301 találat a(z) munkaszerződés cimkére

Több munkáltató általi foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégcsoport egyik vállalkozásánál alkalmazásban áll egy főállású dolgozó. A foglalkoztatást ezen cégünkben továbbra is szeretnénk fenntartani. A társcégünkkel szeretnénk több munkáltató általi jogviszonyt létrehozni a munkavállalóval. Ennek a gyakorlati kivitelezéséhez kérném tanácsát. Elegendő-e a már meglévő munkaszerződést több munkáltató általira módosítani, vagy meg kell szüntetni, és újat kell kötni, amelyben már az új foglalkoztató is benne lenne? Ha a szerződésmódosítás megfelelő,abban az esetben szükséges-e külön új munkaszerződést készíteni az új munkáltató esetében, vagy a módosítás tekinthető-e egyben új munkaszerződésnek is az ő esetében?

Külföldi munkavégzés Japánban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi leányvállat Japánba küldené a munkavállalóját az anyacéghez kb. 2 hónapos munkára. Munkavállaló szerződése szerint a cég üzleti partnereinél, így Ázsiában is munkát végezhet. Ez esetben rá nem vonatkozik a 44 napos munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatási korlát? Erre az időre vonatkozó munkabérét a magyarországi leányvállalatnál kell számfejteni és az itteni törvények szerinti adókat, járulékokat megfizetni? A fenti munkavégzéssel kapcsolatban milyen bejelentési kötelezettségeink vannak a magyar hatóságok felé? Mire hívná még fel figyelmünket a munkavégzéssel kapcsolatban? Köszönettel várom válaszát.

Egyszemélyes kft. ügyvezetője kata vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás főfoglalkozású egyéni vállalkozó vállalkozása fenntartása mellett szeretne alapítani egy egyszemélyes kft.-t. Milyen járulékok terhelik a kft.-ben, ha az ügyvezetést megbízás, vagy munkaszerződés alapján, heti 20 órás munkaviszonyban látná el a társaság feladatait? Katában 50 ezer forintot fizet, ez továbbra is fennáll?

Csoportvezetői pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a munkáltató által juttatott csoportvezetői, illetve projektpótlékokat bele kell-e minden esetben írni a munkaszerződésbe? A projektekre a pótlékot 3-4 hónapig adjuk, a csoportvezetői pótlékot nyilván tartósan, hosszabb időre. Elég-e esetleg, ha munkaügyi szabályzatban van lefektetve, hogy a csoportvezetők csoportvezetői pótlékot kapnak, vagy bele kell tennie munkaszerződésébe? És ha nincs munkaügyi szabályzat, akkor kötelező szerződésbe foglalni? Köszönöm szépen!

Munkaszerződésben szereplő bér Kérdés

Kedves Szakértő! A kérdésem: elfogadható-e az a munkaszerződés, ahol nettó bér van havi munkabérként megjelölve? Válaszukat előre is köszönöm.

Felmondási időtől való eltérés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Tudtommal lehetőség van arra, hogy a munkaszerződésben a felek eltérjenek az Mt. előírásától a felmondási idő tekintetében. Az lenne a konkrét kérdés, hogy bele lehet-e foglalni a munkaszerződésbe vagy egy munkaszerződés-módosításba, hogy a munkavállaló felmondása esetén a felmondási idő nem 30 nap, hanem 90 napra hosszabbodik? Azonban a munkáltató felmondása esetén maradna az alap 30 nap, plusz a munkában töltött idő arányában letöltendő idő. Vagy csak úgy lehet eltérni, hogy mind a munkavállaló, mind a munkáltató irányában legyen eltérés? Ezt meg lehet-e változtatni egy munkaszerződés-módosítás keretén belül, vagy csak az eredeti, alap munkaszerződésben lehet kikötni?

Munkaszerződés tárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi tevékenységet folytatunk, a dolgozóink munkaszerződéseiről a bolti helyszíneken egy példányt szükséges-e tartani? Vagy elegendő a központi irodában? Köszönöm válaszát: Andrea

Helyettesítés Kérdés

Egy cég a műszaki vezetői állás betöltéséig egy 8 órában dilgozó munkavállalót bíz meg, helyettesítéssel. A helyettesítést a meglévő munkaszerződés kiegészítésével vagy megbízási szerződéssel oldja meg a munkáltató? A plusz bér csak a helyettesítés idejére jár! Melyik a helyes megoldás a szerződés vonatkozásában? A helyettesítési bér 177 000 forint.

Belépési bónusz Kérdés

Tisztelt Szakértő! A belépési bónusz a munka törvénykönyvében nem szabályozott. Ilyen bónusz megfizetését adott feltétel esetén történő visszafizetéssel ki lehet kötni munkaszerződésben? Abban az esetben például, ha adott időn belül megszűnik a munkaviszony? Lehet más feltételhez is kötni (például hanyag munkavégzés esetén történő munkáltatói elbocsátás)? Mennyi lehet ez az idő? Bruttó vagy nettó a visszafizetés összege? Ha ilyen létezhet? Segítségét köszönöm.

Cégváltás jogutódlással – munkaszerződések? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem: ha egy külföldi vállalat megveszi egy magyar vállalat egy részét jogutódlással, akkor az átvett alkalmazottaknak kell-e kapniuk új munkaszerződéseket? Köszönöm a választ: Rita

Munkaszerződés módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vegyeskereskedést üzemeltet. A kérdéses alkalmazott itt van 1992-től főállású munkaviszonyban. A vállalkozónak évek óta stagnál a bevétele és mindennapi likviditási problémái vannak. Mivel a forgalom gyenge, így a dolgozó napi munkaidejét négy órában szeretné meghatározni, amihez a dolgozó nem járul hozzá. A munkavállaló 2019 decemberében tudna elmenni a nők 40 éves kedvezménnyel nyugdíjba. Elmondása szerint járt a munkaügyi tanácsadáson valamelyik központba és azt tanácsolták neki, hogy mondjon ő fel, és az indoklásba írja bele, hogy a munkaidő-csökkentéssel hátrányos helyzetbe kerül, és akkor köteles a munkáltató végkielégítés szabályait alkalmazni. A vállalkozó nem elküldeni akarja, csak csökkenteni a munkaidejét. Ha végkielégítést kell fizetni, "bezárhatja az ajtót". A dolgozó 1961-es születésű, így még szerintem nincs védett korban sem, mivel az öregségi nyugdíj korhatárt 2025-ben éri el. Mit tud tenni a vállalkozó ebben a helyzetben? Ha valóban így van, hol találom a törvényben? Mielőbbi válaszát megköszönve, tisztelettel : Szabóné

Kell-e járulékot fizetni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A betéti társaságnak sajnos már több mint egy éve nincs bevétele, viszont a "főállású", személyesen közreműködő beltag után a minimálbér szerinti járulékokat és adókat fizeti a cég. Ezen szeretnénk változtatni. Két megoldásban is kérném a véleményét. Az első megoldásnál járható út lehet-e, hogy a betéti társaság társasági szerződését akként módosítanánk, hogy a beltag mind az ügyvezetői, mind személyes közreműködői feladatait munkaviszony keretében látja el? A munkáltatói jogok gyakorlását pedig kizárólag a beltag munkaviszonyára tekintettel a betéti társaság kültagja látja el. A szerződésmódosítás után a beltag munkaviszonya heti 2 óra lenne (ez van a gyakorlatban is, hiszen nem végeznek tevékenységet), és ennek alapján fizetnék a járulékokat, adókat. Kérném ezen megoldásnál térjen ki nemcsak a társasági jogi, hanem a NAV ez irányú álláspontjára, gyakorlatára is! A másik lehetséges megoldás – amit akár az előző megoldással együttesen szeretnénk alkalmazni – az, hogy a társaság a kiva adózási módot választaná, mely esetben tudomásom szerint nem vonatkozik a kivafizetési kötelezettség a tagra, legalább a minimálbér erejéig. (A 13 százalékos mértékű kivára gondolok), miután nincs jövedelemkifizetés. Gondolom, megmarad viszont ebben az esetben is a minimálbér szerinti nyugdíj- és munkarőpiacijárulék-fizetési kötelezettség. Válaszát előre is köszönettel !!

Nyugdíjas munkavégzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjastól, aki már az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte, milyen járulékokat vonhatnak le, ha munkaszerződéssel (munka törvénykönyve szerint) foglalkoztatják? Továbbá mi az a pontos összeghatár, ami felett már megvonják a nyugdíját is? Köszönöm a válaszát!

Egyszerűsített munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy tudom, hogy egyszerűsített munkaszerződést csak akkor kell készíteni alkalmi munkavállalás esetén, ha a dolgozó ezt kéri. Kérem, erősítsen meg abban, hogy ez valóban így van, illetve jelölje meg azt a jogszabályhelyet, amely ezt szabályozza! Válaszát köszönöm előre is.

Felmondtak a jogtanácsosnak. Rosszul tették Cikk

Ha a felek nem az írásba foglalt munkaszerződésben rögzítik, de egyező akarattal szóban megállapodnak abban, hogy a munkavállaló a jogviszony fennállása alatt más cégnek meghatározott tevékenységet nem fejt ki a munkáltató által a munkaviszony megszüntetésekor fizetendő ellenérték fejében, úgy annak ellenére, hogy ez nem minősül versenytilalmi megállapodásnak, a munkáltatót a feltételek megvalósulása esetén fizetési kötelezettség terheli – mondta ki a Kúria.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs