853 találat a(z) nyugdíjas cimkére

Közalkalmazotti jogviszony Kérdés

2018. 08. hónaptól 40 éves korkedvezményes nyugdíjba részesül az asszisztens. Visszajönne közalkalmazotti jogviszonyba dolgozni és felfüggeszti a nyugdíj folyósítását. Kérdésem, a béréből mit kell vonni? Rá vonatkozik az a lehetőség, hogy 15 százalék szja levonás terheli a bérét vagy mindent vonni kell, és a munkáltatót is terheli a szocho-fizetési kötelezettség?

Nyugdíjas munkavállaló tulajdonos osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég kivásként adózik. Egyik tulajdonosa nyugdíjasként munkaviszonyban áll a céggel. Osztalékot szeretne kivenni, de nem világos, hogy az osztalék utáni szochót hogyan kell esetében megfizetni. A cég a kiva miatt egyáltalán nem fizet szochót, és mint nyugdíjasnak, a munkavállalónak sem kell szochót fizetnie. Ebben az esetben hogyan működik a szochohatár? Válaszát előre is köszönöm.

Jól járhatnak a leendő nyugdíjasok – fontos lépésekre készül a kormány Cikk

Kinyomtatva is kibocsátják majd a Nemzeti Kötvényt. Ősszel pedig jön az állami nyugdíjkötvény inflációt követő kamatozással – mondta Balogh László helyettes államtitkár a Napi.hu Magyar Öngondoskodás 2019 konferenciáján – írja a napi.hu.

Magyarországon élő holland nyugdíjas hogyan adózik? Kérdés

Élettársam holland állampolgár. 2013 óta nyugdíjas. Magyarországon él, nincs vagyona (ingó, ingatlan) Hollandiában. Fizetnie kell Magyarországon adót a nyugdíja után, ha Hollandiában nem fizet?

Ausztriában nyugdijas magyar őstermelő biztositása Kérdés

Családi gazdaság tagja 2019.01. 01-től Ausztriában nyugdíjba vonult. Magyarországon még nem érte el a korhatárt és a 40 év szolgálati ideje sincs meg, így Magyarországon még nem kap nyugdíjat. Lakóhelye Magyarországon van, munkaviszonya, egyéb biztosítási jogviszonya nincs Magyarországon, csak a családi gazdaság tagja, 8 millió forint alatti bevétellel. Kérdésem, hogy ezen esetben a családi gazdaságban kell-e járulékot fizetnie, vagy itt is nyugdíjasnak minősül, és így nincs járulékkötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm.

Ügyvezető egészségügyi szolgáltatási járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi NAV tájékoztató értelmezésében kérek segítséget. Konkrétan az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni: Saját jogú nyugdíjas továbbra is dolgozik alkalmazottként egy zrt.-ben. Saját kft.-jében csak ügyvezetői teendőket lát el megbízási jogviszonyban. A kft.-ben a lenti tájékoztató alapján kell utána egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni? Ha a kft.-ben munkaviszonyban látná el az ügyvezetést, mentesülne az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól? Ehhez kell társasági szerződést módosítani? Valahol azt olvastam, hogy kell, de hol találom ezt leírva? Bt. ügyvezető a bt.-ben, az ügyvezetői tevékenység mellett személyesen is közreműködik a társasági szerződés szerint megbízásos jogviszonyban. Itt is az a kérdésem, hogy munkaszerződéssel mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésétől, vagy társasági szerződést kell módosítani? Előre is köszönöm a segítségét! "A vállalkozó nyugdíjas A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, társas vállalkozás a kiegészítő tevékenységet folytató tagja után – egyéb mentesítésre okot adó körülmény hiányában – abban az estben is egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles, ha a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó egyidejűleg heti 36 órát elérő foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll. "

Katás egyéni vállalkozó nyugdíjas Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérném tanácsát. Kft. nyugdíjas ügyvezetője katás egyéni vállalkozó. A kft. munkavállalóit szeretné oktatni, betanítani nyomdagépek kezelésére, és ezt a tevékenységet egyéni vállalkozóként szeretné beszámlázni a saját kft.-be. Kérdés: ez összeférhetetlen? Természetesen nem csak a saját kft.-nek végez ilyen tevékenységet az egyéni vállalkozásában. Köszönettel: Ildikó

