421 találat a(z) munkavállaló cimkére

Kivás kedvezmény Kérdés

Kivás ügyfelem lett 2016-ban novemberben vett fel 7 fő képzettséget nem igényló munkavállalót, napi 4 órás munkaviszonyban foglalkoztatva, de teljes minimálbéren, 111 000 forint a bérük. Milyen adóalap-kedvezményt vehet igénybe? 50 ezer forintot munkavállalónként és időarányosan a 2 hónapra vagy fejenként 50 ezer forintot?

Bérlettérítés elszámolása cafeterián kívül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több éve 1 fő munkavállalónknak bérlettérítést adunk vezetői döntés alapján. Tavaly óta cafetéria rendszert működtetünk. Kérdésem: kötelező-e idén cafetéria-elemként adni a bérlettérítést, vagy adható ezen kívül is? Köszönöm.

Csiki-csuki, ha a dolgozó egészségügyileg alkalmatlan lesz Cikk

A munkavállaló közel egy évig keresőképtelen volt. A munkába állás első napján a munkáltató soron kívüli munkaköri alkalmassági vizsgálatot kezdeményez, mely eredménye, hogy a dolgozó a korábban betöltött munkaköre ellátására nem alkalmas. Hogyan tovább? A munkáltató köteles felmondani? Ha nem él ezzel a lehetőséggel, de a munkaszerződés szerinti munkakörben nem tudja foglalkoztatni a munkavállalót, mi a teendő?

Egy munkavállaló egy munkaviszonya több munkáltatóval Cikk

Kinek kell bért fizetnie, a költségeket melyik munkáltató, milyen arányban és hogyan számolhatja el, ki és hogyan fogja gyakorolni a munkáltatói jogokat, illetve hogyan szüntethető meg a munkaviszony, ha a munkavállaló ugyanarra a munkakörre több munkáltatóval létesített munkaviszonyt?

Munkavállalóként jogász mint pályakezdő Kérdés

Tisztelt Szakértő. Van egy pénzügyi vezető munkavállalóm 2013 óta okleveles közgazdász végzettséggel és júniusban szerezte meg a jogi diplomáját, amelyhez kizárólag a kötelező szakmai gyakorlata van. Most megkért arra, hogy januártól legyen inkább jogászként bejelentve, hogy szaporodjanak a gyakorlati évei. Ez lehetséges-e? Nem kellene előbb a bojtári éveit letölteni mielőtt főállásban jogászként vagy megbízási szerződéssel jogászként foglalkoztatnám? Nem szeretnék valami butaságba belemenni, mert ő most kitalálta, hogy jogász végzettséggel jogászként legyen bejelentve az egyesületbe. Minimális jogászi szaktudásra van szükségünk, e feladat elvégzése mellett természetesen az eddigi pénzügyi feladatokat is neki kell továbbra ellátnia. Lehetséges, hogy őt így jelentsék be januártól? Köszönöm. Üdvözlettel: egy egyesületi vezető

Bajba kerülhet, ha nem tudja, milyen kilépő papírokra van szüksége Cikk

Komoly hátránnyal kell számolnia, ha nem tudja, milyen papírokra van szüksége munkaviszony létesítésekor. A munkavállaló ugyanis kötelezhető korábbi munkahelyi papírjainak a bemutatására/átadására, másrészt jól felfogott érdeke, hogy tudja igazolni például a biztosítási jogviszonyát vagy azt, hogy nincs tartozása. Mire hivatkozhat a munkáltató, illetve a munkavállaló? Olvasónk kérdésére dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszol.

Kamerával kukkol a munkáltató: hol, mikor, kit ellenőrizhet? Cikk

Milyen céllal használhat kamerarendszereket a munkáltató, hogyan kell ebbe beavatnia a munkavállalókat, meddig tárolhatók a felvételek, milyen szabályok vonatkoznak a vagyonőrökre? Ismertetjük.

