417 találat a(z) munkavállaló cimkére

FEOR Kérdés

Tisztelt Szakértő! Foglalkoztatható-e 2118 FEOR kóddal az a munkavállaló, aki oklevelét államilag nem akkreditált képzésen szerezte, azonban egyéb felsőfokú végzettséggel nem rendelkezik? Válaszát előre is köszönöm!

Biztosított nyugdíjas munkavállaló? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy néz ki, hogy a nyugdíjas munkaválló a Tbj. értelmében 2019. évtől mégis csak biztosított lesz, jól gondoljuk-e, hogy ebben az esetben a T1041-es nyomtatványon 2019. évtől nem kell kijelenteni, illetve a munkába lépő nyugdíjast továbbra is be kell jelenteni? További kérdés, ha a nyugdíjas munkavállaló kivás cégnél dolgozik, nagyon úgy tűnik, hogy a bére és minden olyan juttatása, amely szja-alapot képez, kivaalapot is fog képezni, mivel a nyugdíjas bére a Tbj. értelmében járulékalapot képező jövedelem, csak éppen járulékot, illetve szociális hozzájárulási adót nem kell utána fizetni. Ez viszont azt a nehezen elképzelhető helyzetet eredményezné, hogy a nyugdíjas dolgozó bére után egy nem kivás munkáltatónak szochót nem kell fizetni, viszont kivás munkáltatónak kivát igen. Alig hihető, hogy a jogalkotó a kivás munkáltatókat egyértelműen hátrányosabb helyzetbe akarta volna hozni, mint a nem kivás munkáltatókat. Válaszát előre is köszönöm! Nagy Péter

Céges ajándék: a juttatás körülményei is befolyásolják az adót Cikk

Adózási és adminisztrációs szempontból egyáltalán nem mindegy, minek nevezi, és milyen körülmények között szervezi a cég az üzleti partnerek, a dolgozók és azok gyermekeinek megajándékozását. Néhány dilemmára és az szja-törvény jövő évi változásaira is felhívjuk a figyelmet.

Nők 40 éves nyugdij járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/2019_es_valtozasok/Megszunik_a_jarulek__ki_fizeti_a_nyugdijas__FW7754 A fenti cikkre hivatkozva azt szeretném kérdezni, hogy a nők 40 éves korkedvezményes nyugdíját kapó alkalmazott sem fizet jövőre csak 15 százalék szja-t a munkabéréből? Saját jogú nyugdíjasnak minősül-e? Köszönettel Budai Krisztna

Céges autó áfájának kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_28_Ceges_auto_afajanak_kezelese_utc linken elérhető kérdéshez tennék még fel további kérdést. Mi a helyzet akkor, ha a magánhasználatért 20 ezer forint havi díjat szed a társaság a munkavállalóktól? Akkor a fizetendő adót 2019-től milyen összegben kell megállapítani? Lehet a bérleti díj 50 százaléka után megállapítani? Ha igen, akkor lehet úgy kezelni, hogy a lízingdíj áfájának csak 50 százalékát vonjuk le, és nem kalkulálunk fizetendő adót (így ugyanannyi levonható áfánk keletkezik összesen, mintha a lízingdíj 100 százalékát levonnánk, és a fizetendő adó a lízingdíj 50 százaléka után állapítanánk meg)? A munkavállalók felé kibocsátott számlán szerepelnie kell a kalkulált áfának? A kalkulált áfát hogyan kell könyvelni? Válaszukat előre is köszönöm!

Külföldi szervezet magyarországi munkavállalója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi (svájci) székhelyű sportszervezet szeretne Magyarországon munkavállalót foglalkoztatni. Az lenne a kérdésünk, hogy ezt milyen formában teheti meg, szükséges-e ehhez magyar telephelyet/fióktelepet létrehoznia, vagy anélkül is foglalkoztathat munkavállalót, például távmunka formájában? Ha létre kell hoznia telephelyet (esetleg nem kell, de szeretne), ezt milyen formában teheti meg, tekintettel arra, hogy nem vállalkozásról, azaz profitorientált szervezetről van szó, hanem sportszervezetről, amely Magyarországon sem kíván vállalkozási tevékenységet folytatni, csupán sportszervezési, -koordinációs tevékenységet végezne. Az alábbi válaszokat olvastam Önöknél: https://adozona.hu/kerdesek/2018_1_30_Kulfoldi_ceg_magyarorszagi_irodab_uds illetve https://adozona.hu/kerdesek/2017_6_19_jarulek_fizetes_kulfoldi_ceg_resz_ero , de ezek vállalkozásokra vonatkozó kérdések voltak, így az érdekelne, hogy mennyiben más a jelen helyzet, amikor nem EU-s székhelyű szervezetről van szó. Különösen adószámigénylés, illetve NAV-nál foglalkoztatóként történő bejelentkezés szempontjából szeretnék tájékoztatást kapni. Segítségüket előre is köszönöm!

