302 találat a(z) munkaszerződés cimkére

Munkaszerződés: amit feltétlenül írjon bele, és amit biztosan ne! Cikk

Sokszor merül fel a munkáltatók részéről a kérdés, hogy mit kell, illetve célszerű munkaszerződésben szabályozni. Bizonyos elemek nélkül ugyanis a munkaviszony létre sem jön. Más elemek munkaszerződésben történő feltüntetése nem kötelező ugyan, de hasznos. Olyan elemek is vannak azonban, amelyek feltüntetése kifejezetten hátrányos a munkáltatók számára. Végezetül pedig vannak olyan elemek is, melyeket egyszerűen szükségtelen munkaszerződésben szabályozni. Lássuk, mire kell különösen ügyelni.

Munkaszerződés: külföldi állam joga és a KSZ viszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő Asszony / Szakértő Úr, az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: Egy magyarországi székhellyel rendelkező munkáltató egy szlovák állampolgárságú munkavállalóval kíván munkaszerződést kötni. A munkavégzés helye: Szlovákia. A felek a munkaszerződésükben a szlovák jogot kívánják kikötni, azaz a munkaszerződésre alkalmazandó jog a szlovák jog lesz. A magyar munkáltatónál van hatályos kollektív szerződés. Jól gondoljuk, hogy tárgybani esetben a szlovák jog munkajogi szabályai határozzák meg azt, hogy a magyar munkáltatóra hatályos kollektív szerződés alkalmazandó-e az adott munkavállalóra, függetlenül az Mt. 279. § (3) bekezdésében foglaltaktól? Szíves válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel:

Alkalmi munkavállaló: jelenléti ív – munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy alkalmi munkavállaló több hónapon keresztül dolgozik nekünk, akkor helyes eljárás-e, hogy kötünk vele egy munkaszerződést, amin a munkaviszony kezdő időpontja van, a végét üresen hagyjuk? És emellett nem vezetünk jelenléti ívet. Tudomásom szerint vagy jelenléti ív vagy szerződés kell. Mindkettő nem követelhető. Köszönettel

Kft.-ügyvezető jogviszonyának kezdete Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! A fenti témában megjelent kérdésre a kérdező nem kapott választ. Azt szerintem ő is tudja, hogy a munkaszerződés mikortól hatályos. Magyarra lefordítva az a kérdés, hogy az ott megjelölt három dátum közül mit írjanak a munkaszerződésbe.

Tipikus hibák a munkaszerződésekben – kerülje el! Cikk

A munkaszerződés megalkotása sokak szemében nem különösen bonyolult feladat. Ennek pedig az a következménye, hogy a szerződések többsége hemzseg olyan hibáktól, melyek később jogviták vagy felügyeleti bírság forrásaivá válnak. Olyan tévedések is léteznek, melyek nem törvénysértőek, egyszerűen a munkáltatói érdekeket sértik. Érdemes ezekre is figyelni, és lehetőség szerint elkerülni. Nézzünk néhány példát!

Ekho munkaszerződésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. bizonyos munkakörökben (ahol a FEOR szám alapján megengedett) a munkavállalóknak a jövedelem egy részét ekhós jövedelemként számfejti. Mi a helyes megoldás, hogyan kell ezt szerepeltetni a munkaszerződésben, elkülönülten kell rögzíteni az alapbért (a társaságnál ezen dolgozók esetében is nagyobb, mint a minimálbér) és az ekhós jövedelmet? Köszönettel: Juhász Katalin

Nem elég a munkaszerződés, külön írásos tájékoztató is szükséges Cikk

A munkáltató a munkaszerződés mellett egy írásos tájékoztatót is köteles a munkavállaló rendelkezésére bocsátani. A munka törvénykönyve (Mt.) részletesen meghatározza a tájékoztató kötelező tartalmi elemeit. Jelen cikkből kiderül, miért van jelentősége ennek az iratnak, és milyen jogkövetkezménye lehet a mulasztásnak.

Célfeladat meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy munkavállaló, akinek a munkaviszonya mellett célfeladatot határozott meg a munkáltató. A célfeladatot meghatározása 2017 júniusában határozta meg a munkaadó, 2017. január-december időszakra szól. Tűzhet-e ki célfeladatot visszamenőleges hatállyal a munkáltató? Mi lenne a helyzet, ha a célfeladat meghatározása helyett megbízási szerződést kötne a munkáltató a munkavállalóval ugyanezen feltételek mellett? Köszönöm a válaszát.

