421 találat a(z) munkavállaló cimkére

Itt ellenőrizheti, rajtakapták-e munkáltatóját bejelentés nélküli foglalkoztatáson Cikk

Összesen 4156 adózó szerepel a NAV alkalmazottakat bejelentés nélkül foglalkoztatók legfrissebb listáján.

Felmondás gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a gyesen levő munkavállalójának szeretné megszüntetni a munkaviszonyát. Hogyan teheti ezt jogszerűen a gyes alatt, illetve a gyes lejárata után? Munkavállalónk a gyes alatt egyéni vállalkozásában végez munkát, ez a körülmény befolyásolja-e az eljárási szabályokat?

Azonnali hatályú felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm alábbi kérdésünkre adott válaszát: http://adozona.hu/kerdesek/2017_6_29_azonnali_hatalyu_felmondas_pwa#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Most már csak az nem világos számomra, hogy a munkavállaló mondhat-e fel azonnali hatállyal jogosan akkor is, ha a munkáltató nem vétett ellene semmit (sem súlyosan, sem sehogy megszegve a köztük létrejött munkaszerződést, ill. a munka törvénykönyvét)? Arra gondolok, hogyha a munkavállaló szociális helyzete indokolja, hogy azonnali hatállyal felmondjon (például külföldön munkát talált, de következő nappal be kellene töltenie az állást), akkor felmondhat-e ő azonnali hatállyal vagy sem? Mert ugye ilyen esetben senki sem szegett meg semmilyen szabályt, pusztán a munkavállaló érdekkörében merült fel olyan eset, ami számára ezt fontossá tenné? De elengedheti-e a munkáltató így? Mert az rendben, hogy nem kéri ledolgozni a 30 napos felmondását, de azért még ha ki kell fizetnie utána a felmondási időre járó járulékot, akkor már biztos, hogy beleegyezne az azonnali hatályú felmondásba. Ha viszont lenne arra lehetőség, hogy a munkavállaló kérésére az azonnali hatály beálljon, akkor az ideális lenne. A közös megegyezés nem megfelelő erre az esetre, mert több olyan munkavállaló is van, aki valamely támogatási program keretében lett felvéve, és itt nagyon nem mindegy, hogy milyen módon szűnt meg egy támogatott dolgozó munkaviszonya. Válaszát újból és előre is köszönjük!

Egybefüggően vagy elaprózva, ki dönti el? Tudnivalók a szabadságról Cikk

Beköszöntött a nyár, egyre több munkavállaló tölti szabadságát. A munkavállaló vagy a munkáltató dönt az időszakról? Hogyan vehető ki próbaidő alatt, betegség esetén? A leggyakoribb kérdésekre válaszolunk.

Módosulnak a munkavállalók kiküldetési irányelvei? Cikk

Az NGM munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a régiós országok foglalkoztatásért felelős vezetőinek pozsonyi konferenciáját követően az MTI-nek az mondta: nincs szükség a munkavállalókra vonatkozó uniós kiküldetési irányelvek módosítására Magyarország, valamint Kelet-Közép-Európa több állama szerint.

Ajándékutalvány, ami nem minősül egyes meghatározott juttatásnak Kérdés

Ha cégünk úgy ad bizonyos dolgozóinak ajándékutalványt, hogy az nem minősül egyes meghatározott juttatásnak, mi számít az adó, járulékok stb. alapjának? Az utalvány értéke (mondjuk 20 000 forint), vagy az ebből kiszámolt valamilyen módon felbruttósított összeg (20 000/0,665)? Köszönöm a válaszukat!

Napidij Kérdés

Külföldi napidij után milyen adó-, illetve járulékfizetési kötelezettsége van a munkavállalónak és egyéb külsős megbízottnak,illetve a munkáltatónak és kifizetőnek?

Fagylalteladó képzettsége és bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az elkészített fagylalt eladásában dolgozó munkavállalónak kötelező-e szakképesítettnek lennie, vagy csak elég az, ha a munkakör ellátásához szükséges egészségügyi alkalmasságija megvan és alapfokú iskolai végzettsége? Hasonló a kenyérgyár mintaboltjában dolgozó eladó helyzete, aki csak saját termékeket ad el a mintaboltban és kb. 15-20 féle terméket értékesít, melynek ellátásához semmilyen szakmai ismeretre nincs szükség, csak a termékeket ismeri (kenyér, kifli, zsömle stb.). Szintén alapfokú iskolai végzettsége és egészségügyi alkalmasságija van. Mennyi munkabért kell fizetnie a munkáltatónak ezen esetekben, minimálbért vagy a szakmai garantált bért? Válaszát tisztelettel várom: Toronicza István.

Behajtási kísérlet, külföldre távozó munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy volt munkavállaló felmondott a cégnél. Fizetési kötelezettségét (értsd: munkáltató felé fennálló tartozását) megállapodás alapján több hónappal a munkaviszony lejárta után is elég lett volna rendeznie. Nem történt meg. Vélelmezzük, hogy külföldön dolgozik. Ez esetben mit javasol? Európai fizetési meghagyást? Vagy hazait? Hogyan járjunk el? Azt gondoljuk, a lakcíme megmaradt, de ezt nem tudjuk biztosan. Segítségét köszönjük.

Jó hír a briteknél dolgozó külföldieknek Cikk

Theresa May brit miniszterelnök szerint London ragaszkodik ahhoz, hogy a más európai uniós tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárait illető jogosultságok garantálásáról viszonossági alapon szülessen megállapodás.

KSH: 106 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban Cikk

A 2017. január–márciusi időszakban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 368 ezer fő volt, 106 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 67,1 százalékra emelkedett – közölte a KSH. A férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemezte, mint a nőket, és esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt.

Veszélyes a bejelentés nélküli foglalkoztatás – van más megoldás is Cikk

A be nem jelentett foglalkoztatás a munkaügyi ellenőrzés adatai alapján vezető jogsértésnek számít, mely ráadásul sok esetben a felek akarategységén alapul. A munkáltató szeretne megmenekülni az adminisztrációs, valamint közteherviselési kötelezettségei alól, a munkavállaló pedig abban reménykedik, hogy „feketén” magasabb munkabért vihet haza, mint bejelentett foglalkoztatásban.

Azonnali hatályú felmondás, felmondási idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azonnali hatályú munkavállalói felmondás esetén jár-e 30 napos felmondási idő a munkáltatónak? Az Mt. 78. § (3): A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató köteles a 70. § (3) bekezdésében és a 77. §-ában foglaltakat megfelelően alkalmazni. Ez esetben a felmondási időre járó távolléti díjat is köteles megtéríteni a munkáltató? Üdv. Kisfaludyné

Szigorítaná a külföldiek munkavállalását Ausztrália Cikk

Ausztrália megszünteti az úgynevezett 457-es munkavállalási vízumot, és egy új rendszert vezet be helyette, amelyben elsősorban hazai állampolgárokat kell alkalmazni éppen az ő érdekükben az üres állásokban, és jobb angolnyelv-tudást, valamint szakmai képzettséget követelnek meg a külföldi munkavállalóktól – jelentette be kedden Malcolm Turnbull miniszterelnök.

Így viselkedik a jó munkavállaló Cikk

A munka törvénykönyve I. fejezete tartalmazza azokat az alapvető szabályokat, amelyek zsinórmértékül szolgálnak a munkáltató és munkavállaló magatartásához. Míg ezeket a felek egy része emberi jóérzésből fakadóan minimumszabályként betartja, gyakori eset az alapelvek megsértése és a bíróság ezen alapuló marasztaló ítélete is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lízing könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Online számlázás – felvásárlási jegy

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlaadat-szolgáltatás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close