiszteletdíjban részesül?

Nyugdíjas bt.-beltag Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt. saját jogú nyugdíjas beltagja az ügyvezető. Köthet-e nulla forint díjazással munkaszerződést a bt.-vel, és így mentesülne a egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól?

Lista a szociális hozzájárulási adó alól mentes jövedelmekről Cikk

A szociális hozzájárulási adóról (szocho) szóló törvény szerint egyes tevékenységek, jövedelmek, jogviszonyok esetén a főszabállyal ellentétben nem kell a kifizetőknek szochót fizetniük. Cikkünkben e kivételek között tallózunk.

Kivaalapba nem tartozó jövedelmek, tételek – 2. rész Cikk

Sorozatunk második részében további speciális juttatások, kifizetések kiva alapjába tartozásának kérdését vizsgáljuk meg: saját jogú nyugdíjas béren kívüli és egyes meghatározott juttatása, egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján kifizetett bér, ekho adózási mód szerint kezelt kifizetések.

Rokkantsági ellátásban lévő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünknek 2019. 01. 01-tjéől a tagja és egyben ügyvezetője is rokkantsági ellátásban részesül (43%). Nyugdíjasnak számít? Ha nem, milyen biztosítási jogviszonynak kell jelenteni a T1041-en? Ha nyugdíjasnak számít és máshol 4 órás munkaviszonyban van, kell utána fizetni a 7500 forintot? Válaszát köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Várandós kismama külföldi ellátása, biztosítása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gázolaj jövedéki adója

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Vagyonszerzési illeték

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close