429 találat a(z) munkavállaló cimkére

Ennyivel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt Cikk

A 2017. november–2018. januári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 436 ezer volt, 35 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,2 százalékponttal 68,7 százalékra emelkedett – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Hogyan foglalkoztatható valaki heti egy-két órában? Cikk

Alkalmazható-e valaki heti pár órás munkára? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Hideg időben védő intézkedésekről kell gondoskodniuk a munkáltatóknak Cikk

Védő intézkedésekről kell gondoskodniuk a munkáltatóknak, ha munkavállalóik a munkaidő legalább felében hidegben dolgoznak – hívta fel a figyelmet Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az M1-en.

Egyéni vállalkozó táppénzjogosultsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó munkaviszonyban és vállalkozói jogviszonyában is jövedelmet szerez, mindkét jogviszonyában megfizeti a járulékokat. Munkaviszonyában munkabaleset éri, meg is állapítják részére a baleseti táppénzt. Jelen esetben ugye a vállalkozói jogviszonyában is megilleti táppénz? Kérdésem az, ha az egyéni vállalkozó jelen helyzetben szüneteltetni szeretné vállalkozását, megteheti-e, hogy a már megállapított a táppénz összegét mindkét jogviszonyára tekintettel megkapja?

Társas vállalkozás tagja megbízott ügyvezető és munkavállaló egyben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft. egyik tagja a társasági szerződésben foglaltaknak megfelelően megbízással látja el az ügyvezetői tevékenységet. Jövedelme ezen tevékenységből nem származik. 1. Lehetséges-e hogy a tag az ügyvezetői tevékenységet továbbra is megbízási jogviszonyban díj nélkül lássa el, miközben a kft-vel kötött munkaszerződés alapján heti 40 órában munkaviszonya létesül a minimálbért meghaladó munkabérért? Máshol nem lesz munkaviszonya. 2. A társasági szerződés szerint az ügyvezető a munkáltatói jogok gyakorlója, így a munkaszerződésben a munkavállaló és a munkáltató ugyanaz a személy lenne, ez lehetséges? 3. Szükség van-e a fentiek miatt társasági szerződés módosítására? Válaszát előre is köszönöm!

Munkavállaló és külső vállalkozó külföldi szaktanfolyam költsége. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem két részre oszlik. A könnyebbik talán az alkalmazott külföldön történő vizsgához kötött 1 hetes speciális szakképzés költségére vonatkozik. 1 hetes képzés Hollandiában, közel 1 millióba került az utazás, szállás, oktatás, vizsga. Szerződéssel talán biztosítható, hogy minimum 2 évig a munkahelyen maradjon a dolgozó, és így a kiküldő céget egyéb közteher és adó ne terhelje. Mi történik a fenti esetben, ha egy külső vállalkozót is be szeretne iskolázni a cég úgy, hogy a költséget mint megbízó állja adó- és járulékmentesen? Mivel védheti meg magát a megbízó, hogy az elvégzés után nem áll át a konkurenciához? A vállalkozó a képzés költségét nem tudja finanszírozni, de a speciális területre tekintettel, szükségünk van rá. Külföldi napidíjat kaphatnak-e?

Harmadik országbeli munkavállaló magyar munkabérének járulékai, ha külföldön rendelkezik biztosítási jogviszonnyal Kérdés

Szerb állampolgárságú, szerb állandó lakóhellyel rendelkező személy Magyarországra átjár dolgozni heti 10 órás munkaviszonyban segédmunkásként. Szerbiában biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. 1. Keletkezik-e utána a magyar munkáltatónak adó- és járulékfizetési kötelezettsége Magyarországon, illetve TAJ-számot kell-e igényelni? 2. A jövedelméből kell-e járulékot és szja-t levonni? 3. Kell-e a magyar munkáltatónak valamilyen iratot bekérni a munkavállalótól a szerb biztosítási jogviszonya igazolásához? 4. Ha magyar állampolgársága is van, az van-e hatással az előzőekre?

Iskolarendszerű képzés – kinek a nevére szólhat a számla? Kérdés

Iskolarendszerű képzés tandíjának munkáltató általi átvállalása (számla ellenében történő megtérítése a dolgozó számára tanulmányi szerződés alapján) esetén a tandíjról az intézmény által kiállított számla a munkáltató vagy a munkavállaló nevére kell hogy szóljon, avagy mindkettő elfogadható?

Felmondás stílusosan – torkig volt a dolgozó a bánásmóddal Cikk

Sándor rendszeresen, ellentételezés nélkül túlórázik, a fizetése felét zsebbe adja a munkáltató, a szabadsága tartamára nem kap díjazást, és állandóak a munkabérből történő, jogalap nélküli levonások is. Volt olyan időszak is – ahogyan az utólagosan tudomására jutott –, hogy csak napi 4 órára volt bejelentve, miközben ténylegesen napi 8 órában foglalkoztatták. Ezek mindegyike külön-külön is megalapozná az azonnali hatályú felmondást, de a bizonyítás nem egyszerű, ráadásul a munkáltató sem ma kezdte a trükközést.

Munkáltatói adatkezelés: ezekre figyeljen! Cikk

Az Európai Unió tavasszal hatályba lépő általános adatvédelmi rendelete a munkáltatói adatkezelést is szigorú szabályokhoz köti.

Albérlet-támogatás: kedvezően változtak a feltételek Cikk

Többek között albérlet-támogatással, saját kocsival történő munkába járással és társasági adókedvezménnyel segíti a kormány a munkaerő mobilitását – írja közleményében az NGM. Mintegy havi 32 ezer forinttal nő az albérlet-támogatás összege az idén, amely a határozott idejű foglalkoztatottnak is jár, sőt munkaerő-kölcsönzésnél a kölcsönbe-vevő vállalkozás is nyújthat adómentesen.

Egyéni vállalkozó külföldön létesít munkaviszonyt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg egyéni vállalkozó vagyok heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett. A közeljövőben külföldön vállalok munkát mint munkavállaló. Vállalkozásom szeretném megtartani a jelenlegi formában, elsősorban belföldi munkák vállalásával. Kérdésem: kell-e a vállalkozásom státuszán változtatni, vagy az eddigiek szerint működhet tovább? Van-e bejelentési kötelezettségem? Tisztelettel Fazekas M

Bejelenthető-e heti 40 óránál többre a dolgozó? Cikk

„Bejelentett dolgozónk heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Pályázaton indultunk, ami plusz két órát vesz igénybe naponta. Szeretném megtudni, milyen formában tehetem ezt, hogy ne sértsek törvényt.” Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Szerelem a munkahelyen Cikk

A dolgozó feladata a munkáltató által előírt helyen és időben, munkára képes állapotban való megjelenés, köteles továbbá a munkaidő alatt munkavégzés céljából, munkára képes állapotban a munkáltató rendelkezésére állni. Mi történik, ha Ámor akként dönt, hogy az álmodozó romantikus dolgozót nem hagyja a munkájára koncentrálni? A mindent elsöprő szerelem útjába állhat-e a munkáltató? Előírhatja-e a céges szabályzat, hogy „házinyúlra nem lövünk”?

A pulykapénz osztásakor ezekre kell figyelnie a munkáltatónak Cikk

A közeledő karácsony kiváló alkalom arra, hogy a munkáltató megköszönve a munkavállalók munkáját, lojalitását, jutalmat osszon szét. A pulykapénz juttatásának szabályai számos kérdést felvetnek: ha éveken át adott a munkáltató, akkor erre idén is köteles? Lehet különbséget tenni a dolgozók között?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Egyházi szervezet számlakibocsátása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close