8 találat a(z) növelés cimkére

Közigazgatási bírság, tao-alap növelése Kérdés

Kihirdették a nyugdíjemelést és a minimálnyugdíjasok kereseti korlátait Cikk

2019. január 1-jétől 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerú ellátásások – tartalmazza a 240/1918., melyet tegnap hirdettek ki a 198. számú Magyar Közlönyben.

Tagi kölcsön adóalap-növelése Kérdés

Hova írjam be az adóalap-növelést a 1729-be? A beszámolóban hol szerepel, vagy előtte ráfordításként könyveljem le?

Nyugdíj 0,5 százalékos növelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy mit kell tennem annak érdekében, hogy a nyugdíjam (nők 40 éves öregségi) mellett végzett munkám jövedelme (tagi jövedelem kivét) után megkaphassam a 0,5 százalékos nyugdíjemelést? Korábbiakban volt erre egy elektronikus űrlap, amit év elején be lehett nyújtani a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz, majd jött egy tájékoztató, hogy 2017 januárjától nem kell külön kérni, mivel azt hivatalból 2017. október 31-éig fogják megállapítani, sőt aki 2016. dec. 31-éig nem kérte a 2016-os keresetei alapján, a Főigazgatóság Központja 2017. június 30-áig hivatalból gondoskodik a növekedés megállapításáról, visszamenőlegesen attól az időponttól, amikortól – kérelem benyújtása esetén – az érintettet a legkorábban megillette volna. Kérem szíves válaszukat, mit tudnak erről a korábbi ONYF tájékoztatás végrehajtásáról? Köszönöm.

Kölcsön tulajdonosnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az alábbi: egy kft. kölcsönt nyújtott a társaság magánszemély tulajdonosának. A kölcsönt a magánszemély tulajdonos nyilatkozata alapján nem tudja visszafizetni. Kérdésem, hogy milyen bizonylat szükséges, hogy a kft. el tudja számolni a ráfordításai között úgy, hogy ne kelljen adóalapot növelnie? Vagy ebben az esetben mindenképpen adóalapnövelő lesz ez a tétel, amennyiben leírjuk? Köszönöm! Tisztelettel, Csorba Balázs

Új nyugdíjnövelési szabályok. Visszamenőleg is megkaphatja Cikk

Januártól már nem kell vesződnie nyomtatványokkal, kérelmekkel a nyugdíjnövelésre jogosult nyugdíjasoknok. De kit illet meg ez a lehetőség, mi a helyzet a korábbi években szerzett jogosultságokkal? Ismertetjük.

Nyugdíj mellett dolgozik? Így nőhet az ellátása Cikk

Növekedhet a nyugdíj a nyugdíjasként elért keresetek alapján. Fontos azonban tudni, hogy nem automatikusan, hanem kérelmezni kell, ám a növelés akár több évre visszamenőlegesen is érvényesíthető.

Kkv-k figyelem! Ilyenkor elkerülhetetlen a szankció Cikk

Előfordulhat, hogy a korábban érvényesített beruházási, illetve más, adóalap-csökkentő kedvezményre utóbb jogosulatlanná válik a vállalkozás. Szankciókkal jár, ha ez az érvényesítéshez képest túl rövid időn belül következik be. A még keményebb pénzügyi retorziók elkerülése érdekében a társaságok jól teszik, ha az „érdemtelenné válást” szerepeltetik bevallásukban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs