10 találat a(z) munkaviszonnyá minősítés cimkére

Köthető-e megbízási/vállalkozási szerződés segédmunkára, szakmunkára? Cikk

Tiltja-e valamilyen jogszabály az építőiparban segédmunkás, szakmunkás megbízási szerződés keretében történő foglalkoztatását? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

NAV-ellenőrzések katásoknál Cikk

Rengeteg a katás NAV-ellenőrzés. Álmunkban sem gondoltuk, hogy ilyen sok a probléma.

Kata – munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vita alakult ki az egyik cégem titkárával. Adott egy szolgáltatást végző kft., ahol a titkár nem tag, de ő fogadja be a szállítói számlákat és ő vezeti a pénztárt. A titkár egy katás bt.-ben beltag és egyedüliként képviseletre jogosult. Ez a bt. többféle árut elad és többféle szolgáltatást számláz be a kft.-nek. Kérdésem a következő: amennyiben a bt. olyan szolgáltatást számláz a kft. felé, ami a titkári tevékenységéhez kapcsolódhat (bár adatszolgáltatást számláz, igazából a KSH bevallásokat adja be), a NAV munkaviszonnyá minősítheti-e a kifizetett összeget? Válaszát előre is köszönöm!

A munkaviszony és a megbízás elhatárolása Cikk

Keresőtevékenység többféle foglalkoztatási formában is folytatható. A leggyakoribb foglalkoztatási típusba tartozik a munkaviszony és megbízási jogviszony. Sokszor felmerül a kérdés, hogyan határolható el egymástól e kettő, és mikor állapítható meg megbízásnál a színlelt szerződésben foglalkoztatás.

Katás vállalkozó – a munkaviszonnyá minősítés Cikk

Főállású munkaviszony mellett lehet-e valaki tanácsadó csak egy cégnél – nem főállású – katás vállalkozás keretében anélkül, hogy a jogviszonyt a NAV munkaviszonnyá minősítené? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szakértőnk, Kocsis Zoltán közgazdász válaszolt.

Ingyenes megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben: nyugdíjas egyéni vállalkozó tevékenysége piaci használtruha-árusítás. Hétvégenként szeretné a menyét ingyenes megbízási szerződéssel piaci árusítással megbízni, van-e erre lehetőség? A meny foglalkoztatható, ingyenes megbízási szerződéssel vagy csak egyszerűsített foglalkoztatással lehetséges a hétvégi munkavégzés?(Nem szeretné, hogy egy ellenőrzés munkaviszonnyá minősítse). Amennyiben van rá lehetőség, mit tartalmazzon egy ingyenes megbízási szerződés? Köszönöm a segítséget.

Vállalkozási szerződésben sofőrszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég fuvarozást végez, amelyhez minden tárgyi feltétele - többek között teherautója - megvan. A fuvarozó cég egy másik céggel kötne alvállalkozói szerződést, amely szerint az alvállalkozó cégnél munkaszerződéssel dolgozó ember az alvállalkozói szerződés szerint a fuvarozó cégnél látná el a sofőri feladatokat. Adózásilag elfogadható-e ez a megoldás? Átminősítheti-e az adóhatóság az alvállalkozási szerződést például munkaviszonynak? Válaszukat előre is köszönöm.

Megbízás vagy munkaviszony? Cikk

Megbízás-e, ha valaki egy cég saját termékét szállítja a cég járművével több hónapnyi határozott ideig úgy, hogy a megtett kilométerek alapján fizetik tevékenysége ellentételezését és havonta egyszer elszámolnak? Helyesen járnak-e el, ha megbízási jogviszonyban történik a fuvarozás, vagy ez inkább munkaviszony? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Ha a NAV leplezett munkaviszonnyá minősíti a katás munkavégzést Cikk

A katás egyéni vállalkozásnak "kellően függetlennek" kell lennie megbízójától (saját eszközökkel, külön telephellyel, önálló munkaidőbeosztással stb.). A Kata törvény 14. § (3) bekezdése tartalmazza azokat a feltételeket, amelyek közül ha kettő igazoltan teljesül, megdől a munkaviszony vélelme a kata szempontjából. Mi van azonban akkor, ha a NAV leplezett munkaviszonnyá minősíti a vállalkozó és megbízója közti jogviszonyt? – kérdezte egyik olvasónk. Szakértőnk, Szipszer Tamás válaszolt.

Katás vállalkozás munkaviszonnyá minősítése 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azonos címen feltett kérdésemre adott válaszát köszönöm. Sajnos a kapott válasz nem tér ki a bírsággal kapcsolatos kérdésre. A bér utáni adók és járulékok megfizetésén kívül kell-e a NAV-nak adó/mulasztási bírságot kiszabnia? Ha igen, mi ennek az alapja, illetve mértéke? Köszönettel CSCS

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-fizetési kötelezettség megállapítása

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Ajándékba adott termék és szolgáltatás adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs