412 találat a(z) munkavállaló cimkére

Órabéres munkavállaló munkaszüneti napja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóink órabéres foglalkoztatásban, 2 havi munkaidőkeretben, napi 12 órás műszakbeosztásban (45 perces munkaközi szünettel) dolgoznak. Munkaszüneti napokon nem dolgoznak, távolléti díjat számolunk (8 órára) ezekre a napokra. Így az általános munkarend alapján csökken a teljesítendő munkaidő 3,25 órával (11,25 óra-8 óra= 3,25 óra). A 3,25 órás "munkaidő kiesést" más napokra való beosztással pótolhatja-e a munkáltató, vagy ezt a 3,25 órát elszámolási időszak végén munkaidőkeret kiegészítésként szükséges kifizetni? Válaszát előre is köszönöm.

A skót gazdaság sokat nyer a külföldi EU-s munkavállalók foglalkoztatásából Cikk

A skót kormány számításai szerint évente több milliárd font hasznot hajtanak a skót gazdaságnak a Skóciában dolgozó külföldi EU-munkavállalók.

Az összes tb-járulékot a munkavállalóknak kell fizetniük Romániában Cikk

Elfogadta a román kormány szerdai ülésén azokat a szakszervezetek által kifogásolt járulék- és adóintézkedéseket, amelyekkel jövő év elejétől a munkavállalókra hárítanak minden társadalombiztosítási járulékot.

Így kárpótolnák az egészségkárosító helyeken dolgozókat Cikk

Hamarosan dönthetnek a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új csomagról, a tervezet a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának csütörtöki ülésén is napirendre kerül – írja a Magyar Idők szerdai száma.

Családalapítási támogatás munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önkormányzati tulajdonban lévő kft. szeretne családalapítási támogatást biztosítani munkavállalójának, akinek gyermeke született. Ezt milyen keretek között teheti? Milyen adóvonzata van ennek, illetve van-e maximális határa. Válaszát előre is köszönöm!

Kulturális juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk több alkalommal vásárol színházjegyet darabonként 4-5 ezer forint értékben. Ezen jegyekből az alkalmazottaknak, hozzátartozójuknak, illetve üzleti partnereknek juttatnak. Az 50 ezer forint/fő mentes határt nem éri el a juttatás. Kérdésem, hogy ezen juttatási forma megfelel-e a mentességhez (értem ezt azon, hogy a jegyek száma az év során több mint a dolgozói-tagi létszám), a jegyek átadásának bizonylatolása hogyan történjen, illetve ha az üzleti partnernek ajándékba adják, akkor ott is érvényesül-e az 50 ezer forint mentesség? Szíves válaszukat megköszönve!

100 ezer forint készpénzes juttatás Kérdés

Az évi 100 000 forint készpénzes juttatást csak a munkavállalónak lehet adni, vagy adható a vállalkozás tagjának is, aki személyesen közreműködik a kft.-ben?

Munkavállalók védett korban – kérdések és válaszok Cikk

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez közel álló munkavállalók egyre inkább kiszorulnak a munkaerőpiacról. Hiába szeretnének dolgozni, sokszor terhet jelentenek a munkáltatók számára, még ma is, amikor munkaerőhiánnyal küzd a gazdaság.

Ingatlan bérlése munkavállalótól Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. ingatlant bérel egy munkavállalójától, akit havi öt órás részmunkaidőben foglalkoztat. Az ingatlant piaci áron bérli a kft., melynek ügyvezetője a munkavállaló édesanyja. Kérdésként merült fel, hogy egy esetleges adóellenőrzés során átminősítheti-e a NAV az ingatlan bérleti díját a munkavégzés ellenértékének, eszerint megállapítva a járulékokat, adókat? Válaszukat előre is köszönöm.

Közösségi rendelet és Svájc Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV honlapján olvasható (2017. évi 10. sz. Információs füzet, eho tv. 5. § (3)bekezdés): „9. sz. kérdés: Magyar állampolgárként egész évben Ausztriában dolgozom, rendelkezem osztrák A1-es igazolással, mivel ott vagyok biztosított, eközben magyarországi lakásomat bérbe adom. Kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetnem a bérbeadásból származó jövedelmem után? Válasz: A közösségi rendelet hatálya alá tartozó, másik tagállamban biztosított személy jövedelme után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség alóli mentességet a természetes személynek az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolással kell igazolnia.” Kérdésem hasonló: Magyar állampolgárként Svájcban dolgozom, ott vagyok biztosított, eközben magyarországi lakásomat bérbe adom. Kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetnem a bérbeadásból származó jövedelmem után? Az szja törvény és az eho törvény értelmében Svájc a közösségi rendelet hatálya alá tartozik? (Ha igen, hol, mely rendeletben található ennek megfogalmazása?) Svájc esetében mely igazolás lesz „az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolás”? Van erre konkrét, kötelező formanyomtatvány? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel M.Erzsébet

Dolgozóra kötött biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Egy kft. szeretne egészségmegőrző biztosítást kötni a munkavállalóira. Tehát a szerződő fél a kft. lenne és a biztosított a munkavállaló (kb. összesen 15 fő). Kérdés: 1. Jól gondoljuk-e, hogy a havonta fizetett biztosítási díj a minimálbér 30%-áig adómentes, de az ezt meghaladó rész után szja- és ehofizetési kötelezettség terheli a szerződőt? 2; A 30%-os határ számításánál, függetlenül attól, hogy ez 1 biztosítási szerződésben lesz, külön kell venni a 15 főt? Tehát ezt biztosítottanként kell nézni havonta vagy összességében? Pl. a havi fizetendő díj (15 fő x 2500 Ft/fő/hó) 37 500 Ft. Ezen felül van már a kft.-nek egy más típusú kockázati biztosítása (15 000 Ft/hó), ami eddig belefért az adómentes (30%-os) határba. Tehát nekem adózás szempontjából az 52 500 Ft/hó együttes díjat kell tekinteni és mivel túllépi a minimálbér 30%-át, így a felettes rész adóköteles? Illetőleg nem fog adófizetési kötelezettség keletkezni, mert biztosítottanként vizsgálva nem éri el havonta a minimálbér 30%-át egy dolgozó esetében sem?

Munkavállalói felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló szóban, rendes felmondással megszünteti munkaviszonyát. A munkavállaló a 30 napos felmondását nem tölti le (példa: tegnap dolgozott, ma meg szólt hogy holnaptól nem jön dolgozni). A munkáltató megkereste telefonon, hogy jelenjen meg a munkahelyén és töltse le a felmondási idejét, de ez nem történt meg. Milyen szankciót tudunk érvényesíteni a munkavállalóval szemben? Köszönettel: Égei Emese

Költségtérítés Kérdés

Gázolaj üzemelésű kishaszon-gépjárművet kölcsönadási szerződéssel üzemeltet a munkavállaló. (A biztosítást a tulajdonos fizeti.) Vadászként a gépjárművét munkájához területellenőrzésre használja. Havi 1500 kilométer költségtérítést számol el a vadásztársaság és fizeti ki munkavállalónak havonta kiküldetési rendelvény alapján a NAV üzemanyagnorma szerint. Helyesen jár-e el?

Volt munkavállaló céges e-mail-fiókja: ezt teheti vele a munkáltató Cikk

Megnézheti-e a kilépett munkavállaló céges e-mail-fiókjának tartalmát, és ha igen, meddig jogosult erre? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A munkavállalók járulékának csökkentését javasolja az ÁSZ elnöke Cikk

A nyugdíjasok mellett a munkavállalóknak is részesülniük kellene egyfajta prémium formájában a gazdaság bővüléséből, erre az egyik lehetőség a dolgozók bérét terhelő 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék 0,5 százalékra csökkentése, ami az átlagfizetéseknél vélhetően havi 2000 forintos emelkedést jelente – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Időknek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozónak adott 500 ezer Ft

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close