Kulturális utalvány év közben belépő munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Szeretném kérdezni, hogy év közben belépő munkavállaló esetén az adómentesen adható kulturális utalvány/szolgáltatás évi 50 000 forintos keretét arányosítani kell-e. Köszönöm szépen válaszát

Munkabérből való levonás hozzájárulásának esetei Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérem tanácsát: A munkavállaló hozzájárulhat-e a béréből történő levonáshoz előre is, és ha igen, milyen módon? Vagy a munkáltatótól jogszerű-e, ha ilyeneket köt ki, akár szerződésben, akár ha ilyet tüntet fel átvételi elismervényen, vagy hasonlón (lásd lejjebb)? Elsősorban konkrét esetre gondolok, például: - tanulmányi szerződésben kikötik, hogy szerződésszegés esetén munkavállaló hozzájárul a munkabérből történő levonáshoz, vagy - átvesz számítógépet, telefont, munkaruhát a munkáltatótól, és mikor ennek tényét aláírja, a papíron szerepel az, hogy hozzájárul ahhoz, hogy ha az eszköz tönkremegy vagy eltűnik, akkor a megállapított összeget levonja a munkáltató a munkabérből. Vagy szerződésben szerepel ugyanez. A munkáltató és a munkavállaló szemszögeiből: jogszerű-e ilyen kikötés, és a munkavállaló hivatkozhat-e a kikötés semmisségére, ha egyszer aláírt ilyet és a munkáltató érvényt szerezne a papíron írtaknak? Segítségét köszönöm. Tisztelettel.

Kizárták a munkavállalót a munkahelyéről? Itt a kulcs Cikk

A Népszabadsággal kapcsolatos intézkedések a szerkesztőségben dolgozó munkavállalókat is érintik. Őket munkáltatójuk olyan szokatlan módon mentette fel a munkavégzés alól, hogy nemcsak nem kötelesek munkát végezni, de nem is mehetnek be munkahelyükre, levelezésükhöz, a munkahelyen hagyott személyes dolgaikhoz nem tudnak hozzáférni. Vajon ez beilleszthető a munka törvénykönyve rendelkezéseibe? Hogyan tovább?

Munkáltató által fizetett biztosítás Kérdés

Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a munkavállalónak és a munkaadónak, ha a munkáltató munkavállalója nevére életbiztosítást köt? A biztosított a munkavállaló, kedvezményezett halál esetén a biztosított gyermeke, baleset esetén a biztosított. A biztosítás szerződője a munkáltató. Az életbiztosítási szerződés díjfizetési időszaka 14 év. A díjfizetés évente egy alkalommal történik, összege 107 242 forint.

Itt van minden, amit tudnia kell az szja-bevallásról Cikk

Nem csupán a bevallók száma, hanem a jövedelmek is nőttek 2015-ben, legalábbis erről tanúskodnak a személyijövedelemadó-bevallások. A munkavállalók egy év alatt mintegy 589 milliárd forinttal kerestek többet, a családok pedig több adókedvezményt vettek igénybe, mint 2014-ben.

Munkavállaló elhalálozása esetén munkáltatói teendők és segély a hozzátartozóknak Kérdés

Tisztelt Cím! Szeretném kérni segítségüket az ügyben, hogy egyik munkavállalónk elhunyt, de az elhalálozás tényéről még dokumentációt nem kaptunk (táppénzes papír, halotti anyakönyvi kivonat). Ebben az esetben milyen határidőkkel vagyunk kötelesek kiadni a munkavállaló iratait, és járandóságát és kinek? Valamint, ha a munkáltató temetési támogatást kíván nyújtani a hozzátartozók részére, azt milyen formában teheti meg és annak milyen adóvonzatai vannak? Köszönettel Málnai Erika

Egyéni vállalkozó másodállásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 32 órás tanári főállás mellett másodállásban, kezdő egyéni vállalkozóra milyen adózás érvényes? Illetve milyen tudnivalókkal kell tisztában lennie? Válaszát nagyon köszönöm! Üdv.

Munkáltatói támogatás lakásvásárlásra Kérdés

Szeretnénk igénybe venni a munkáltatói lakáscélú támogatást (5 évente 5 millió forint), mint ügyvezetők, s egyben munkavállalók is a cégben. Sajnos a jogszabály nem egyértelműen fogalmaz, hogy ezt magunk is igénybe vehetjük-e vagy ezt később a NAV adóelkerülés címén megadóztathatja? A cégünkben 2-en vagyunk tulajdonosok, s további 2 munkavállalónk van.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close