Bocsánatot kért a Samsung munkavállalói haláláért, egészségkárosodásáért Cikk

Bocsánatot kért a Samsung Electronics vállalat pénteken minden munkásától, akiknek egészségkárosodását, halálát okozta az, hogy nem biztosítottak számukra biztonságos munkakörülményeket a vállalat számítógépchipeket és monitorokat előállító üzemeiben.

Biztosítás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben egy kft. munkavállalói részére kötött „whole life” életbiztosítást. 2017-ben a havi díj adómentes volt, 2018-ban egyes meghatározott juttatásként adózott. 2019-ben a várható változások miatt ezen biztosítás havi díjai jövedelemként adóznának, tehát mind a munkavállaló, mind a munkáltató adózna utána? Köszönettel: Mónika

Kisebb családtámogatást ad Ausztria a külföldi munkavállalóknak, több ország tiltakozott Cikk

Az osztrák családügyi minisztérium pénteken védelmébe vette a családtámogatások indexálására vonatkozó döntését, miután több uniós tagállam ismételten tiltakozását fejezte ki amiatt.

Harmadik országbeli hazautazása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ukrán munkavállalóink hazautazásával kapcsolatban merült fel kérdésként, hogy a vonatkozó kormányrendelet magyar állampolgárról, illetve EGT polgárról ír, így vajon adható-e adómentesen a hazautazás részükre is. Amennyiben adható, úgy milyen feltételekkel? Gondolok arra, hogy esetleg a határig számolandó a kilométer vagy hogyan célszerű/szabályos meghatározni? Köszönöm válaszukat előre is!

Céges lakás kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendelkezik társasházi lakóingatlannal. Szeretnénk ebben a lakásban elszállásolni szezonális munkára, bérelt munkaerőként nálunk dolgozó személyeket (vagy saját munkavállalót) . Ingyenesen lehet-e a bérelt munkaerő részére biztosítani a lakhatást? A lakásba vásárolt felszerelések (fürdő-, hálószoba és konyha) elszámolhatók-e a Tao tv. szerint költségként? Ha igen, akkor természetbeni juttatásként kell-e adózni utána? Köszönettel.

Így keresik meg a megfelelő munkavállalót a cégek Cikk

Magyarországon a cégek az általuk alkalmazott toborzási módszereket tekintve átlagosan 5738 forintot költenek egy megfelelően képzett és az elvárt tapasztalatokkal rendelkező munkavállaló megtalálására, miközben 2012-ben ez az összeg még csupán 278 forint volt – derül ki a Profession.hu állásportál felméréséből.

Nyugdíjas munkavállaló, egészségügyi járulék megfizetése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2019. 01. 01-jétől a saját jogú nyugdíjas nem minősül biztosítottnak. Megoldható, hogy írásbeli nyilatkozat alapján levonásba helyezzük az egészségügyi járulék összegét, és társaságunk utalja el a NAV felé a dolgozó nevében? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Munkába járás költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató saját gépjárművével megy a székhely közigazgatási határán kívül eső munkavállalóért, akit minden munkanapon elszállít a munkavégzés helyére, illetve a munkanap végeztével hazaszállítja. Van-e ebben az eljárásban aggályos dolog? Milyen adófizetési kötelezettség merül fel a munkavállaló szempontjából? Az út során felhasznált üzemanyag áfája levonható-e, ha a szállítóeszköz 9-11 személy szállítására alkalmas, és gázolajjal működik? Ha jól gondolom, akkor a gázolaj áfája nem vonható le, ha azt személyautóhoz használják fel? Van-e ezzel kapcsolatban adófizetési kötelezettsége a munkáltatónak (gondolok itt arra, hogy nem minősül-e természetbeni juttatásnak)? Köszönöm a válaszát!

Akár félmilliós bírságot is fizethet a munkáltató, ha nincs adminisztrálva az új munkavállaló tartozásigazolása Cikk

Egy cégbe felvett új munkavállalónak a munkaviszony létesítése előtt kötelessége nyilatkozatot tennie arról, hogy nincs függőben lévő tartozása, ellenkező esetben – tartozás esetén – akár 500 ezer forintig terjedő bírság megfizetésére is kötelezhetik a céget és az ügyvezetőt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close