421 találat a(z) munkavállaló cimkére

Mégis jön a burkolt adó a kereskedelmi cégekre? Cikk

Nem mondott le a kormány arról az ötletről, hogy előírja, mennyi eladónak kellene dolgozni a boltokban – derül ki az Index által közölt legújabb kormányzati előterjesztésből.

Üzemi tanács és összeférhetetlenség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. igen keveset ír arról, kiket nem lehet választani ÜT-tagnak. Ez egy viszonylag szűk kör, és logikus is, hogy miért nem választhatók. Léteznek még olyan munkakörök, melyek a gyakorlat vagy egyéb jogszabályok (esetleg Mt. háttérszabályai) alapján összeférhetetlennek számítanak az ÜT-tagsággal? Például az a munkavállaló, aki a vezérigazgató valamely munkatársa (szakmai titkár vagy személyi asszisztens), más vezetők (például jogi vezető beosztott jogtanácsosa, vagy compliance munkatársa, illetve a fentebb írt szakmai titkár vagy személyi asszisztens) hasonló munkatársai, tehát bármely olyan munkakör, mely nem gyakorol felettesi jogokat, de amelynek betöltőjétől nem várható el, hogy ha választani kell, a munkavállalók és ne a munkáltató érdekeit képviselje (vagy nem hihető)? És még lehet ilyen munkakör. Segítségét köszönöm.

Elvesztett szem – a munkáltató egészségsértése Cikk

Az emberi szem elvesztése akkor is jelentős és eszerint kompenzálandó hátrányt jelent a munkavállaló számára, ha az már eltávolítása előtt sem volt alkalmas funkciója betöltésére – mondta ki egy eseti ügyben a Kúria.

A munkavállaló világnézete Cikk

Mennyiben indokolhatja egy munkavállaló munkaviszonyának megszüntetését a politikai, vallási, világnézeti semlegesség mint valós foglalkoztatási követelmény? – az Asma Bougnaoui és a G4S Secure Solutions NV ügyek tanulságai

Harmadik országbeliek munkavégzése Kérdés

Magyarországi székhelyű vállalkozás Kazahsztánba kiküldetéssel foglalkoztatna ukrán állampolgárokat. Kell-e tartózkodási, munkavállalási engedélyt kérni számukra? Van-e valami más különleges kötelezettsége a vállalkozásnak, vagy mint munkavállalókat számfejti, és jelenti a 08-on? Segítségüket előre is köszönöm

Így kaphat lakhatási támogatást Cikk

Mit tehet a munkáltató, ha a számára fontos szakembernek nincs lakása a munkavégzés helyének közelében? Az adótörvények 2017. január 1-jétől hatályba lépett egyes rendelkezései több kedvezménnyel is segítik az álláskeresők lakhatásának munkáltatói megoldását, támogatását.

Oszt jónapot! Meddig mehet a munkaadói megtorlás? Cikk

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Erre a mondásra alapozhatta a munkavállalók megbüntetését egy munkaadó. Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Tudálékosok kíméljenek! Szempontok munkaerő felvételénél Cikk

Legyen megfelelő szakismerete, de ne okoskodjon folyton. Legyen csapatjátékos, de ne szellőztesse ki a munkahelyi információkat. Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen a megfelelő munkaerő, hogyan vizsgálhatja ezt felvétel előtt a munkáltató? Ismertetjük.

Keresőképtelen munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése Cikk

Hogyan szüntethető meg a tartósan beteg munkavállaló munkaviszonya? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Ezek a leggyakoribb munkahelyi adatkezelési hibák Cikk

A munkáltató a működése során személyes adatok sokaságát kezeli, mellyel összefüggésben számos hibát elkövethet. Ezek közé tartozik a jogalap nélküli vagy rossz jogalapra épülő adatkezelés, de az is előfordulhat, hogy a kezdetben még megfelelő jogalappal történő adatkezelés idővel fordul át jogellenesbe. Az alábbiakban néhány gyakori hibát, valamint a helyes megoldásokat mutatjuk be.

Munkaviszony felszámolás esetén II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az azonos címmel feltett és megválaszolt kérdésemmel kapcsolatban kérdezném, hogy a munkavállalónak át kell-e jelentkeznie főállású egyéni vállalkozónak? A munkavállaló nem dolgozik, nem kap fizetést, de nem is értesítették semmiről. Hivatalos felszámolás még nem indult. Köszönöm!

Cégek közötti munkavállaló-áthelyezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló 2 éve ugyanannál a cégnél dolgozik munkaviszonyban (nem közalkalmazott), a munkáltatójának pedig több cége is van, melyben ügyvezető. Lehetséges-e hogy a munkáltató az egyik cégéből áthelyezi a másik cégébe a dolgozót úgy, hogy az új cégben az előző cégben eltöltött 2 év folyamatos munkaviszonyként beleszámítson a jogviszonyba? Például: végkielégítésre a 2 évvel együtt lesz-e jogosult? Banki hitel felvételénél ugyanannál a munkáltatónál eltöltött időként veszik figyelembe a 2+x évet? Ha lehetséges, új munkaszerződés kötésére van szükség, vagy elegendő egy munkaszerződés módosítás a munkáltató megváltozásáról (ügyvezető ugyanaz)? A NAV felé történő bejelentéskor lehetséges változásként bejelenteni, vagy a régi cégnél le kell zárni és az új cégnél újként bejelenteni? Köszönettel,

Kiszolgáltatott munkavállalók Cikk

Lopva átadott feketepénz, bejelentés nélküli foglalkoztatás, kényszer hatására aláírt munkaszerződés-módosítás, díjazás nélküli rendszeres túlórák, lelki terror, diszkrimináció. Ez csak néhány példa arra, hogy mi zajlik manapság egy-egy munkahelyen. Mit tehet a kiszolgáltatott munkavállaló?

Nyugdíjas munkavállaló 40 éves munkaviszonnyal Kérdés

Tisztelt Szakértő, abban szeretném a segítségét kérni, hogy az olyan női munkavállalóra aki a 40 éves munkaviszonnyal ment nyugdíjba, ugyanazon járulékfizetési kötelezettségek vonatkoznak, mint az öregségi nyugdíjasokra? Tehát nem kell vonni munkavállaló járulékot, illetve pénzbeli egészségbiztosítási járulékot?

Külföldön munkavállaló itthon, kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriában munkaviszonyban dolgozó magyar állampolgár bérbe szeretné adni gépjárművét havonta többször is. Kérdésem melyik jogviszony kedvező számára a 8-as adószámú vagy a kata, illetve a sima egyéni vállalkozás? A jogviszonyokban mellékállásúnak vagy főállásúnak minősül magyarországon? Köszönöm Üdvözlettel : Tislérné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close