Ki minősül nyugdíjasnak? Kérdés

2019. január 1-jétől a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) szerinti munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjas személyre nem terjed ki a biztosítási kötelezettség, és – a munkaviszonyára tekintettel – mentesül a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulék, valamint a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulék megfizetése alól. Ezzel egyidejűleg a kifizető (munkáltató) a munkaviszonyra tekintettel mentesül a saját jogú nyugdíjas személy részére kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szerint összevont adóalapba tartozó adó (adóelőleg) alap számításánál figyelembe vett jövedelem után a 19,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalékos mértékű szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség alól. Kérdésem a következő: Társaságunk napi 4 órás munkaviszonyban foglalkoztat egy nyugdíjast, aki rokkantsági ellátást kap. Ő a fentiek értelmében saját jogú nyugdíjasnak minősül, és mentesül a járulékfizetés alól, vagy csak a tényleges korhatárt betöltött öregségi nyugdíjas minősül saját jogú nyugdíjasnak?

Egyszemélyes kft. tagja és a nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja, aki eddig munkaviszonyban volt, nyugdíjba megy. Az lenne a kérdésem, hogy milyen formában a legcélszerűbb tovább foglalkoztatni? Azt megteheti, hogy például kedden még munkaviszonyban van, szerdától pedig nyugdíjas munkavállalóként tevékenykedik tovább (csak szja-kötelezettség mellett). Ha igen, akkor T1041-en kijelentem, és utána más bejelentési kötelezettségem nincs? Köszönöm szépen a segítséget: Bujdosó Gyula

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas magánszemélyek társas vállalkozás tagjaiként személyes közreműködés nélkül, csak befektetése után osztalékban részesülnek. Kell-e havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni utánuk? A nyugdíjas tag a munkavégzését munkaviszonyban végzi, tagi jogviszonyban nincs közreműködés. Munkaviszonyban csak szja-kötelezettsége áll fenn. Kell-e a társaságnak 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?

Tao-ról katára – bt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg tao hatálya alá tartozó bt. 2019. 04. 01-jétől átlépne kata hatálya alá. Kérem szíves válaszukat, milyen nyomtatványokon kell ezt bejelenteni és milyen bevallásokat kell beadni a tao megszűnése miatt. A bt. beltagja korbetöltött nyugdíjas. Pillanatnyilag a 7500 forintot fizetik utána, jövedelmet nem vesz ki. Ki kell-e jelenteni, mivel már nem kell ezt megfizetni utána, vagy csak egyszerüen nem adunk tovább "08"-ast, mivel nincs alkalmazott a cégben és nem is lesz? Kérem irják meg, milyen feladataink vannak! Válaszukat, ha lehet, sürgősen szeretném. Köszönettel: Borosné

Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó jogviszonya 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2002. évben alakult társaságnál a társasági szerződésben az ügyvezető tag jogviszonya társas vállalkozó. Három éve nyugdíjas, és ellátja az ügyvezetői teendőket, fizeti a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot, jövedelme utána 10 százalék nyugdíjjárulékot. A kérdésem az lenne, hogy mi a teendő, ha az idén a továbbiakban munkaviszonyosként látná el teendőit, kell-e társasági szerződést módosítani?

Nyugdíjas ápol nyugdíjast, jár-e ápolási díj? Kérdés

Az ügyfél édesanyja 81. éves (az ügyfeleim is nyugdíjasok), már évek óta fél vesével él, de most az állapota rosszabbá vált. Soha nem fogják semmiféle egészségügyi intézménybe vinni, ha csak az ápolása lenne a gond. Jár-e nekik ápolási támogatás?

Diákok, nyugdíjasok: itt a közlekedési bérletek érvényesítési határideje! Cikk

Fontos határidő közeleg: március 31-éig kell érvényesíteni a nyugdíjas bérletigazolványokat és a felsőoktatási diákigazolványokat, közölte honlapján a BKK. Ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen vehessék igénybe a budapesti közösségi közlekedést, mindenképpen szükséges az érvényesítés.

Nyugdíjas munkavállalók: kinek, milyen ellátás jár üzemi baleset után? Cikk

Mivel az Mt. szerinti munkaviszonyban álló sajátjogú nyugdíjasokra ez év január 1-jétől nem terjed ki a biztosítás, e jogviszonya alapján semmilyen társadalombiztosítási ellátásra sem szereznek jogosultságot. Ez azt is jelenti, hogy egy esetleges üzemi baleset alapján sem illeti meg őt a baleseti ellátás: tehát nem kaphat sem baleseti táppénzt, sem pedig baleseti egészségügyi szolgáltatást.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close