15 találat a(z) nyilvántartási kötelezettség cimkére

Tartozásátvállalás kapcsolt vállalkozások között Cikk

Kapcsolt vállalkozások között gyakran előfordul, hogy egyik a másiktól tartozást vállal át. Az ügylettel összefüggésben a tartozást átvállaló társaságnak milyen adófizetési és milyen bejelentési kötelezettsége keletkezik, szükséges-e transzferár-nyilvántartást készíteni? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Szokásos piaci ár: a nyilvántartási kötelezettségről Cikk

2018-tól új rendelet szabályozza a szokásos piaci ár levezetését bemutató dokumentum formai és tartalmi követelményeit. Írásunk – a korábbi szabályozással összehasonlítva – a legfontosabb elemeket vázolja.

Kérdéseket vet fel a munkavédelmi törvény változása Cikk

A munkavédelmi törvény legutóbbi, 2020 január elseje óta hatályos változása a munkaegészségügyi vonatkozású bejelentések tartalmát szabályozza újra és az eddigiektől eltérő nyilvántartási kötelezettségeket ír elő, például a veszélyes anyagok hatásainak kitett munkavállalókra vagy a vegyianyagok kezelésére, nyilvántartására vonatkozóan. A jogalkotó alapvető célja természetesen nem vonható kétségbe, ez a munkavállalók egészségének védelme. Az új paragrafusokkal elérni kívánt munkáltatói intézkedések eredménye, jogszerűsége viszont már felvet kérdéseket. Nehezen megválaszolható kérdéseket, olvasható az ALEMONA – Közösség a munkavédelemért közleményében.

Változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége az új növényegészségügyi szabályozás miatt Cikk

A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre. 2019. december 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel és egyéb anyagokkal csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában. Az érintettek a megyei kormányhivatalok szakembereitől kérhetik nyilvántartásba vételüket – írja honlapján a Nébih.

Nyomtatványforgalmazó nyilvántartási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018-tól megszűnt a szigorú számadású nyomtatványok értékesítőjének adatszolgáltatása a NAV felé. Az értékesítésről kiállított számlán továbbra is fel kell tüntetni a korábbi adatokat. Ezen felül kell-e a forgalmazónak bármilyen nyilvántartást vezetnie? Köszönöm válaszát: CsCs

Pénztárgép – fizetés euróval Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: Belvárosi szépségszalont működtető céghez nagyon sok külföldi jár. Emiatt igen gyakran előfordul, hogy euróval szeretnének fizetni. Amennyiben a vállalkozás pénztárgépe alkamas valuta beütésére, lehetséges lenne-e, hogy a vendégek euróval fizessenek forint helyett? Ha igen, abban esetben van-e valami plusz teendő/nyilvántartási kötelezettség stb.? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel!

Magánhasználat Kérdés

Lizingelt (nyílt végü pénzügyi )személyautót az ügyvezető korlátlanul használ. A cégautóadót a cég megfizeti, A magánszemély használót sem nyilvántartási, sem adófizetési kötelezettség nem terheli (szja-törvény 1. számú melléklet 8.37.) A lizingdíj áfalevonhatósága minek a függvénye, mi a bizonylata? Tisztelettel.

Szabadság nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szabadság-nyilvántartó tömb használata kötelező, vagy bármilyen más formában is nyilvántartható a szabadság kiadása? A tömb sorszámozott, de úgy tudom, hogy nem szigorú számadású nyomtatvány. Ha lehet helyette mást is használni, például bármilyen füzetet, akkor van-e előírás arra vonatkozóan, hogy milyen adatokat kell tartalmaznia a nyilvántartásnak?

Számla késedelmes fizetésekor alkalmazott költségátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Ptk. módosítása tartalmazza a 40 euró behajtási költség felszámításának lehetőségét. Részletes szabályok ezzel kapcsolatban nem jelentek meg. Van-e nyilvántartási kötelezettség? Milyen összeghatárnál kell/lehet alkalmazni? Kell-e róla számlát kibocsátani, és milyen áfával? Ha a behajtási költség nem hajtható be, mi a teendő? Köszönettel.

Kapcsolt vállalkozások Kérdés

Van két vállalkozásom, férj-feleség az ügyvezetők, tehát kapcsolt vállalkozások. Milyen nyilvántartási, vezetési kötelezettségem van velük kapcsolatban?

Ajándékutalványok Kérdés

Ügyfelünk rendszeresen ad partnereinek (nem magánszemélyeknek!) ingyenesen saját üzletükben beváltható ajándékutalványokat. Szeretném megkérdezni, hogy az ingyenesen adott utalványokkal kapcsolatban milyen nyilvántartási kötelezettsége van a cégnek, illetve mikor, és mit kell a könyveiben is rögzíteni? Előre is nagyon köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: Kiss Györgyi

Magászállásadó könyvvezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy azt az adószámos magánszemély, aki a tételes átalányadózást választja, tehát szobánként 32 ezer forint szja-t fizet, milyen nyílvántartási kötelezettség terheli a bevételeiről és a felmerült költségeiről? Válaszát köszönöm.

Próbaüzem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi problémára keressük a választ: az ügyfélnek szállítanánk széfzárakat, amit üzembe is helyeznénk. Az üzembe helyezést (munkadíj, kiszállás) teljesítés szerint ki is számláznánk. Kb. 30-40 eszközre, illetve telepítésre számítunk idén, elszórtan a maradék 6 hónapra. Az eszközt nem számláznánk, csak januárban (viszont szállítólevelet kiállítanánk róla). Addig az ügyfél próbaüzem jogcímen használná az eszközöket, ami 2014. 12. 31-én lejárna, ha ezután a megvásárlás mellett döntene, így kiállítanánk a számlát az eszközökről is. Próbaüzem alatt milyen nyilvántartási kötelezettségünk van, illetve szabályos-e így, hogy a számlát 2015-ben állítjuk ki. Válaszukat köszönöm.

Külföldről származó tőzsdei jövedelem adózása, bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni: ha egy magánszemély Magyarországon interneten keresztül tőzsdei ügyleteket bonyolít, melyből jövedelme/vesztesége származik, akkor azt itthon az szja-bevallásában hová, milyen adatokkal kell beállítania? Ezt milyen adók terhelik? Csak szja? Milyen nyilvántartást, kimutatást kell/kellene vezetnie a veszteségek, nyereségek megállapításához? Köszönöm szépen a segítséget!

Hasznos eszköz a bírságok elkerülésére Cikk

Évek óta jelent állandó feladatot és fontos nyilvántartási kötelezettséget a kapcsolt vállalkozási ügyleteket folytató vállalkozások számára az egymás között alkalmazott árak és árazási módszerek dokumentálása. A tavaly év végi módosítások azonban számos könnyítést jelentenek annak érdekében, hogy ne mint valami mumusra tekintsenek a cégek a transzferár nyilvántartás elkészítésére.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldön élő vállalkozó magyarországi osztaléka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close