Második műszak bevezetése Kérdés

Cégünk termelő vállalat, és második műszak bevezetését tervezi bizonyos szervezeti egységeknél. A kérdéseim ezzel kapcsolatban a következők: 1. Kell-e munkaszerződést módosítani emiatt az érintett dolgozóknál? A munkaszerződés jelenleg azt tartalmazza, hogy a munkaidő heti 40 óra, a munkaidőbeosztást az ügyvezető állapítja meg. Ezek közül egyik sem változik meg. Munkaidőkeretet nem alkalmazunk. 2. Az Mt. szerint 18:00 és 22:00 között 30 százalékos műszakpótlék jár. Ettől a dolgozó javára el lehet térni, tehát lehet magasabb pótlékot biztosítani? 3. Milyen egyéb munkajogi szempontokra kell figyelnünk a második műszak bevezetéséhez? Válaszukat előre is köszönöm!

Webes értékesítés Kérdés

Kereskedelmi kft. webfelületen meghirdetett új termékekkel is szeretne foglalkozni. Ezeket a vevők e-mail útján rendelhetnék meg. Tevékenységi körünkben szerepel a 4791 TEÁOR. A webes felületet másutt főállású ismerős (továbbiakban: „A”) otthonában, szabadidejében kezelné, ő rendelné meg cégünk nevében a termékeket, kiállítaná a vevőszámlákat, és elkészítené a csomagokat. Az átadás és a készpénzes fizetés viszont a boltunkban történne (ahol ezek a termékek kereslettől függően később a polcra is kikerülhetnek). Kell-e bejelentés a jegyzőnek, ha igen, melyik címre? Ha a bevételt beütjük a pénztárgépbe, kötelező-e számlát írni, és kötelező-e rajta a magánszemély vevő adószámát feltüntetni? „A” jutalékot kapna. Elég a megbízási szerződés, vagy munkaszerződést kell kötni vele?

Határozott idejű munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Adózóna! A határozott munkaidejű szerződés végén ha a felek nem csinálnak semmit, akkor automatikusan határozatlan idejűre változik? Válaszukat előre is köszönöm!

Munkakörváltozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló határozatlan munkaszerződéssel rendelkezik, a cégen belül alacsonyabb munkakörbe alkalmaznák tovább, ilyen esetben a munkavállaló köteles elfogadni a felajánlott munkakört, és mennyi idő alatt kell döntést hoznia? Illetve ha nem fogadja el, milyen következményekkel járhat ez számára, a munkáltató felmondhat neki azzal az indokkal, hogy nem vállalta az új munkakört? Ide kapcsolódóan abban az esetben, ha a munkavállalót másik cégen belül foglalkoztatná tovább az alacsonyabb munkakörrel, nem kölcsönszerződéssel, ilyen esetben mit tehet a munkavállaló, ha nem szeretné elfogadni, mivel neki határozatlan munkaszerződése van magasabb munkakörrel, amihez ragaszkodna? Válaszát köszönöm

Bérfizetés euróban, dollárban, egyéb valutában: kinek lehetséges? Cikk

A munka törvénykönyve kötelező jelleggel írja elő, hogy magyarországi munkavégzés esetén a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni. Mi történik, ha mégis abban állapodnak meg a felek, hogy a munkavállaló például euróban kapja meg a munkája ellenértékét? Miben tér el a külföldön történő munkavégzés, illetve az ügyvezető helyzete? Ki viseli a munkabér utalásának költségét?

Tehergépkocsi-vezető munkaideje romlandó élelmiszer szállítás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áruszállító cég közúton romlandó élelmiszert szállít, naponta, a megrendelő érdekének megfelelően a fuvar éjfél után indul, és a tgk vezetője 0,oo-04,oo óra között vezet, az időkapu miatt. Ezen esetekben a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 10 órát, de egy tájékoztató szerint a dolgozó munkaszerződésében foglaltak alapján el lehet térni a napi 10 órás korláttól, tekintettel az élelmiszer szállítása miatt. Mit kell tartalmazzon a dolgozó szerződése, ha a kapott információ megfelel a hatályos közúti áruszállítási előírásoknak? Köszönettel: Toronicza István

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több munkavállaló dolgozna másik munkáltató számára az Mt. 30. pontja (53. §-a) alapján. Ön szerint ilyenkor, ha az egyik munkavállaló beosztottjaként, csak az ő utasítását követve dolgozik a többi munkavállaló, akkor a más munkáltatónál történő munkavégzés csak az egyik vagy valamennyi munkavállaló tekintetében történik meg? Az Mt. alapján, megállapodás útján, értelmezésem szerint a 44 munkanap bővítésére is van lehetőség, ha az egymással összevethető rendelkezések alapján mégis a munkavállaló javára történik az eltérés. A más munkakörnél, illetve munkahelyen történő munkavégzés esetén ez jónak tűnik. Viszont kétséges, hogy a más munkáltatónál történő munkavégzés 44 munkanapot meghaladó részét nem minősíti-e bíróság vagy felügyelet a munkaerő-kölcsönzésre irányuló szabályok kijátszásának. Önnek mi a véleménye? Segítségét köszönöm. Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaerő-kölcsönzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs