302 találat a(z) munkaszerződés cimkére

Nevesincs bér, mégis jobban járunk vele Cikk

Mi jelent a mozgóbér? „Nem találok róla konkrétan semmit, csak azt hallottam, hogy a munkaadónak járulék- és költségtakarékos" – írja olvasónk. Természetesen az adó- és járulékvonzata is érdekelné. A kérdésre Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszol.

Munkaidőkeretben pihenőnap kiadása, túlóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Speciális eset vagyunk, mivel színházként működünk, és a munka törvénykönyvén kívül érvényes ránk az előadó-művészeti törvény is (2008. évi XCIX. törvény). Színészeink 4 hónapos munkaidőkeretben dolgoznak, jellemző nálunk, hogy a pihenőnap hétfőre esik, természetesen betartjuk az Mt. szerint havonta egy vasárnapot. 1. kérdés: ha pihenőnapot adunk ki, kell-e számolni kötelezően azzal a kitétellel is, hogy 40 órának kell lennie a két munkavégzés között? 2. kérdés: A színészeknek egyenlőtlen a munkaidő-beosztásuk, ha a munkaidő-kiírás napi 4 óra, és én ezt például egy nappal korábban megváltoztatom 8 órára, de a négyhónapos munkaidőkeretben nincs meg az összes munkaidő, akkor ez a 4 óra túlórának számít vagy nem számít annak, hiszen alapból 8 óra a napi munkaidő? A túlórát kötelező-e a munkaidőkereten belül elszámolni, vagy csak a végén számoljuk el? És kötelező-e pénzben kifizetni vagy ki lehet-e adni munkaidő-csúsztatásban is? Ha megállapodás kérdése mindez, akkor ezt a munkaszerződésben kell megtenni vagy elég a tájékoztatásban leírni?

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a lenti témában. Egy cég buszsofőröket foglalkoztat munkaviszonyban. Egy napjuk több fordulóból áll. Összességében átlagosan napi 6 órát dolgoznak, 7 órát töltenek készenlétben (várva a visszaindulásra) és van az első forduló után egy nagyobb pihenőjük, 5 óra (ekkor hazamennek). Hajnalban kezdenek és éjszaka végeznek. Valamint 2 havi munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva. Helyes-e úgy a munkaszerződésük, ha készenléti jellegű munkakörben lennének foglalkoztatva munkaidőkerettel. Ilyenkor a pótlékok (vasárnapi pótlék, éjszakai pótlék stb.) beépíthetőek a bérbe, ha munkaszerződésbe foglaljuk ezt a tényt? Esetleg a foglalkoztatás jellegére lenne más, jobb megoldás? Köszönöm válaszát!

Mellőzzük a kreativitást! Semmis lehet a szerződés Cikk

A felek a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb 3 hónapig terjedő próbaidőt köthetnek ki. Ezt a próbaidőt sok esetben napra „átszámítva”, azaz 90 napként jelölik meg a munkaszerződésekben. Hogy ez az eljárás miért nem célszerű, erről adunk cikkünkben tájékoztatást.

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás megvalósítható-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk („A” cég) fűszer-nagykereskedelemmel foglalkozik, mely fűszerek nagy részét a felhasználás előtt még fel kell dolgozni, őrölni kell. Ezt a folyamatot egy másik cég végzi („B” cég), mely „A” céggel kapcsolt vállalkozásban áll, tulajdonosi körük azonos, székhelyük, telephelyük nem. „B” cég őrlő berendezést bérel „A” cégtől, és ezzel végzi a bérmunkát, főleg „A” cég részére, de más cégektől is vállal megbízást. „A” cég szeretné, ha egyik alkalmazottja folyamatosan „B” cégnél lenne (ez hosszabb időtartamot jelentene akár fél-egy év), és felügyelné „A” cég alapanyagain végzett munkálatokat, az azzal kapcsolatos teendőket. Kérdésem, hogyan teheti ezt meg „A” cég, egyáltalán van-e rá lehetőség (kiküldetés, kirendelés, több munkáltatónál történő munkavégzés)? Nem tartozunk kollektív szerződés hatálya alá. Munkaerő-kölcsönzés kizárva. Nagyon köszönöm válaszát!

Vezető állású dolgozó bérezése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy dolgozó esetében vezető állású foglalkoztatottra vonatkozó munkaszerződést kötött a munkáltató. A szerződés a foglalkoztatás minőségét tartalmazza. A pozíció vezető állásúnak minősül. A megállapított bér nem éri el a vezető állású dolgozókra vonatkozó mindenkori minimálbér hétszeresét, annál jóval kevesebb. Ebben a helyzetben a munkaszerződés vezető állású munkavállalói szerződésnek minősül (az Mt. alapján) vagy normál szerződés lesz? Mit lehet tenni a jogszerű helyzet helyreállítása érdekében? Választ előre is köszönöm!

Pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kell-e munkaszerződést módosítani, ha a minősített hegesztőinknek úgynevezett minősített hegesztői pótlékot fizetünk havonta, fix összegben? Köszönettel várom válaszát.

Távmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazni szeretnénk kereskedelmi hálózat kiépítésére és ápolására egy munkavállalót. A munkavállaló a heti 20 órás munkaidejét teljesen maga osztja be, ő határozza meg, hogy mely potenciális partnert látogatja meg. A munkáltató bérel neki egy autót, mobiltelefont biztosít, saját laptopról hetente jelentést küld a látogatásairól, annak eredményéről. Nem kell, hogy megjelenjen időszakonként a munkáltató telephelyén, illetve más módon sem kívánja a munkáltató őt ellenőrizni. A kérdésem az lenne, hogy ez (mobil)távmunka végzésnek minősül-e? Amennyiben igen, a tapasztalatai alapján mire kell fokozottan figyelni a szerződés elkészítésekor? Köszönöm válaszát!

Több cégnél dolgozna egyszerre? Erre figyeljen szerződéskötéskor! Cikk

Munkaviszony mellett egy másik cégnél is besegítene a munkavállaló a nyári szabadságolások idején. Megbízási jogviszonyban alkalmaznák; mire kell figyelni a szerződés megkötésénél? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Egy kft. védett korban lévő magánszemélyt szeretne munkaviszonyban foglalkoztatni. A munkaszerződésben próbaidőt szeretnének kikötni, a védett kor védi-e a dolgozót a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondástól, próbaidő alatt fel lehet-e neki azonnali hatállyal mondani? köszönettel

Munkaidőkeret változtatása év közben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátó egységben jelenleg egyhavi munkaidőkeretet alkalmaznak, a nyári hónapokra ezt szeretnék három havira bővíteni (06-08. hónapokra), majd újra visszaállnának egyhavi munkaidőkeretre. Kérdésünk, hogy tiltja-e ezt valamilyen előírás? Mivel lehetne ezt ledokumentálni? Jelenleg a munkaszerződésben és a munkaszerződéshez kapcsolódó tájékoztatóban is van a munkaidőkeretre utalás. Vagyis nem cégszinten van a munkaidőkeret szabályozva, hanem dolgozónként.

Nyári gyakorlat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg 4 órában dolgozó munkavállalóm felnőttképzés keretein belül tanulja a bolti eladó szakmát, ebben a munkakörben dolgozik, szeretné nyári gyakorlatát itt, a bejelentett munkahelyén tölteni. Milyen kötelezettségekkel jár ez a munkavállalónak és a munkáltatónak? Kell új munkaszerződést készíteni? Válaszát előre is köszönöm.

Így alkudozhat a munkáltató a dolgozóval, nincs minden kőbe vésve Cikk

A munka törvénykönyve nagy teret enged a munkaviszony szerződéses szabályozásának, azaz a törvény rendelkezéseitől való eltérésre a munkaszerződésben is. Ennek keretében akár a munkavállaló hátrányára is meg lehet állapodni, feltéve, ha a törvény ezt kifejezetten megengedi. Ha a munkáltató kalkulál ezekkel a lehetőségekkel, anélkül tudja ésszerűen a gazdálkodásához, a cég sajátosságaihoz igazítani a jogviszonyt, hogy a munkavállalót ténylegesen hátrány érné, miközben saját mutatói is javulnak.

Megbízás vagy munkaviszony: mi köze ehhez a fogorvosnak? Cikk

Sokadszorra merül fel a kérdés, hogy adott tevékenységet végzőket lehet-e megbízási szerződéssel foglalkoztatni. Egy friss olvasói kérdésben a fogorvosok és asszisztenseik esetében fogalmazódott meg, hogy helyénvaló-e a megbízási szerződés. Ennek kapcsán dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszában sorra vette a megbízási, illetve a munkaviszonyos szerződés alkalmazásának fontos ismérveit.

Munkavégzés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném tudni, hogy a munkaszerződésben (tudom nem kötelező elem, de vagy ott, vagy a tájékoztatóban szerepelnie kell) a munkavégzés helye lehet-e az, hogy "Magyarország területén"? Nagyobb földrajzi egységnek megfelel, vagy esetleg ez már túl nagy megjelölés?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs